Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 8 tulosta

JarkkoP
maalis 29, 2013, 02.03
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Hieno juttu, että jaksat raportoida valmennuskeskuksen kuulumisia. Ainakin itse seuraan niitä suurella mielenkiinnolla, silllä resurssien keskittäminen tulee olemaan entistä suuremmassa roolissa tulevaisuudessa. Eri lajien kehitystä ja toimintaa seuraamalla osaa kenties itse välttää pahimmat sudenkuopat. Ylipäätään tiedottaminen ja näkyvyys on tärkeää.

Kävin jokin aika sitten piipahtamassa viiden päivän pikavisiitillä Pajulahdessa, ja olin jutuissa Pikkiksen ja Tintin kanssa. Mieltäni askarrutti erityisesti se, että kuinka valmennuskeskus toimii silloin, kun päävalmentaja on reissussa? Koska valmennuskeskuksissa on eri tasoisia ja ikäisiä urheilijoita, niin käytännössä joudutaan pyörittämään useampaa harjoitus/kilpailusuunnitelmaa yhtä aikaa. Perustoimintojen ylläpito on tosiaan varmasti helpompaa, jos valmennuskeskus toimii ison seuran ympärillä. Esim. juuri Pajulahteen on varmasti vaikeampaa saada tuuraajia, vaikka Lahdesta osaamista löytyykin.

Jos HUMU:n rahoja on vielä jäljellä, niin nyt kyllä kannattaisi käyttää vähän paukkuja tuon Turun mallin seurantaan ja tallentamiseen, sillä konsepti vaikuttaa toimivalta tietyn kokoisiin kaupunkeihin. Pioneerityön arvo onkin siinä, ettei sen myötä kaikkien tarvitse toistaa samoja virheitä.

Eli edelleen täältä päin thumbs up! Ja harjoitteiden esilletuonti helpottaa paljon kaikkia kroonisesta ajanpuutteesta kärsiviä valmentajia. Olen muutaman harjoitteen kopioinut suoraan videoista :) yksinkertainen on kaunista, ja usein vieläpä toimivinta.
JarkkoP
helmi 26, 2013, 10.53
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Jatkan omaa pohdintaani, Teemun viestiin kuitenkin liittyen. :D

Yhteistyön kohdalla tilanne taitaa tosiaan olla kuvatun kaltainen. Tarvittaisiin resurssien lisäksi myös joku, joka johtaisi tai koordinoisi yhteistyötä eri lajien välillä. Yhteistapahtumien osalta haasteellista on se, että ainakin perinteisemmissä lajeissa kansallisen kilpailukalenterin radikaalit muutokset ovat miltei tabu. Toki toimijat vaihtujat ja nuortuvat, ja kynnys muutoksiin madaltuu.

Itse näkisin tuon Turun valmennuskeskuksen uutena ja fressinä tapana toteuttaa osaamisen ja resurssien keskittämistä. Judon ja painin puolella keskitetään melko lailla urheiluopistoihin Pajulahden, Varalan ja Kuortaneen puitteissa. Nyrkkeilyn edellinen yritys keskitetyn valmennuksen suhteen tapahtui Pajulahdessa. Näkisin kuitenkin, että vahvan Urheiluakatemian yhteyteen rakennettava valmennuskeskus vastaisi enemmän tämän päivän vaatimuksiin. Päijät-Hämeen Urheiluakatemia toimii melko hyvin kamppailulajien osalta, ja siellä Pajulahdella on kohtuu iso rooli toiminnassa. Kuitenkin suuntaus lienee se, että osaaminen ja resurssit keskitetään kasvukeskuksiin. Myös PV:n Urheilukoulun siirtyminen Santahaminaan muuttaa varmasti tilannetta uusien ratkaisujen osalta. Kun keskustelua käytiin OK HUY:n kamppailulajeista vastaavan henkilön kanssa, niin silloinkin esiin nousi, ettei yhtä ainoaa oikeaa tapaa ole, ainakaan vielä.

