Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 25 tulosta

Lasse Candé
joulu 10, 2017, 14.32
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

Jalkapallotaustalta saapuisin mielelläni sellaiseen KFM:n ja Karin pointtien yhdistelmään. Siinä on enemmän kokemusta testaamisesta. Näissä on tietenkin isoja eroja myös, mutta yhteistä on kysymys siitä että saako osaamisensa käyttöön ja kuinka treenata sitä varten?

Fudiksessa treenataan lähestyen peliä pienpelein ja leikein ja sitten voisi kai sanoa että perusharjoitteet ovat yhtä kaukana pelin myllerryksestä kuin kamppailulajeissa. Kamppailulajeissa tämä kritiikki edellytyksiä luovaa ja vahvistavaa ns perinteistä perusharjoittelua kohtaan on sikäli melko yllättävää että ainakin koriksessa ja fudiksessa tehdään mahdollisesti jopa pelille kaukaisempaa sukua olevaa harjoittelua ja vain vanhimmat lyijyt kyseenalaistavat tämän.

Joka tapauksessa metodi on usein sellainen että pelaillaan ja sitä kautta opitaan ja sitten tehdään perusharjoitteita ja parannutaan. Yksilö sitten itse rakentaa näiden välille sillan ja se kuuluisa eye of the tiger tulee kaikkeen perustekemiseen. Tästä Kari selvästikin puhuu. Samaan aikaan taito alkaa näkyä pelissä, eli nämä alunperin erillään olleet asiat yhdistyvät.

Nyt kuvailin lapsen kehityksen. Ajatus on että ksvatetaan pitkäjänteisesti. Olen myös nähnyt aikuisena kasvavia ns nopealla koululla ja he toimivat ehkäpä enemmän sitä kautta mitä KFM ajaa takaa. Pelin myllerrys mielessä melko minimaalisella perusharjoittelulla opettelevat sen mistä jää milloinkin uupumaan ja kova taistelu päälle. Osasta aikuisia on tullut tällä tavalla entisessä joukkueessani itseäni arvokkaampia pelaajia ilman lähellekään samoja taustoja, mikä tietenkin asettaa perusharjoitteet siihen valoon että ne ovat ehkäpä välttämättömiä ainoastaan huippua silmällä pitäen. Toisaalta nämä yksilöt ovat omanneet poikkeuksellisen spiritin.

Kouluopetuksessa ollaan menossa enemmän KFM:n kuvaamaan. Yritetään kummuta ns autenttisuudesta ja situoida oppiminen tosimaailmaan vahvemmin. Puhutaan ilmiölähtöisestä oppimisesta vaikkapa teorialähtöisen sijaan. Koska kehollinen oppiminen ei ole samanlaista kuin tiedollinen, olen sillä kannalla että kehollisessa hyöty perusjauhannasta on erilainen.

Mutta näkisin että katasta pitää tehdä elävä ja se tarkoittaa sitä että oma persoona pitää laittaa likoon kun takoo. Fudiksessa löysin omat suosikkiharjoitteet joilla taoin tehoa koneeseen jotta saadessani pallon voin toteuttaa itseäni. Lopullinen toteutus taas nojasi kaikkeen vuosien varrella kertyneeseen arsenaaliin, mutta olin löytänyt jonkin kipukohdan missä jauhamalla se osaaminen voi ylipäätään aueta. Tuo kipukohdan jauhaminen mahdollisesti edustaa KFM:n pointtia ja se koko arsenaali Karin. On mielenkiintoista että nämä voi laittaa vastakkain. Tälle löytyy perusteluja. Samassa molempien lähtökohtien voi nähdä toimivan symbioosissa. Kaiken ei tarvitse olla kamppailuun situoitua ylipäätään. Esim voimaharjoittelu harvemmin on, vaikka sitä tekisi kamppailua silmälläpitäen.
Lasse Candé
joulu 9, 2017, 19.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

Alku näytti mielenkiintoiselta ja sen perusteella suosittelisin varovaisesti.

Mutta mistä sinä, KFM, tykkäsit tuossa ja mikä on mielestäsi tekstin suurin anti?

Katselen tarkemmin paremmalla ajalla jos muistan...
Lasse Candé
marras 13, 2017, 20.07
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

Akuma kirjoitti:Tämä nyt ei ole mikään newsflash kenellekään potku-konkarille sinänsä, mutta korostanpa sitä silti - kata on opetusväline.

Jahka opettaja on katan kautta saanut asiansa sanottua JA JOS oppilaan suunnitelmissa ei ole opettaa samaa kokonaisuutta enää eteenpäin, kataa ei enää tarvita.
Tässä on tietyssä mielessä hyvä ajatus. Ikäänkuin Wittgensteinin tikkaat, jotka heitetään menemään kiipeämisen jälkeen. Sen katan voisi periaatteessa korvata perusharjoitteilla ja vaikeammilla harjoitteilla sekä laittaa opittuja periaatteita niin kehoharjoitteisiin kuin autenttisempiin tilanteisiin.

