Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 19 tulosta

ka1
helmi 6, 2006, 12.49
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Kamishimo kirjoitti: Selittäminen ei ollenkaan helppo homma mutta yritetään. Kun liikutamme sormiamme näemme sen ja sen näkevät muutkin. Annamme käskyjä lihaksille ja ne toivon mukaan tekevät sen mitä haluamme. Ohjaamme kehoamme. Saman voimme tehdä lihaksille jotka eivät välttämättä saa mitään ulkopuoliselle katsojalle näkyvää toimintoa aikaan mutta tunnemme sen kehossamme. Pitkään mitä tahansa taitoa, missä kehoa tarvitaan ja siihen keskitytään harjoittelun aikana, harjoitelleiden kehontietoisuus kehittyy hiljalleen siihen tasoon että näitä tuntemuksia alkaa tulla. Harjoittelun yksi merkittävä osa on että siihen kuuluu harjoitteita joissa keskitytään omaan kehoon ja sen hallintaan, opitaan tuntemaan ja kuuntelemaan omaa kehoa.

Yleensä emme juurikaan aisti mitä kehossamme tapahtuu kun huomiomme on josskin muualla kuin omassa kehossamme. Jos suostumme esim. istumaan paikallamme vaikkapa zazenissa riittävän pitkään ja usein niin ennen pitkää herkistymme kuuntelemaan omaa kehoamme, sisäisiä toimintojamme.

Useimpiin perinteisiin budo-lajeihin kuuluu näitä harjoitusmetodeja joilla harjoittelijoiden huomio pyritään saamaan omaan kehoon. Näiden harjoitteiden tarkoitus on myös opettaa ns. normaalista poikkeavaa eri lihasten toimintajärjestystä ja kehon oikeanlaista rentoutta...
Millä tavalla näitä muille näkymättömiä liikkeitä voi sitten käyttää hyväksi aikidossa?
ka1
helmi 5, 2006, 23.24
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Re: Voiman imaisu ja palautus

Kamishimo kirjoitti: Eihän tässäkään ole kysymys suoranaisesti seinään juoksemisesta. Voiman suunnan muutos tehdään "imaisun" aikana; tapahtuu voiman kääntäminen ympyrämäisesti (aiki) vartalon sisällä. Hyväksi tässä voi kehittyä vasta kun kehontietoisuus on riittävän herkkä, eli pystyy aistimaan ja hallitsemaan kehon sisäisiä liikkeitä jotka eivät välttämättä näy ulos. Suht yksinkertainen harjoitus joka antaa jotain osviittaa kehon sisäisestä hallinnasta on esim. vanha hierontatekniikka missä laitetaan kädet vaikkapa hierottavan selän päälle ja VÄRISTETÄÄN käsiteltävää varsin suurella taajuudella. Ei siis huojuteta, keinuteta yms. vaan väristetään. Tekijän oma asento ei muutu eikä mahdollinen katsoja huomaa että hieroja tekisi varsinaisesti mitään. Kokeilkaa esim. kun istutte pöydän ääressä kädet pöydällä. Pienllä hakemisella sen pitäisi löytyä itse kullakin. Tämä on hyvä asento jossa oikea rentous on helpohko löytää. Pitäisi onnistua teiltä.

Hyvä juttu bubissa Japanissa muutaman pitkän jälkeen on laittaa pöytä värisemään ja herkimmät jo hakee suojaa pöydän alta :smt003
Selittäisitkö vähän tarkemmin, mitä ovat kehon sisäiset liikkeet, jotka eivät näy ulos, ja millä ihmeen tavalla 'niitä' voi hyödyntää aikidossa?
ka1
marras 7, 2005, 15.24
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

tabitha kirjoitti: Siksi sanonkin, ettei sellaisia taitoja voi suoraan saada, ellei kulje samanlaista tietä.
Nimenomaan. Mutta väitätkö että aikido olisi samanlainen tie?
ka1
loka 26, 2005, 15.43
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Jussi Häkkinen kirjoitti: Sisältö ei välttämättä eroa hirveästi siitä, mitä Ueshiba oli hänelle opettanut.
Ei eroa siitä, mitä Ueshiba tuolloin opetti. Se ei kuitenkaan ollut aikidon lopullinen muoto. Minulle on jäänyt sellainen mielikuva, ettei Ueshiba oikeastaan tykännyt Shiodan jutuista, saatan toki olla väärässä
tabitha kirjoitti:
ka1 kirjoitti:
tabitha kirjoitti:Lisäksi joistain tekniikoista löytyy ikävämpiä (mahdollisesti alkuperäisiä?) muotoja: iriminagessa murretaan uken niska, udekimenagessa ei jatketa heittoon asti vaan rikotaan kyynärpää, kaitennagessa isketään polvi uken päähän. Itselleni näistä on sanottu että ne ovat tekniikoiden "alkumuotoja". Näistä muotoutuneet heitot ovat muunnoksia.
Ja ne ovat aikidoa. Nuo "alkuperäiset" muodot eivät käsittääkseni kuulu aikidoon.
No, mitennytsanoisi, ne ovat tekniikan pohja. Se mitä tekniikka todella on jos kaikki "koristelu" riisutaan.
Eli aikidotekniikat perustuvat niihin, aikidotekniikat on kehitetty niistä. Kehittymistä onkin tapahtunut esim juuri väkivallattomampaan suuntaan