Koska kamppailulajit kuitenkin ovat marginaalilajeja, niin yhteinen valmennuskeskus ja mahdollisuus yhteisiin palveluihin voisi tuoda merkittävästi lisää resursseja. Ja vaikka HUY:n palveluiden ja resurssien jakamisesta ei vielä täyttä selvyyttä ole, niin oma arvaukseni on, että viimeistään siinä vaiheessa, kun Urheilukoulu siirtyy Santahaminaan, niin resursseja ja osaamista keskitetään enemmän myös PK-seudulle. Uskoisin sen olevan myös kaikkien kamppailulajien etu, jos siinä kohtaa päästäisiin mielellään hyvin johdetusti käymään keskustelua yhdistetyistä toiminnoista ja palveluista.
JarkkoP
helmi 26, 2013, 01.15
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Taekwondoa on syytä onnitella hyvin tehdystä työstä. Valmennuskeskuksen toiminta ja some-näkyvyys vaikuttaa olevan hyvällä tasolla. Viime aikoina kun ollut urheiluihmisten kanssa puheissa, niin melko usein on noussut taekwondo ja sen valmennuskeskus esiin nimenomaan positiivisessa valossa. Olympiakamppailulajeista juuri taekwondon osake taitaa ollakin kovimmassa kurssissa tällä hetkellä Suomessa.

Olisi varmasti hedelmällistä pohtia joskus olympiakamppailulajien yhteistyötä laajemmassakin mittakaavassa, kuin valmentajakoulutuksen osalta. Toki jo nyt noin 50 osallistujaa kamppailulajien yhteisessä II-tason koulutuksessa kertoo, että jotain on tehty oikein. Reilun vuoden takaista olympiakamppailutapahtumaa voisi varmasti kehittää eteenpäin. Olisi myös hyvin mielenkiintoista kuulla ja vaihtaa kokemuksia eri lajien valmennuskeskusten toiminnasta ja kehittämisestä. Perinteisen urheiluopistoissa toimivien valmennuskeskusten rinnalle tullut "Turun malli" vaikuttaisi istuvan aika hyvin myös OK:n akatemiaohjelmaan.

Koska resursseista on aina enemmän tai vähemmän pulaa kamppailulajeissa, niin osaamisen keskittämisellä ja resurssien jakamisella eri lajin kesken saataisiin varmasti tehostettua etenkin tukitoimia. Joskin vielä taitaa olla hieman epäselvää, kuinka OK:n HU-yksikön palveluita lopulta kentälle jaetaan.
JarkkoP
tammi 21, 2013, 03.04
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Ainakin omalla kohdalla on hyvin mielenkiintoista seurata VK:n toimintaa ja kehitystä. Katselin hieman VK:n Fb-sivua, ja ainakin äkkiseltään näyttäisi, että toiminta olisi viety vähän tavanomaisten valmennuskeskusten toimintatapaa pidemmälle. Ensivaikutelma on pirun hyvä.

Myös tasoryhmät ovat mielestäni mainio juttu. Ilmeisesti jako tasoryhmiin tapahtuu ainakin jossain määrin iän mukaan? Oman ymmärryksen mukaan järkevintä olisikin ajaa nuoret urheilijat sisään portaittain valmennuskeskustoimintaan ja harjoitteluun. Jos valmennuskeskukseen siirrytään toisen asteen koulutuksen tai armeijan jälkeen, niin yleensä ensimmäinen vuosi meinaa mennä sopeutuessa urheilijan arkeen. Ja osa ei välttämättä enää siinä vaiheessa sopeudu. Paljon tietysti riippuu taustoista.

Vähän epäolennaisempi kysymys, mutta onko helmikuun koulutuksena oleva liiketaitoharjoittelu Erik Piispan koulutuspaketti? Omien kokemusten perusteella perinteisempien lajien keskuudessa liiketaitoharjoittelun jalkauttaminen kentälle ja valtaosaan seuroista tuntuu kovin haasteelliselta. Jossain jalkapallossa liiketaitoharjoittelu taas on ihan olennainen osa harjoittelua.

Onko Jesus Ramal ainut varsinainen valmennuskeskuksessa työkseen valmentava? Nythän juuri tuli hakuun nuorten olympiavalmentajien palkkatuki, ja uskoisin, että tuollaisella toiminnan laadulla palkkatuki varmasti irtoaisi. Noilla urheilijamäärillä ja erillisillä tasoryhmillä työtä riittäisi kenties useammallekin valmentajalle.