Noin kauan olen samaa mieltä ja tuollaista lähestymistä tarvitaan ihan siihen katan harjoitteluun.

Olen silti sen verran eri mieltä, että jotkut katat ovat enemmän toistorutiineja ja hyviksi sellaisiksi laadittuja kuin toiset. Näkisin että osassa on kamppailukehonjalostukselliset pointit keskeisempiä kuin toisissa. Meidän Naihanchi on (meidän näkökulmasta) todella hyvä kamppailurutiini joka käyttää läpi lähes kaikki perustavanlaatuiset liikkeet ja jossa on hyvä perusharjoitteluasento. Niinpä rutiinilla on niin hyvä toistoarvo, että tätä en heittäisi menemään tai muuttaisi. Toistamalla saa ajalleen hyvää vastinetta. Meikäläisittäin kata on myös vaikea. Se hajoaa treenaamattomuudesta ensimmäisenä ja täytyy rakentaa toimivaksi pikkuhiljaa. Vaikeutta lisää myös se, ettei katassa ole toistoa kuten monissa muissa katoissa on. Niinpä harjoittelenkin usein kataa toistamalla liike kerrallaan.

Toinen pointti miksi minä en heitä menemään katoja on siinä, että oman treenin suunnittelu on duunia sekin. Jos on valmiita runkoja, niitä kannattaa hyödyntää. Siitä sitten huomaa mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Tätä mukavuudenhalupointtia ei kannata sivuuttaa. Mitä enemmän saa nauttia luksuksesta että tekee vain mitä opettaja käskee, sitä parempi. Ja kun ei ole opettajaa käskemässä, kata voi toimia vastaavana ylempänä ideainstanssina ja siirtää fokuksen suunnittelusta tekemiseen.

Mielestäni shu-ha-ri (vastaava japsikonsepti kuin Wittgensteinin tikkaat) on ri-tasolla (katasta vapautuminen, tikkaiden heittäminen pois) silti sellainen ettei vapauduta täysin vaan vapaudutaan niin paljon kuin pystytään. Se mitä tarkoitan on vaikea selitettävä, mutta siis mielestäni ri-taso tarkoittaa sellaista vapautumista, missä periaatteessa voisi konstruoida samat asiat opettavan katan itse ja tietyssä mielessä ainakin toivottavasti saakin uudenlaisen kunnioituksen katan nerokkuutta kohtaan. Tällä tavalla minä ajattelen myös oppikirjoista. Mulla on tapana kehua niitä melko paljon ollakseni opettaja. :D Kuka tahansa saa mielellään tehdä itse paremman oppikirjan.
Lasse Candé
marras 10, 2017, 10.42
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

En nyt ole ihan varma, mutta onko tässä jonkinlaista närää Karin ja injunjackin toimesta Jussin suuntaan? Tuo nyanssipäivitysjuttu ja Jussin treenailun laajempi pohdinta on puoliksi mielenkiintoinen sivuraide ja puoliksi henkilön melko arvelluttavaakin ruodintaa. Tätä arvelluttavuutta ei vähennä yhtään se, että hakataan olkinukkea jostakin tyylin edustajana esiintymisestä, kun Jussi ei tässä niin edes tee ja on muutenkin kertonut vuosien varrella tänne lukuisissa yhteyksissä treenikuvioidensa hiipumisesta.

Vähän joutuu hämmästelemään että mistä moinen reaktio sitten...
Näyttää erikoisesti defenssimekanismilta jotakin vastaan, mutta en kummankaan tapauksessa ymmärrä alkuunkaan että mitä.
Lasse Candé
marras 10, 2017, 08.04
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

Niin, siis niitä karaten katoja paljon lyhyempiä japsilajien liikesarjoja EI PITÄNYT laskea mukaan.
Lasse Candé
marras 9, 2017, 16.35
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

Tämän ketjun tarkoittamassa mielessä on.

Ja esim meillä liikesarjojen sisällön harjoittelusta suurin osa on muutenkin toistoa, variointia, pilkkomista ja parantamista. Se mikä pointtini tässä on, on että tätä pystyy tekemään esim juuri olkkarissa.

Meillä siis näin. Olisin aika vahvasti sitä mieltä että koko liikesarjaformaatin idea on siinä että se toistaminen on hyvä harjoitustapa. Muutenhan ne voisi heivata hevon kuuseen. Idea on hyvässä kokoelmassa sooloharjoitteita.

