Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Lohikäärmepallo
syys 6, 2011, 20.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tekniikka ja teknologia
Vastaukset: 117
Luettu: 10925

Tekniikka ja teknologia

iledius kirjoitti: Minä en vastusta teknologista kehitystä sinänsä, mutta vastustan, että tieteen soveltamisesta teknologiaksi ovat vastuussa (pelkästään) matemaattisesti älykkäät insinöörit ja näiden tuotoksia lyhytnäköisesti hyödyntävät kenraalit, poliitikot ja myyntimiehet.
Harvinaisen hyvin sanottu. Et varmaankaan ole yksin tuon ajatuksen kanssa. Valtiohallinto ja kansan syvät rivit vaan reagoivat viiveellä tiedon lisääntymiseen. Uusimmassa Tiede-lehdessä oli muuten hyvä artikkeli siitä miten lukion fysiikan ja biologian opetus on jämähtänyt sadan vuoden takaiseen maailmankuvaan, vaikka molemmilla tieteenaloilla edistys on ollut melkoista.

On olemassa ihmisiä, jotka ovat ottaneet haparoivia ensiaskeleita kohti uudenlaista tapaa järjestää yhteiskunnan olot. Piraatti-liike on hyvä esimerkki, vaikka Suomen Piraattipuolue aika hellyyttävä kokoonpano onkin. Ns. upwing - edistyspuolueita on perustettu ympäri läntisen maailman. Kovasti kun olisi mieli päästä eroon vanhoista uhkakuvista ja maailmankäsityksestä, joka perustuu niukkoihin toimintamahdollisuuksiin ja nurkkakuntaiseen olemassaoloon. Se millainen yhteiskunta pystyy vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin ja millä tavalla se yhteiskunta syntyy on asia, jota kannattaa ihan tosissaan miettiä. Jos asioiden muuttumiseen ei reagoida ajoissa, voi pahimmillaan seurata konflikti, jossa yhteiskunta muuttuu väkisin ja paljon edistyksen eteen tehtyä työtä menee hukkaan.
Lohikäärmepallo
syys 6, 2011, 13.07
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tekniikka ja teknologia
Vastaukset: 117
Luettu: 10925

Tekniikka ja teknologia

Juuri hiljan luin miehestä, joka vaihtaa halvaantuneen käden toimivaan proteesiin, mutta en enää löydä linkkiä juttuun. Ihmiselle kehitetään varaosia kokoajan, biotekniikka kehittyy huimin harppauksin ja kun se saadaan täydellistettyä, hienoinkin proteesi on siitä yhtä kaukana kuin nuo nykyaikaiset proteesit ovat menneen maailman puujaloista.

Teknologiasta luopuminen ja kaikkien silkasta ihmisten määrästä johtuvien ongelmien sysääminen teknologian syyksi on mielestäni sukua uskontojen ajatukselle jostain alkuperäisestä paratiisista, johon pitäisi palata. Sellaista myyttistä luonnollista paratiisia tuskin on koskaan ollut olemassa, sillä eliö joka tahtoo selviytyä on aina pienessä ristiriidassa ympäristönsä kanssa. Uskovia on aina, koska väärään tietoon perustuva maailmankuva elää sitkeästi, varsinkin pienissä piireissä, joissa on muodikasta olla kaikkea edistystä vastaan. Koska tekniikkaa ja tietoa on tarjolla myös runsain mitoin, joku voi päättää käyttää luonnonluomia lahjojaan väkivaltaan uskonsa nimissä.

Teknologia on hyvä termi, koska se sisältää pelkän tekniikan lisäksi myös tiedon ja taidon, jonka sen käyttäminen vaatii. Karrikoidusti, jos sademetsien keskellä elämästään sinnittelevä alkuasukasheimo perehdytettäisiin tuliaseiden, moottorisahojen ja pakastimien käyttöön, heidän raivaus-, metsästys- ja sotimisinnolleen ei löytyisi vertaista maailmasta, jolla on pidempi historia noiden suhteellisen väkevien tekniikoiden käytöstä. En usko hetkeäkään siihen, että maailmaa johtavat ihmiset tahtovat jättää jälkeensä vain tuhoa ja hävitystä, vaan tottakai niitä vältetään kun mahdollista. En usko siihenkään, että tämä maailma olisi niin yksinkertainen ja hauras, että voisimme teoillamme sen peruuttamattomasti turmella, jos vähänkään löytyy ihmisiä, joiden päätä järki joskus vaivaa.