Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 9 tulosta

DeusVult
marras 21, 2012, 21.54
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Codex Wallersteinissa on minun mielestäni kohtuu-erikoista se, että esiteltävissä tikaritekniikoissa aika usein ei valita sitä tappavaa vaihtoehtoa, vaan mennään ikäänkuin lievimmän haitan periaatteella. Vertailun vuoksi sitten taas esimerkiksi ns. Von Danzig -manuaalissa on aivan päinvastainen meininki. Voisi siis äkkiseltään veikata, että Saksanmaallakin vaikutti lukuisa eri koulukuntia tikarikamppailunkin saralla, ja ehkä opettajilta löytyi oppia myös eri käyttötarkoituksiin kuten itsepuolustukseen, taistelukäyttöön jne?
DeusVult
maalis 7, 2012, 10.46
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Siksi että valmiiksi liikkeestä liikkeellelähtö nopeutuu todella paljon.
Jos suunta on jo valmiiksi oikea, niin sitten tietenkin, mutta mitäs jos liikkuukin väärään suuntaan? Silloinhan aikaa menee siihen liikkeen pysäyttämiseen ja uudelleen kiihdyttämiseen. Eli siis "todella paljon"... en allekirjoita ilman jotain tieteellistä näyttöä. Jonkun verran se kuitenkin nopeutuu, ainakin siinä mielessä että jo olemassa oleva liike on ehkä helpompi ohjata uuteen suuntaan, kuin kiihdyttää massa liikkeeseen täysin staattisesta tilanteesta.

Mutta tuossa demossa kun kumpikin tietää jo mitä tulee tapahtumaan, ei reaktioajalla ole mitään merkitystä.

Olen ollut ammattinyrkkeilymatsissa kulmassa ja potkunyrkkeilyssä sitten aika paljon enemmänkin. Nyt on niin, että se ei todellakaan ole sama, ketä sinne kulmaan otetaan, vaan nimenomaan pyritään valkkaamaan paras saatavilla oleva asiantuntija, joka tietää asioista mahdollisimman paljon. Yksikään suomalainen ei ole koskaan ollut avustajana taekwondon olympiafinaalissa, koska parempiakin vaihtoehtoja on saatavilla. Siksi en edelleenkään pidä sinua kykenevänä jakamaan neuvoja taekwondon olympiamitalisteille.
Mutta pidät kuitenkin Taekwondon olympiamitalisteja hyvänä mittakeppinä sille miten tikarikamppailussa (tai siis tekniikkademossa) tulee liikkua? Et muuten kommentoinut mitenkään sitä, että kyseisen TKD matsin ratkaiseva isku annettiin tilanteessa jossa puolustautuja lähti vastatekniikkaansa käytännössä paikaltaan, eikä liikkeestä. Hyvin näytti kuitenkin toimivan.

Epäilemättä kuitenkin nuo kyseiset kwondokat ovat kuin ovatkin omassa viitekehyksessään taitavampia kuin nuo tikarivideon tyypit omassaan, siitä ei liene epäselvyyttä.

En ole koskaan sparrannut teräsmiekoilla. Mutta sen tiedän että jos tasoero on riittävän iso, niin voi tehdä kaikenlaista. minäkin olen kyykyttänyt ihmisiä potkunyrkkeilysparrissa pitäen käsiä selän takana, mutta ei se silti ole hyvä taktiikka.
Olen nähnyt myös kun kaksi yleisen mielipiteen mukaan taitavaa henkilöä sparraa keskenään, ja jopa silloin liikettä on huomattavan vähän verrattuna esimerkiksi tennikseen tai kilpakarateen.

Kyllä, mutta sinä väität, että liikkeessä pysyminen ei ole mahdollista jos alusta ei ole täysin tasainen ja pitävä.
En suinkaan väitä, mutta liikettä on erilaista ja se ei saa olla mikään itsetarkoitus.
En tiedä, sinun kannattaa kysyä sitä Avelta. Sen että monet hokutoryu-jujutsukat ovat treenanneet liikaa noin, huomaa kyllä suorituksista sangen helposti.
En tunne Avea henkilökohtaisesti, enkä usko että hän vaivautuisi vastaamaan jos tiedustelin asiaa jotain virallisia kanavia pitkin. Uskon kuitenkin että hänen vastauksensa olisi asiasisällöltään hyvin samankaltainen kuin tuo ylempänä oleva kommenttini MarkkuT:lle.
Todisteeksi riittänee se, että missään vakavasti otettavassa kamppailulajissa ei seisota paikallaan.
En tiedä miten sinä määrittelet "vakavasti otettavan", mutta tässä nyt muutama esimerkki eri lajeista jossa suoritus lähtee paikaltaan kun demotaan jotain tiettyä tekniikkaa tai konseptia, vastaavaan tapaan kuin noissa tikaripätkissä.


