Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva KuvaKuva Kuva Kuva Kuva Kuva

Haku löysi 8 tulosta

thejuha
syys 28, 2009, 14.49
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Hankido

Hankidon isä oli myös Korean Aikidoliiton keula.
Tekniikoiden osalta on paljon yhtäläisyyksiä, kun tutustuu Jae Nam Myong taustoihin. Varsinkin tuolla USA puolelta noita tietoja on hyvin saatavilla .. ovat siellä selvästi aktiivisempia kuin mitä esim Korean suunnalla.
thejuha
marras 7, 2008, 00.51
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

Huzko kirjoitti: Mestari Park nimittää tätä osa-aluetta "Hapkido-tanssiksi"
Noin se meni myös silloin vuosia sitten. Kielimuurien takia moni asia jäi hieman epäselväksi aikoinaan ja meni vuosia selvittelyyn mitä Park tarkoitti kukkahenkilöillä ja muilla selityksillä - kyllä sitä koitettiin kysellä ja haastatella monia iloisia istuntoja. Viittaus oli hyvin selkeästi Hwarang sotilaisiin (joka siis selvisi vasta vuosia tuon ajanjakson jälkeen) - mutta koska aihe jäi silloin kovin epäselväksi, niin eipä sitä ymmärtänyt mitä tekemistä niillä kukkahenkilöillä oli meidän harjoitteluun.

Tuohon vielä sen verran. Park nimitti tuota Hapki Moo Yae Do kuviota perustaksi juuri opetetuille liikkeille. Liikehdintä on pyorivää ja tanssin omaista - silloin kun sen osaa. Tekniikoiden tekotapa on pehmeää, mutta nopeaa - joskus tuntui nopeuden olevan joku itsetarkoitus. Niin - Suomessa tuolloin harjoittelu toimi myös nimellä Moo Yae Do.
thejuha
marras 6, 2008, 13.17
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

Sami se näköjään taas laittaa sanoja minun kirjoittamiksi.

Selitän sitten tarkemmin miten asia on mennyt. Siis kerron ajasta, jolloin et ole itse ollut mukana toiminnassa. Jos kommentoit asiaa, niin ota ensi selvää faktoista ja sitten vasta syytä minua.

Totta on, että Jae Nam Myong on ainakin kolmen eri liiton keulahahmona.
Korean aikidoliiton puheenjohtajana hän on ollut hyvinkin aktiivisena henkilönä. Tämä on myös yksi suurista syistä miksi hänen tekniikat muistuttavat pitkälti aikidon tekniikoita. Tämä näkyy myös tekniikoiden suorittamisessa.
IHF on vanha hapkidoliitto, joka on hyvin laajasti tunnettu sekä levinnyt laajasti ympäri maailmaa. IHF on mestari Parkin taustalla oleva kattoliitto.
IHKDF on tuoreempi liitto, jonka päämääränä oli erottautua IHF liitosta. Taustat näkyy tosin aika hyvin esim liittojen merkistä (sama kuva kuin IHF liitolla). Merkissä hapkidon hangul merkit on korvattu HKD merkeillä.

Maailmalla olevista seuroista moni toimii Jae Nam suorassa alaisuudessa - ilman siis ottamista kantaa taustalla olevaan liittoon.

Mitä siis Suomessa kävi. Hwangeilta saa varmasti tarkempaa tietoa, mutta miten se meille tiedotettiin ja miten me harjoitetiin. Hapkidon tullessa Suomeen alkoi toiminta IHF liiton alaisuudessa. Tämän kohtaktin kautta myös tuli Park Suomeen. Taustalla oli Jae Nam oman organisaationsa kanssa. Tuon noin kolmen vuoden aikana (1988-1991) oli monta erilaista vaihetta, joissa tekniikoita vaihtui, koska harjoiteltava kokonaisuus meni uusiksi. Yhdessä vaiheessa lajin nimi vaihtui myös siten, että hankido nimi tule seuroihin asti.