Ilmeisesti VK:n toiminnot ja palvelut ovat suunniteltu tukemaan urheilijan polkua eri ikävaiheissa? Vai oliko VK:n suunnittelu jo käynnissä, kun eri lajit polkujaan työstivät? Muistelisin vain äkkiseltään, että taekwondon urheilijan polussa lajiharjoittelun määrä oli korkeampi lapsuusvaiheessa, kuin muissa kamppailulajeissa. Ja veikkaanpa, että harvassa seurassa on mahdollista tarjota 8-10 vuotiaille 4 tai 5 lajiharjoitusta viikossa. Valmennuskeskuksessa tämä olisi varmasti helpoiten toteutettavissa.

Hyvin toimiva valmennuskeskus on mielestäni yleensä seuraus laadukkaasta toiminnasta ja korkeasta lajikulttuurista. Ulkoiset puitteet voidaan kyllä luoda, mutta olennaisinta on kuitenkin itse toiminta ja sen jatkuvuus. Hattua täytyy nostaa, että olette kyenneet viemään toimintanne tuolle tasolle.
JarkkoP
joulu 26, 2012, 22.20
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Tulee vähän mieleen viestejä lukiessa, että jossain kohtaa taitaa mennä puurot ja vellit sekaisin valmennuskeskusten osalta. Kehittyneissä lajeissa toimii valmennuskeskuksia ja lahjakkaat urheilijat keskitetään sinne. Jos mielii menestyä isoissa kekkereissä, niin silloin täytyy tehdä valintoja. Ja jos pääsee podiumille asti, niin siellä edustetaan maata.

Kun toiminnasta vastaa ihmiset, on selvä ettei mitään tapahdu ilman pientä kitkaa. Vaikka irkkujen nyrkkeilyn valmennuskeskus on tuloksellisesti varmasti maailman parhaita, niin ei senkään toimintaa ilman kritiikkiä ole katseltu. Lajiliiton ja High Performance yksikön välejä ei ole kaiketi koskaan voinut kuvailla harmonisiksi.

Urheiluakatemiat ovat mielestäni välttämättömiä, jos mielitään kehittää suomalaista kilpa- ja huippu-urheilua. Toki itse akatemiat vaativat kehittämistä, ja varmaan akuutein toimenpide on ulottaa ne kaikkialla Suomessa yläkouluihin. Se ettei akatemiavalmentajan ja urheilijan sekä hänen henk.koht valmentajan näkemykset kohtaa, on ihan mahdollista mutta en pidä sitä kyllä kovin yleisenä. Tiedän kyllä juuri Oulusta esimerkin, missä yhteistyö ei sujunut. Se mitä itse olen ollut akatemioiden toiminnassa mukana, niin kokemukset ovat olleet oikeastaan vain positiivisia. Ja ainakin Päijät-Hämeen Urheiluakatemiassa kamppailulajit ovat olleet tekemässä hyvin konkreettista yhteistyötä, jossa koordinaattorina toimii olympiajudoka Johanna Ylinen.

Mielestäni 25 valmennuskeskukseen hakenutta urheilijaa on todella kova luku. Jokainen voi miettiä oman lajinsa parista 25 kv.tasolle pyrkivää urheilijaa, jotka ovat valmiita muuttamaan toiselle paikkakunnalle ja satsaamaan ihan oikeasti urheiluun.
JarkkoP
joulu 26, 2012, 15.44
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Valmennuskeskusten tavoitteena on taata parhaat mahdollisuudet tavoitella maailman huippua. Lajiliitolla ja/tai sen valmennusvaliokunnalla tai vastaavalla on keskeinen rooli valmennuskeskusten perustamisessa tai kehittämisessä. Valmennuskeskukset ovat olemassa sitä varten, että tässä tapauksessa suomalainen taekwondo pysyisi mahdollisimman kilpailukykyisenä maailmalla.

Valmennuskeskuksessa harjoittelevat urheilijat edustavat ensisijaisesti Suomea, toiseksi seuraansa ja kolmanneksi joissain tapauksissa urheiluakatemiaa. Vaikka valmennuskeskus toimisikin jonkin seuran tiloissa, eivät valmennuskeskuksessa elävät ja harjoittelevat urheilijat muutu tiloja hallinnoivan seuran jäseniksi.

