Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 32 tulosta

DeusVult
elo 20, 2018, 16.03
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

sinappi kirjoitti: elo 20, 2018, 13.53 Väitän, että tavikselle buhurt on verrattomasti näyttävämpää ja katsojaystävällisempää kuin hema-miekkailukilpailu.
Voi olla, mutta lähinnä tietenkin siksi, että buhurtissa rymistellään ritarivermeet päällä.
DeusVult
elo 20, 2018, 15.55
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Susikukko kirjoitti: elo 20, 2018, 15.17 Naisten ottelu ei ollut näytös, niin kuin ei mikään muukaan. Ei ollut mitään SM-juttuja. Turnaus täytti Suomen liigan vaatimukset, joten siitä tuli liiga pisteitä oman suorituksen mukaan.
Okei, en tiedä mistä minulle oli tullut käsitys, että kyseessä oli joku mestaruuskisa. Selostajan puheista sai sen käsityksen, että paikallaolleista naisista oli koottu nyt jotkut sekajoukkueet nimenomaan tähän tapahtumaan, ja että he kuuluvat siis normaalisti joihinkin muihin jengeihin, mutta ilmeisesti en sitten vaan kuunnellut kovin tarkasti. :)
Suoraan niskaan ase ei saa aiheuttaa painetta / niskasta ei saa vetää maahan. Toisen käden on vähintään oltava kainalon alta tms. Niin että ase on vinossa kulmassa niskaan nähden. Käden saa laittaa toki kokonaan niskan ympäri.
Ok, olin näkevinäni että nimenomaan niskasta pyrittiin horjuttamaan, mutta voi olla että en vain katsonut niin tarkkaan. Joka tapauksessa se sitoo sen toiminnan aika tehokkaasti paikalleen, kun toinen roikkuu aidassa ja toinen kiinni siinä toisessa.
Kaikissa säännöissä jos paini menee tuomarin mielestä passiiviseksi, tuomari keskeyttää ja ottaa ottelijat keskelle. Tähän on myös toisinaan 10 sekunnin sääntöjä.
No nythän mitään keskeytyksiä ei tapahtunut. Selostaja jopa jossain vaiheessa totesi pitkäksi venyneen painin aikana, että "Niin kaikille tiedoksi että finaalissa ei ole mitään aikarajaa, että tässä voi mennä aika kauan heh heh". En muista nähneeni mitään keskelle komennuksia myöskään siinä naisten matsissa tai pronssiottelussa. Ehdottomasti pitäisi olla joku 10 sekunnin sääntö ja komennus keskelle, niin että homma pysyisi elävämpänä.
Itse laittaisin ehkä jopa niin, että heti kun pystypaini aidalla alkaa, alkaa tuomari laskemaan kymmeneen ja jos ei ratkaisua tule niin keskelle. Jos siis ei voi tehdä roikkumatonta-aitausta (list). Mutta nämä nyt ovat vain vanhan ottelijan mielipiteitä ei koko skenen tai liiton kanta.
Miten paljon näissä matseissa on sitten erilaisia sääntövariantteja? Esim pelkästään vaikka Suomessa?
DeusVult
elo 20, 2018, 13.45
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Olin katsomassa buhurttia Hämeen keskiaikamarkkinoilla, mutta en valitettavasti voi sanoa erityisesti vakuuttuneeni touhun kamppailullisesta annista tai edes näyttävyydestä. :( Olin kyllä nähnyt hommaa vilaukselta aiemmin jossain keskiaikatapahtumassa ja tietysti Youtubessa, mutta nyt istuin seuraamaan esitystä ihan ajatuksen kanssa. Kenties touhusta saisi enemmän irti, jos ymmärtäisi enemmän säännöistä? Ilmeisesti siis ottelija putoaa pelistä, jos hän kaatuu mistä tahansa syystä? Onko tähän joku määritelmä, tyyliin "mikä tahansa paitsi jalkapohja koskee maata"? Sitten ilmeisesti vain haarniskoituihin osiin saa lyödä? Käytännössä kuitenkin moni isku näytti "vahingossa" osuvan vastustajaa esim suojaamattomaan takareiteen, mikä näytti aika ikävältä. Vastustajan lyömisestä ei ilmeisesti sinänsä ole kuitenkaan mitään iloa, koska matsi jatkuu niin kauan kunnes vastustajat on saatu pois pelistä kaatamalla ne maahan? Myös asetta saa vaihtaa kesken matsin? Miksi jotkut ovat valinneet aseikseen esimerkiksi yhden käden miekkoja, vaikka selvästikään niillä ei tee mitään? Eikö kaikkien kannattaisi käyttää jonkinlaisia pollaxeja, joilla saataisiin aikaan kovempia osumia?

