Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Haku löysi 1 tuloksen

DeusVult
heinä 3, 2017, 18.47
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Lengailu - Suomen romanien puukkotaito
Vastaukset: 124
Luettu: 19002

Lengailu - Suomen romanien puukkotaito

Kyynikko kirjoitti:
Kari Aittomäki kirjoitti:
Se veriura meikäpuukoissa ei ole vertavarten vaan antaa haavaan ilmaa, ehkes se hevosenpää antaa myös kätevyyttä poisvetoon.
Sivujuonteena, kaspinin osalleensaama pashkanheitto tuntuu kohdistuvan tietotaidon jäsentämispyrkimyksiin..
Tää ketju on todella mielenkiintoinen.

En kyllä usko että "veriura" on minkään muun tarkoituksen vuoksi puukossa kuin ulkonäkö/mekaaninen vaikutus terään. En nyt muista oliko se niin että se kevensi ja jäykisti terää vai antoi vääntökestävyyttä vai mikä siinä oli. Nuo kaikki muut selitykset on ymmärtääkseni kumottu ihan miekkaseppien yms taholta..

Ja en kyllä jaksa uskoa että kaspinin ongelmat johtuvat heidän treenityylistään. Kyllä siihen vaikuttavat enemmän aivan muut asiat.
"Veriura" on miekoissa sen vuoksi, että materiaalin poistaminen pitkittäissuunnassa tekee terästä kevyemmän, kuitenkaan tekemättä siitä olennaisesti taipuisampaa tai heikompaa. Veitsissä veriura on usein siksi, että historian hämärissä katkenneista miekanteristä tehtiin sillointällöin puukkoja ja tikareita, ja veriurien huomattiin näyttävän tyylikkäiltä myös veitsissä, vaikkei niistä lyhyissä terissä samalla tavalla mitään käytännön hyötyä olekaan.