Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 9 tulosta

Lasse Candé
maalis 30, 2020, 19.58
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Jotta se eksponentiaalisuus näkyisi kuolleissa, pitäisi määrien olla aika suuria. Se johtuu siitä, että epidemian kesto on mitä on, vain hyvin pieni osa kuolee ja kuolema ei tule päivälleen jonkin ajan päästä tartunnoista. Luulen että kuolemien suhteen tulee jokin epämääräisen muotoinen nousu ja jokin melko vastaavanlainen epämääräisen muotoinen lasku. Paitsi tietenkin jos paikat loppuvat kesken. :(

Ja kasvu ei hidastune (jos kasvulla tarkoitetaan uusia sairastuneita per päivä) vielä pitkään aikaan. Kasvun hidastuminen siis alkaa siinä kohtaa kun käyrä vielä matkaa ylemmäs, mutta jyrkkyys kääntyy väheneväksi.

Näyttää viisastelulta, mutta itse pidän tärkeinä asioina.



Ihan käytännön kannalta tässä on ainakin tärkeää ymmärtää kuinka alkuvaiheessa olemme vielä ja kuinka tärkeää on jatkaa vastuullista toimintaa. Mitä enemmän näitä prosesseja venyttää nyt, sitä enemmän ne venyvät myös sen jälkeen, sillä nyt alkaa jo jengiä paranemaan. Kun toimenpiteistä pitää kiinni, esim paranevien (ja myös kunnolla sairastuvien) takia potentiaalisten tartuttajien määrä suhteessa tartunnan saaneisiin voi olla pienempi. Hidastaminen hidastaa tätäkin kautta.

Yhä edelleen, mahdolliset hyvät uutiset toimenpiteiden puremisesta tarkoittavat vain että pitää sitkeästi jatkaa.
Lasse Candé
maalis 27, 2020, 19.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Kansankäräjätuvassa käsittelen median roolia tässä asiassa ketjussa Median vastuu. Sinne siis, jos aihe kiinnostaa!
Lasse Candé
maalis 26, 2020, 12.42
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Jos 5% saadaan liikenteestä pois, se on oikeastaan aika paljon.
Lasse Candé
maalis 26, 2020, 09.09
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Tässä keskustelussamme on hyvä asia se, että nuo kaksi eri aihetta pelittävät samalla logiikalla. Liikkumisen rajaaminen yhdessä vertautuu jokseenkin täysin liikkumisen rajaamiseen toisessa.

Nyt näissä sosiaalisten eristäytmisen ajoissa esim minulla etätyömoodiin (jonka takia en ylitä Uudenmaan rajaa) siirtyminen karsii pois kohtaamisia. Lukumäärällisesti merkittävä osuus ihmisistä.

Näin on tietenkin aivan jokaisella muullakin joka ylitteli rajaa mutta eivät ylitä jatkossa, sillä ne ketkä menivät pyörittämään jotakin laitetta, menevät jatkossakin. Loput matkaavat rajan yli tietenkin kohdatakseen nimenomaan ihmisiä. Näillä toimilla jää näitä kohtaamisia pois.
Lasse Candé
maalis 25, 2020, 23.17
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Onhan maantieteellisessä rajoittamisessa tietenkin se pointti että se vähentää kohtaamisia. Ellei sitten niitä korvata paikallisemmilla kohtaamisilla.

Suomen tapauksessa äsken hallituksen puolesta esitetty taas perusteltiin hieman toisin, kahdella eri perustelulla. (Eri tahtiset etenemiset ja alueelliset kapasiteettikysymykset.)



Ei liity mihinkään, mutta jumaleissön alkaa ministerit olemaan väsyneitä. Nyt jo Marinillakin takkuaa puhe. Kiuru on aika eeppinen. Ei siinä, onneksi pääpointit tulevat esiin. Nyt pitäisi vain kansan toimia noiden settien mukaisesti.



Aiemmin nähtiin perusteluja Ruotsin toiminnalle. Perustelija perusteli sillä tapaa että Ruotsissa tehdään niitä toimia joiden tiedetään vaikuttavan ja jätetään sellaiset rajoitustoimenpiteet tekemättä joiden vaikutusta ei tiedetä. Hieman myöhemmin THL:n tyyppi oli vähän huolissaan että ovatkohan valinneet oikean taktiikan. Yksi tekijä tietenkin on myös se että minkälaisella kansalla pelataan. Suomessa esim jengi valittaa ettei kukaan tee mitään lentokentän kautta saapuville. Tietty voisi myös pohtia että nämä ihmiset voisivat itse tehdä jotain, koska ovat ehkä saattaneet huomata että maailmassa on tapahtunut jotakin. :o