Näin siis jonkin naisten 3 vs 3 näytösottelun, sekä SM-pronssimatsin ja finaalin. Olihan se Suomen mestaruus, käsitinkö oikein? Finaalissa siitä nimittäin skabasi muistaakseni varsinais-Suomen joukkue sekä joku virolainen jengi. Periaatteessa siis nähtävillä olisi pitänyt olla laadukkainta buhurttia, mitä Suomen maasta löytyy.

Käytännössä kaikki matsit etenivät samalla kaavalla: kummankin joukkueen kolme jäsentä taklaavat toisensa aitaa vasten, jolloin syntyy 3 kpl 1vs1 painiotteluita, joissa toinen roikkuu aidassa ja toinen hänen niskassaan. Yleensä se, jolla on jokin kahden käden ase, vetää sen sen vastustajan niskan taakse "poikittaismaila"-otteella, jolloin se toinen puolustautuu nappaamalla sen aidan siitä kainaloonsa jottei kaatuisi. Siinä sitten ähelletään minuuttitolkulla, ilman että kumpikaan osapuoli juuri edes liikkuu, saati saa mitään suorituksia aikaan, kunnes jommaltakummalta tai kummaltakin loppuu kunto. Siinä vaiheessa vastustaja saadaan revittyä tonttiin joko ihan vain riuhtomalla, tai jollain perus-kampituksella. Tai sitten ei saada, jolloin aitaa vasten halailu jatkuu maailman tappiin asti. Jos tästä tilanteesta kuitenkin sitten toinen jää pystyyn, hän siirtyy jonkin toisen aitaa vasten painivan parin viereen, ja alkaa paukuttamaan vastustajan joukkueen jäsentä selkään omalla aseellaan. Tällä ei näytä juuri olevan vaikutusta, paitsi jos osuu "vahingossa" vastustajaa johonkin suojaamattomaan paikkaan, mikä varmasti sattuu huomattavan paljon. Jostain syystä sitten kuitenkin monesti näissä 2 vs 1 tilanteissa se "ylimääräinen" kaveri näyttää käyttäytyvän hieman passiivisesti, eikä esimerkiksi yritä paukuttaa vastustajaa kaikin voimin päähän tai koordinoida kaverin kanssa jotain vastustajan alasvientiä? Kenties siitä päähän lyömisestä ei vain ole mitään hyötyä, joten sillä ei haluta väsyttää itseään? Näin erät sitten jatkuvat, kunnes tilanne on 3vs1 tai vastustajalla ei ole ketään jäljellä, jolloin erä päättyy. Matsi voitetaan kahdellä erävoitolla. Se naisten matsi oli näistä kolmesta matsista ehdottomasti huonoin. Vaikutti siltä, että naiset eivät jaksa kunnolla edes liikkua haarniskoissaan, saati että jaksaisivat lyödä toisiaan. Myös heidän paininsa (kuten miestenkin) oli sitä, että toinen roikkuu kiinni siinä aidassa, ja toinen yrittää repiä sitä roikkujaa siitä aidasta irti, siinä kuitenkaan onnistumatta. Ironista kyllä, otteluiden "viihdyttävin" hetki nähtiin juuri naisten matsissa, kun ottelija otti juoksemalla vauhtia, ja taklasi toista poikittaisella mailalla niskaan. :D Taklauksen uhri otti hetken äksänä lukua naama siellä hiekassa, mutta ilmeisesti kuitenkin selvisi sillä kertaa ilman vakavampia vammoja.

