Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 12 tulosta

fatman
elo 31, 2006, 08.20
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Eizei kirjoitti: Alemmilla vöillä kuitenkin tuomarit kannustavat tietynlaiseen yhteisrytmiin. Esimerkiksi mikäli tasoeroa ilmenee paljon, vaikkapa jo fyysisissä ominaisuuksissa, sarja alle 60kg, toinen on 30v iältään ja toinen 15, niin kyllä siinä vähän toppuutellaan.
Näin oletinkin. Allekirjoittaneelle tuo on myös jotenkin itsestäänselvyys, tosin hyvä se on aina välillä ääneen mainita.
Kisoissakin on kyse kuitenkin vain urheilusta.

Tasaveroisen vastustajan kanssa sitten joutuu ja pääsee yrittämään kaikkensa.
fatman
elo 31, 2006, 07.51
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Eizei "Kovaa potkaiseminen"-ketjussa:
Eizei kirjoitti: edit: ja vielä noihin harjoitusmuotoihin. HMD:ssa on monet kisat vuotta kohti, jossa voi käydä matsaamassa sitten sillä "armottomalla" meiningillä sääntöjen puitteissa. Kisamahdollisuudet ovat sen verta hyvät, ettei sen täysiä ottamisen tarvitse olla treeneissä se the way. Ajatusmaailma kun kuitenkin tuppaa lajissa olemaan se, että kisoissa myös testataan sitä tekniikkaa kovemmissa olosuhteissa, ei pelkästään kilpailla. Mittari siis.
Saako HMD-ottelussa kisoissa ihan oikeasti vedellä täpöillä, vai tuleeko moitteita liian kovasta kontaktista?
En nyt tarkoita että sinne mentäisiin tarkoituksella toisia rikkomaan tai satuttamaan, mutta esim. meikäläisen kaltainen hitaampi mutta tanakampi saisi edes jotain aikaiseksi pistämällä pikkuisen poweria niihin tekniikoihin.
fatman
kesä 8, 2006, 10.07
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Lähinnä kiinnostaa nuo kuristukset. Sormilukkoja en halua lähteä matsissa yrittämään, riski murtuneelle sormelle on mielestäni hieman liian suuri. Samoin rannelukot alkavat olla siinä rajoilla.
fatman
kesä 8, 2006, 09.34
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Kamppailu-urheilu.comista ( http://www.kamppailu-urheilu.com" onclick="window.open(this.href);return false; ) bongasin tälläisen.
vieras1 kirjoitti: Huomasin tuolla semi contact keskusteluosiossa, että Han Mo D-sääntöjä verrattiin niihin.

Han Moo Do-sääntöjä kannattaa katsoa minun mielestäni mustienvöiden sarjojen mukaan, jotka ovat ne meidän "viralliset" säännöt. Värivöitten ottelujen sääntöihin en nyt puutu, mutta ne madaltavat kilpailuihin osallistumisen kynnystä ja näin takaavt sen, että myöhemmin mustienvöiden sarjoissa on enemmän ottelijoita. Tällä hetkellähän sm- / kansalliskilpailuissa sarjoissa on jo keskimäärin 10 ottelijaa ja sarjat menevät 5 tai 10 kg välein.

Se, että värivöiden matseissa sarjat menevät joskus jopa kilon välein, niin siihen on oma syynsä...

Niin siihen mustienvöiden sääntöihin. Tuomari ei keskeytä Han Moo Do:ssa pystyottelua, jos osuman saaneelle henkilölle ei lasketa lukua tai tilanne ei mene tatamin ulkopuolelle. Pakenemisestahan Han Moo Do:ssa saa varoituksen, josta seuraa kolmannen kerran jälkeen virhepiste.

Osuman täytyy lyönnillä tai potkulla olla voimakas, siis lähes käytännössä niin, että jos kilpailijoilla ei olisi käytössä pää- ja jalkasuojia, pisteen saisi vain tyrmäävästä osumasta päähän. Tämän takia ottelut 2 x 2 min päättyvät yleensä 1-0 / 2-1, siis noi oli vain esimerkkejä, mutta pisteitä saa vain selkeistä osumista, ei siis esim. siitä jos vain osuu esim. potkulla päähän.

Osumakohdathan ovat millä tahansa potkulla lantiosta päähän ja lyönnillä solisluun ja lantion välinen alue.

Käsien ylhäällä pitämiseen korostetaan harjoituksessa voimakkaasti, sillä sehän jo osaltaan turvaa päähän kohdistuneet potkuyritykset, siis on helpompi keretä torjumaan ne. Toki se, että päähänlyönnit eivät ole sallittuja, mahdollistaa osittain sen, että kilpailija pitää käsiään alhaalla, mutta se on hänen omaa tyhmyttään. Ja minun mielestäni Han Moo Do:ssa sitä esintyy huomattavasti vähemmän, kuin esim. Taekwondo:ssa.

Se, ettei päähänlyönnit ole sallittuja ja ottelut ovat potkuvoittoisia, joissa kaikki pyyhkäisyt ja heitot ovat salittuja, muokkaa sen, että Han Moo Do:ssa käsiä pidetään esim. nyrkkeilystä poiketen hieman edempänä.

