Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Haku löysi 13 tulosta

YJT
kesä 23, 2007, 12.27
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Kysyin erikseen tästä puoliksi avatulla terällä viiltämisestä, ja sain muutamia vastauksia:
- It is possible because you are using the opponent's body as resistance . The movement is that of closing the blade but when you put someting in between it will cut. This of course is not as leathal as a thrust. it is a laceration.
:arrow: *While I agree it is a possibility....It in my opinion would be extremely difficult to do any of the above in the context of a life and death combat situation where adrenaline, fear, injury, environmental elements etc.etc,.etc. are now in play.
:arrow: *It's been done by some people I know but I agree on your point if it's to be used in a fight.
- There many fanciful ways of using the balisong's handles creatively to do different things not limited to cutting or thrusting. You can as an example clip a joint, manipulate the blade for certain "come alongs" When it is still closed to can "pinch" skin between the thumb and the handles. It's the fun part of the art.
- I know the balisong can cut when half open. I've done it to myself many times... :D
- The heavier designs can be used for stabbing & slashing. The balisong is held firmly & targets are selectyed for killing.
Some light & long designs are more for quick slashes, like using a razor blade, held with a light grip, sometimes using only the tips of the fingers. A half-opened blade falls into this category of fighting. It's more like a duel than a kill. It is an opportunitic moment.
Eli yhteenvetona voitaneen todeta, että puoliksi avatulla balisongilla voi viiltää, mutta se ei ole kovin tehokasta (kuten arvelinkin), eikä välttämättä ole järkevää tositilanteessa koska se vaatii jossain määrin sorminäppäryyttä ja koordinaatiota (kuten arvelinkin).
YJT
kesä 21, 2007, 10.19
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

YJT kirjoitti:
Kuhmu kirjoitti: http://fmaforum.org/" onclick="window.open(this.href);return false; Tuolta filippiiniläiseltä foorumilta löytyy paljon FMA-opettajia, jotka eivät lähde heti lomalle. Rekisteröityminen sinne ja kysymyksiä peliin. Tuntuvat pitävän realismia arvossaan.
Kiitos vinkistä, täytyy kysellä tuolta. Laitan sitten tänne jonkinlaista koostetta vastauksista, sikälimikäli niitä tulee.
No niin, sain muutamassa päivässä enemmän vastauksia kuin osasin odottaa. Alla lyhyesti koostetta vastauksista:

Valtaosa oli sitä mieltä, että "tositilanteita" silmällä pitäen löytyy balisongia parempia veitsiä; sillä vaan on kiva treenata.
- avaaminen on hienomotorinen suoritus, ja avaamisessa on melko suuri epäonnistumisen riski
- avaaminen tuottaa "clickety-clack" -äänen joka varoittaa vastapuolta
- jotta avaaminen sujuisi edes kohtuullisella varmuudella, sitä on harjoiteltava aika paljon. Samalla harjoitusmäärällä vanhanaikaisenkin veitsen avaamisen saa yhtä nopeaksi kuin balisongin avaamisen.
- nykyaikaisen yhdellä kädellä avattavan kääntöveitsen saa auki nopeammin kuin balisongin [ja lisäisin vielä, että sitä ei tarvitse harjoitella niin paljoa]
Itse asiassa kuulin useammaltakin henkilöltä, että Filippiineillä on tapana avata balisong valmiiksi jos on odotettavissa väkivaltaisuuksia, tai se avataan kahdella kädellä. Jotkut kantavat balisongia koko ajan avattuna, ikään kuin se olisi kiinteäteräinen veitsi. Tämä nimenomaan sen takia, että avattaessa yhdellä kädellä on liian suuri riski epäonnistua. Eli itsepuolustustilannetta silmällä pitäen balisongin yhdellä kädellä avattavuus ei olisi itse asiassa etu lainkaan...

Balisongin eduista tuli esille seuraavaa:
- balisong voi olla kääntöveistä pelottavampi ase (mikäli avataan uhrin nähden)
- suljettua balisongia voi käyttää kubotanina (paremmin kuin normaalia kääntöveistä)
- balisongilla leikkiminen on kivaa ja se kehittää sorminäppäryyttä, ajoitusta jne.

