Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 381 tulosta

Lasse Candé
huhti 7, 2023, 21.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Noissa molemmissa Wadon kuvissa on kuzushi, joka lukitsee parina olevan Jiro Ohtsukan paikoilleen.

Ja kuzushi juuri tulee Wadoon Shindo Yoshinryusta.

En äkkiseltään näe Motobun kuvassa samaa.



(Kuzushi tarkoittaa karkeasti tasapainon rikkomista. Noissa siten, että liikkuminen vaikeutuu.)
Lasse Candé
huhti 7, 2023, 12.16
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Tuo on äkkiseltään kuvatodiste pelkästään siitä että tuollainen kuva on otettu.

Jos tuo olisi kuvatodiste hyökkääjän alkuasennosta, tulisiko tämä tulkita sitten myös niin, että tuo on kuvatodiste puolustajan alkuasennosta? Minun mielestäni jos logiikkaa seuraa, se olisi tämä.

Siksi on jätettävä jäljelle vahva epäilys siitä, että kuvassa halutaan näyttää kuka on opettaja, ketkä ovat oppilaita ja että oppilaat näyttävät tekevän mahdollisimman karateisen näköisiä asioita.

Kuva on myös luultavasti erittäin uusi, suhteutettuna Funakoshin japanilaisen karaten alkuaikoihin, eikä ole mitään takuita ettei asento tavalla tai toisella tule sieltä tuonne. Kuten jo aiemmin olen esittänyt, ”gedanbarai-kamae” on käytännöllinen väline Shotokan tyyppiseen ippon (/nihon/sanbon/…) kumiteen, jossa hiihdetään zenkutsudachissa.

Luulen että juuri tällaisissa asioissa okinawalainen karate on voinut kehittyä niin, että tuollainen ei esimerkiksi ole kuinka kuvassa opettajana toimivaa Kyania itseään opetettiin. Tämä tosin on pelkkää spekulaatiota, mutta uskon että Funakoshi on ollut tärkeä hahmo noiden logistisesti tehokkaiden treenimuotojen kehityksessä ja että ne ovat sitten levinneet myös Okinawalle.
Lasse Candé
huhti 6, 2023, 19.15
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Liittyy snadisti myös Wadoon tuo gedanbarai-kamae, koska sitä näkyy siellä täällä. Suzukin haarassa kamae on sanbon kumitessa sellainen missä gedanbarain sijaan käsi on normaalisti eteen ojennettuna. Minä uskon että gedanbaraikamae on yksinkertaisesti käytännöllinen:
- Pakittaessa sopivalta etäisyydeltä zenkutsudachiin, etäisyys on vieläkin sopiva, sillä yksi jalka pysyy paikallaan
- Kun toinen käsi tekee gedanbarain eikä ole suoraan ojennettuna, se ei tule tuuppimaan hyökkäyksen kohdetta ennen varsinaista lyöntiä eikä anna väärää signaalia siitä mikä raaja hyökkää.

Kokemuspohjaisesti pidän gedanbarai-kamaeta erittäin järkevänä, jos tuollaisia harjoitteita tehdään.



Mutta enemmän Wadoon, kontrollointiaspekti kumite gatassa tulee mitä varmimmin lähes yksinomaan Shindo Yoshinryusta. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että Otsuka sitten on löytänyt vastaavia sisältöjä myös karateopettajilta.

Vastaavasti taisabaki tulee mitä varmimmin Shindo Yoshinryusta ja kenties muista japanilaisista lajeista.

Minä uskon että Otsuka on paljossa saanut vahvistusta aiemmin oppimilleen ideoille Motobulta ja tämä saattoi edesauttaa Wadon sisällöllistä erkaantumista Funakoshin karatesta, mikä on täysin kiistatta Wadon karkean ulkomuodon pääjuuri. Kumitessa varmaankin Motobun setti antoi paljon sen muotoon (esim käsien asennot) ja sitten kehonkäytön tapa silti tulee klassisista japanilaisista lajeista. Näen Wadon toisaalta sekoituksena näitä ideoita, mutta toisaalta myös arvelen että varsinkin yhtymäkohdat ovat vedonneet Otsukaan aikoinaan.
Lasse Candé
huhti 5, 2023, 16.38
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Tuossa tuo kata-sana vähän hämää länkkäriä. Mitä luultavimmin sille ei pidä antaa sen suurempaa merkitystä kuin että näytöksillä on ollut sisältö. Eli jokin muoto jota näytetään. Eli kata.

