Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 9 tulosta

Henkka
heinä 24, 2006, 23.01
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Jussi Häkkinen kirjoitti:
Henkka kirjoitti:niin näkisin tätä treenattavan myös taidossa ainakin peruslyönti harjoittelun yhteydessä
Lyöntiharjoitteluun aika intressantti setti, etenkin kun suora kääntö on tähän tarkoitukseen paljon loogisempi työkalu - ellei sitten pyri tekemään vahvaa ja tehokasta palautusta, sekin on tietenkin mahdollista.
Heh, ilmeisesti vaatisi pienen vertailevan Karate treenisession ennen kuin voisin varmuudella sanoa puhutaanko samasta asiasta vai ei. Mutta tähän taisit kannustaa jo aiemmin! ;)
Jussi Häkkinen kirjoitti: Koshin & shitabaran karatenomainen yhteiskäyttö. Keskivartalon tehokas toiminta "välittäjänä" ja voimantuottajana, siis.
Hmmm, tuosta karatenomaisuudesta en osaa sanoa mutta keskivartaloa käytetään "välittäjänä" ja voimantuottajana kyllä myös useissa Taidotekniikoissa.
Henkka
heinä 24, 2006, 22.41
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Jussi Häkkinen kirjoitti: Näkemäni mukaan: Lantion ns. kaksois- ja kolmoisravistukset puuttuvat, suora- ja vastakääntö ovat yleisimmin esiintyviä lantionkäyttötapoja. Gamakun (koshi & shitabara) käyttö on huomattavasti karatesta poikkeavaa (käytännössä näkemäni mukaan olematonta vrt. karate). Suite-konseptia en ole vielä nähnyt taidossa käytettävän, hikiten käyttö on yleistä (taido on tässä jap. karaten linjalla). Tuossa "karate" siis tarkoittaa okinawalaista karatea, ellei toisin mainita.
No tämä oli jo lähempänä sitä mitä hain! :)

Jos ravistuksella tarkoitetaan lantion edestakaista liikettä pelkän suoran ja/tai vastakäännön sijaan niin näkisin tätä treenattavan myös taidossa ainakin peruslyönti harjoittelun yhteydessä. Nuo kaksois- ja kolmoisravistus ovat termeinä hieman tuntemattomampia joten en osaa ihan täysin yhdistää mitä niillä tarkoitetaan.

Tuo Gamakun on terminä myös itselleni hieman tuntemattomampi joten olisikohan mahdollista saada tähän hieman tarkennusta mitä tällä tarkalleen ottaen tarkoitetaan?

En ole myöskään täysin varma ymmärsinkö oikein tuon Suite-konseptin, mutta jos sillä tarkoitetaan molempien käsin lähtöä samalta puolelta kehoa niin kyllä tätäkin Taidosta ainakin jossain muodossa löytyy. Tosin periaatteen käyttö on Taidossa harvinaisempi, ettei jopa erittäin harvinainen, ja äkkiseltään tämän tyyppisiä kohtia tulee mieleen vain Tai-i-no-hokeista.

Mikalle voisin sanoa että pelkästään tämän ketjun perusteellakin voisi päätellä ettei se Flammee täällä ainut Taido-lipun kantaja ole. Ja näin internet aikakaudella pelkästään Taido hakusanalla googlelta saatujen kotisivujen määrän perusteella voisin sanoa, että mistään lajin pimenossa pidosta ei Taidokoita ainakaan voi syyttää! ;)
Henkka
heinä 9, 2006, 21.55
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Pahoittelen hieman hidasta kommentointiani tähän ketjuun. Näin lomalla ollessa ei tule luettua näitä foorumeita ihan niin tiuhaan. :)
Jussi Häkkinen kirjoitti:
Henkka kirjoitti:Tuohon tekniikoiden voimantuottoon liittyen olisin kiinnostunut kuulemaan Andyltä ja Jussilta minkälaisia voimantuotto tapoja KB:stä ja Karatesta löytyy mitä Taidosta ei löydy?
Tervetuloa treenaamaan. Kyllä se jo muutamassa vuodessa selviää.
Heh, tämä pitänee varmaan paikkansa myös Taidossa! ;) Mutta kiitos kutsusta, toivottavasti tilaisuus moiseen treenimahdollisuuteen joskus urkenee!