[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Tehdessään lajinomaista harjoittelua.
Tikarivideoissa on kyseessä demo, ei harjoittelu. Tosin harjoittelukin voi näyttää vastaavanlaiselta, etenkin alkuvaiheessa kun vasta opetellaan ymmärtämään tekniikoiden toimintaperiaatetta, jolloin soppaa ei ole syytä hämmentää "ylimääräisellä" liikkeellä.

No tässähän nyt näkyy, että se liikkeellä pysyminen on mahdollista. Alusta on ruohikko, joka ei suinkaan ole täysin tasainen tai pitävä. Kuitenkaan mitään vakavaa horjumista ei näy. Äsken kuitenkin väitit moista suoritusta mahdottomaksi. :o
Nurmikko on yllättävän liukas kun on tottunut hyvään pitoon tatamilla tai parketilla, ja pari kertaa liukastuin tavalla joka olisi mahdollisesti maksanut henkeni mikäli kyseessä olisi oikea kamppailu. Eli ei suinkaan mahdotonta, mutta liikkeen tarkoituksenmukaisuutta on syytä miettiä tarkkaan ja suhteuttaa alustaan.
DeusVult
maalis 6, 2012, 08.50
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

MarkkuT kirjoitti: Sikälikin hauska väittely, että DeusVult tuossa pellivideossaan itsekin käyttää hyväksi tuota "lentävää lähtöä", josta Andy puhuu:

http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 70#p648807

:)
Konteksti on eri. Tikarivideolla esitellään tekniikoiden perusmuotoja, joihin sisältyy ainoastaan tekniikan kannalta oleellinen liikkuminen (tätä olen yrittänyt sanoa koko ajan), kun taas pellivideolla näkyy "matsinomaisempaa" liikkumista - ei siksi että yksittäiset tekniikat sitä ehdottomasti vaatisivat, vaan koska näin saadaan sooloharjoittelusta asteen verran mielekkäämpää ja rasittavampaa. Itse asiassa pellivideolla liikettä on välillä liikaakin, mutta niin helposti käy kun ei ole kamppailemisesta mitään hajua. :smt003
DeusVult
maalis 6, 2012, 00.04
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Andy kirjoitti: Tämä viesti oli niin uskomaton, että minun oli pari päivää mietittävä, mitä ihmettä moiseen voi edes sanoa. On hämmästyttävää, että tällainen perusasia kuin liikkuminen voi olla jollakulla näinkin hakusessa.
Niin, vastahan tässä on vuodesta '95 treenattu kaikenlaisia kamppailujuttuja, lähinnä kuitenkin tuota jujutsua. Eli siis siinä mielessä olen toki vasta aika n00b verrattuna niihin jotka ovat treenanneet esimerkiksi 30 tai 40 vuotta, joten ehkä joskus vielä ymmärrän mitä yrität sanoa.

Pohjelihas ja akillesjänne eivät tiedä, onko menossa urheilukilppailu vai tikarikaksintaistelu. Niiden hermot ja kimmo-ominaisuudet toimivat kyllä ihan samalla tavalla tilanteesta riippumatta.
Kiitos kun melkein vastasit kysymykseen.

Toki liikkuminen liittyy myös sijoittumiseen, mutta kuten viestistäni pitäisi ilmetä, tarkoitin että liikkumista tehdään sen lisäksi muista, tähän liittymättömistä syistä.
Eli siis mistä syistä sitä tehdään?

Sinulla lienee varsin korkea käsitys kamppailukyvyistäsi, kun katsot kykeneväsi arvostelemaan ottelijoiden toimintaa. Tuo on taekwondon olympiafinaali ja nuo ihmiset ovat hommassaan maailman parhaita. Yksikään ihminen ei heitä tuolloin olisi voittanut. On absurdia väittää, että tuo pomppiminen olisi turhaa ja johtuisi hermostumisesta.
Lol. Nyrkkeilymatseissakin siihen ottelijan ympärille kertyy aina erätauolla kasa jotain kaljamahaisia viiksimiehiä, jotka kilpaa huutavat tälle neuvoja siitä miten pitäisi suojata enemmän tai varoa vasuria tms. Ketähän nekin luulee olevansa, kyllä se skabaaja varmaan tietää mitä se tekee, kun ammatikseen kerta treenaa ja ottelee.

