Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 11 tulosta

DeusVult
heinä 17, 2019, 07.14
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Kaikki kuvissa näkyvät esineet näyttävät kyllä ihan puhtaasti koriste-esineiltä, veikkaanpa että jostain 1800-luvun uusgoottilaisen keskiaikaromantiikan ajalta, jolloin valmistettiin paljon väärennöksiä ja keskiaikahenkisiä koristeita. Ei mitenkään hirveän harvinaista pienissä museoissa ja turistikohteissa, joissa asiantuntemus ei ole aseiden ja varusteiden osalta ehkä kovin kummoinen tai joissa tietoisesti vähän vedetään turisteja nenästä.
DeusVult
heinä 6, 2016, 08.56
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Tai nopea tsekkaus kertoo etteivät ketjukuulat ole ilmeisesti mitenkään suosittuja olleet edes myöhäiskeskiajalla, säilyneitä kappaleita ei ole juuri lainkaan ja esiintyy taiteessakin vain todella harvoin. :D
DeusVult
heinä 6, 2016, 08.24
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Ketjukuulilla kilven taakse lyöminen ei kuulosta hyvältä idealta näin äkkiseltään, koska jos kuula ei osu vastustajaa päähän, sillä ei liene kovin suurta vaikutusta. Sen sijaan vastustajalla on hyvä tilaisuus lyödä takaisin, kun kuula ketjuineen on hetken aikaa jumissa siellä kilven takana. Ymmärtääkseni ketjukuulan kulta-aika olikin juuri siellä myöhäiskeskiajalla, kun kilvet olivat jo suureksi osaksi menneet pois muodista.
DeusVult
heinä 4, 2016, 10.24
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Andy kirjoitti: Tässä hieman sparripätkää gladius+scutum ja pistotaktiikka vs. pyöreä kilpi ja pidempi miekka. Taitoerokin on varmaan sama kuin koulutetun legioonalaisen ja jonkun random heimopäällikön välillä on usein ollut.
Sinänsä ihan havainnollistava pätkä, mutta veikkaan että random heimopäällikkökin kyllä tietää kamppailusta sen verran, että yrittäisi lyödä miekalla lähinnä sellaisiin paikkoihin joita kilpi ei suojaa... :) Nyt tuossa oli selvästi tuollainen "olen vain lyövinäni, ja nimenomaan vain kaverin kilpeen ettei vain satu mitään vahinkoja"-meininki.
DeusVult
kesä 30, 2016, 10.30
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

JariR kirjoitti:
Andy kirjoitti: Joo, en ole tässä tosiaan hirttäytymässä tuohon 10 kilon painoon, se on vain luku joka usein esiintyy lähteissä. Tai esim. 8-9 kiloa.

Scutumhan ei ollut mikään yksittäistaistelijan ase vaan niistä oli tarkoitus tehdä kilpimuuri, jonka raoista sitten pisteltiin gladiuksilla. Tällaisessa käytössä on mielestäni ymmärrettävää jos kilven liikkuvuutta uhrataan suojauksen hyväksi ja kilpi voi olla suhteessa jonkin verran painavampi.

Kantamista en näe ongelmana. Painaahan esim. kevyt konekiväärikin paikoillaan olevan panosvyön kanssa noin kymmenen kiloa. Käsittääkseni scutumissa oli siinä kilvensuojuksessa jonkinlainen kantohihna, jolla se saatiin selkään tai olan yli kiinni.
Tuntuisi jokseenkin järkevältä treenata painavammilla ja sitten taistella kevyemmillä.

Monet katkeamattomana säilyneet miekkailutraditiot ainakin ovat päätyneet sellaiseen johtopäätökseen, erityisesti jos alunperin onnheiluttu painavien vehkeitten kanssa.

T. J
Ainakin englannin ja skotlannin backsword-traditioissa oli tapana harjoitella kevyellä single-stickillä, ja sitten taistella painavammalla teräsmiekalla. Tämä on käsittääkseni ihan todennettua faktaa, koska 1600-1700-luvuilta on säilyneitä kirjalähteitä vielä kasakaupalla.

Oikeaa asetta kevyemmästä harjoitusaseesta on se hyöty, että voi treenata väsymättä kauemmin, eikä tule niin helposti loukkaantumisia. Edellyttäen tietysti että ei innostu huitomaan nopeammin kuin mitä ehkä painavammalla aseella olisi mahdollista.