Niin ja Han Moo Do:ssahan on matossa lähes kaikki muu sallittua, paitsi lyönnit ja potkut. Siis kaikki suorat nivellukot, kuristukset, sormilukot ym. on sallittua, lukuunottamatta tietysti sormien silmiin tai aukkoihin työntäminen.
Ja mattoon saa viedä myös niin sanotulla taklaustekniikalla, jossa hyökätään käsillä kohti vastustajan jalkoja ja näin yritetään kaataa vastutaja.

Mitä tulee siihen, että Han Moo Do:ssa kilpaillaan myös erikoispotku-, kaatumistekniikka-, itsepuolustus-, asetekniikka-, murskaus jne. osa-alueilla, suo sen lajin monipuolisuuden, sen huonoista ja hyvistä puolista, en ala väittelemään, siis jos laji on monipuolinen. Ja voin lähes vannoa, että joka kilpailuissa näihin erikoisosa-alueisiin osallistuvat kilpailijat osallistuvat 99% varmuudella, myös täyskontaktiotteluihin.

En halunnut tällä viestillä milläänlailla kehua Han Moo Do:a, vaan hitusen selventää kilpailujen sääntöjä. Ja nyt siis puhuin niistä yli neljä vuotta harrastaneitten- / mustievöiden säännöistä. Ja minun mielestäni, oli laji, kuin laji, niin sitä pitää harjoitella vähintää se 4 vuotta, ennen kuin sitä edes jollain lailla osaa, ellei sitten ole jotakin muuta lajitaustaa.
Erityisesti pisti silmään seuraava:
Niin ja Han Moo Do:ssahan on matossa lähes kaikki muu sallittua, paitsi lyönnit ja potkut. Siis kaikki suorat nivellukot, kuristukset, sormilukot ym. on sallittua, lukuunottamatta tietysti sormien silmiin tai aukkoihin työntäminen.
Pitääkö tuo paikkansa?
fatman
kesä 3, 2006, 13.04
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Polvi kirjoitti:
fatman kirjoitti:Tärkeimpänä syynä juurikin fyysisen kunnon parantaminen ja ylläpito.
--
Tulisi venyteltyä säännöllisesti ja onhan se päähän potkiminenkin ihan kivaa.
--
Päähänlyöminen ja alapotkut ovat kuitenkin ne jutut, joita tulen kaipaamaan.
Kröhköhmuaythaiköhköh.. [smilie=krohom.gif]

;)
Jos et ole huomannut, asun Karkkilassa. Täältä on n. 50 km lähimpään mt-seuraan. Jos viitsisin tuon matkan ajaa 2-3 krt/vko, kävisin samalla vaivalla treenaamassa Koryu Uchinadia, josta löytyy päähänlyöntejä ja alapotkuja sekä paljon paljon paljon muutakin kivaa.


Sitten lisää utelua HMD:n ottelusäännöistä. Ovatko kuristukset sallittuja matossa tai pystyssä? Ja jos ovat, niin minkälaiset kuristukset?
fatman
kesä 2, 2006, 12.37
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Kyssäri tuli mieleen. Onko mahdollista ilmoittaa itsensä "taitavampien" sarjaan, vai onko tyytyminen harrastusajan määräämiin sarjoihin?
fatman
kesä 2, 2006, 08.00
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Eizei kirjoitti: Minähän en hingu kilpailutoimintaan alapotkuja saatika päähänlyöntejä, vaan koen nykymatsin mielekkäänä. Tosin hinkuisin kuitenkin alapotkuja ja päähänlyöntejä lajiin yleensä, koska tuon puolen oppi on vielä sen verran hakusessa.
Oikein hyvä ratkaisu olisi tämäkin. Pitäisin ehkä jopa todennäköisempänä kuin hc-sarjan lisäämistä kisioihin.

Mattovääntöön tai miksei muuhunkin tekniikkarepertuaarin lisäämiseen puree yksinkertaisesti haluttujen taitojen lisääminen vyökoevaatimuksiin. Ja tietysti ensin jonkun pitää osata näitä asioita seuroissa opettaa.
Heittojen perusteet ja varsinkin mattoväännön perusteet voisivat/tulisi kuulua viimeistään jatkokurssin jälkeiseen harjoitteluun.
Verr kirjoitti: Ehkä tässä on myös kysymys katu-uskottavuudesta. Laji on saanut runsaasti kritiikkiä, ehkä väheksyntä vähenisi jos lajia "kovennettaisiin".
Mielestäni juurikin tästä. Uskoisin lajin aseman tukevoituvan ja harrastajakunnan jopa laajenevan, jos päähänlyönnit ja alapotkut lisättäisiin edes harjoituksiin. Suomalainen kansanluonne on kuitenkin hieman sellaiseen "aitoon" meininkiin vivahtavaa. Ja kuten Samppa aiemmin totesikin, osa porukasta on vaihtanut lajia haasteiden loppuessa kesken. Tuo mielestäni antaisi haasteita myös tuolle kovempaa menoa kaipaaville.
Eizei kirjoitti: Valtaosa täällä (tässä keskustelussa) ei taida olla edes lajin harrastajia.
Näin keskustelun aloittajana myönnän, etten (tällä hetkellä) harrasta lajia.
Kokeilin tuossa alkuvuodesta muutaman kuukauden. Sain luvan hillua vyöttömänä vyöllisten treeneissä. Lopulta kuitenkin ylemmältä taholta kävi käsky, että ukko kurssille tai pihalle. Kurssi ei kuitenkaan juuri silloin napannut ja homma jäi.
Nyt kuitenkin vähän ehkä tekisi mieli jatkaa. Tärkeimpänä syynä juurikin fyysisen kunnon parantaminen ja ylläpito. Jotenkin perverssillä tavalla jopa kaipaan sitä monotonisesti toistuvaa alkulämmittelyjumppaa. Tulisi venyteltyä säännöllisesti ja onhan se päähän potkiminenkin ihan kivaa.
Ja juuri koska itse harkitsen lajin aloittamista, kiinnostaa myös sen kehittyminen. Päähänlyöminen ja alapotkut ovat kuitenkin ne jutut, joita tulen kaipaamaan.