Kirjoittajalla ei ole ihan alkeet hanskassa.

Idorit tulevat Shindo Yoshinryusta. Voi olla että on ollut muotoja joita ei ole Shindo Yoshinryussa, varsinkin kun Shotokan-porukoissa kyseinen formaatti sitten lähti vähän laukalle. Idorille ei löydy (minun tietääkseni) kovinkaan hyviä alkuperäislähteitä perustajasta. Nämä Funakoshin kirjat ovat ainoita tietämiäni kuvalähteitä. (Niitä siis saattaa olla.) Niissä näkyvät idorit eivät ihan vastaa Wadossa tehtäviä. Olen aina ajatellut että ovat Funakoshin ja Otsukan yhdessä laatimia Shindo Yoshinryusta otettuun formaattiin ja että Wadossa on sittemmin menty tästä historiallisesta kohdasta taaksepäin kohti alkuperäisempiä muotoja.

Tantodorit tulevat myös Shindo Yoshinryusta, mutta osassa tapauksia ne on muokattu turvallisemmiksi kovalle lattialle. Ne löytyy Karatedo Taikan -nimisestä kirjasta seitsemän sarjana ja (kuten kirjoittaja esittääkin) myös videolta hieman toisenlaisena sarjana.

Shinken shirahadorit eivät tule Shindo Yoshinryusta suoraan. Minä en tiedä mistä tulevat enkä edes sitä, tietääkö maailmassa kukaan. Luulen että kukaan ei tiedä.

Kumite gatat ovat uusia. Mitä luultavimmin 70-luvulta, ellei 60-luvun lopulta. Kirjoittaja ei niiden kohdalla ollenkaan sivua Wadon Kihon kumitea, mikä kuitenkin on lähtökohtaiselta asetelmaltaan samanlainen kuin kumite gata. (Etäisyys ja otteluasento sekä siinä liikkuminen.)



Mitä käsien asentoon tulee, uskon itsekin että Motobulla on ollut vaikutusta Otsukaan ja kauttaan Wadoon tällä saralla. Mutta tässä pitäisi tietää kuinka kategorisesti sitten Funakoshi veteli hikiteä kyljelle vs. käytti myös ottelullisempia käsimuotoja. Itse en usko tässä pelkkään Motobu-vaikutteeseen vaan että noita on näkynyt karatessa laajemminkin (Motobulla toki erittäin selvästi) ja että halu saada kädet keskilinjalle on myös yhteensopiva Otsukan aiemmin oppiman jujutsun kanssa. En uskaltaisi väittää tai esittää että Motobu tuli ja muutti.



Tuo Pinan nidan -kohta tekstissä on vähän sellainen Andy-kohta, eli ”Miten tämä liittyy mihinkään?” :D
Lasse Candé
tammi 22, 2023, 00.33
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Kaimani laittoi toiseen ketjuun, joten lainaan kokonaan:
Lasse J kirjoitti: tammi 21, 2023, 22.00 Juttua käännösvirheistä ja väärinymmärryksistä kun Jaappanin kieltä on väännetty englanniksi.

https://www.thekaratepage.com/misunders ... nEh2QhllEs


Merkittävin ero Wadon ja Motobun Naihanchin välillä on alun ympyrän piirto.

Nyt en muista katsooko Motobu molempiin suuntiin ennen liikkeelle lähtöä, mutta kaikissa tyyleissä näin ei tehdä.

Juttelin sattumoisin tästä samasta asiasta TimoS:n kanssa ihan äskettäin ja minä uskon Naihanchin olevan enimmäkseen Motobulta perittyä, mutta pitkän Funakoshi-taustan olleen siellä vahvana lähtökohtana. Myös tietenkin sellaisena, että muutamatkin treenikerrat uudessa opetuksessa voisi mahdollistaa muutokset. Jonkun asian muuttaminen jo yhdenkin treenikerran perusteella on kuitenkin helppoa.