tabitha kirjoitti: Jos vain konkreettisin jätetään jäljelle, se missä aikido on erityinen verrattuna muihin lajeihin, homma näyttää perin karulta. Uken hyökkäys -> välitön voimakas sisäänmeno -> atemi. Jos atemit kulkee niin uken pitäisi maata tämän jälkeen maassa.
Olen periaatteessa tietyllä tavalla samaa mieltä. Aikidon juuret ovat vanhoissa sotataidoissa. Näissä taidoissa asiat olivat ehkä noin, mutta aikidossa eivät. Tällä takoitan sitä, että aikido ei varsinaisesti ole kamppailulaji; siinä on enää vähän kamppailullisia elementtejä jäljellä. Itse asiassa se on, kuten Miklu sanoi, tietynlainen add-on laji; siitä puuttuvat oleeliset perusasiat eikä se varsinaisesti tähtää taistelutaidon kehittämiseen.
ka1
loka 25, 2005, 17.58
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Jussi Häkkinen kirjoitti: Esim. Shiodan lähestymistapa aikidoon oli hyvinkin suora ja sisälsi myös nuo käytännöllisemmät suoritustavat.
Sen takia Shioda perustikin oman tyylisuunnan.
ka1
loka 25, 2005, 17.24
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

tabitha kirjoitti: Lisäksi joistain tekniikoista löytyy ikävämpiä (mahdollisesti alkuperäisiä?) muotoja: iriminagessa murretaan uken niska, udekimenagessa ei jatketa heittoon asti vaan rikotaan kyynärpää, kaitennagessa isketään polvi uken päähän. Itselleni näistä on sanottu että ne ovat tekniikoiden "alkumuotoja". Näistä muotoutuneet heitot ovat muunnoksia.
Ja ne ovat aikidoa. Nuo "alkuperäiset" muodot eivät käsittääkseni kuulu aikidoon.
ka1
loka 25, 2005, 17.22
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Kalle Koskinen kirjoitti: Itse koen sen ikävänä, että aikidon suunta on nykyään sitä mitä O-Sensei teki vanhoina päivinä. Sehän oli suuren mestarin vanhan miehen tekemistä ja se sopi hänelle.
Sitä kutsutaan nykyään aikidoksi.
Kalle Koskinen kirjoitti: Hieman varhaisemmat videomateriaalit näyttävät, että kyllä O-Sensei oli hyökkäävä, eikä antanut toiselle aikaa saada sitä kunnon hyökkäystä aikaiseksi.
No, olihan hän sitä loppuun asti. Viimeisessä julkisessa näytöksessään, ollessaan kuolettavasti sairas, mursi vielä oppilaansa käden kun tämän keskittyminen herpaantui
kenttiensankari kirjoitti: Eikö sitten yksi kova tekniikka ole periaateessa pehmeä. Yksi tiputtava isku varmasti sattuu vähemmän kuin se että mätkisi tusinan verran vähän pehmeämpiä.
Mutta aiheuttaa ehkä enemmän tuhoa. Lisäksi se, että mätkii tusinan verran iskuja kaveriin, ei ole kovin pehmeää tekniikkaa.
kenttiensankari kirjoitti: Jollain taisi olla täällä allekirjoituksessakin Foremanin tokaisu "nyrkkeily on kunniallista urheilua, et halua satuttaa vastustajaasi yhtään sen enempää kuin on pakko" toi on vapaa suomennos. Nyrkkeily on siis sitä pehmeää?
No enhän minä mitään tiedä, mutta itse en ainakaan pidä nyrkkeilyä mitenkään "pehmeänä". Kyllä siinä on vähän eroa, tempaiseeko kaveria yläkoukulla leukaan vaiko ohjaa ikkyolla maahan.
kenttiensankari kirjoitti: Mutta tuleeko se oikeasti mieleen tositilanteessa? Mutulla sanon että pehmeistä tekniikoista tulee kovia kun tilanne muuttuu pelottavaksi.
Kuten todettua, totta kai on vaikeampi torjua vihollisen hyökkäys häntä satuttamatta, kuin siten että antaa vain sattua. Eihän se silti mahdotonta ole.
Nelson kirjoitti: Itse olen edelleen atemeista sitä mieltä, että alussa on tärkeämpiä asioita joihin kiinnittää huomiota kuin atemit. Atemit lisätään sitten myöhemmin, kun muu alkaa olla edes jokseenkin hallussa. Tämä on toki vain oma mielipiteeni, mutta itse en pidä sitä tapaa harjoitella ehkä parhaimpana, että yritetään kaikki tekniset puutteet heitoissa, horjutuksissa, liikkumisessa, ajoituksessa yms korvata atemilla.
Oletko sitä mieltä, että kyseinen tapa/järjestys treenata asioita auttaisi kamppailutaidon kehittymisessä vaiko vain aikidon osaamisessa?
ka1
loka 24, 2005, 16.14
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