Mutta tästä onkin jo keskusteltu paljon ja kuuluu muutenkin johonkin katan muoto vs sisältö -keskusteluun. Tässä ketjussa siis lukumääriä niistä jotka osaa kävellä läpi.
Lasse Candé
marras 8, 2017, 16.45
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako liikesarjaa osaat?

Vaihdoin kategoriasta 11-15 kategoriaan 16-20.

Luultavasti tämä tapahtui osin tämän ketjun innoittamana, mutta olen nyt takonut joitain kymmeniä toistoja läpi niitä kolmea Wadon ekstrakataa, joita en osannut kävellä läpi aiemmin. Jokaista olin tehnyt yli kymmenen toistoa (yhtä varmaan yli 30 toistoa) jo ennen ja liikkeet eivät sinällään tarvitse meidän systeemin kaltaisessa kovinkaan paljoa erillistä oppia.

Nyt hallitsen kaikki Wadon kuusi ekstrakataa ja tietenkin kaikki yhdeksän pääkataamme, joiden toistomäärät lasketaan katakohtaisesti sadoissa tai tuhansissa. Tämän lisäksi osaan ainakin ensimmäisen Taikyokun ja Kihon gatan (sama asia paitsi kolme suoraa lyöntiä yhdessä kohtaa muutettu kolmeksi ylätorjunnaksi).

Eli ainakin 17. Saatan unohtaa jotakin.

Tuosta tyylimme pääkata-ekstrakata -jaottelusta on settiä Wadoketjussa. Kirjoitin muutama viikko sitten ja tarkoitus olisi kirjoittaa katakohtaisesti lisää, jos jaksan, muistan ja intoa riittää.
Lasse Candé
loka 21, 2017, 16.29
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

Juu, hyvä vastaus. Tuo katalähtöisyys varmaan mahdollistaa isomman paletin pyörittelyn. Esim meillä perustekniikka ja paritekniikat ovat hitusen irrallisia omia kohteitaan. Jotkut enemmän ja jotkut vähemmän.

Ja kata taas kehonkäyttöharjoituksena on meillä sellainen, ettei oikein ole hedelmällistä pitää suurta määrää pyörittelyssä vaan mieluummin keskittyä projektiluontoisesti muutamaan.
Lasse Candé
loka 20, 2017, 16.24
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

injunjack kirjoitti:Mielenkiintoinen seikka olisi myös tietää, kuinka moni harjoittelee säännöllisesti merkitsemäänsä lukumäärää, ja ymmärtää harjoittelemansa sisälllön, vai kuinka moni on vaan ns. katakeräilyä.
Tuosta onkin ketjussa ollut hyvää pohdintaa ja oikeastaan sanoisin että kirjoittajat ovat melko hyvin selittäneet mihin äänestyslukemansa perustuu ja millä tavalla.

Omassa tapauksessani tavoitteenani on että 9 pääkataamme pyörivät hyvin ja loput kuusi ovat sillä tasolla hyllyllä, että ne voi suorittaa tarvittaessa. Saa vaikka vähän unohtaakin.

Käytännössä olen harvoin edes omaan osaamiseeni nähden hyvällä tasolla kaikissa yhdeksässä. Yleensä vain Pinaneissa ja jos olen treenannut Naihanchia säännöllisesti myös siinä. En ole koskaan kokenut osaavani Kushankua, Seishania tai Chintoa taitotasoani vastaavasti. Siis viitaten juuri tuohon mainitsemaasi lukumääräongelmaan. Meillä noita yhdeksää voi ylläpitää kovalla duunilla, mutta kaikkia viittätoista ei käytännössä pysty, ellei ole ammattilainen ja nero. Tai ellei tee mekaanisesti jokaista tasaisen huonolla tasolla.

Melko reippaillakin treenimäärillä, jos viisi ylittyy paljonkin, alkaa osa olemaan passiivirekisterikamaa ja toki ne ajankohtaiset muutamat sitten voivat vaihdella.

Mutta tätä on mielestäni muutkin avanneet aika hyvin. Mitenkäs sulla on totaalilukumäärät vs säännölliset sisältöharjoittelut? Mitkä katat ovat harjoittelusi ytimessä ja kuinka muut listasi katat suhteutuvat sinuun karatekana?
Lasse Candé
loka 20, 2017, 00.16
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

Omastakin mielestäni se oli Saunassa ja äänestäjien nimet näkyivät. En tosin ole varma näkyvätkö ne tietokoneella. Mun tabletilla ei näy, vaikka kääntää ruudun enemmän asioita näyttäväksi.
Lasse Candé
loka 19, 2017, 23.32
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

Samaa mieltä, paitsi että kuten sanoin tuolla aiemmin, kata on suomenkieltä. Vähän niinkuin judo.

En tiedä millä kaikilla tavoilla "liikesarjan" voi tulkita, mutta jos tässä ei tarvitse aloittaa samaa keskustelua tuosta kuin mikä jo käytiin ketjussa, muutos voisi olla ihan hyvä. Tai sitten laittaa "kata" lainausmerkkeihin taikka liikesarjan jälkeen sulkuihin.

