Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 97 tulosta

Lasse Candé
maalis 20, 2024, 17.15
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Tässähän joutuu laittamaan pelaajia silmällä pitäen kommentin/kysymyksen ”kosahtamisesta” paljastukseen:
paljastus:
Sanottiin ysärillä, että ”kosahti”, jos RAY:n pokerissa meni ns tuplaus väärin. Tuplaus oli sen pelin suola. <3

(Onneksi tämä pelihullu lopetti pelaamisen jo silloin.)

Ainakin minun ja kavereideni maailmassa tämä tuplaamisen epäonnistumisen kutsuminen ”kosahdukseksi”/”kosahtamiseksi” johtui siitä, että kun se legendaarinen tuplausmelodia soi, niin jos meni väärin, kone päästi äänen ”ti-kosh”. Jotkut äänsivät vain loppuosan, ”kosh”, mutta kyllä se taisi ladata tuon äänen pienellä naksahduksella. :)

Sitä ääntä toisteltiin ja kaikki tiesivät mitä se tarkoittaa.

Kutsuttiin myös tuplaamisessa epäonnistumista ”kosahtamiseksi”.

Tämä kielikäytäntö oli ainakin käytössä sekä Kotkassa, Virolahdella, että Kuusankoskella. Minä opin kuusankoskelaiselta sanan tuossa yhteydessä. En ole varma, veinkö minä sen tuossa tuplausmielessä Virolahdelle, vai onko se vain niin selvä tapaus, että sama sana johdetaan eri paikoissa tai sana on levinnyt jo ennen mahdollista vaikutustani?

Mutta…
Onko kosahtamisesta epäonnistumisena puhuttu jo ennen RAY:n pokeria?

Jos on, on lähes varmaa, että se peli on vahvistanut sanan asemaa.

Jos taas ei, sana saattaa tulla siitä pelistä ja siihen liittyvästä kulttuurista.

Mielipiteitä?
Lasse Candé
maalis 16, 2024, 22.26
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Miksi sanotaan ”ennen vanhaan”?

Kuulostaa kieliopillisesti jotenkin oudolta. Selittyykö tämä historialla vai sillä, ettei puolihurri osaa kieltä? :D

”Vanhaan” olisi minun korvaani johonkin vanhaan suuntautuvaa jotakin. Onko tuolla muodolla joitain muita tulkintatapoja tai oliko sillä ennen vanhaan näitä?
Lasse Candé
helmi 14, 2024, 16.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Jäi vähän epäselväksi, millä tapaa käytän sanaa ”spekulaatio” epätyypillisellä tavalla.
Lasse Candé
helmi 12, 2024, 19.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Enimmäkseen sama asia. Sanaa ”spekulaatio” tosiaankin käytetään usein liian negatiivisessa merkityksessä. Jos tarkoitat sitä ”yleisellä”, niin sitten varmaankin näin. Minulle spekulaatio on lähtökohtaisesti neutraali sana. Siis lähtökohtaisesti.

Tulkintani mukaan voisi nähdä jonkinlaista eroa siinä, että tulkinta on jonkinlaista ratkaisuun päätymistä, kun taas spekulaatio on prosessi, joka johtaa tähän tulkintaan. Ehkä niin, että kaikki tulkinta on spekulatiivista, mutta kaikki spekulatiivinen ei ole tulkintaa. (?)
Lasse Candé
helmi 11, 2024, 13.45
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Spekulointi on jossain määrin sukua tulkinnalle. Niiltä osin, että kun näitä sanoja käytetään, ikäänkuin oletetaan että on faktoja tai muuta lukkoonlyötyä tai lukkoon lyötävissä olevaa.

Minä en oikein tiedä miten vaikkapa fakta määritellään missäkin yhteydessä, mutta minulle henkilökohtaisesti käsite avautuu juuri tuollaisten kahtiajakojen kautta.

Tuossa jutussa viittaukset ja niiden aikajana on faktaa. Niiden näkeminen todistusvoimaisena jollekin muulle kuin niille faktoille itsessään taas on spekulaatiota tai tulkintaa.

En nyt ihan hahmota, että oliko tuossa spekulaation primäärimenetelmäjuonteessa ideana jonkinlainen täysin faktoihin perustumaton tajunnanvirta? Jos näin, niin ainakaan minä en ole missään vaiheessa ehdottanut mitään tällaista kenenkään tutkimusmenetelmäksi.