Raskaammassa harjoitusaseessa nämä hyödyt muuttuvat päinvastaisiksi haitoiksi, mutta etuna on että haba ehkä kasvaa. Tosin joku roomalainen Gladius ei kait paljoa paina muutenkaan, eikä normi-legioonalaisen tehtävä vissiin ole alkaa "miekkailemaan" vastustajan kanssa vaan puukottaa tätä kilpimuurin takaa, joten sellaiseen harjoitteluun on näin mutuillen saattanut olla perusteltua käyttää tuplapainavia treeniaseita, ainakin välillä?
DeusVult
kesä 29, 2016, 09.17
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Andy kirjoitti: Luulen että se 5cm paksuus tarkoittaa paksuutta kilven etupinnasta noiden vahvikkeiden takapintaan asti. Varsinainen levy olisi siis ehkä 3cm.
Minulla on seinällä kilpi, jonka olen teettänyt mitoiltaan (poislukien paksuus) tarkaksi jäljennökseksi William Longespée[/linkki]n hautamonumentin kilvestä. Monumentissa kilpi on tietysti todellista paksumpi, koska kiveä ei voi hakata liian ohueksi. Pyysin tekemään kilvestä 10mm paksun, mikä on about se paksuus jota 1400-luvun paviisikilvet näyttäisivät noudattavan, ja lopputuloksena se on parikiloisena sopivan kevyt käytettäväksi oikeasti sparrissa, mutta silti tarpeeksi kestävä suojatakseen iskuilta. Ei se mikään tuhoutumaton ole, mutta eivät olleet ne orkkiksetkaan, muutoin niitä olisi säilynyt nykypäivään paljon enemmän. Minun kilvessäni ei ole nahasta/tiesmistä askarreltua kohokuviointia niinkuin ehkä Longespeen kilvessä olisi oikeasti ollut - se lisäisi painoa jonkin verran joten uskon ettei varsinainen puumateriaali voi olla ainakaan kovin paljoa paksumpi kuin tuo 10mm. Tosin tämä jäljennös on tehty modernista vanerista, joten se ei ehkä täysin vastaa tiheydeltään tai kestävyydeltään alkuperäistä, ja lisäksi tietysti tuollaisen kilven koko ja käyttötarkoitus on vähän eri kuin roomalaisen Scutumin mutta antanee jonkun verran suuntaa kuitenkin.
DeusVult
kesä 29, 2016, 08.58
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Andy kirjoitti: Tuota 5cm paksuutta aloin itsekin epäillä. Kakkosnelosen vahvuinen puulevy tuntuisi hankalalta käsitellä. Ehkä se on kilven paksuin kohta, esim. kädensijaa suojaamassa keskustan metallisuojuksen lähellä?
Tämä lienee todennäköisempää, juu.
Tuo kilpi on kuitenkin löydetty ja sijaitsee Yalen yliopistossa niin kai sieltä yliopistosta vaaka löytyy?
Vaaka ehkä löytyy, mutta löytyykö myös varma tieto siitä, ettei kyseinen kilpi ole esimerkiksi jonkinlainen koriste/jäljennös tai seremonia-esine, ja sen vuoksi normaalia painavampi? Tämä on siis puhtaasti arvailua, mutta yleensähän museoiden akateemikot eivät ole mitään sotilaita tai kamppailuharrastajia, ei heillä ole välttämättä minkäänlaista käsitystä siitä mitä jollain aseella tai varusteella tehdään tai paljonko sellainen saa painaa jne. Näin etenkin vielä joitain kymmeniä vuosia sitten (olen mm. ollut parissakin tilaisuudessa, jossa museon intendentti ja kumppanit ovat kysyneet meiltä lisätietoja miekoistansa jne), nyt viime aikoina on tainnut museoihinkin alkaa löytymään uutta tutkijasukupolvea, joka ehkä HEMAn ja historianelävöittämisen suosion lisääntymisen innoittamana osaa ja haluaa tarkastella esineiden ajoitusta ja alkuperää myös vähän niinkuin sieltä käytännön näkökulmasta.
DeusVult
kesä 28, 2016, 21.38
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