Koska jostain syystä Sami tietää mitä tuolloin on tapahtunut, niin Sami varmasti sitten kertoo mitä tuossa 80- ja 90-luvun vaihteessa oikeasti sattui. Ainakin Sami on nyt antanut ymmärtää, että minä en tapahtuneista asioista mitään tiedä. Mielenkiinnolla odotan mitä muuta Sami kertoo minun historiaastani olevan väärin, koska viittasi minun vääristelevän asioita sekä tapahtumia.
thejuha
marras 5, 2008, 11.24
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

jkajolin kirjoitti: Emme ota kantaa siihen oletko harjoitellut jotain Hapkidoa vai et ?

Mutta tosi asia on se että mitä opetamme on Mestari Ko:n näkemystä Hankidosta. Jos teoriassa Myng olisi jotenkin vaikuttanut Suomessa jotenkin ei sitä voi mieltää samaksi asiaksi jota nyt Mestari Ko opettaa. Mestari Ko ei ole koskaan vieraillut Suomessa ja Euroopassa vuonna 1989 on nykyinen toiminto alkanut ensimmäisenä Hollannissa.
Et taida lukea kovin tarkkaan mitä kirjoitan, koska en missään vaiheessa puhunut Mestari Ko toiminnasta. Jos kerran lainaat tekstiäni, niin toivon sinun kommentoivan kirjoitettuun tekstiin tai jätä sitten lainaus pois.

Sinä ja ilmeisesti siis Sami Munukka olette ottaneet kantaa siis sellaiseen harjoitteluun, jota Suomessa on ollut ennen Sami Munukan tulemista Myong veljesten vaikutuspiiriin. En itse tiedä millaista on Mestari Ko tyylisuunta nykyisin, mutta olenkin viitannut lajin nimeen - joka on tunnettu laajasti.

On totta, että teidän lisäksi ei ole Suomesta oltu yhteydessä Mestari Kohon. Tiedän vain sen verran henkilökohtaisesti, että yhteistyötä tehtiin Jae Namin kanssa. Tästä on olen kirjoittanut aikaisemmin tähän viestiketjuun. Tästä on myös viitteeni se, että toiminta oli silloisen Jae Namin johtaman liiton alaisuudessa, jonka viittasit tuossa olevan vain teoriassa mahdollista. Yhteistyö loppui lyhyen ajan jälkeen, jolloin alkoi yhteistyö Jae Okin kanssa. Tästä ajasta on Sami Munukalla itsellään lisää tietoa, koska on ollut silloin mukana toiminnassa.
thejuha
marras 4, 2008, 10.40
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

jkajolin kirjoitti: Välitän saaneeni viestin.

Viittaat ilmeisesti Moodoo nimellä markkinoituun lajiin. Tietääksemme tällä ei ole mitään tekoa Hankidon kanssa. Muistan itsekin kyseisen lajin mainoksen ennen HoiJeonMooSoolin aikakauden alkua (harrastin silloin Wangien Taekwondoa). Ensimmäinen HoiJeonMooSool opettajamme tiedettävästi oli myöskin samaisella peruskursilla ja kun oikein muistelee ei sen aikaisilla HJMS tekniikoilla ole juurikaan tekoa tämän mitä Hankidolla käsitämme. Lähin teknisesti samakaltainen tekniikka olisi HoiJeonMooSoolin Kinoki liikesarjan 5 tekniikka.
Just joo. En haluaisi kovin paljon valittaa, mutta nää .. joku joskus kertoi tai joku muu kolmas osapuoli on jotenkin ollut mukana. Jos kyseessä on Munukka, niin hän ei noina alkuaikoina ollut mukana - tai ainakaan minun tietääkseni ei ollut silloin vielä mukana.

Hoijeonmoosool tuli Suomeen 1993 ja hieman sitä ennen meni Suomessa harjoiteltavat tekniikat uusiksi. Jos olet jutellut hjms opettajien kanssa, jotka ovat siis harjoitelleet silloin 1980 luvun lopulla, niin kerrotkos keistä nyt on puhe?? Puhut, että jotkut opettajat ovat olleet jollakin erityisellä peruskurssilla, niin ajankohta kertoo aika paljon sisällöstä, joka oli noina vuosina jonkin verran vaihdellut.