Tuohon all correct vs oll korrect -kohtaan en pysty enää sanomaan mitään, mikä ei olisi jo sanotun toistoa.
Lasse Candé
helmi 10, 2024, 00.04
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Kopio päivityksestäni facebookissa. Näin kieli kehittyy ja nätisti. :D
Paras oppimani sana tänään: ”Matalakulttuuri”.

Junatuttavuus keksi sanan lennosta. Viittaa siihen, kun ottaa kavereiden kanssa kuppia.

Kyselin teatterihommelista (ei ollut hänelle oleellinen asia) ja sanoi, että tämä viikonloppu menee ihan matalakulttuurin parissa. 😂😂😂

Kadehdin tuollaisia neroja, jotka heittävät laadukasta läppää lennosta. 😄

Ja olen aina tykännyt juuri tästä junamatkustamisessa. Saa usein hemmetin hyviä keskusteluja. 👍

Juna myöhästyi, joten tämän päivän hojoilut jäävät väliin. Huomenna sitten karatepöksyt pitkästä aikaa jalkaan. KIAI!!


Heti kun saan mahdollisuuden, otan tuon sanan käyttöön. Ongelma tosin, että sen käyttö mahdollisesti edellyttää kontrastista asetelmaa, jossa toteutuva toiminta laitetaan vastakkain korkeakulttuuriksi koetun kanssa.

Eli siis käyttömahdollisuudet rajalliset. :niinpa:

Mutta tuli melko nopeasti muustakin keskustelusta sellaiset vibesit, että sen jätkän kanssa vetäisin kaljaa ihan mielelläni. :D :D
Lasse Candé
helmi 9, 2024, 18.23
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Pitää vielä palata Antin OK-viestiin, kun vihdoin on aikaa.

On merkittävä huomio, että sanaa OK on käytetty lyhenteenä sanoista all correct, versus että se olisi jo ensimmäisessä viitteessä ollut lyhenne väärin kirjoitetuista sanoista oll korrect. Ensinmainittu käy järkeen, juurikin huomioiden kuvaillun ajanhengen. Toinen taas paljon huonommin. Mutta kun ensinmainittua on käytetty, on sitten taas ymmärrettävää, että joku kirjoittaa sen tuolla tavalla auki.



Tuosta, että jos yksi selitys on lähteistettävissä, miksi joutuu spekuloimaan… En tiedä missä määrin huomioit sen, että pelasin puutteellisilla tiedoilla. Siinä aiemmassa vaiheessa en siis ollut lukenut tuota artikkelia, koska en saanut sitä vielä käsiini. Yksi ystävällinen tutkijatyyppi sitten jeesasi tämän asian kanssa. :jepa:

Ja että miksi joutuu spekuloimaan… tuossa artikkelissahan on jonkin verran ihan suoria mainintoja spekuloinnista ja myös siitä, että artikkelin kirjoittaja arvelee (eli spekuloi) jonkin olevan jollakin tavalla. Juuri tätähän tämä on. Ja se on välttämättömyys.

Kun tuon artikkelin sitten lukee, on tietenkin niin, että täällä Potkussa lukematta artikkelia tapahtuva spekulaatio on umpisurkeaa verrattuna tuon tutkijan spekulaatioon, joka täyttää jo paljon pienempiä aukkoja ja paljon oleellisemmista kysymyksistä.

Taustatyö on vain niin paljon korkeammalla tasolla.

Ja tuo kohta noista muista lyhenteistä ei jäänyt huomiotta. Jos siltä tuntuu silti, se saattaa johtua vaikeudesta eläytyä menneeseen tilanteeseeni tästä lukemisestani/lukemattomuudestani, jota et tietenkään voinut tuntea ja mahdollisesti myös sen unohtamiseen uudestaan, etten ollut saanut tuota artikkelia käsiini tuolloin.



Tuo on hyvä pointti, että mitä yleisemmäksi sana käy, sitä yleisemmäksi käy myös tiedottomuus sen taustoista. Ja siis erityisesti suhteellisessa mielessä, eli että pienempi prosentuaalinen osuus tietää, mistä sanassa on kyse. (Absoluuttisestihan sekä tietäjien että tietämättömien käyttäjien lukumäärä kasvaa.)

Jos tässä asiassa silti palattaisiin aiempaan osaltani tiedon puutteesta käymääni keskusteluun, tuo huomio on silti epäoleellinen. Virhekäsitykseni oli, että viitteitä oli vain tuo yksi ja asia unohdettiin sittemmin. En ole lukenut tuon artikkelissa luvattua toista osaa (jos sitä koskaan tulikaan). Pääpointti tässä kohtaa on silti se, että viittasin absoluuttisempaan tietoon. Kun jokin sana yleistyy, tyypillisesti varmaan myös absoluuttinen tietoisuus (kuinka moni tietää) lisääntyy. Ja korkeimmalla tasolla, eli ”teikäläisten” tasolla, tietoisuus paranee.