sinappi kirjoitti: Yritätkö nyt väittää, että yhden maailmanhistorian tehokkaimman jalkaväen kilpeä ei ollut järkevää käyttää taistelussa? :)
Olen skeptinen sekä sen suhteen että 10kg oli sen normaalipaino, ja etenkin sen suhteen että ne olivat 5cm paksuja.
Oliko sinulla muuta kuin mututuntuma sen tueksi, ettei kilpi voisi painaa niinkin paljon kuin 10 kiloa?
Noh, sanoisin että näin niinkuin jokun verran historiallisia aseita ja kilpiä nähneenä ja niiden käyttöä treenanneena on mututuntuma ihan validi perusta pienelle skeptisyydelle, varsinkin jos sitä vastaan on tarjota vain yksi säilynyt alkuperäiskappale joka sekin on koottu osista. Liian painavat aseet ja varusteet tuppaavat ainoastaan haittaamaan toimintaa, vaikka legioonalaiset olisivat olleet miten järeitä äijiä tahansa. Sen vuoksi epäilen, että joko kilvet eivät olleet 5cm paksuja eivätkä painaneet tyypillisesti kymmentä kiloa, tai sitten niiden käyttötavassa oli joku sellainen niksi joka mahdollisti noin hävyttömän raskaan varusteen käytön väsymättä tai sen hidastamatta liikettä liiaksi.
Sotilaan elämä oli kovaa. Muistan tosin lukeneeni jostain, että nykyaikainen jalkaväki kantaa suhteessa kehonpainoonsa enemmän painoa kuin Rooman valtakunnan legioonalainen.
Kantolaitteiden kehitys on mahdollistanut moderneille sotilaille raskaamman taakan, mutta nykyaikaisetkaan sotilaat eivät tietääkseni marssi ja taistele kymmenen kilon punnus kädessään ja pääase toisessa muuten kuin ihan poikkeustilanteissa, vaikka olisivat millaisia mjölnireitä.
DeusVult
kesä 28, 2016, 15.02
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

"ihan liikuteltavissa" on tietysti eri asia kuin järkevä marssilla tai taistelussa. Mutta pieni googlailu kertoo, että ilmeisesti kilpiä kannettiin suurimman osan ajasta (myös taisteluissa?) ikäänkuin salkkua, käsi suorana roikkuen, jolloin rasitus on selällä ja hartioilla eikä niinkään pelkällä kädellä, mikä tekee 10kg painosta edes jotenkuten mahdollisen.

Onko langoilla ketään rooma-hist.elävöittäjää, joka voisi tarjota käytännön kokemuksia scutumin roudaamisesta? :) Voin vain kuvitella sitä v*tutuksen määrää, kun pitäisi ensin marssia 10l vesiämpäri kädessä vaikka 8 päivää, ja sitten vielä taistella henkensä edestä sen kanssa.
DeusVult
kesä 28, 2016, 08.42
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Timpa kirjoitti: Roomalaisten vermeet, modernit aseet ja joukkojen kurinalaisuus on muuten täytynyt aikanaan tehdä valtava vaikutus barbaarisempiin vihulaisarmeijoihin. Kun Cajanderin mallin sekalainen joukkio on katsonut kohti marssivaa jämptiä yhdenmukaista sotakonetta, on pelkällä psykologisella vaikutuksella saatu jo puoli voittoa. En ihmettele, että legioonista puhutaan "voittamattomina".
En lakkaa taivastelemasta heidän moderniuttaan.
Kreikkalaisilla oli ymmärtääkseni särmät falanksit jo kauan ennen roomalaisia, joten sinänsä mikään ihan uus juttu tuollainen organisoitu sotilasyksikkö ei ollut. Mutta olivat roomalaiset järjestäytyneisyydessään kyllä aikaansa edellä, ainakin varmasti jos vertaa keski- ja pohjois-euroopan heimokansoihin, sitä ei käy kieltäminen.
DeusVult
kesä 28, 2016, 08.32
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Roomalaisten aseet
Vastaukset: 67
Luettu: 12853

Roomalaisten aseet

Andy kirjoitti: Kilpi oli peräti 5cm paksu ja saattoi painaa lähes kymmenen kiloa.
Tämä ei kyllä oikein voi pitää paikkaansa, tuollainen ison taulutelkkarin kokoinen kilpi joka olisi valmistettu 5cm paksusta puusta painaisi varmaan lähemmäs 20 kiloa, ja olisi jo todella hankala kanniskella ympäriinsä saati käyttää taistelussa. Jo 10 kiloa on huomattavan (=epäilyttävän) painava, jos sitä pitää yhdellä kädellä kanniskella pitempiä aikoja - tämän voi ihan itsekin todeta täyttämällä normikokoinen ämpäri vedellä ja pitämällä sitä vasurilla navan korkeudella samalla kun tuikkii kuviteltuja germaaneja harjanvarrella. :)