Lähinnä hain tässä keskustelun pohjaksi jonkunlaista näkemystä siitä minkälaisia voimantuottotapoja Karatesta löytyy mitä Taidosta EI löydy. Oman vähäisen kokemukseni perusteella käytetyt periaatteet vaikuttivat erittäin samankaltaiselta, mutta tietysti niin vähäisen treenaamisen perusteella ei voi vetää sen suurempia johtopäätöksiä.
Andy kirjoitti: Karateen en nyt ota sen kummemmin kantaa, mutta potkunyrkkeilystä nuo eroavat lantion käytön osalta...Osa potkuista tehdään ns. hanuri pitkällä-tekniikalla, jossa lonkka jää pahasti koukkuun.
Fuusetsu tähän jo kommentoikin ja olen hänen kanssaan tässä samaa mieltä. Eli perustekniikoissa etu-ja takakiertopotkuissa tuo lonkan koukistaminen on virhe, eikä tuo hakemasi klippikään kuvaa mielestäni virheetöntä perustekniikkaa. Niillä muutamilla kerroilla mitä KB:tä olen kokeillut tehtiin tuo etukiertopotku mielestäni aikalailla samaantapaa kuin Taidossa. Mutta tämäkin vaatisi ehkä hieman enemmän treeniä tarkempaa analyysiä varten.
Andy kirjoitti: Erilaisissa voltti- ja kärrynpyöräpotkuissa taas on keskitytty enemmän siihen, miten saadaan jalka heilahtamaan mahdollisimman korkealta mahdollisimman sulavassa kaaressa. Tälläin vartalon paino ei ole potkun takana ja/tai tukilihasten puutteellinen käyttö päästää voiman "vuotamaan" pois osuman suunnasta.
En tiedä minkälaisia voltti-/kärrynpyöräpotkuja olet nähnyt tai mitä tekniikoita tässä tarkoitetaan, mutta mielestäni tämä ei pidä paikkaansa. Ainakin kaikissa niissä "toimivissa"-tekniikoissa mitä itse olen treenannut ja mitä itse opetan tekniikan periaate on nimenomaan se että kokovartalon massa yhdistettynä liikkeen liike-energiaan saataisin välitettyä potkuun mahdollisimman tehokkaasti. Tottakai kaikenlaisista volttihärpäkkeistä tämä ei tietenkään välttämättä onnistu "toimivasti".
Näin ollen noita varsinaisia volttipotkuja ei yleensä näe kuin näytöksissä tai mahdollisesti Tenkaissa. Kuitenkaan missään nimessä tarkoitus näissä tekniikoissa Taidossa ei ole (tai ei ainakaan pitäisi olla) tuo "mahdollisimman korkea ja sulava jalan kaari".
Andy kirjoitti: Lyönneistä puuttuu sitten lantion kierto ja jalan ponnistus oikeastaan kokonaan. Voima tulee vain kädestä ja hartioista.
Tämän tyyppisiä tekniikoita Taido-(kilpa)ottelussa ikävä kyllä näkee, mutta kyllä tuo lantion kierto ja jalan ponnistus periaate löytyy myös taidon lyöntitekniikoista jos perustekniikoita tutkiskelee.
fuusetsu kirjoitti: Koosta on ehdottomasti hyötyä jissenissä.
No tottakai koolla aina jonkunlaista vaikutusta voi olla, mutta kuten sanottua en katsoisi sen vaikuttavan Taidossa ihan niin paljoa kuin jossain muissa lajeissa. Itse en ainakaan hieman pieni kokoisempana Taidokana tunne että olisin jonkun matsin hävinnyt pelkästään sen takia että kaveri olisi ollut pidempi tai vahvempi, vaan yleensä niissä tapauksissa kuin olen hävinnyt kaveri on vaan ollut yksinkertaisesti parempi! ;)
Andy kirjoitti: Mikä on taidon oppimisen päämäärä?