Tähän yritin tuossa keskustelun kohdassa viitata, enkä siihen, että random pelto-orja tietää käyttämänsä OK-sanan etymologista taustaa.



Tämä ei enää anna varsinaiseen aiheeseen mitään, mutta toivottavasti selittää keskustelun vaiheita. Ja parhaassa tapauksessa generoi uusia aiheita. Koska kyllä tässä varmaan niitäkin on. :jepa:
Lasse Candé
helmi 6, 2024, 18.47
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Sain vihdoin käsiini tuon artikkelin ja lukaisin läpi. Joskus lukemani referaatit ja tuoreemmat selailut maalailivat tosiaankin eri kuvaa kuin artikkeli. Artikkelin mukaan taustalla ei ole niinkään ”oll korrect” kuin ”all correct”. Ja varhaisissa mainituissa yhteyksissä suurimmaksi osaksi nuo sanat kirjoitettiin sulkuihin tai muilla merkeillä siihen yhteyteen.

Sitten artikkelin viimeiset sanat ovat
In a frolicsome group called the Anti-Bell-Ringing Society, in Boston in the spring of 1839, O.K. became current as standing for ”oll korrect” in a slang application of all correct, and from there it became widespread over the country. Thus the emergence of O.K. is well accounted for.
Eli alkuperä on ”all correct”:ssa ja tuosta taas se levisi maanlaajuikseksi. Huomioiden ne vielä tuota aiemmat viitteet, joissa on myös enemmän järkeä, koko tarinassa on nähdäkseni enemmän järkeä. Päättivät vain tuossa kirjoittaa alunperin väärien kirjainten yhteydessä myös sanat vastaavasti väärin.
Lasse Candé
helmi 6, 2024, 09.36
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Antti kirjoitti: helmi 6, 2024, 09.17 OK:n osalta kannattaa tietysti lukea se artikkeli (linkki ylempänä).
En nyt tiedä kannattavuudesta, kun se maksaa 15 dollaria. :niinpa:
Lasse Candé
helmi 6, 2024, 08.03
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

En yleisesti, vaan tapauskohtaisesti. Mielestäni se on kysymyksiä herättävää jos
- on kyseessä lyhenne
- …joka on muodostettu jonkin läppäbuumin mukaisesti
- joka on lyönyt läpi
- joka on jopa selitetty tekstissä sen merkitykselliseksi

Luulisi tällöin, että se merkitys olisi ollut edes siinä määrin laajalti tiedossa, ettei sen selitys tyystin katoa sadaksi vuodeksi.

Tämän katoamisen taas selittäisi, jos lyhenteen selittävää tekstiä ei ole pidetty tuolta osin järkevänä tai uskottavana aikalaisten parissa.

Nähdäkseni ainoa tälle vaihtoehtoinen selitys ”oll korrect -hypoteesislla” on sanan niin räjähdysmäisessä leviämisessä siten, ettei ketään edes kiinnosta mistä se tulee. Jos taas näin on ollut, sana olisi yhtä hyvin voinut levitä ihan mistä alkuperästä tahansa. Tällöin ”oll korrect”-selitys voisi vain yhtä hyvin olla epätoivoinen yritelmä selittää sana. Olen nähnyt kirjoittajien heittävän hatusta väitteitä modernina aikana, kun lukijat pystyvät faktatarkastamaan helpommin. En usko ettei näin olisi ollut tuona aikana samassa laajuudessa. Päin vastoin, uskon noin olleen paljon laajemmin.



Kerrotko, miltä osin koet minun käyttäväni sanaa ”spekulointi” ja ”spekulatiivinen” erikoisella tavalla, niin saan parhaassa tapauksessa tuotua tuohon jotain lisää?
Lasse Candé
helmi 5, 2024, 22.01
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Tässä voi olla näkemyseroja siitä, miten ladattu sana ”spekulaatio” on.

Minulle se on lähtökohtaisesti neutraali sana, mutta se johtuu siitä, että luonnontieteissä on monia muita tieteenaloja paremmat mahdollisuudet testata hypoteeseja. Mutta kaikenlainen argumentointi ennen todistamista testaamalla tai logiikalla on spekulointia. Ja kuten aiemmin ilmenikin, järkevän spekulaation tila pienenee lisätodisteiden valossa.