Veitsellä kikkailusta tai esim. puoliksi avatulla veitsellä viiltämisestä ei ole ollut juurikaan puhetta. Eräs kirjoittaja toteaa, että on nähnyt balisongin käyttöä taitamattomien ihmisten (käyttää termiä "untrained street goon") viiltävän puoliksi avatulla veitsellä. On sitä mieltä, että tätä tapahtuu mikäli eivät ole ehtineet avata veistä kunnolla, eli kyseessä on hätävaratekniikka.

Palaan asiaan vielä, jos jotain tiedottamisen arvoista tulee esille.
YJT
kesä 19, 2007, 12.03
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

jussmatt kirjoitti: Minusta vastaat jo kysymyksiisi toteamuksilla mitkä minusta vaikuttavat ihan hyviltä. Siksi en ihan ole samaa mieltä, huonosti tullut vastauksia kommentiin. Hiljaisuus voi olla myötymisen merkki.
Joo, voi olla näinkin. Olisin kuitenkin arvostanut vahvistusta joltakulta joka tietää asiasta vähän enemmän kuin minä, kun erikseen muutamaan kertaan mainitsin että en tunne asiaa juurikaan. Mutta nythän sellaisen sain, kiitoksia siitä.
YJT
kesä 18, 2007, 22.31
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Miklu kirjoitti: Niin ja keskustelu vs. spekulaatio tuntematta aihetta saatta tietysti turhauttaa sellaisen, joka mahdollisesti jotain tietäisi. Se on asenne kysymys aina molemmin päin :)
No, en usko että olen Potkun ainoa keskustelija joka vastailee itse sellaisiinkin kysymyksiin, joiden vastauksia pidän lähes itsestään selvinä. Tämän takia tuntuu hieman oudolta, että viestiin jaksetaan kyllä kirjoittaa vastausviesti (jopa useita), mutta ei kuitenkaan vastata esitettyihin kysymyksiin edes lyhyesti.

Ohessa on koottuna kysymykset, mielipiteet ja arviot joita olen tässä ketjussa aiheesta esittänyt:
- Balisongin pyörittelyn voisi nähdä ihan käsittelyharjoituksena, mikä on OK
- kiinnostaisi kuulla onko nykymaailmassa jotain perusteluita valita balisong esim. kääntöveitsen sijasta vaikkapa geneeriseen itsepuolustus- tai taistelukäyttöön, tai vaikka ihan työkaluksi
- Uskon, että aikanaan balisongin kehittämiselle on ollut kaksi syytä: kääntöveistä ei saanut avattua yhdellä kädellä ja kääntöveitsien lukitusmekanismit eivät olleet kovin luotettavia (kumpikaan syy ei käsittääkseni ole nykyään voimassaoleva koska veitsiteknologia on kehittynyt)
- lukitsemattomalla balisongin terällä viiltäminen ei ole kovin tehokasta
- balisongin avausliike on hienomotorinen liike

Vastauksia kysymyksiini olen saanut seuraavasti:
- balisongin voi avata ja samalla liikkeellä sillä voi viiltää (tosin sama pätee muihinkin kääntöveitsiin)
- myös muita kääntöveitsiä kuin Spydercon, Cold steelin tms. valmistama [vastauksena siihen että vanhanmallisia kääntöveitsiä ei saanut avattua yhdellä kädellä]
- myös puoliksi avatulle (lukitsemattomalla) terällä voi viiltää [mitä en missään vaiheessa ole kiistänytkään; ainoastaan epäillyt tämän tehokkuutta]

...Eli aika huonosti on tullut vastauksia. Toisaalta on annettu ymmärtää että olen käyttäytynyt jotenkin epäkorrektisti kun olen esittänyt kysymyksiä keskustelufoorumilla sen sijaan että olisin ottanut asioista itse selvää, ja että minun asenteessani olisi tarkistamisen varaa.