Oma näkemykseni tähän on omien taitojen kehitys, taidon oppiminen, periaatteiden omaksuminen sekä koko elin iän kestävä harrastus.

Kun olet nuori ja fyysisesti paremmassa kunnossa voit haastaa omaa vartaloasi ja kehittää taitojasi näiden hieman vaikeampien tekniikoidet kautta. Kun vanhenet ja fyysinen suorituskykysi heikkenee myös Taidosi yksinkertaistuu ja treenaamisen painopiste hieman muuttuu.
Henkka
heinä 6, 2006, 17.43
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Hna kirjoitti: Jossain kaupungeissa tämä ihme hippeily, akrobatia ja estetiikka on ilmeisesti kaikkein tärkeintä taidoseuralle ... Kaikkein harmillisinta on se, että tällaiset ihmiset pystyvät kohoamaan suht korkealle vyöarvoissa ja levittämään tätä omaa hippisanomaansa eteenpäin.
Hmmm, itse en ole kyllä mihinkään hippeilyyn törmännyt missään seurassa missä taidoa olen treenanut. Mutta empä voi kyllä kehua kaikkia Suomen Taidoseuroja kolunneeni joten kaipa tuo on mahdollistakin. :)

Tuon vöissä etenemiseen suhteen pätenee asia myös toisinpäin, eli jos pitää huolen siitä että itse etenee riittävä korkealle, niin samanlaillahan niitä omia näkemyksiään ja sanomaansa pääsee silloin myös itse jakamaan eteenpäin! ;)
Hna kirjoitti: Niin ja kyllä sillä koolla on väliä taido-ottelussakin. Katsokaa minkä kokoisia ne "Suomen parhaat" on. Suurin osa suht pitkiä tai ainakin muuten isoja kavereita.
Itse kallistuisin kyllä ennemmin sille kannalle ettei painolla ja/tai pituudella ole taido-(kilpa)ottelussa aivan niin paljon väliä kuin jossain muissa lajeissa. Itse olen 165 cm pitkä (ehkä jopa vähän alle), eli en pidä itseäni mitenkään erityisen kookkaana mutta silti olen muutamissa kisoissa jopa pärjännytkin. Näin ollen tuo painoluokattomuus on mielestäni kyllä kisoissa enemmänkin plussaa kuin miinusta.

Muutenkin kisaaminen taidossa ei mielestäni ole mikään itsetarkoitus, vain ennemminkin yksi työkalu muiden joukossa omien taitojen kehittämisessa . Tältä kannalta ajateltuna nykyiset kilpailusäännöt ja -lajit täyttävät myös tehtävänsa mielestäni varsin hyvin.

Tuohon tekniikoiden voimantuottoon liittyen olisin kiinnostunut kuulemaan Andyltä ja Jussilta minkälaisia voimantuotto tapoja KB:stä ja Karatesta löytyy mitä Taidosta ei löydy? Kysyn tätä ihan vain siksi etten kumpaakaan lajia niin hyvin tunne, vaikka kumpaakin ollen kyllä muutaman treenin verran kokeillut, joten keskustelupohjani tältä osin on hieman hatara.

Lajinahan Taido on varsin liikunnallinen sitä ei käy kieltäminen mutta kyllä siitä mielestäni myös kampailullisuutta löytyy.
Henkka
maalis 3, 2005, 08.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Huomaan että olen itsekin sortunut moiseen Juupas-Eipäs väittelyyn joten lienee aika minunkin lopetella tähän ja vetäytyä takavasemmalle.

Taido on mitä se on, eikä se yritä olla mitään muuta. Kuten jo aikaisemminkin on todettu niin nopeasti itsepuolustustaitoja / muunlaista kamppailua halajaville löytyy myös muitakin lajeja josta valita. Onko Taidolla sitten mitään tekemistä "oikean" kamppailun kanssa, riippunee paljon siitä mitä kukin oikeana kamppailuna pitää. Itse suosittelen kuitenkin lajia kokeilemaan ennen kuin siitä rupeaa jotain mielipiteitä muodostamaan.

