Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 6 tulosta

Jussi Häkkinen
syys 5, 2021, 17.05
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179051

Komba

Kuulostaa aika tavalla siltä, että pyrit shu-ha-ri (opettele-omaksu-vapaudu) -konseptin ri-tilaan kulkematta shu:n ja ha:n kanssa.

Sinulla on sikäli väärä käsitys, että harvemmin teknistenkään lajien varsinainen tarkoitus on kamppailla oppikirjamaisesti (ellei kyse ole kilpailulajista jolla saa pisteitä). Se voi olla välitavoite ja sinällään riittävä, mutta pääosin tavoite on oppia ja välittää periaatteita, jotka ovat universaaleja kehon toimintamalleja, riippumatta siitä, onko kyseessä oma vai toisen keho. Niitä voi sitten todentaa sen kropan liikkumismallien mukaan.

Siitä kädestä kaulalla: se ei todennäköisesti olisi kovinkaan vahva tai vahingoittava lyönto ja se avaa vastustajalle turhaan paikkoja. Toki on hyvä osata vastaukset näihin, mutta miksi tarjota paikkoja yhtäänen enempää kuin on välttämätöntä?

Kannattaa kuunnella, mitä huomattavasti kokeneemmat kamppailijat sanovat. Nyt kritiikki on ollut erinomaista - on sanottu epäkohta ja että sitä tulisi parantaa.
Jussi Häkkinen
kesä 14, 2020, 00.41
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179051

Komba

Kari Aittomäki kirjoitti: kesä 13, 2020, 06.04 Samoin kuin traditiolajeissa joissa se korrekti tekeminen on tärkeämpää kuin suora myllytysteho.
Harvemmin se lopulta näin on, mutta näissä haittaa on siitäkin että porukka lähtee sooloilemaan ja "parantamaan" ennen kuin tajuaa edes mitä on oppimassa. Bruce Lee oli hyvä huono esimerkki tässä, onneksi toki lahjallisesti hemmetin pätevä.

Se saamarin shu-ha-ri on aikas vahvasti totta.
Jussi Häkkinen
touko 22, 2020, 13.54
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179051

Komba

Jusukin kirjoitti: touko 22, 2020, 08.27
Jussi Häkkinen kirjoitti: touko 21, 2020, 19.23 Jusukin kirjoitti: ↑
touko 20, 2020, 20.49
Oma luontainen liikkumistapa on kehonkäytön ideaali

Millä perusteella?
Jos asian kääntää, että kehon käytön ideaali on oma luontainen liikkumistapa kyseisessä sovellusympäristössä, niin onko väite sitten ymmärrettävä?
Ei oikeastaan. Ihmiset ovat hyvin usein todella hakoteillä sen suhteen, miten keho toimii ja miten sitä pitäisi käyttää, sovellusympäristöstä riippumatta. Käytännössä sen luontaisen liikkumistavan uudelleenohjelmointi kohti ideaalia suuntaa kattaa valtavan osan minkä tahansa lajin harjoittelua alussa (ei puhuta vain kamppailulajeista vaan liikunnasta yleensä). Jos kehonkäytön ideaali on haussa, lähtisin voimistelusta ja voimaharjoittelusta (moninivelliikkein) - näissä ollaan sen verran perustavanlaatuisten asioiden äärellä, että keho ohjelmoituu suhteellisen nopeasti.

Käytännössä myös toinen puoli on mukana. Moni kamppailu/taistelulaji lähtee nimenomaisesti siitä, että vastustaja toimii omalla luontaisella liikkumistavallaan, joka on voitettavissa optimoidummalla/ideaalisemmalla liikkumistavalla. Eroa on jo aseettomissa lajeissa, mutta todella selkeäksi asia käy kun aletaan heilua astaloilla ja terävillä esineillä.

Ihminen ei ole luontaisimmillaan kovinkaan ideaalinen liikkuja, ellei laita toista luontaista välinettä - aivoja - mukaan hommaan sen kropankäytön parantamisessa. Etenkin pyöriminen ja pyörähtävät liikkeet ovat monelle jotenkin luontaisia (kokonaisina tai osina pyörähdystä) ja nämä ovat hyvin usein ns. huono idea kun aletaan kopistelemaan toisia tai edes suuntaamaan voimaa/liikettä optimaalisesti. Osaheilureita toki on jo rakenteen takia, mutta nämäkin ovat lähempänä optimia kun voiman suuntaus on suoraviivaisempaa.
Jussi Häkkinen
touko 21, 2020, 19.23
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179051

Komba

Jusukin kirjoitti: touko 20, 2020, 20.49 Oma luontainen liikkumistapa on kehonkäytön ideaali
Millä perusteella?
Jussi Häkkinen
touko 19, 2020, 11.29
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179051

Komba

Petri Puolakka kirjoitti: touko 19, 2020, 09.02 Itse näen, että jos tuota haluaa myydä, se kannattaa tehdä tykytoiminnan, liikuntakasvatuksen, osallistavan performatiivisen näytöksen, liikemeditaation jne. konteksteissa, mutta kombana.

Se varmasti edistää terveyttä ja yhteisöllisyyttä, sosiaalisia valmiuksia ja sopii ihan hyvin samaan pöytään taidon, aikidon, joidenkin wushusuuntien ja taichin kanssa.
Jotta tuosta varmistuisi ja esim. tykykäyttöön olisi yhtään mitään perusteita (kasvatuksista puhumattakaan), lajia lienee ihan hyvä vähän analysoida ja myös ehkäpä tsekata, onko ohjaajilla minkäänlaista soveltuvaa koulutusta näiden vetämiseen.

Komban kannattaa olla kombana, mutta en ihan heti lähtisi sitä toimintakyvyltään vajaiden tai nuorien/lasten puolelle viemään.

Performanssiin ja liikemeditaatioon menee varmasti, siellä on tonttia.
Jussi Häkkinen
elo 12, 2019, 14.08
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179051

Komba

Kuulostaa erittäin teoreettiselta ja ihanteikkaalta.

Palautumiseen...hyvä ravinto, jossa on makrot kunnossa, riittävä lepo. Ei siinä kummempia. Kamppailuharjoittelu on yleensä huippukisaajatason alapuolella niin kevyttä, ettei erityisiä palautumisrutiineja tarvita.