Lähdin keskustelemaan täysin vilpittömällä mielellä, kysyin kysymykseni avoimin mielin ja olen mielestäni käyttäytynyt muutenkin täysin korrektisti. Paitsi jos epäkorrektiudeksi lasketaan se, että ei tyydy ensimmäiseen saamaansa vastaukseen...
YJT
kesä 18, 2007, 22.11
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Kuhmu kirjoitti: http://fmaforum.org/" onclick="window.open(this.href);return false; Tuolta filippiiniläiseltä foorumilta löytyy paljon FMA-opettajia, jotka eivät lähde heti lomalle. Rekisteröityminen sinne ja kysymyksiä peliin. Tuntuvat pitävän realismia arvossaan.
Kiitos vinkistä, täytyy kysellä tuolta. Laitan sitten tänne jonkinlaista koostetta vastauksista, sikälimikäli niitä tulee.
YJT
kesä 17, 2007, 11.25
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Miklu kirjoitti: Kyse taitaa nyt olla siitä, että ihan ilman mitään valvontaa ei ihan kaikkea kaikille kerrota mutta annetaan ymmärtää, että kaikki ei ehkä ole niin kuin äkkiä ajattelisi ;) Yes? No?

Ja ei ole kovinkaan hedelmällistä aiheeseen tutustumattoman kanssa keskustella asioista, jotka voisi selvittää ensin googlaus-menetelmällä.
Eli tieto olisi niin salaista että sitä ei voi tällä kertoa, mutta pikaisella googlauksella löytyy? Okei.
Miklu kirjoitti: Varsinkaan kun ensimäisen pohtimisen jälkeen kohtelias keskustelija olisi hankkinut lisää tietoa ja jatkanut tarvittaessa siltä pohjalta sen sijaan, että kyseenalaistaa menetelmää puuttellisin lähtötiedoin.
Ei se taida olla edes kovin kohteliastakaan?
;)
Okei, minä nyt kuvittelin että täällä voi keskustella ja kysellä asiallisesti ilman että vastuksena on "KVG".

Varmaan pystyt heittämään pari linkkiä josta saisin vastauksia kysymyksiini, ellei ole epäkohteliasta kysyä...
YJT
kesä 15, 2007, 18.10
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

...Niin ja korjatkaa jos olen väärässä. Nyt minulle on vain sanottu, että kyllä minunkin jutussani varmaan joku pointti on. Ja tämän vahvistuksen on vieläpä antanut henkilö, joka kertoo opettavansa FMA:ta... :badgrin:
YJT
kesä 15, 2007, 18.01
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Joo, ei ollut tarkoitus
- härnätä
- esittää että tietäisin asiasta erityisen paljon

Olen edelleen (koska kukaan paremmin tietävä ei ole minua asiassa korjannut) siinä käsityksessä, että terän täytyy olla melkoisen terävä että sillä saa lukitsemattomana aikaan mainittavaa vammaa (jos onnistuu silloinkaan). Eli en ole väittänyt että terän täytyy olla lukittunut, kunhan vain totesin että tällaisella terällä viiltäminen ei ole kovin tehokasta.

Olen siinä käsityksessä että vapaana roikkuvalla (=lukitsemattomalla) balisongin terällä viiltäminen on vähän samanlaista kuin että käyttäisi kiinteäteräistä veistä jota pitää kahdella sormella kahvasta kiinni niin että veitsi heiluu otteessa. Toki tälläkin tavalla voi saada paljaalle iholle aikaan haavan, mutta se ei liene kovin tehokas tapa eikä varmastikaan sellainen johon kannattaisi luottaa tosipaikassa.

