Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 9 tulosta

MarkkuT
touko 7, 2018, 14.10
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Ashiharassa mawashi ukea harjoitellaan kihonmuodossa aika lailla samanlaisena kuin näissä perinteisissä. Lähestyminen ei täten eroa vaikkapa seibukanista oikeastaan mitenkään. Se videon alasvienti on se makikomi nage. Alasvientiä edeltävä horjutus/yläraajamanipulaatio on sitten se mawashi uke.
MarkkuT
touko 7, 2018, 13.26
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Lasse Candé kirjoitti: touko 7, 2018, 12.45 sääritorjunnan ja polvipotkun välillä (aika tarkkaan kohdassa 32 s) joka voisi olla tämä mawashiuke, mutta kuvakulman ja liikkeen koon takia en hahmota tarkalleen liikettä.
Siinäpä se on. Ihan sama mitä sinä ostat tai et, Ashiharan mawashi uke on nimenomaan se. Ei kylläkään varmasti havainnollisin video, kun siinä ei sen alakautta kiertävän käden toiminta oikein näkynyt. Sääriblokki on nimeltään sune uke.
MarkkuT
huhti 30, 2018, 10.08
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Lasse Candé kirjoitti: huhti 28, 2018, 14.57 Ihmettelen silti sitä että missään näistä sovelluksista ei olla menty ulkopuolelle. Paitsi tietyllä tapaa tietenkin Higaonnan solmu jättää suorittajan ulkopuolelle, jos asian tahtoo nähdä näin. :)
Ihmettelen myös sitä, että ylä-ala-manipulaatio näkyy vain Tairalla.

Mutta onko havaintoja sisältönsä osaavista karatekoista, jotka käyttävät mawashiukea ulkopuolelta, eli että alku vie sinne ulkopuolelle ja loppu on vastahyökkäys enemmän kylkisuunnasta? Tai enemmän ylä-ala-esimerkkejä? Seibukanin Kusankun osalta olisi kiva kuulla onko ylä-ala-liike keskeinen, kun Shimabukuro aivan selvästi tuottaa voimaa näin. Saako kukaan fuskattua sen verran jo ennen nelosdania, että saa jostain päin tietoa? :D
Ulkopuolelle tehty on se ihan perus mawashi uke Ashihara karatessa. Se kahden käden torjunta aloituksena tulee oikeastaan ihan luonnostaan, kun kädet ovat ylhäällä nyrkkeilytyylisessä otteluasennossa ja väistetään ulkopuolelle ylävartalolla ja jalkatyöllä. Alakautta kiertävä käsi vie mukanaan vastustajan käden ja yläkautta kiertävä käsi hakee otteen vastustajan niskasta.

Tuossa mawashi uke katassa:


Ja tuossa ottelutilanteessa:


Kihonissa tehdään sanchin-asennossa. Tästä en nyt äkkiseltään löytänyt pätkää.
MarkkuT
huhti 25, 2018, 09.35
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Kaikella kunnioituksella on kyllä todettava, että mainittu keskiveikkonen, eli Ale itse, on tuosta porukasta ollut minulle mieluisin reenipari juuri siksi, että hyökkäykset tulevat oikealta etäisyydeltä ja oikeasti kohti. Joskus syy löysän näköiseen tekemiseen voi olla se, että tekeminen on löysää.
;)
MarkkuT
loka 7, 2011, 11.07
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Motorisesta oppimisesta tuli mieleen, että olikos noita Hakalan (lentopallo-)blogeja jo linkitelty Potkuun?

Osa 6:
http://lentopallo.hotsport.biz/index.ph ... &Itemid=75

Mielenkiintoisia tekstejä, vaikkei kamppailulajista olekaan kysymys. Tuossa linkin osassa 6 esim. tuon "Laki numero 9: A: Ennalta arvaamaton ja B: Vaihteleva Harjoitus" pohjalta voi minusta miettiä, että kuinka suuri hyöty katan soolomuodosta ylipäätään edes on ja mikä sen painoarvo tulisi harjoittelussa olla, sellaisessakin tilanteessa, että sovelluksen tekninen suoritus on 1:1 katan soolomuodon kanssa.
MarkkuT
loka 7, 2011, 10.46
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