Kaikenkaikkiaan en siis itse oikein ymmärrä, mikä lajista on tehnyt nyt viime vuosina niinkin suositun, että sille on Suomessakin useampi seura jo olemassa. Kenties se on harrastajille itselleen hauskempaa kuin katsojille? :) Tosin sama koskee tietysti montaa muutakin kamppailulajia, ei sillä. Vaikka lähdettäisiinkin siitä, että pelin henki ja turvallisuus sulkee pois kaikki ns. oikeat taistelutekniikat, niin silti näytti siltä, että kaikenlainen taktiikka ja tekniikka loisti poissaolollaan, ja koko homman ydin oli lähinnä siinä, että kuka jaksaa kauiten roikkua kiinni siinä suoja-aidassa. Vaikka matsien parhaat palat, joita oli harvassa, kirvoittivatkin katsomosta joitain "hakkaa päälle" -huutoja, niin itse en pitänyt kovin jännittävänä. Tuli mieleen traumaattiset 2000-luvun alun Valetudo-matsit kisahallissa, joissa kaksi hikistä ukkoa äheltää mattogaardissa vartin putkeen, samalla kun joku fani huutaa kahden tuolin päässä lakkaamatta "Töitä töitä! Töitä vaa!" nonstoppina koko matsin ajan. :D
DeusVult
maalis 20, 2014, 11.22
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Se on vähän että kun ei voi tietää, niin ei vaan voi tietää. :( Jos nyt pääsisi juttelemaan jonkun Paulus Kalin kanssa pitkämiekankäytöstä, niin olisiko hän että "joo, about just noin. Onks jäbä siis oppinu koko jutun niistä kirjoista? Aika hyvin hei, tossa ehkä kantsii vähän jopa enemmän astua vasemmalle, niin saa paremmin ton kulman auki, mut muuten tosi hyvä, usvaa putkeen vaan!" - vai olisiko hän että "Mitäs scheissea tuo on?" ja sitten pitäisi jonkun tunnin luennon jostain luuston rakenteista, maadoittamisesta, syvistä vatsalihaksista ja voimalinjoista joiden ymmärtäminen on ehdottoman tärkeää mutta joista minulla ei ole harmainta aavistustakaan.

Tunnen erään porukan, joka innostui hema-pohjalta herättelemään henkiin toisen maailmansodan brittikommandoille opetettua, alkuperäistä fairbairn-metodia. Ymmärtääkseni hommaa on toteutettu etupäässä nimenomaan kirjalähteiden ja muiden hämärien vinkkien perusteella, aivan kuten hemaakin, plus sitten vielä muutama keskustelu vielä elossa olevien veteraanien kanssa. Kun he sitten ovat käyneet demoamassa hommaa jossain veteraanitapahtumissa, niin siellä vanhat parrat ovat olleet innoissaan että "just noin me treenattiin sillon back in the day!" Mitä tämä todistaa? No ei tietenkään mitään, mutta se antaa kummasti toivoa siitä, että kaikki kamppailutaidot eivät ehkä olekaan niin salatiedettä etteikö niitä oikeasti voisi kirjoista kopioda, päätyen käytännössä alkuperäistä hyvinkin pitkälti vastaavaan lopputulokseen.
DeusVult
maalis 19, 2014, 12.03
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Se mitä Navajas yrittää sanoa, on sama kuin mitä itsekin koko ajan yritin, ja mitä RistoR yritti ja varmaan mitä Ilkkakin yritti: harrastukset ovat e-ri-lai-sia-a - niillä on eri tarkoitukset ja eri toteutustavat. Voin hyvin uskoa että lajissa jossa toisiaan löydään tylpillä esineillä mahdollisimman kovaa, on hieman erilainen voimantuotto kuin lajissa jossa tarkoitus on vaikuttaa vastustajaan terävällä miekalla. En tiedä miten joissain Hema-seuroissa tehdään, mutta itse en ainakaan lyö edes terävällä miekalla mitään täysiä (jos ei sitten ehkä joku armonisku... :smt003 ) - miksi löisin, kun näemmä vähempikin piisaa? Tarkoitushan ei ole välttämättä yrittää halkaista vastustajaa kahtia. Matsissakin lyön osumat vain suojien pintaan, enkä edes häpeä ollenkaan. Kutsun sitä kontrolliksi, ja pidän sitä sekä turvallisena että myös teknisesti hyvänä miekkailuna. Jossain SCAssa se ei varmaan toimisi, sillä vastustaja - yleisöstä nyt puhumattakaan - ei ehkä huomaisi iskuja, ja vieläpä jos lajin glow kerran nimenomaan on siinä että siellä saa vedellä TÄYSIÄ? Se mitä toisessa lajissa tehdään, on toisen lajin teknisestä näkökulmasta tyhmää. Siitä ei pääse mihinkään. Kukaan ei ole kuitenkaan (kait) väittänyt, että kenenkään harrastus olisi nimenomaan harrastuksena mitenkään toista hölmömpää? :)
DeusVult
maalis 16, 2014, 11.13
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Joo tosiaan, tarkoitin nimenoman aseellisia taitoja. Mielenosoituksia varten on virkavallalla nykyään Jo-keppiäkin kehittyneempiä työkaluja, kuten vaikka juuri tämä. :)
DeusVult
maalis 16, 2014, 10.47
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