Onhan tässä myös sellainen vaihtoehto, että Andy halusi suunnata tätä vahvasti karatesuuntaiseen settiin. Varmasti ketjunimelle ja alueelle oli jokin peruste. Mitä Andy tuumaa ehdotuksesta ja romuttaako se jotakin alkuperäisestä ideasta?
Lasse Candé
loka 19, 2017, 22.35
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

Andy kirjoitti:Montako kataa osaat? Katoiksi lasketaan tässä nyt vain pitkähköt soolomuodot. Ei paritekniikkakatoja. Toisaalta sarjan nimen ei tarvitse olla kata ja myös mm. kiinalaisten lajien liikesarjat tai musical forms -esitykset lasketaan mukaan.

Osaamistasoksi riittää se että katan saa käveltyä läpi, bunkaita tms. ei tarvitse osata. Eri lajien ja tyylien katat lasketaan kaikki yhteen. Äänestystulos jää näkyviin.
Lasse Candé
loka 19, 2017, 22.12
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

En nyt tiedä tuosta liikkuvuusvaatimuksesta... Noillahan voi treenata sitä liikkuvuutta.

Treenaa se modernin taichin 24-sarja tms. Varmaan maailman tehdyin liikesarja, löytyy lukuisia videoita ja paljon kirjoja. Ja hankit jostain jonkun joka opettaa sen sulle, kun liikesuunnat ja karkeat liikkeet ovat tutut videoilta ja kirjoista tai nettilähteistä.
Lasse Candé
loka 19, 2017, 02.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

Taikyoku on eri sarja. Se on alunperin Funakoshin sarja. Gigo nähtävästi loi, mutta isänsä promosi ja opetti myös. Kyokushinkaissa tehdään käsittääkseni sekä Taikyokua että Pinania. Pinaneita olen nähnyt videolla. En muista oliko nimellä heian vai pinan, mutta sen sijaan että numero olisi esim "shodan"-muodossa, se oli videolla muodossa "sono ichi".

Sitten kiukkarissa tehdään noita katoja pyörähtämällä väärältä puolelta tai muutoin luovasti. Enkä kiistä kyseisen harjoittelun tehokkuutta, vaan annan pelkän pinnallisen kuvauksen.

Taikuokut ovat pinaneita yksinkertaisempia. Niissä on vain kaksi liikettä. Erittäin hyvää settiä siihen että pystyy toistamaan monesti peräkkäin ja saa käätymisiä ja liikkeitä eri kulmiin. Wadossa ei ole Taikyokua, mutta opettajani teettää ensimmäistä ja olen itse tehnyt sitä melko paljon.

Järkevää ihan jo sen takia, että Wadossa on lähes jokaisella aluksi vaikeuksia kääntyä viistoon. Tätä isommat käännökset ovat kuitenkin oikeasti vaikeampia ja jos ne saa ensiksi toimimaan, viisto onnistuu sillä tasolla. Isommat liikkeet myöskin pakottavat oikeaan liikesuunnan ideaan. Viistolla jengi lähtee hakemaan väärän idean suunnasta ratkaisua. Kun he ensiksi tottuvat oikeaan ideaan, he hakevat viistoonkin sitten ratkaisun oikeasta suunnasta. Asento on myös opetuksellisesti helpompi selittää jos sen pääsuunta on jokin pääilmansuunnista. Jokainen kataa japsiformaatissa (mutta missä on viistoja suuntia) opettanut tietää kuinka vaikeaa aloittelijan on omaksua mitä asennon tulee olla, kun mennään viistoon. Se on liian vaikeaa jo pääsuuntiinkin.

Mutta siis taikyoku ja pinan/heian ovat kaksi eri asiaa ja monissa tyyleissä on molemmat.
Lasse Candé
loka 18, 2017, 23.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Montako liikesarjaa osaat?
Vastaukset: 158
Luettu: 16860

Montako kataa osaat?

Onko kyseessä Shotokan? Tuo Heian-nimitys viittaisi hieman siihen. Toki Shotokaissa ne ovat myös Heianeita. Varmaan myös joissain muissa Shotokan-pohjaisissa...

Muistatko vielä kaikki viisi kataa?

Kerro myös viikon päästä. :D



Meillä vastaavat, eli Pinanit, ovat kenties tyylin tärkeimmät katat. Toki Naihanchi ja Seishan siihen sitten päälle tarjoamaan analyysiä kehittyneemmästä kehonkäytöstä. Kushanku on lähinnä looginen askel Pinaneista hieman vaikeampaan ja pidempään. Chinto taas kasaa ikäänkuin kaikesta vähän jotakin.