Se lienee selvää, ettei taekwondon (tai tenniksen) liikkuminen sovellu sellaisenaan tikarikaksintaisteluun. Eihän se sovellu nyrkkeilyynkään. Tämä on kuitenkin eri asia kuin se, että ihanteellinen taktiikka olisi pönöttää suolapatsaana paikoillaan ja lähteä siitä liikkeelle.
Oletko muuten koska viimeksi ottanut sparria teräsmiekoilla? Täydellä nopeudella? En tiedä millaisia kokemuksia sinulla on, mutta itse olen ottanut piiskaa kaverilta joka vain suurimman osan ajasta seisoi paikallaan, ja liikkui vain mitätöidäkseen minun liikkumiseni. Tästä huolimatta en kuitenkaan väitä että suolapatsaana paikallaan pönöttäminen olisi aina paras taktiikka, mutta väitän että turha liikkuminen on turhaa liikkumista, eikä hyödytä ketään.
Ilmeisesti et siis vieläkään tajunnut, mistä on kyse, vaikka se on jo sanottu tässä ketjussa.
Sori oon vähän hidasssssssss

Jatkuvassa liikkeessä pitää kamppailussa pysyä siksi, että siitä on paljon nopeampaa lähteä liikkeelle ja reagoida vastustajan liikkeeseen. Ero on todella suuri eikä siksi missään oikeassa kamppailussa harrasteta tuollaista seisoskelua. En hetkeäkään usko, etteivätkö keskiajan miekkamestaritkin olisi tätä tienneet ja tuosta Döbringerin kirjoituksestakin selvästi ilmenee, että ainakin hän on tämän tajunnut.
Kai siis kuitenkin ymmärrät, että noissa tikarivideossa ei ole kyseessä mikään ottelu?

[youtube][/youtube]

Miksi Ave lähtee tässä videossa tekniikkaan paikaltaan? Eikä hänelläkään ole mitään hajua kamppailemisesta?

Tämä nyt on taas tätä "meidän homma on niin erilaista ettei sitä voi verrata muuhun" -höpötystä. Vastaavalla argumentaatiolla voi perustella mitä hyvänsä heilumista.
Olkoon sitten niin. :D Ensi kerralla kun liimaat johonkin ketjuun jonkun amatäärien kikspoksvideon, vastaan siihen liimaamalla perään jonkun ammattilaisten vaparimatsin, ja kommentoin ettei tuossa kikspoksvideossa ole mitään järkeä koska vaparissa saa viedä maahan ja jujittaa.
Ai että "saattaa pystyä"? Tämähän opetetaan peruskurssin ensimmäisellä tunnilla heti perusasennon jälkeen. Kyllä se todellakin toimii näin ja ihan riippumatta siitä, onko tarkoitus liikkua 5cm vai 150cm.
Onko tästä jotain ihan tieteellistä faktaa? Onko asiaa siis tutkittu? Kuinka suuren edun liikkeessä oleva henkilö saa paikallaan (mutta silti valmiina) seisovaan henkilöön verrattuna siirtymiseen käytetyssä ajassa, jos matka on esimerkiksi joku tietynpituinen, yksi askel? Onko etu tarpeeksi suuri kompensoidakseen esimerkiksi ylimääräisestä liikkumisesta kuituvan kompastumis- ja liukastumisvaaran, sekä nopeamman väsymisen?
Eiväthän nyrkkeilijätkään tee pitkiä syöksyjä, mutta ovat silti liikkeessä "kevyillä jaloilla" koko ajan.
Ai ihan koko ajan? Siis myös esim lyödessään päärynäpalloa ja sen sellaista?
Siksi toisekseen nuo tikaritaistelijathan hyökkäävät nimenomaan kaukaa yhdellä pitkällä liikkeellä.
Kyllä, joten jos kyseessä olisi jonkinlainen ottelu puhtaan tekniikkademon sijaan, näkyisi varmasti enemmän liikettä ennen ja jälkeen tekniikan.
Absurdeja väitteitä, jotka osoittavat, ettei sinulla ole mitään hajua kamppailemisesta.
:smt003

a) Pystyn liikkumaan ja vetämään varjoa potkujen kanssa täysillä esim. metsäaukiolla ilman että kompuroin. Ja niin pystyy kuka tahansa muukin. Pelkkä liikkeessä pysyminen on paljon helpompaa.