Ottelusäännöistä ryhdyin kyselemään, kun niistä on muuten aika niukasti tietoa saatavilla.
Kävin Tiikeri cuppia katselemassa, kun se täällä kotikaupungissa järjestettiin. Junnumatseja olen siis nähnyt. Aikuisten otteluitakin olisi kiva vilkaista edes klippeinä.
fatman
kesä 1, 2006, 07.36
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Ottelun luonne todellakin muuttuu roimasti jos päälyönnit ja alapotkut otetaan mukaan. Toivottavasti tuohon päästään joskus, vaikka sitten omana hc-sarjana.
Mutta ensin hommaa pitäisi tuoda harjoitteluun, kuten jo todettiin. Kisasääntöjen laajennuksen voisi aloittaa alapotkujen lisäämisellä. Ja jotta kisoihin saataisiin yhä runsaasti osanottajia, olisi hyvä ehkä pitää "tavissarja" erikseen nykysäänöillä ja pitää hc-harrastajat tyytyväisinä kovemmilla säännöillä.
fatman
touko 31, 2006, 12.17
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Taas selvenee lisää, kiitos.
Eizei kirjoitti: Näissä nyt pitää kuitenkin ottaa huomioon tuo, että tuomarit kattelevat vahvoin HMD-kiikarein noita heittoja/hallintoja. Keskittyminen on varmasti enemmän noissa tavoissa viedä mattoon, mitä lajin parissa harjoitellaan.
Tämäkin selvää. Näin sen oletinkin olevan.


Uteluni tarkoituksena on siis selvittää mitä kaikkea ottelussa/sparrissa saa tehdä sääntöjen puitteissa ja niin että kyseessä on vielä HMD-ottelu. Tuossahan on jo ihan hyvin varsin mielekästäkin tekniikkaa jo ihan realistisemmakin tappelun vinkkelistä katsottuna.
fatman
touko 31, 2006, 10.51
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Verr kirjoitti: Henkilö josta pidetään kiinni saa lyödä ja potkia, pitäjä ei.
En itse asiassa tiennyt. Hjuva tietää.
fatman
touko 31, 2006, 10.06
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

kyy kirjoitti: sori että vastasin vaikken eizei olekkaan.
Menköön tämän kerran, kunhan ei tavaksi tule. :)

Samapa tuo, pääasia että tietoa tulee.
fatman
touko 31, 2006, 08.47
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Han Moo Do -ottelusäännöt
Vastaukset: 88
Luettu: 18173

Han Moo Do -ottelusäännöt

Viralliset säännöt nähtävissä täällä:
http://www.hanmoodo.fi/competitions.php" onclick="window.open(this.href);return false; ... les&file=1

Nuo tuntuvat mielestäni kuitenkin melko suurpiirteisiltä. Lisäksi lyhyen HMD-harrastukseni aikana asiasta keskustellessani ymmärsin etteivät nuo säännöt tosiaankaan ihan kaikkea selitä. Toivon siis asiasta tietäviä (Eizei :bow: ) täydentämään uteliaan mieleni tyhjiä hyllyjä. Ja saattavathan nämä muitakin kiinnostaa.


Muutama erityinen :?: on jo mielessäni ja lisää tulee varmasti ketjun edetessä.

Lyöminen ja potkiminen kiinni pidettäessä on ymmärtääkseni kielletty. Ovatko pyyhkäisyt jaloilla kuitenkin sallittuja, mutta nimenomaisesti kiinni pitäen (pyyhkäisijä siis pitää kiinni)? Potkiminen vyötärön alapuolelle on siis kielletty.

Minkälaiset kaadot/taklaukset/heitot ovat sallittuja ja pisteillä palkittuja?

Kuinka pitkään matossa saa jatkaa? Ja miten yleensä mattotilanteeseen päädytään? Voiko aina kaadon, esim. kaato potkusta, perään könytä lukottamaan?


Tässä nyt hieman alkua.