Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

YJT
helmi 11, 2005, 21.51
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

Juu, sanotaan vaikka näin: Kamppailulajeja harrastanut ei-poliisi varmasti hallitsee teknisesti paremmin kamppailulajinsa kuin keskimääräinen, ei-harrastava poliisi omansa. Näin ollen kamppailulajeja harrastava siviili varmasti päihittäisi keskimääräisen poliisin kehässä tai tatamilla. Mutta keskimääräisellä poliisilla on enemmän kokemusta todellisista väkivaltatilanteista kuin keskimääräisellä ei-poliisilla. Ja tositilanteessa kokemus saattaa olla (ja usein on) se ratkaiseva tekijä.
YJT
helmi 11, 2005, 19.36
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

mronkain kirjoitti:
YJT kirjoitti:- koska kouluttaja on siviili, ei se kuitenkaan tiedä minkälaista on oikeasti matsata
Tämä lienee oikeasti usein varmaan päin vastoin. Ainakin pienemmissä kaupungeissa. Tuskin kovin moni poliisikaan joutuu säännöllisesti voimaa käyttämään (enkä nyt tarkoita mitään jedivoimaa... ;-)), siviileillä sen sijaan saattaa olla oikeasti kokemusta niin kaduilta kuin kehistäkin, ja/tai työtehtävissä saatua kokemusta (vartijana, portsarina, turvamiehenä tms.). Tämä siis on täysin mutua, en tiedä miten paljon poliisit oikeasti joutuvat tilanteisiin jossa pitää taltuttaa väkivaltaisia tyyppejä. Muistan vain omilta teinivuosilta että jo poliisin univormu oli omiaan rauhoittamaan uhoavia tyyppejä. Tämä nyt varmasti on muuttunut, mutta kuinka paljon, sitä en tiedä.
Toisaalta näin, mutta toisaalta ei.

On kyllä totta, että poliisi ei joudu painimaan usein (en ainakaan minä ole joutunut). Toisaata keskimääräinen poliisi on huomattavasti tottuneempi väkivaltatilanteisiin kuin keskimääräinen siviili (tai keskimääräinen kamppailulajien harrastaja; siirtää tämä vaakaa kumpaan suuntaan tahansa). Poliisille väkivaltatilanteet ovat - jos eivät ihan rutiinia - niin kuitenkin melko tavanomaisia työtehtäviä.

Ja on se poliisi välillä siviilissäkin, eli saattaa joutua siellä snagarijonossa samalla tavalla uhkaavaan väkivaltatilanteeseen kuin se vieressä seisova ei-poliisikin. Ja vapaalla olevalla poliisilla saattaa olla keskimääräistä siviiliä suurempi tarve mennä väliin esim. alkavaan tappeluun.

Tällä en kuitenkaan tarkoita, että poliisit olisivat välttämättä mitenkään parempia tässä asiassa; todennäköisesti kokeneempia kyllä. :)
YJT
helmi 11, 2005, 16.16
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

mronkain kirjoitti: Tästä tuli mieleen että onko sinulle tuttu sellainen Jenkkivideo kuin "Surviving Edged Weapons"? Se on myydyin koulutusvideo siellä (viranomaisille tarkoitettu siis), ja vaikka se onkin suomalaiseen silmään välillä aika huvittavan dramatisoitu ja sensaatiohakuinen, siinä on myös aika tiukkaa asiaa siitä mitä teräaseet ovat ja mitä eivät, sekä millaista vahinkoa niillä voi tehdä ja miten niihin voi varautua.
Juu, varsin hyvä filmi. Nykyään taitaa saada myös (vai pelkästään?) DVD:nä. Vaikka onkin hieman vanhahtava ja jopa camp-henkinen, on varmasti edelleen yksi kaikkien aikojen parhaiten tuotetuista koulutusfilmeistä.
YJT
helmi 10, 2005, 19.31
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

Re: harjoitella kovaa?

Andy kirjoitti: Epäilisin, että treeni on kovasti pintapuolista. Ainakin näin on ammunnan osalta, jossa vuosittainen tasoammunta on näin harrastajan näkökulmasta aivan naurettavan helppo, mutta siitä huolimatta joillakin poliiseilla on vaikeuksia suoriutua siitä. :?
Kyllä näin on. Ministeriön poliisiosastolla oli kaksi vaihtoehtoa tasokokeen suhteen: Oli joko järjestettävä riittävästi harjoituksia (tai ainakin harjoittelumahdollisuuksia), että kaikki pääsisivät kokeesta läpi. Tai sitten oli tehtävä kokeesta niin helppo, että lisäharjoitusta ei tarvita. Lisäharjoittelun järjestäminen olisi vaatinut rahaa, tasokokeen helpottaminen ei...
YJT
helmi 10, 2005, 19.26
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

mronkain kirjoitti:
YJT kirjoitti:Joka tapauksessa yhtiön puolesta tulee aivan liian vähän järjestettyä voimankäyttö-, itsepuolustuskoulutus- ja taktiikkakoulutusta.
Eli siinä olisi selvä markkinarako taas! ;-)