b) Pystyn potkimaan padeja ruohikolla. Liikkeessä kahdella jalalla pystyn pysymään horjumatta vaikka jäällä.

c) Pystyn vetämään varjoa potkujen kanssa 25kg rinkka selässä. Liikkumista kykenen tekemään esim. palomiehenotteella 100kg ihmistä kantaen ainakin jonkin aikaa. Kun noissa haarniskoissa voi tehdä kärrynpyöriä, ne eivät ainakaan voi liikkumista estää. Lsiäksi tikarimiehet olivat pukeutuneet kevyesti.

d) Liikkeellä pysytään myös nyrkkeilyssä, joss apitkät loikat eivät ole tarkoituksenmukaisia.
Minäkin pystyn vetelemään takakiertareita peilijäällä tai painimaan matossa puukkomiehen kanssa, ynnä muita sankaritekoja, mutta eri asia onkin että onko se järkevä pohja jollekin tietylle kamppailusysteemille.

edit: Mutta anyway, koska tuskin oikeasti olet kiinnostunut kuulemaan mitään selityksiä sille miksi videossa tehdään niinkuin tehdään, niin kannattaneeko tätä keskusteluakaan enää jatkaa?
DeusVult
maalis 3, 2012, 16.42
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Andy kirjoitti: Unreal. Ei kai tämä nyt voi olla todellista, että kuitenkin suht pitkään treenannut kaveri ei tiedä, miksi kamppailussa kannattaa pysyä jatkuvassa pienessä liikkeessä. :smt104 0
En tiedäkään. Voitko nyt yrittää jotenkin kertoa sen minulle, jotenkin muuten liimailemalla videoita jostain URHEILUmatseista?
Tämähän nyt on ihan peruskurssikamaa, että liikkeellä pitää pysyä, eikä sillä ole mitään tekemistä sijoittumisen kanssa, minkä huomaa esim. tästä taekwondo-ottelusta. välillä ne toki pyrkivät ajamaan vastustajaa ulos, mutta suorituksiin lähdetään liikkeestä myös silloin kun tätä ei haeta. silloin kun ottelijat eivät tee kevennyshyppelyä, he kuitenkin siirtävät painoaan jatkuvasti jalalta toiselle.
En ymmärrä mitä tarkoitat? Tuossahan pätkässähän nimenomaan mahdollisimman vähäisellä liikkumisella kotrolloidaan etäisyyttä, joskin kumpikin pomppii vähän hermostuksissaan mikä on sinänsä turhaa koska ilmassa leijaillessaan ei voi ponnistaa yhtään mihinkään suuntaan. (eikä esimerkiksi haarniskassa tai mutaisessa maassa edes onnistuisi). Hyvä esimerkki tuo tilanne juuri ennen tyrmäystä, hyökkääjä hivuttautuu etäisyydelle, "puolustautuja" eli korealainen passailee liikkumalla taaksepäin. Huomaa että puolustustekniikka lähtee paikaltaan.

Toki sillä liikumisella voi yrittää myös hämätä vastustajaa, mutta se ei taas liity siihen yksittäiseen tekniikkaan, tai jos liittyy niin demotessa sitä lienee taas parempi esitellä siitä liikkeestä satunnaisen hyppimisen sijaan jonkunlainen teoreettinen malli, koskapa a) puolustautuja tietää jo ennestään että se on hämäys b) katsojalle halutaan näyttää nimenomaan se periaate jolla tekniikka toimii, eikä mitään flaidista.

