Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

KungFuMiäs
joulu 6, 2017, 21.30
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawa-Kiina-yhteys
Vastaukset: 116
Luettu: 29172

Okinawa-Kiina-yhteys

Taijin ja Karaten yhtäläisyyksiä en kyllä löydä, sillä tiedollä mitä minulla on tähän asti kertynyt, uskon kun näen. Kiinnostaa kuulla mistä ja mitä Lasse on nähnyt ja kokenut, kun sanoo että on paljon yhtäläisyyksiä. Toki ymmärrän että paljon on varmasti sellasta että pitää näyttää, mutta jos jotain aukeaisi kirjallisessa muodossa niin olisi kiinnostavaa.

Taiji on melkoinen kummajainen lajikentässä yleisesti. Toki Chen tyyli on lähempänä ihan peruskamppailuhommia, mutta jos mennään Yangiin ja siitä lähteneisiin tyyleihin niin ollaan jo niin erilaisissa vesissä. Yangista sanotaan että kun se kehityshistoriassaan kulki keisarin palatsin kautta, niin siitä hävisi peruskamppailulliset asiat, mutta he löysivät jotain muuta... Joka tapauksessa Chen tyyli, miten se on meille säilynyt nykypäivään Chen Faken kautta (sanoisin että on korkeatasoisin linja mitä on historian mylleryksestä jäänyt), on melko erilainen kokonaisuus kun mikään muu tyyli. Toki sitä voidaan opettaa aika samalla tavalla kuin muitakin kamppailulajeja, mutta sitä se paketti ei tee kovin tehokkaasti, sillä on muu tarkoitus. Aika monesti tarkoitus on ollut viedä jo kokeneita kamppailijoita seuraaville tasoille ja auttaa säilyttämään saavutettuja ominaisuuksia, muodossa tai toisessa vanhempaan ikään. Taijissa on säilynyt jonkinlainen tieviite tasoihin jotka menevät perusnyrkittämisen yläpuolelle, miten tehokkaasti se niihin käytännössä johtaa on sitten oma keskustelunsa.

Liikesarjakeskustelu on oma juttunsa, johon ei varmaan löydy kovin yksinkertaista vastausta. Minun ajatus liikesarjoista on että ovat jonkinlainen kulttuurinen tapa, joka ei sinänsä liity mahdollisimman tehokkaaseen kamppailun harjoittelemiseen. Niillä on mahdollisesti tehty kauko-opettamisesta helpompaa, joka sopisi tähän Okinawa yhteyteen. Jos ukot ovat päässeet seilaamaan joitakin kertoja elämässään Kiinaan ja oppimaan sieltä joltain mystiseltä mestarilta, niin varmasti hyvä tapa siirtää materiaalia on ollut opettaa sarjoja. Mielenkiintoista on toki kuinka kauas historiassa tämä olisi tapahtunut. Oma ajatukseni liikesarjaharjoittelusta on että se olisi levinnyt Kiinassa laajemmin joskus 1800-luvulla. Kiina on toki valtava alue ja monet paikat ovat olleet luultavasti enemmän tai vähemmän eristyksissä, siksi uskon että liikesarjaharjoittelu on levinnyt niihinkin maailman kolkkiin ehkä 1800 luvun lopulla, tai sitten he ovat vain olleet sen kauko-opetuksen kohteita aikoinaan. Aina kun näen youtubesta jonkun uuden "rare village family style" videon, niin odotan että NYT näkyy jotain vanhaa tapaa harjoitella, mutta joka kerralla sitä samaa ilmaan huitomista pitkän kaavan kautta. Ainakin omasta mielestäni on ihmeellistä miten tuo tapa on voinut levitä noin tehokkaasti, jo ennen tehokkaiden ampuma-aseiden tuloa. En pidä sitä niin itsestäänselvänä asiana kuin Häkkinen, kun on kuitenkin osittain kyse yhteisöistä jotka ovat monessa tapauksessa hakeneet hyvää tapaa kehittää tappelutaitojaan.
KungFuMiäs
marras 7, 2016, 12.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawa-Kiina-yhteys
Vastaukset: 116
Luettu: 29172

Okinawa-kiina yhteys

Ookej siinähän se on, hybridilaji. Mutta pointti noin yleisesti niin karatemainen suoritustapa tulee enemmän mielestäni liikkeenlaadusta joka jollain on kehittynyt taustansa puolesta, eikä niinkään "lajista". Olen nähnyt paljonkin kiinalaisia lajeja tehtävän hyvin karatemaisesti, joka on johtunut tekijän taustasta.

Wu Zu Quan on toki suhteellisen tuore kehitelmä, mutta se pohjautuu vanhempiin systeemeihin jolla voi olla yhteyttä Okinawaan. Kuten tämä kuuluisa Valkokurki jota fanitetaan vahvana Okinawa vaikutteena.
KungFuMiäs
marras 7, 2016, 10.26
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawa-Kiina-yhteys
Vastaukset: 116
Luettu: 29172

Okinawa-kiina yhteys

Ei kai tuossa mitään, perinteistä Wu Zhu Quaniahan siinä on, ei mikään uusi hybridilaji. Harjoittaja taitaa olla vain karatepohjainen, joka tuo liikkeenlaatuun oman mausteensa.
KungFuMiäs
heinä 24, 2005, 01.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawa-Kiina-yhteys
Vastaukset: 116
Luettu: 29172

Okinawa-Kiina-yhteys

Ajattelin että clippi voisi ehkä kiinnostaa sellaisia karaten harrastajia jotka ovat kiinnostuneita myös historiasta.
Toivottavasti tämä ei laukaise mitään hurjaa väittelyä karaten historiasta, mutta tässä on clippi kiinalaisesta kung fu tyylistä ngo cho kun joka väitetään kulkeutuneen okinawalle ja olisi vaikuttanut vahvasti goju-ryuhun ja Uechi-ryuhun:
http://www.itsactive.com/linkpage/PSHUYZUA8ONX.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Näettekö te karaten harrastajat mitään yhtäläisyyksiä oman tyylinne tekniikoiden/asentojen/liikkumisen kanssa? Itse kiinalaisten lajien harrastajana voin sanoa että liikkuminen tässä muodossa on todella erikoista, en ole tavannut samankaltaiseen muualla. Tämä ngo cho kun on yhdistelmä 5 eri kung futa, apinaa, valkoista kurkea, Lohania, Tai Zhu (eli eteleäistä long fistiä) ja "buddhalaista" iron body metodia, yhtäläisyyksiä näihin tyyleihin löytyy mutta tämän lajin kehittäjä vei ngo cho kunin kyllä ihan omalle tasollensa.