Sanottakoon, että varsinaisestihan kutsuin muutenkin omaa toimintaani spekuloinniksi, mutta joo, varmasti toisilla tieteenaloilla on spekulatiivisempi luonne kuin toisilla. Ja yhä edelleen, sanan lataamattomassa merkityksessä.



Spekulaatiota on myös monen muotoista ja laatuista. Luulisin, että on vahvemmalla pohjalla spekuloida, että suomen kielen sanalla ”kuningas” on jokin yhteinen tausta ruotsin kielen sanan ”kung” kanssa kuin spekuloida, että sana ”O.K.” tulee alunperin sanoista ”oll korrect”. Jälkimmäiseen löytyy kirjallinen viite ja ensimmäiseen varmaan sitten taas muita (aihe-) todisteita tai muilla perustein uskottavina pidettäviä päättelyjä.

Toisenmuotoista spekulaatiota on sitten taas nähdä, ettei tuollainen yksittäinen teksti yksinään todista asiaa ja että se on voinut mennä aikoinaan toisinkin. Spekulaatiota voi vielä jatkaa siihen, että vaikka alkuperä olisikin ollut muu, jokin tuollainen maininta on jo sellaisenaan voinut lisätä sanan käyttöä ja tarjota sille myös sanat josta OK on lyhenne. Tällöin tosin voi spekuloida myös, että miksi sanat joista se on lyhenne ilmeisesti (?) unohtui, vaikka lyhenteestä tuli kai maailman käytetyin sana, kunnes sitten kai noin vuosisataa myöhemmin selitys löydettiin? Voi spekuloida, että jo yksin tuon takia (liian vähän kirjallisia viitteitä pitkänä ajanjaksona) selitystä ei voi pitää täysin uskottavana tai ainakaan vesitiiviinä.

Artikkeli varmaan vastaakin näihin asioihin. En tiedä miten spekulatiivisesti ja miten faktuaalisesti. Mutta totta kai tämänluontoisista asioista nimenomaan spekuloidaan.
Lasse Candé
helmi 4, 2024, 17.06
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Jos on tarkka tieto sanan ensimmäisestä käytöstä ja todisteet sille, spekulointi on turhaa. Jos taas ei, spekulointi on välttämätöntä. Ja sitä onkin tehty paljon. Esimerkiksi enkku-wikipediasta löytyy paljon spekulointia ja oletettavasti faktoja.
Lasse Candé
helmi 4, 2024, 15.13
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

tapsaattori kirjoitti: tammi 16, 2024, 13.18 Mistäs tämä OK, okay tms. nyt sitten on oikeasti lähtöjään?? Tuolla on mainittu "oll korrect" ja kai se on mahdollista mutta kuulostaa kyllä ihan hölynpölyltä näin äkkiseltään 🤨

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Okei
Missasin näköjään tämän…

Luin tuosta ehkä melkein 20 vuotta sitten. Muistaakseni yksi vaihtoehtoinen selitys oli, että jossain mestassa merkittiin jotain kasseja tms. jonkun nimikirjaimilla, jotka olivat O.K.

Ajattelin tuosta ”oll korrect”:ista tuolloin vähän samoin, että näytti hölynpölyltä.

Näytti siltä, että olisi mahdollista spekuloida, että ”O.K.” oli jo jonkinasteisessa käytössä (vähintään suullisesti) mutta juuri kukaan ei tiennyt miksi. Ja että sitten tuon selittäjä kenties otti itse vähän taiteellisia vapauksia.

Tietenkin on kuten Antti sanoi, että tähän löytyy aineistoa ja muuhun taas ei. Spekuloidahan tässä joutuu. Valitettavasti spekulaation järjellisyydestä sitten taas ei voi tietää.

Mutta oma spekulaationi on, että ”O.K.” varmaankin oli tuohon aikaan uusi juttu, mutta jo olemassaoleva. Ja sitten tuon kirjoittaja joko sai sen selityksen oikein tai väärin ja ikäänkuin kertoi lukijoille mistä lyhenne tulee.

Harvinaisen mielenkiintoinen juttu kyllä. Kun jokin lyö läpi kunnolla ja oikein kukaan ei varmuudella voi tietää, miten tämä tapahtui.
Lasse Candé
helmi 3, 2024, 22.44
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

”Olimme kuusysissä” on tämän romanttisempi versio. :jepa:
Lasse Candé
tammi 2, 2024, 21.09
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Kieli(kn)oppia
Vastaukset: 907
Luettu: 49942

Kieli(kn)oppia

Noita tapoja näkyy vissiin kahdeksan tämän ketjun…

https://potku.net/forum/viewtopic.php?t ... -ja-kielet

…avausviestin linkissä.