Ja jos mietitään, että aseiden kanssa homma olisi jotenkin eri vaikkapa pidemmän etäisyyden takia, niin tässä miekkailua. Taitotaso pojilla on vähän eri luokkaa kuin noilla tikarimiehillä. Miekkailussa ei sitäpaitsi edes pysty kiertämään tms. niin että liikkeellä haettaisiin kaveria johonkin kulmaan.
Urheilumiekkailu on NIIIIIIIN eri maailma kuin historialliset kamppailutaidot, että niiden vertaaminen toisiinsa on sama kuin vertaisi jalkapalloa pesäpalloon. Kummassakin on pelivälineenä pallo, mutta siihen ne yhtäläisyyden melkein jääkin.
Ja lopuksi viiden pisteen vihje. Tennis. Miksiköhän pelaajat mahtavat ottaa pari kevennyshyppyä juuri vastustajan syöttäessä esim. kohdissa 0:06 ja 1:11? Olet ehkä myös kuullut, kun lätkäselostajat puhuvat siitä, että väsyneen joukkueen pakit ovat "seisovilla jaloilla".
Mutta eihän lätkässäkään hypitä? :D mutta okei, siis jos puhutaan fysiikasta, niin pitämällä massan liikkeessa pomppimalla tai muuten hötkymällä saattaa pystyä vähentämään sitä kiihdytykseen kuluvaa aikaa, jos tarkoitus on ampaista mahdollisimman kauas yhdellä loikalla kuten tenniksessä tai urheilumiekkailussa. Huomaa että tämä toimii kuitenkin vain jos:

a) Alusta on varmasti tasainen
b) Alusta on varmasti pitävä
c) Vaatetus ja varustus on kevyt
d) Pitkä loikka on lajissa tarkoituksenmukainen.

Nämä ehdot eivät aina täyty kaikkien kamppailutaitojen viitekehyksissä.
DeusVult
maalis 2, 2012, 16.06
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Andy kirjoitti:
DeusVult kirjoitti: Liikkumisessahan yksinkertaistetusti on sellainen idea, että se hyökkääjä pyrkii pääsemään itselleen edullisempaan asemaan, kun taas puolustaja yrittää omalla liikkumisellaan mitätöidä sen hyökkääjän liikkumisen. Mutta senhän me jo tiedämme kaikki, joten miksi vaivautua sitä näyttämään?
Ehkä siinä liikkeessä on vähän muutakin hiukan tärkeämpiä elementtejä...
Mitä elementtejä tarkoitat?
DeusVult
maalis 2, 2012, 11.35
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Kuhmu kirjoitti: Noita demoja taidettiin käsitelläkin jossain viestiketjussa. Miksei olisi tarkoituksen mukaista liikkua? Demoa tehtäessä voi aina selittää katsojille, että mitä ollaan tekemässä ja miksi.
Demoamisella tarkoitin tässä tilannetta, jossa esitellään noita muuveja vaikka kameralle, mutta sama se on live-yleisönkin kanssa. Liikkumisessahan yksinkertaistetusti on sellainen idea, että se hyökkääjä pyrkii pääsemään itselleen edullisempaan asemaan, kun taas puolustaja yrittää omalla liikkumisellaan mitätöidä sen hyökkääjän liikkumisen. Mutta senhän me jo tiedämme kaikki, joten miksi vaivautua sitä näyttämään? Itse tekniikkahan ei joitain poikkeuksia lukuunottamatta tule ainakaan paremmalta näyttämään liikkeestä, verrattuna staattiseen suoritukseen jossa kaikki kulmaukset ja välttämätön jalkatyö näkyy selvemmin, sotkeutumatta siihen "pre-tekniikka" joraamiseen. Toinen syy lienee yksinkertaisesti se, että videoiden kaverit eivät luota taitoihinsa vielä niin paljoa, että haluaisivat esitellä tekniikoita minkäänlaisesta liikkeestä, koska se on tietysti vaikeampaa. Ja on lisäksi huomattava, että kyseisen tikarikamppailun idea ei ole mikään pistematsaus, joten se liike "tositilanteessakaan" ei juurikaan muistuttaisi mitään hanskalajien liikkumista.
DeusVult
helmi 28, 2012, 14.10
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

Andy kirjoitti: Miksi varsinkin tuossa aloitusviestin videossa hyökkäykseen (ja puolustukseen) lähdetään aina paikaltaan?
Kun tarkoitus on demota yksittäisiä tekniikoita, ei liene tarkoituksenmukaista jorata ympyrää ennen varsinaista suoritusta?
DeusVult
helmi 27, 2012, 11.24
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Saksalaista tikaria
Vastaukset: 45
Luettu: 10798

Saksalaista tikaria

saarikko kirjoitti: Hyvä setti, tosin jäänyt vaan hmm. perinteisten lajien paritekniikka perusvirheitä.
Mitä tarkoitat näillä perusvirheillä?

En siis ole eri mieltä, en jaksa vaan katsoa videota kokonaan kun se latautuu nyt niin hävyttömän hitaatsti...