Taido kilpaottelusta voin sanoa sen verran että Taido-ottelu on Taido-ottelua. Sen päämääränä on voittaa vastustaja Taidolla eikä millään muulla. Jos muunlaisia otteluita haluaa niin niitäkin löytyy monenmoisia joten en näe mitään syytä sille miksi Taido-ottelun pitäisi olla jotain muuta kuin mitä se on. On kuitenkin hyvä muistaa että Taido pitää sisällään muutakin kuin vain ja ainoastaa treenaamisen tämän tyyppisiin kilpailuihin.
Andy kirjoitti: Ai että se lyönti tulee munille? Ok, montako kertaa olet harjoittelu-urasi aikana lyönyt vastustajaa tarkoituksella munille?Aivan oikein, et kertaakaan.
PS: Näinkin olen muutaman kerran tehnyt. En tietenkään Taido kilpaottelussa koska siellä pyrkimyksenä ei ole vastustajan vahingoittaminen, mutta treenitilanteessa kyllä. Kontaktin kovuus on tosin ollut aika minimaalinen, mutta tuolle alueelle yleensä pienikin näpäytys riittää. :shock:
Henkka
maalis 2, 2005, 18.07
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Andy kirjoitti: Jos minä sanon sinun kommenttiisi, että jokaisella miehellä on selitys ja persereikä, niin etkö pitäisi tätä loukkaavana, koska se on sanonta?
Loukkaavana? Lähinnä ehkä huvittavana! =] Pitäähän tuo kaiken lisäksi melkein aina paikansakin. Vaikka toisinaan löytyy niitäkin jotka eivät pahemmin selittele, niin tuo jälkimmäinen tuskin puuttuu keneltäkään! ;)
Andy kirjoitti: Jos sitä pään suojaamista harjoitellaan,niin mikä idea on näissä polvi maassa - leuka ylhäällä - käsi lanteilla - nyrkki leuassa -luokan tekniikoilla?
Jos tarkoitat niitä muutamia perustekniikkoita missä tekniikan loppuasennossa lyövä käsi on edessä ja toinen on kyljessä, toisen polven ollessa lähellä maata niin kehottaisin kiinnittämään huomiota ennemminkin siihen mitä se kylkeen menevä käsi tekee/missä kylkeen menevä käsi on ennen kuin se menee sinne kylkeen. Se että käsi loppujen lopuksi perustekniikassa päätyy sinne kylkeen ei tarkoita että tilanteeseen sovellettuna sen olisi aina ja ehdottomasti pakko mennä lopuksi sinne kylkeen.

Jos pitää vielä mielessä tuon tekniikoiden hyökkäys-puolustus symbioosin niin kannattaa myös miettiä mihin hetkeen kyseiset tekniikat on mahdollisesti suunniteltu ajoitettavaksi. Lisäksi jos toinen seisoo suht suorilla jaloilla ja itse olet toinen polvi maassa lyövä käsi noin oman hartian korkeudelle ojennettuna niin lyönnin loppu kohteena voisi olla kyllä joku hieman kivuliaampikin paikka kuin keskivartalo.

Olen itsekin nähnyt muutaman kehä matsin missä toinen kamppailija on käyttänyt jonkun sortin voltti tekniikkaa joko sisään menoon tai ihan potkutekniikkana, joten jos hakemalla hakee niin kyllähän niitä sieltäkin löytyy. Ja jos yksikin pystyy niitä tekniikoita moisissa matseissa käyttämään niin miksei muutkin. Kuitenkin ilman harjoittelua se tuskin onnistuu keneltäkään!
Henkka
maalis 2, 2005, 15.24
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Hmmm, hieman ihmetytti tuo väite koiraksi haukkumisesta joten lukaisin sen mainitsemasi keskustelun uudestaan sieltä Taidoliiton keskustelupalstalta. Mielestäni keskustelu siellä pyöri varsin pitkälle asiapohjalla ja ainut kohta missä huomasin koiran mainittavan oli kohta "koirat haukkuu ja karavaani kulkee". Itse näkisin tuon enemmänkin sanontana kuin tarkoituksena suoraan haukkua jotakuta koiraksi, mutta voi kai sen asian niinkinpäin kääntää jos oikeen haluaa ... Onko se sitten ollut alkuperäisen kirjoittajan tarkoitus niin empä usko.