Matti Urrilaa lainatakseni ovat myös valmennuskeskukset ennen kaikkea kansakunnan parhaaksi.
JarkkoP
joulu 26, 2012, 14.36
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Taekwondon tilanteesta ei ole hajua, mutta valmennuskeskuksen ja urheiluakatemian toimintaa ja yhteensovittamista olen sattuneesta syystä joutunut hieman pohtimaan.

Olen hyvin optimistinen Turun valmennuskeskuksen suhteen. Se, että tukitoimet on saatu erinomaiselle tasolle kertoo mielestäni siitä, että nyt ollaan tosissaan liikkeellä. Hommaa ei ole kasattu hätäisesti, että kunhan vain saadaan valmennuskeskus. Erittäin hyvä pointti oli myös, että valmennuskeskuksen henkinen asema lajin sisällä vaikuttaa paljon lopputulokseen. Valitettavan usein valmennuskeskuksen tai jonkin seuran henkinen asema määräytyy jonkin henkilön tai henkilökemioiden mukaan.

En tiedä minkälaisia urheilijoita suomalaiset tkd-seurat kasvattavat. Valmennuskeskuksen toiminnan ja tuloksen tekemiseen vaikuttaa oleellisesti se, että minkälaiset ovat urheilijan psyykkiset ja fyysiset valmiudet siirtyä valmennuskeskukseen. Ja tämä työ tehdään pääsääntöisesti seuratasolla. Erittäin tärkeässä roolissa on 2-3 vuotta ENNEN valmennuskeskukseen siirtymistä. Muistaakseni koripallossa toimii liiton valmentajia, jotka kartoittavat lahjakkuuksia ja ennen kaikkea pitävät huolen, että nuorten perusharjoittelussa, tukitoimissa ja arkirytmissä tehdään oikeita asioita.

Itse olen tällä hetkellä sitä mieltä, että valmennuskeskus kannattaa perustaa kaupunkiin, josta löytyy riittävän suuri ja toimiva seura, toimiva urheiluakatemia, hyvät opiskelumahdollisuudet, mahdollisuus mukautettuun työhön, riittävä osaaminen valmennuksessa, hyvät harjoituspuitteet ja riittävät tukitoimet. Perinteisesti valmennuskeskukset toimivat urheiluopistojen yhteydessä, mutta niiden kohdalla opiskelumahdollisuudet ovat varsin rajalliset ja kynnys muuttaa esim. Nastolaan on korkeampi, kuin johonkin isoon kaupunkiin ja ihmisten ilmoille.

Näkisin että muillakin kamppailulajeilla voisi olla hyvin hyödyllistä seurata Turun valmennuskeskuksen toimintaa ja siinä esiintyviä haasteita ja mahdollisuuksia. Huippu-urheilun resursseja sekä osaamista tullaan jalkauttamaan kai pitkälti urheiluakatemioiden kautta, niin tällöin lienee kysymykseen tulevat juuri kaupunkeihin rakennettavat urheiluakatemian ja valmennuskeskuksen yhteenliittymät. Kaikkien kamppailulajien ollessa Suomessa sen verran marginaalilajeja, niin kilpa- ja huippu-urheilun kannalta valmennuksen keskittäminen on ehdoton edellytys, mikäli mielitään kansainvälisellä tasolla pärjätä. Mielenkiintoista onkin seurata, että keskitetäänkö valmennus urheiluopistoihin vai kaupunkeihin?
JarkkoP
joulu 25, 2012, 18.23
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondon valmennuskeskus
Vastaukset: 94
Luettu: 26387

Taekwondon valmennuskeskus

Taekwondo on kyllä kehittänyt valmennusjärjestelmänsä ja puitteensa todella mahtavasti seuraavalle olympiadille.

Uskoisin että Turun mallin mukainen valmennuskeskus edustaa nimenomaan tätä päivää. Olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan tarkemmin valmennuskeskuksen toimintaan, ja kehitysprosessiin jonka lopputuloksena Turun valmennuskeskus on.