Haku löysi 1 tuloksen

Janne Pöysti
huhti 13, 2013, 18.47
Keskustelualue: Vartiotorni
Aihe: Opettajien voimankäyttö
Vastaukset: 191
Luettu: 27098

Opettajien voimankäyttö

Lybeck kirjoitti: ..."Henkilöturvallisuus koulussa: Vaarallisen käytöksen ennakointi ja hallinta"
Tekijät: Tarmo Kyllönen & Arto Rickman

Onkohan kukaan potkulainen lukaissut?
Kyseinen teos pohjautuu suurimmaksi osakseen erityisopetuksen parissa ilmenneisiin väkivaltatilanteisiin. Tositilanteisiin pohjautuvia väkivaltatapauksia esitelläänkin n.10 kpl, mutta muistaakseni näistä suurin osa liittyi alle murkkuikäisiin lapsiin. Ts. yläasteikäiset raskasrakenteisemmat lapset eivät ole kirjan keskiössä.

Mitä taas tulee kirjan esittämiin väkivaltaisten ristiriitatilanteiden ratkaisumalleihin, niin niistäkin minulle tuli väkisin mieleen se, että ne on laadittu ennen kaikkea pienten lasten väkivaltaista käyttäytymistä ajatellen. Tämä mielipide perustuu siihen kun arvioin omien rajallisten tietojen ja taitojen valossa esitettyjen tekniikoiden / taktiikoiden toimivuutta suhteessa opettajakunnan käytössä oleviin resursseihin.

Yhtenä plussana mainittakoon, että tutustuin kirjan kautta ensimmäistä kertaa ns. ART-opetusohjelmaan. (Aggressive reduction training-program tms.). Menetelmä on kuulemma koekäytössä jo joissakin Espoon kouluissa ja sillä olisi saatu hyviä tuloksia. Lyhykäisyydessään kyse on kai käyttäytymistaitojen opettamisesta lapsille lisättynä mm. vastoinkäymisten kestäminen jne. Mikäli jollain potkulaisella on omakohtaista kokemusta tästä mallista, niin olisin kiitollinen mielipiteistä.

Mielestäni ko. kirja tuskin antaa kattavaa kokonaiskuvaa opettajien kohtaamasta väkivallan tasosta Suomessa, sillä kirjan fokus tuntuu tosiaan olevan erityisopetuksessa ja case-esimerkkejä on rajallinen määrä, mutta erinomaisena keskustelun avauksena opus kyllä toimii. Alan toimijoille eli opettajille ihan lukemisen avoinen teos. Olenkin ihmetellyt miksei tuota ole aiemmin mainittu.