Joka tapauksessa, Ruotsin tulevaisuus on mielenkiintoinen kahdesta syystä. On mielenkiintoista nähdä miten politiikkansa suhteutuu epidemiaan verrattuna esim meihin. Ja ehkä ennen kaikkea ne kokonaisvaikutukset mistä Ile on maininnut. Jälkimmäisellä saralla pesevät varmaan Suomen kymmenen nolla, paitsi tietenkin jos siellä tulee paljon ruumiita ja kansakunnan raivo nousee tästä syystä niin korkealle ettei siitä selvitä parilla eroamisella. Tässä on isoja kysymyksiä että kuinka monta euroa hengen pelastaminen saa maksaa.

Olisikin jo laajempi sivuraide, että pitäisikö rahaa alkaa muutenkin suuntaamaan enemmän ihmishenkien pelastamiseen ja tässä tapauksessa, keiden? Mutta kuten sanottu, se hipoo jo sivuraidetta.
Lasse Candé
maalis 24, 2020, 22.58
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Siinähän tuo heiluu noin kymmenen prosentin kasvussa päivittäin. Noilla vaihteluilla ja epävarmuudella en sanoisi todellisen käyrän muodosta oikein mitään, mutta en nyt näkisi että olisi ollenkaan huonompi malli sovittaa ainakin sopivasti valittuun pätkään lopummalta eksponentiaalista käyrää.
Lasse Candé
maalis 23, 2020, 14.46
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Riippuen siitä, miten tällaisia (ja erityisesti juuri tätä) tautia pitää leviämisen puolesta oikeasti mallintaa, toimenpiteet eivät vielä välttämättä riitä pitkälle.

Syy on se, että jotta niillä on vaikutusta, pitää riittävän monen olla sairastanut tauti tai olla sairastuneita. (Tarkoitan olla tartunnan joskus saaneita.) Jos tilanne pelkästään tallaisi paikallaan, olisimme koko ajan lähtöruudussa.

Mutta jos on huomattavia eroja siinä kuinka helposti ihmiset saavat tartunnan, riittää isoon vaikutukseen että ne helposti tartunnan saavat saavat sen. Tällöin aalto saattaa vaimeta pienemmälläkin tartunnan saaneiden osuudella.



Kaikki tämä riippuu siitä minkälaisilla parametreillä tässä oikeasti pelataan. Mutta normikansalaisen kannalta on siis huomattava, että mahdolliset uutiset siitä että toimenpiteet purevat eivät tarkoita muuta kuin että niitä on vain sitkeästi jatkettava. Niin pieni osuus on kuitenkin sairastunut ja jäljellä on tilastojen valossa vielä yli 99% kansasta. Eli tässä suhteessa emme ole oikein edes päässeet alkuun ja meidän pitää päästä alkuun ennen kuin voimme lopettaa.
Lasse Candé
maalis 19, 2020, 08.37
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Kiitokset referaatista. :jepa:

Uskoisin että noin on jollakin tavalla. Pankit kuulemma tulevat hieman yksityisyrittäjiä vastaan, mutta sillä ei juhlita. En muista miten. Mutta vissiin tässä monenlaista viritelmää on. Pitää toivoa että saavat järkevät tukisysteemit.

Sitä odotellessa, ajattelin itse kantaa korteni kekoon tuhlaamalla rahaa mahdollisimman paljon entistä muistuttavalla tavalla. Palkastani lähtee pari ylityökorvausta, mutta minä en ota tässä muilta osin tälliä. Sen sijaan ei ole samoissa määrin mihin tuhlata. Tässä ottaa ihan uskomattoman moni kunnon tällin. Meidän muiden pitäisi nyt jeesata heitä, koska tässä on kyse maanlaajuisista talkoista riskiryhmäläisten pelastamiseksi, jossa yksityisyrittäjät ja tietyiltä aloilta lomautettavat maksavat hinnan tästä kaikesta.

Olin aikas ylpeä, kun selitin tätä mimmilleni ja hän sanoi että arvaapa vain miksi pisti tyttönsä juuri nyt aurinkolasiostoksille paikalliseen.
Lasse Candé
maalis 17, 2020, 17.08
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Pandemiat
Vastaukset: 190
Luettu: 17440

Pandemiat

Kaverini USA:sta muisti jonkin tapauksen 70-luvulta, joka vertautuisi paremmin tähän.

Silloin faijansa oli laittanut aseen hansikaslokeroon kun tankkasi auton. Jotenkin juttu liittyi juuri tankkaamisiin, minkä yhteydessä saatavuuskysymykset olivat aikaansaaneet ammuntaa. :o