Sinällään vaikka Taido kilpaottelussa pääkontaktit on kielletty ei se tarkoita etteikö Taidossa opeteltaisiin myös pään suojausta. Jos joskus vaivautuisit Taidoa oikeasti kokeilemaan tietäisit kyllä tämänkin, mutta ymmärrän kyllä ettei Taido ole paras laji sinulle. Erittäin hieno homma kuitenkin että nykyiseltä lajiltasi / lajeiltasi saat sitä mitä kamppailulta oikeasti haet.

Kontakti Taido kilpaottelussa pitää tuntua mutta se pitää olla hallittu, eli ei siis vahingoittava ... Onko kyseessä sitten hippakontakti vai ei riippunee tietysti siitä millä kontaktilla sitä hippaa on tottunut leikkimään! ;)
Henkka
maalis 2, 2005, 12.30
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Huomaan että sinulla Andy on jonkunlainen fiksaatio tuon Taidon toimimattomuuden suhteen joten kannattaisi varmaan joskus vaihtelun vuoksi ihan treenaamisen kautta kokeilla minkälaisia ne tekniikat oikeasti on, tai mitä Taido noin yleensä ottaen pitää sisällään. Sitä kautta mielipiteesi saattaisi saada hieman enemmän painoarvoa tuon mutu tuntuman päälle.
Se että osaa puhua asioista oikeilla termeillä ei vielä tarkoita että tietäisi mitä ne asiat oikeasti pitää sisällään! ;)

Itsepuolustuksen tai jossain kehässä pärjäämisen suhteen löytyy varmasti tehokkaampiakin lajeja josta valita jos pelkästään semmoiset asiat kiinnostaa. Mielestäni Taido tarjoaa kuitenkin haastavan ja mielenkiintoisen vaihtoehdon niille joilla riittää halua kehittää itseään ja kärsivällisyyttä näitä asioita opetella.
Henkka
maalis 2, 2005, 10.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 354
Luettu: 85497

Re: Vastaus

Andy kirjoitti: taidonomainen suoritustapa heikentää eikä paranna tekniikoiden osumismahdollisuuksia ja tehoa.
Itse en ole asiasta aivan samaa mieltä. Totta on että taido tekniikat vaativat ehkä hieman enemmän treenaamista kuin jotkut "helpommat" tekniikat mutta jos tekniikoita treenaa niin ne ovat ihan yhtä hyviä kuin mitkä tahansa muutkin tekniikat. Kysehän loppujen lopuksi on vain siitä mitä tekniikkaa milloinkin käyttää ja miten tekniikkaa osaa tilanteen mukaan parhaiten soveltaa.

Taido tekniikoiden synty taustalla on ollut Shukuminen idea hyökkäyksen ja puolustuksen yhdistämisestä, joten tämä hyökkäyksen ja puolustuksen symbioosi voi tehdä tekniikoista äkkiseltään hieman oudon näköisiä. Pohjimmiltaan tekniikat perustuvat kuitenkin samoihin periaatteisiin mitä okinawan karatessakin käytetään.

Taido mielletään usein myös akropaattiseksi ja suurta notkeutta vaativaksi lajiksi, tosiasia kuitenkin on ettei Taido vaadi sen enempää notkeutta tai akropaattisia taitoja vasta-alkajalta kuin mikään muukaan laji. Taidot kehittyvät pikku hiljaa ja sitä mukaa kuin taidot kartuu voi omaa osaamista kehittää vielä eteenpäin näiden haastavampienkin tekniikoiden kautta. Kuitenkaan volttipotkut sun muut eivät mikään ehdoton välttämättömyys Taidon treenaamisessa ole vaan Taidosta löytyy paljon muutakin.