Selvää Motobua on käsien korkeat asennot ja selkeä sotoukemuoto jalan noston jälkeen, kiertäessä vartaloa. Monet muut kiertävät käsivartta. Muistaakseni Motobu myös moittii tätä tapaa kirjassaan.

Mielenkiintoista on että kirjakäännöksessä taklataan katan alkuperäisyyttä, mikä vastaa nähdäkseni aika hyvin sitä, mitä Motobu kirjoitti omassa kirjassaan. Onko nyt sitten siitä napattu täysin toisen tekstin käännökseen ”lisäpotkua”, missaako Naoki Motobu kohdan vai käänsikö jompi kumpi tähän liittyen väärin…

Olisi kiva osata japsia…
Lasse Candé
marras 13, 2022, 17.09
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Lohjalla päättyi juuri Koichi Shimura sensein Wado-leiri. Hän on ollut ainakin kerran aiemmin Suomessa, Kuopiossa. Tämä leiri oli silti siitä maininnan arvoinen, että se taisi olla ensimmäinen kerta kun Suomessa oli osallistujia viidennen danin kokeeseen. Leirillä oli kymmeniä ulkomaalaisia ja potkulaista edustusta myös useamman wadokan verran.

Hyvää settiä kyllä. Ainakin kihonia tuli tehtyä paljon sekä Seishania ja Chintoa.
Lasse Candé
kesä 6, 2022, 15.21
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Katsumi Hakoishi sensei on kuollut 90 vuoden iässä.

Hän oli Otsuka sensein kuoleman jälkeisenä aikana yksi Wadokain muutamasta auktoritatiivisista johtohahmoista. Hän oli viimeinen siitä joukosta joka lähti. Hän on esimerkiksi Wadokain videoilla esittämässä kataa, kihon kumitea ja idoria.

Voisi kai sanoa että nyt Wadokai on lopullisesti kolmannen sukupolven johdettavissa.
Lasse Candé
maalis 11, 2022, 10.01
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Vai että todistustaakka… :D
Lasse Candé
maalis 10, 2022, 18.00
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Ei ehkä ilman lisätietoja enää osu niin aiheeseen se, kuinka jotkut Wadon ulkopuoliset opettajat joissain tilanteessa ovat tehneet hikiten, esimerkiksi lyödessään hieman sahattuja makiwaroja rikki. :D :D
Lasse Candé
maalis 9, 2022, 09.52
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Tuo taloudellisuuspointti sai ajattelemaan asiaa enemmän. Korkea hikitehän tarkoittaa taivutetumpaa kyynärpäätä, eli tosiaankin enempää aktivaatiota hauiksessa.

Aiemmin jo sivusinkin sitten sitä, että matalampi hikite edellyttää käden nostoa ja lihasaktivaatiota siinä. Mutta korkea tosiaankin (lyönnin lähtöasentona) edellyttää lähinnä hauiksen rentoutusta lyöntihetkenä.

Sitten tuosta yhteydestä otteluasentoihin… korkea hikitehän on paremmin yhteydessä kyynärpään taivutusasteen kannalta sellaisten otteluasentojen kanssa, joissa kädet ovat lähellä päätä. Tällä yhteydellä taas ei ole juurikaan väliä suojauksen kannalta, mutta näkisin yhteyden olevan ihan tosi siltä kannalta, miten näistä asennoista lyödään, juuri tuon hauiksen rentouttamisen ja ojentajan aktivaation kannalta. Vastaava yhteys on myös siinä varsinaisessa hikitessä (käden lähtöasentoon palauttavassa vedossa). Koen hikiten nostamisen tehneen korkeammat otteluasennot minulle luonnollisemmiksi asennoiksi niistä lyömiseen ja niihin palauttamiseen. Sikäli se on myös selvää, että matalampi hikite ei ole varmaankaan mistään syystä yhteensopivampi mainitsemani kaltaisen otteluasennon kanssa.

Matalammissa otteluasennoissa taas on ristiriita eri näkökulmien välillä: toisaalta matalan hikiten kyynärpääkulma vastaa paremmin matalia otteluasentoja, kun taas korkeammassa hikitessä nyrkkikorkeuden vastaavuus on parempi. Näistä koen jälkimmäisen painavan vaakakupissa enemmän ja tekeväni enemmän samaa asiaa lyödessäni korkeammasta hikite-asennosta.
Lasse Candé
maalis 3, 2022, 17.33
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Samoin Kazutaka Otsuka sensei on kutsunut jodanukeksi sotoukea pään korkeudella, koska se on kirjaimellisesti jodanuke. Meillä jodanukella tarkoitetaan yleensä ns ageukea/jodanageukea.