"Moderni taistelulaji" jotenkin kalskahtaa korvaan, ite en oikeastaan käyttäisi moista termiä. Harrastus on tietysti moderni samassa merkityksessä kuin joku miekka on moderni, jos se on tehty nykyaikana, vaikka se olisi miten antiikkista alkuperäismalliaan vastaava. Silti harva miekkaseppä mainostaa valmistavansa "moderneja aseita", sillä tämä varmastikin aiheuttaisi sekaannuksia. Lisäksi se, että joku asia on moderni, sisältää ikäänkuin konnotaation tai oletuksen siitä että kyseisellä asialla on joku erityisesti nykypäivään hyvin sopiva käyttötarkoitus. Vanhoja kamppailutaitoja ei voi soveltaa nykypäivänä käytäntöön oikein mitenkään - jos ei niitä sitten harjoittele puhtaasti urheiluna, joka taas useissa tapauksissa sotii sitä alkuperäistarkoitusta vastaan.

Lajin kehittyminenkin toivottavasti aina tarkoittaa liikkumista lähemmäksi niitä alkuperäisiä järjestelmiä, eikä toiseen suuntaan, eli sinne mitä "lajin kehittymisellä" yleensä kamppailukontekstissa tarkoitetaan: eli että "huonot" ja "toimimattomat" tekniikat jätetään pois tai korvataan muissa lajeissa hyviksi havaituilla tekniikoilla... :D

Itse puhun mieluummin historiallisten kamppailutaitojen rekonstruktiosta.
DeusVult
maalis 16, 2014, 03.32
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Tämä on ihan totta, siellä voi aina olla se tuleva aktiivijäsenkin joukossa. Tosin sinäkin siis lähdit mukaan nimenomaan ns. puskaradion ansiosta, etkä esim kadunvarsimainoksen takia? :)
DeusVult
maalis 15, 2014, 20.25
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Oma havaintoni on, että mainostusta ja muuta sellaista ideaalisegmentin ulkopuolelle näkyvää promootiota lisäämällä lisääntyy seurassa lähinnä vain se jengi jota ei niin hirveästi kiinnosta, kun taas se orkesteri jota oikeasti asia kiinnostaa, löytää paikalle puskaradion kautta muutenkin. Ei se harrastajien määrä ole mikään itseisarvo - omasta mielestäni on parempi vetää treenejä vaikka yhdelle oikeasti kiinnostuneelle, kuin viidelle kymmenelle random hangaroundille jotka tulivat paikalle vaan jonkun citydiilin takia. ;)
DeusVult
maalis 15, 2014, 19.16
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Itselle jäi vähän epäselväksi, että mitä Joeli halusit tuossa sanoa? Nuo luvut täsmäävät varmasti moneen lajiyhteisöön, mutta ovatko ne jotain luonnonvakioita, vai kertovatko ne ehkä siitä että kyseisessä yhteisössä oli ehkä tietyssä mielessä menty vähän metsään uusien harrastajien "rekrytoinnissa"? ;) Olisi mielenkiintoista nähdä vastaavanlainen tutkimus jostain ns. muotilajista, kuten vapaaottelusta, ja toisaalta jostain aidosta perinnelajista, kuten jostain koryu-kenjutsusta tai vast.