mokuso kirjoitti: Aivan. Jos halutaan semantiosida, niin voitaisiin kai sanoa, että oheiset sovellukset eivät ole Shotokan-karaten sovelluksia. Vaan shotokan-karaten katojen pohjalta ideoituja sovelluksia.
Jos pidetään tuota samaa kohtaa esimerkkinä, niin minusta voi kyllä miettiä, että onko oikein kutsua tuota sovellukseksi. Noinniinkuin motorisen oppimisen kannalta vain aika jännää, että "kun reenaat tätä juttua yksin, niin tää käsi menee vasemmalta oikealle, mutta kaverin kanssa reenatessa oikealta vasemmalle".

Itse olisin muuten käänteisinsinööreillyt tuon sovelluksen mieluummin vaikka Wansuun. :) Tosin shotokanin Empistä se kohta näyttää puuttuvan.
MarkkuT
loka 7, 2011, 10.18
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Jussi Häkkinen kirjoitti: Sitten kisatekniikoista pitäisi bunkain kautta muotoutua se kata. Näin taitaa olla esim. Ashiharassa, mikäli olen oikein ymmärtänyt.
No joo ja ei. Ashihara ei käsittääkseni pahemmin järjestetyissä tapahtumissa kisannut vaan hankki käytännön kokemusta muilla tavoin, nuorena vihaisena miehenä melko arveluttavinkin keinoin. Tätä sitten vanhempana kertoi syvästi katuvansa. Mutta sikäli kyllä totta, että Ashihara karatessa painottuu se osuus mylläkästä, kun osapuolet eivät enää ainakaan täysin vastentahtoisesti ole mukana...
:D

Mutta eipä niitä Ashiharan tekniikoitakaan ole tyhjästä tempaistu. En varmaan hirveästi valehtele, jos sanon, että kaikki ovat tulleet perinteisessä katassa vastaan. Enkä oikein usko, että niitä on opettajalinjassa askel taaksepäin Oyamakaan hatusta tempaissut. Eli tarkoitan sanoa, että en usko katan sisällön täysin hukkuneen pääsaarille siirryttäessä. Ehkä sovelluksien yhteys muotoon on hämärtynyt, mutta ainakin osa sisällöstä on pysynyt mukana erilaisten pariharjotteiden yms. muodossa. Shotokanin kuviosta en kylläkään osaa sanoa mitään.

Vaikka tuota perinteistä kataakin on nyt tullut jo jonkin verran veivattua, niin edelleen selkeimmin pystyn hahmottamaan yhteyden muodon ja sovelluksen välillä ashiharan mawashi ukessa. Taitaa tuo jokusesta okinawan katastakin löytyä.
MarkkuT
loka 6, 2011, 11.39
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Jussi Häkkinen kirjoitti: Jos saat tästä okinawalaiskaraten toitottamiskeskustelun niin aika hyvin saat lukea.
No joo. Se olikin vähän semmoinen varmuuden vuoksi -tökkäisy... :p
MarkkuT
loka 6, 2011, 11.10
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92850

Kata bunkai

Minun mielestä on ihan hieno homma, että tuon tyyppisiä juttuja karaten parissa reenataan. Sävy on taas heti kärkeen vähän ikävä, mikä ei sinänsä yllätä. Leppoisampi kakekeskustelu tuntuu olevan niin kovin hankalaa. No ehkä Okinawan karaten erinomaisuutta ei sitten vain ole vielä tarpeeksi toitotettu...

Pakko kuitenkin sanoa, että videoiden perusteella monen sovelluksen kohdalla yhteys muotoon näyttää aika hataralta. Esimerkkinä nyt vaikka tuo:

http://www.youtube.com/watch?v=4nmjXCEqi3I#t=0m54s

Asento, johon lopuksi päädytään, on suurin piirtein sama, mutta oikeastaan kaikki mitä välissä tapahtuu menee eri tavalla. Miten muodon hiihtäminen vaikka nyt tuossa kyseisessä esimerkissä tukee sovellusta? Ja jos muodon hiihtäminen ei sovellusta tue, niin miksi ei voisi vain heivata koko muotoa laidan yli?

Kata bunkai -käsitteen markkina-arvokaan näin vuonna 2011 tuskin on kovin kummoinen. ;)