Juu, itse olen kyllä kiinnostunut tuollaisissa jutuissa käymään (riippuen tietenkin rahatilanteesta ym. tosielämän realiteeteista). Mutta suurella osalla on sellainen asenne, että:
- on turha maksaa koulutuksesta, kun sitä saa (ainakin teoriassa) talon puolesta ilmaiseksi. Ja on muutenkin väärin että joutuu maksamaan sellaisesta joka kuuluisi työnantajan maksettavaksi.
- se ei ole ministeriön hyväksymää koulutusta, joten niitä tekniikoita ei kuitenkaan uskaltaisi käyttää
- koska kouluttaja on siviili, ei se kuitenkaan tiedä minkälaista on oikeasti matsata

Lisäksi suurelle osalle poliiseista itsepuolustushommat ovat välttämätön paha, jotka vain on hyväksyttävä työn mukanaan tuomina rasitteena.

Tuosta "siviilit ei tiedä mitään" ajattelusta oli oiva esimerkki, kun luin kahvihuoneessa Ralph Mrozin kirjoittamaa voimankäyttökirjaa. Eräs konstaapeli halusi vilkaista kirjaa, ja selatessaan sitä hän kysyi, onko kirjoittaja poliisi. Sanoin että en muista, jonka jälkeen selailija nakkasi kirjan pöydälle, ja tuhahti väheksyvästi että jenkeissä noita asekouluttajia on "se 500 ukkoa".
mronkain kirjoitti: Tosin, kyllähän noita voimankäyttökursseja riippumattomat tahot käsittääkseni järjestävät aika paljon, eri asia sitten saako firmalta maksusitoumuksia niihin.


Aivan varmasti ei saa :( . Tai ehkä joku "hyvä mies" saattaa saada, mutta lähtökohtaisesti ei onnistu. Saattaa jopa olla, että ei saa edes vapaapäivää ko. tilaisuuden takia, jolloin homma jää väliin.
mronkain kirjoitti: Isäni serkku oli aikanaan vartiointiliikkeen palveluksessa Savonlinassa ja tunsi lähes kaikki paikalliset poliisit, käsittääkseni silloin aika paljon poliisit tekivät vapaa-aikana hommia myös vartiointiliikkeille ja saivat tarvittavaa koulutusta sitä kautta.


Nykyään poliisit eivät saa enää toimia vartijoina, portsareina tai vastaavissa ammateissa. Joten sekin tie on vähän niinkuin tukossa.
YJT
helmi 9, 2005, 23.03
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

Poliisin kuuluu suorittaa vähintään kerran vuodessa virka-aseelle tasokoe (ja kaikille muillekin aseille, joihin on lisenssi). Tasokoe on varsin simppeli, sisältää muutaman laukauksen, lippaanvaihdon ja häiriönpoiston. Muuta treenaamista on sitten vaihtelevasti; viime vuosina homma on mennyt järkevämpään suuntaan. Ja huomenna mennään pitkästä aikaa taas ampumaan, saas nähdä mitä on odotettavissa!

Muusta treenaamisesta ei ole olemassa työpaikkakoulutuksen (eli ylläpitokoulutuksen) suhteen tarkkoja määräyksiä; Poliisiasetuksessa vain sanotaan että täytyy ylläpitää työtehtävien vaatimaa kuntoa tms (tarkkaa sanamuotoa en muista; mielestäni sanamuoto sisälsi kuitenkin myös itsepuolustus- ja voimankäyttötekniikat. On hyvin paljon yksittäisistä kouluttajista kiinni, minkälaisia koulutuksia pidetään, ja kuinka usein. Kuitenkin kouluttajien kädet on ainakin jossain määrin sidottu ministeriön hyväksymillä toimintamalleilla.

Lisäksi aina kun saa lisenssin johonkin voimankäyttövälineeseen, on siihen ensin saatava koulutus. Minun aikanani tällaisia välineitä ovat olleet teleskooppopatukka ja OC-sumutin. Nykyään ne kuuluvat peruskoulutukseen. Nämä ovat aika tarkasti ministeriön säätelemiä asiasisällöltään.

Poliisin peruskoulutukseen sisältyvistä voimankäyttötekniikoista on osattava tietyt "mittariliikkeet", että saa perustutkinnon suoritettua.

Joka tapauksessa yhtiön puolesta tulee aivan liian vähän järjestettyä voimankäyttö-, itsepuolustuskoulutus- ja taktiikkakoulutusta.
YJT
helmi 9, 2005, 21.44
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Miksi treenaatte aseita?
Vastaukset: 30
Luettu: 5921

Aseet ovat työvälineitä. Työvälineiden käyttötaito on oleellinen osa ammattitaitoa. Lisäksi se on osa työturvallisuutta. Ja Poliisiasetus määrää treenaamaan. :D