Omasta mielestäni kamppailuharrastusta, sen opetusta, tai näiden markkinointia ei pidä alkaa miettimään puhtaasti jostain markkinointitutkimuksen näkökulmasta. Silloin ei tehdä todellakaan oikeutta millekään muulle kuin ehkä kapitalismin jumalille.
DeusVult
maalis 15, 2014, 16.00
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Sinun henkilökohtainen mielipiteesi minusta tai hemasta on minulle lopulta aika yhdentekevä. Jos henkilö haluaa oppia historiallisia eurooppalaisia kamppailutaitoja, siltä osin kuin niitä alkuperäislähteisiin perustuen on ylipäätään mahdollista oppia, hänen kannattaa aloittaa jossain hema-seurassa. Jos hän taas haluaa esimerkiksi otella haarniskassa, hänen ei kannata aloittaa hema-seurassa. Tämä ei ole niin monimutkainen juttu.
DeusVult
maalis 15, 2014, 12.17
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Joskus aikanaan kävin kääntymässä Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla ja vetäisin päälleni jonkun valmiina ostetun tunikan, ihan vaan päästäkseni vähän tunnelmaan. En siis erityisesti yrittänyt esittää ketään tiettyä henkilöä tai spesifiä ajanjaksoa tms. Taisi mennä noin vartti ennenkuin ensimmäinen elävöittäjä tuli siihen nyrpistelemään nenäänsä, todeten jotain että "ei tainnut olla keskiajalla ompelukoneita..." Toinen mitä näkee ja kuulee paljon - jos jollain on päällänsä vaikka ketjupanssaria - on juuri tuo "ootko ite tehnyt ton?" Jos siihen vastaa että "en, ostin kaupasta.", niin vastaus on silmiäpyöräyttävä "Just. Okei.", ikäänkuin ne taistelijat joskus keskiajalla olisivat silloinkaan itse valmistaneet aseensa ja varusteensa... :lol: Lisää hauskoja esimerkkejä näyttää löytyvän re-enactorifoorumeilta tai fb-gruupeista joihin olen joskus sattumalta törmännyt.

Eli kun siellä vaatteet & varusteet -osastolla on tämä autenttisuusnatsismi tuota luokkaa, niin ei tosiaan luulisi olevan vaikea ymmärtää miksi kaikki alkuperäisiä kamppailutaitoja tutkivat ja jäljentämään pyrkivät eivät välttämättä hypi riemusta, jos jotkut vaan ottavat kepit tai miekat ja ryhtyvät niillä elävöittämään historiallista taistelua yleisötapahtumissa lähinnä ihan vain oman yrityksen ja erehdyksen kautta, ja vieläpä taistelun ulkonäköä olennaisesti vääristävillä turvasäännöillä. :) Siitähän tässä on kysymys, ei mistään muusta.
DeusVult
maalis 14, 2014, 10.24
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Waelceasig kirjoitti: Oletko sattumoisin lukenut Christine de Pisan' "Livre des faitz d'armes, ci de chevalerie":n käännöstä, onko hyvä? Olen sitä pitemmän aikaa harkinnut, mutten ole saanut aikaiseksi.
Nevahööd. Eikä ole Christine de Pisan englanninkielinen wikipediasivukaan kuullut, vaikka siellä listataan tusinan verran hänen muita kirjoituksiaan?

Yksi potentiaalisesti mielenkiintoinen luettava olisi Jeanne d'Arcin oikeudenkäyntipöytäkirjat, mutta en ole vielä itsekään kerennyt...
DeusVult
maalis 14, 2014, 10.18
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

navajas kirjoitti: Samalla sanoin, ettei kukaan voi väittää olevansa autenttista. Mutta sanoin myös, ettei HEMAkaan sitä ole. Tässä puhun siis akateemiselta kannalta.
Mitähän tarkemmin tarkoitat nyt akateemisuudella tässä? Ja autenttisuudella? Yritän saada ajatuksestasi kiinni. :)
DeusVult
maalis 14, 2014, 00.09
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41904

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Andy kirjoitti:
DeusVult kirjoitti: Hemassa se scope on nimenomaan siinä kamppailutaidossa, ja niin kauan kun vaatteet tai varusteet eivät olennaisesti vaikuta siihen kamppistreeniin, niillä ei ole merkitystä.
Ihan vasta olit sitä mieltä että nyrkkeilyhanskojen käyttäminen vaikuttaa tosi oleellisesti aseettoman kamppailun harjoitteluun. Itse en ole koskaan edes koskettanut aitoa levyhaarniskaa, mutta silti kuvittelisin sillä olevan melko oleellinen vaikutus kamppailutreeniin lyömäaseilla. Eikö se tee lähes immuuniksi esim. miekaniskuille.
Tekee. Sen takia ei olekaan järkeä hakata haarniskoitua vastustajaa miekalla - ainakaan niihin haarniskoituihin paikkoihin.