kenttiensankari kirjoitti:
ka1 kirjoitti: Eli mitä yrität sanoa? Että pehmeä tekniikka ei toimi? Se onkin varmasti vaikeampaa torjua hyökkäys pahasti hyökkääjää vahingoittamatta, mutta ei silti mahdotonta. Tämä on kuitenkin se idea.
Voisin jopa sanoa ettei ole mitään fyysistä pehmeää tekniikkaa(provokatiivisesti sanottu).
Ei kannata sanoa ;)
kenttiensankari kirjoitti: Fyysisessä puolustaumistilanteessa on pakko satuttaa hyökkääjää. Tappelua edeltävässä tilanteessa voi sitten puhua pehmosia.
Miksi olisi pakko satuttaa vastustajaa? Ja mitä sitten vaikka olisikin, eihän kukaan ole väittänytkään että pehmeä tekniikka ei saisi vahingoittaa vastustajaa. Idea on siinä, että pyritään satuttamaan vastustajaa mahdollisimman vähän.
ka1
loka 24, 2005, 16.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Korppi kirjoitti:
ka1 kirjoitti: Puhetta riittää, tekoja ei :x .
Kyllä Arai niitä aikas mukavasti jakeli, tosin en muista kovinkaan monen muun opettajan niitä paljoa käyttävän.
En nyt tarkoittanut Arai-senseitä. Yleisesti ottaen atemeja ei monessakaan seurassa näy, ja silti aina selitetään niiden tärkeyttä. Aika kummaa, että lajista 90 % prosenttia on atemeja, ja siltikään niitä ei harjoitella. No, tämä kertoo eräästä asiasta, ja ehkä niitä atemeja on aikidossa turha haikaillakkaan.
ka1
loka 24, 2005, 15.57
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

Korppi kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti: No, aikidossakin on vähän sitä ideaa, että "jos atemi on hyvä, toista ei tarvitse heittää. Hän on silloin jo valmiiksi tajuttomana maassa".
Juups, Arai sensei sanoi jotenkin näin että "jos uke ei ole siellä missä haluat hänen olevan niin atemisi oli liian heikko tai niitä oli liian vähän" :)
Puhetta riittää, tekoja ei :x .
ka1
loka 24, 2005, 15.56
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

kenttiensankari kirjoitti:
ka1 kirjoitti:
kenttiensankari kirjoitti:Mikä ihmeen pointti on tehdä pehmeästi, jos on tehokkaampiakin keinoja?
Vastustaja ei vahingoitu niin pahasti?

Eli silitetään aggressiivinen hyökkääjä pois kimpusta? Ja luulisi olevan vaikeaa säännöstellä iskujensa tai puolustuksensa voimakkuutta jos oikeasti pelkää henkensä puolesta. En usko että päälimmäisenä on huoli hyökkääjän terveydestä.
Eli mitä yrität sanoa? Että pehmeä tekniikka ei toimi? Se onkin varmasti vaikeampaa torjua hyökkäys pahasti hyökkääjää vahingoittamatta, mutta ei silti mahdotonta. Tämä on kuitenkin se idea.
ka1
loka 24, 2005, 15.44
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

kenttiensankari kirjoitti: Mikä ihmeen pointti on tehdä pehmeästi, jos on tehokkaampiakin keinoja?
Vastustaja ei vahingoitu niin pahasti?
ka1
loka 23, 2005, 00.16
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

tabitha kirjoitti: Älä naura, muuten VKA tulee tännekin puhumaan konsepteista.
Ei se taida onneksi tulla :p
ka1
loka 23, 2005, 00.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

tabitha kirjoitti: Kova tekniikka... no, VKAhan on todistanut ettei mikään tekniikka toimi
Ei varmaan pitäisi, mutta silti: :lol:
ka1
loka 22, 2005, 23.33
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Aikido vs jokin muu
Vastaukset: 271
Luettu: 33979

tabitha kirjoitti: Valitettavasti se taitaa olla niin että osaa kummatkin tai ei kumpaakaan.
Poikkeaako aikido tässä sitten jotenkin muista lajeista? Miten hyvin esim. thainyrkkeilijä taitaa pehmeätä tekniikkaa? Minä olen sitä mieltä, että osaat sitä mitä treenaat. Esim. sinä treenaat aikidoa hyvin kovaa, ja olet sanonutkin täällä että se pehmeä puoli ei suju niin hyvin. Jos treenaa vain pehmeää puolta, niin silloin se kova taas ei suju. Eli on täysin mahdollista osata vain jompikumpi.
Nelson kirjoitti: Et voi valita että teet kovaa tai pehmeää tekniikkaa jos et osaa kumpaakin.
Ei tarvitse valita, tekee vain sitä mitä osaa, joko pehmeää tai kovaa ;)