Tuosta nimestäkin vielä. Nimikin vaihteli ja muistelen yhdessä vaiheessa meillä olleen nimenä myös "Hankido". Kuten sanottua, mestari Park osaisi varmasti kertoilla lisää, jos vaikka joku kudokwan henkilö vaikka koittaisi aiheesta pari sanaa mestarinsa kanssa jutella. Mä en nyt ihan tarkasti muista miten noiden nimien kanssa asiat meni.
thejuha
loka 29, 2008, 14.09
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

Tarkistin oman vanhan pukuni, joka on siis tullut koreasta. Mukana oli siis WHF merkki. Muutenkin silloin oli tiukkaa keskustelua tuosta liittokuviosta ja tuo WHF ajanjakso kesti jonkin aikaa - vuoden tai kaksi.

Kuten itsekin sanoit (ja minä tuossa aikaisemmin ketjussa) on WHF liittona aika sekaisin. Jan Nam kuoleman jälkeen asiat vain eivät menneet ihan mallikkaasti. Alussa Jae Namin poika koitti saada liittoa ruotuun, mutta sitä eivät vanhemmat mestarit oikein ottaneet tavalla, jolla liitto olisi toiminut yhteisesti. Kuvastaa muutenkin hapkidon liittojen kuvioita, joissa kaikissa tietämissäni liitoissa on ollut vastaavia ongelmia. Kaikki toimii vain liiton perustajan pysyessä hengissä.

Eikös Park ollut tai on WHF liitossa mukana. Joku voisi tarkistaa tai vahvistaa. Tällainen mielikuva minulla olisi aiheesta.

Tuosta Boothin danien tunnustamisesta - juu Kido ei niitä vahvista, koska Booth ei ole Kido jäsen. Tosin ne jotka ovat halunneet saada tuon Kido vahvistetun danin ovat sen saaneet esim Ji kautta. Toimii - tiedän - olen nähnyt. Tuli myös juteltua aiheesta jopa suoraan Ji kanssa, kun GM oli käymässä Järvenpäässä.

Lopuksi vielä tuosta Hankidoharrastajien tunnistamisesta silloin 80 luvun lopulta. Ei ollut silloin muita kuin värivöitä, kun me ei saatu niitä daneja niin nopeasti. Otti sen verran pidemmin aikaa käydä tekniikoita läpi.
thejuha
loka 27, 2008, 15.01
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

Hankido on 1 hapkidon tyylisuunta, samalla tavalla kuin esim hoijeonmoosool. Joskus tosin kuulee mainittavan, että jälkimmäinen ei olisi hapkidon tyylisuunta (eli ei takerruta täläl kertaa siihen).

Hankidon jälleentuleminen on siksi hauska asia, että Jae Nam oli aikoinaan tekemisissä Hwang joukkojen kanssa Suomessakin ja oli Suomessa jo ennen hoijeonmoosoolin tuloa Suomeen. Koska en muista noita vuosilukuja tarkkaan, niin jätän asian tähän - toistaiseksi. Ravistellaan muistinystyröitä tai keksitään jotain miten saisi aikajänteen toimimaan.
thejuha
loka 27, 2008, 00.14
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Hankido
Vastaukset: 120
Luettu: 35976

Re: Hankido

Ei toi Hankido ihan uutta Suomessa ole. Tää on lajin toinen tuleminen - josta nyt näyttää unohtuvan tuo eka kerta (pitäisi tarkistaa vuosiluvut, ennenkuin rupean enemmin ohoamaan). Hapkidon historia Suomessa on kaikesta huolimatta sen verran kirjavaa, että pienet ympyrät tuo aina yhteen.

Kuten sanottua - historian havinaa tuossa kyllä on aika mukavasti.

Pitää jossain vaiheessa intoutua vaikka enemminkin kirjoittelemaan. Jae Nam on yksi kuuluisimmista hapkidon legendoista. Tosin liitto koko kovia hänen kuoleman jälkeen. Hankidon lisäksi Jae Nam oli korean Aikidoliiton pj ja merkittävä vaikuttaja aikidonkin puolella.