Ja edelleen, se on hienomotorinen suoritus (kuten koko balisongin avaaminen, teki sen loppuun asti tai ei)...
YJT
kesä 15, 2007, 10.38
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Edelleen totean, että en juurikaan tunne asiaa, mutta olen ollut siinä käsityksessä että balisongin terä on "lukittuneena" vain silloin kun kahvan molemmat puoliskot ovat nyrkin sisässä. Tuollainen ruoskamainen vippaus puoliksi aukinaisella veitsellä ei varmaankaan olisi kovinkaan tehokas koska terä ei olisi lukittuneena auki. Minkä lisäksi se luonnollisesti on hienomotorinen suoritus...
YJT
kesä 14, 2007, 20.46
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Tarkoitin taistelutilanteella kaikenlaista fyysistä konfrontaatiota; en sotatilannetta. Viittasin Carenzan viestin kohtaan
veitsi sulkeutuu viillettyään jolloin sen takaisin laittaminen on turvallista
mistä saa sen kuvan että homman tarkoituksena/etuna on että veitsen saa piiloon saman tien kun sitä on käytetty (ensimmäisen kerran).
YJT
kesä 14, 2007, 18.01
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Mjölnir kirjoitti: mielestäni YJT:n pointti oli, että vanhat kääntöveitset olivat sellaisia, joita ei saanut avattua yhdellä kädellä.
Nimenomaan tätä hain (ja täsmennyksenä aikaisempaan, että ei balisongia varmaan sen takia kehitetty, mutta tuon takia sen käyttö puolusti paikkaansa). Eli balisong oli kääntöveitsi joka oli nopeampi ottaa käyttöön (ja sen saattoi tehdä yhdellä kädellä), etuna vanhanmallisiin kääntöveitsiin. Lisäksi balisong pysyi varmaankin luotettavammin auki kuin vanhanaikaiset kääntöveitset, joissa ei välttämättä ollut terän lukitusta lainkaan, tai se oli epäluotettava.

Tuo aikaisemmin mainittu juttu kaipaa vielä mielestäni käsittelyä:
carenza kirjoitti: JOS balisongin avaa filippostyyliin ottaessaan sen esim. housunkauluksestaan esille niin viiltäminen ajoittuu samaan aikaan kuin vastustajan hyökkäys ja veitsi sulkeutuu viillettyään jolloin sen takaisin laittaminen on turvallista.
En ole mikään balisong-ekspertti, mutta äkkiä tulisi mieleen että pieni virhe ajoituksessa aiheuttaa sen, että veitsen terä ei ole ehtinyt lukittua auki ja ote veitsestä ei ole kovin hyvä --> itselle tehtävä veitsenriistotekniikka. Lisäksi voisi epäillä, että taistelutilanteessa ei olisi kovinkaan tärkeää, että veitsen saa laitettua pois samalla liikkeellä jolla on tehty ensimmäinen hyökkäys...
YJT
kesä 14, 2007, 11.16
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Uskon, että aikanaan balisongin kehittämiselle on ollut kaksi syytä:
- kääntöveistä ei saanut avattua yhdellä kädellä
- kääntöveitsien lukitusmekanismit eivät olleet kovin luotettavia
(voi toki olla että muitakin syitä oli)

Ykköskohta korjaantui sillä kun Spyderco patentoi reiän, ja lukituksetkin ovat nykyään aivan eri luokkaa kuin vaikka 20 vuotta sitten (oli sitten kysessä mikä mekanismi tahansa).
YJT
kesä 13, 2007, 11.43
Keskustelualue: Bothoan
Aihe: Balisong
Vastaukset: 92
Luettu: 34205

Balisongin pyörittelyn voisi nähdä ihan käsittelyharjoituksena, ja työkalun käytön harjoittelussa ei mielestäni ole lähtökohtaisesti mitään väärää.

Eri asia sitten, mihin käyttöön balisong on sopiva tai varsinkaan paras työkalu. Itse asiassa, kiinnostaisi kuulla onko nykymaailmassa jotain perusteluita valita balisong esim. kääntöveitsen sijasta vaikkapa geneeriseen itsepuolustus- tai taistelukäyttöön, tai vaikka ihan työkaluksi. Varmaan siihen aikaan ja niissä olosuhteissa kun balisong on kehitetty, sille on ollut tarvetta, mutta kiinnostaisi ovatko viihdearvo ja näyttävyys balisongin suurimmat edut nykypäivän Suomessa...