Tästä saakin mielenkiintoisen aasinsillan, että minulle jodanuke (se ageuketyyppinen) on Wadossa ennen kaikkea perusharjoite eikä niinkään käyttötekniikka. Konkreettisesti sen tyyppistä torjuntaa käytetään vain yhdessä tantodorissa, udegaramidori. Ja jep, siinä on udegarami, jonka monet (paremmat) painijat tietävät nimikkeenä.

Mutta ne asiat joita meidän jodanuke opettaa näkyvät täysin muissa muodoissa vaikka missä. Sanottakoon että sanbon kumiteissa on jodanukeja, mutta ainoastaan niillä askelilla, joissa ei vielä tehdä vastatekniikkaa.

Kun olen kehittynyt olen enenevissä määrin alkanut tekemään kihon kumitejen sotoukeja lähinnä nostamalla ja tässä jeesaa kymmenet tuhannet toistot jodanukesta.
Lasse Candé
maalis 3, 2022, 13.01
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Tuo AJ, joka tuon on kirjoittanut, tykkää käyttää paljon japaninkielisiä termejä. Näin tehdessään tulee myös Wadon ulkopuolelta mukaan termejä, joita ei niin yleisesti käytetä Wadossa, ainakaan länsimaissa.

Henkilökohtaisesti en oikein pidä sellaisesta, koska viesti kajahtaa herkästi sellaisena että normaalista asiasta tehdään jonkinlainen konsepti. Se kuulostaa melkein siltä, että jos haluaa ymmärtää yhden asian pitää myös ymmärtää tämä ja tämä konsepti. Tällainen viesti on kuitenkin yleensä liioiteltu ja minun mielestäni lähinnä haittaa viestintää.

Minun opettajani käänsi peräti asentojen ja tekniikoiden nimiä englanniksi. Mutta erityisesti teki näin opetussanaston osalta, kuten ”center line” (seichusen) ”dropping weight” (tai otoshi) jne jne. Kirjoituksissaan kun viittasi japaninkieliseen lähteeseen, sen sijaan yleensä myös antoi käytetyt sanat ja käänsi ne. Ilmeisesti jotta se mihin viitataan erottuu omasta tulkinnasta lukijalle.

Kaikki tuo japani ei siis ole välttämätöntä Wadon opin jakamiseksi.
Lasse Candé
helmi 27, 2022, 13.34
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Joo, minullekin tuli sellainen fiilis että ”enkös mä ole jo vastannut tuohon?” enkä ihan ymmärtänyt että mitä tässä vielä pitää selventää. :D
Lasse Candé
helmi 26, 2022, 13.28
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Läppä? :D

Kyseessä on perusharjoite, eikä käyttötekniikka. Vaikka välillä kehälajeissakin näkyy jonkinasteisia kakehikitejä.
Lasse Candé
helmi 25, 2022, 15.51
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 287771

Wado-ryu karate

Korostan vielä yhtä seikkaa: pää.

Pään asento pitää pitää hyvänä vaikka vetää hikiteen. (Ôari, hiljaa sen japanis kanssa! :D ) Kahden käden samanaikainen hikite puskee joillakuilla leuan eteen. Osa harjoitteesta on pitää tässäkin pään asento hyvänä. Jussi joskus muotoili pään hyvän asennon hyvin. Muotoilu oli sen suuntainen, että miettii takaraivon kohottamista leuan painamisen sijaan. Tämä vetää leukaa luonnollisesti hieman sisään ja aikaansaa sen, että niskan rakenne vahvistuu tekniikan paremmaksi tueksi.

On muuten yksi tärkeimmistä teknisistä asioista ja ”moudi” mikä pitää löytää ja aktiivisesti ylläpitää. Melkein kaikki muut neuvot melkein kaikkeen muuhun ovat arvoltaan vähäisempiä. Siinä mielessä tätä seikkaa voi pitää hieman ylenkatsottuna, vaikka tietenkin jokainen opettaa pään asennon.