Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 11 tulosta

AlexMachine
heinä 19, 2019, 15.47
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Hyvä analyysi. Lisäksi pidän kuvasta koska kyltti ei ole ensimmäinen mihin silmät kiinnittävät huomiota. Penkit toimivat ns johtavina linjoina ja vievät katseen valkoiseen taloon. Sitten katse alkaa harhailla ja löytää kyltin. Vähän samalla tavalla kuin hyvä puutarha on suunniteltu niin että on eri tasoja, korkeuksia sekä silmä löytää aina uutta. Selitit tuon auringon valon ja ymmärsin miksi otit kuvan näin. Kuvasta olisi saanut ehkä vahvemman juuri vastakkaisesta päästä niin että penkit johdattavat katseen kylttiin, mutta se olisi saattanut tehdä kuvasta aina ennalta arvattavan. Leading lines on vahva tehokeino, mutta kuten joskus aikaisemmin kirjoitin ”kun säännöt osaa ja ymmärtää, voi niitä rikkoa”
AlexMachine
loka 5, 2017, 07.13
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Ei mitään. Postaa tänne jos tulee kysymyksiä. Ja totta, hyvä- valovoimainen objektiivi on hintansa arvoinen. Käytettyjä on onneksi liikkeellä aika paljon.
Toisaalta, itse kuvasin Olympuksen kameroilla vuodesta 2011 ja vasta viime vuonna sijoitin erittäin laadukkaaseen objektiiviin, eli pärjää niillä perus objektiiveillakinpitkälle, kunhan vain osaa ottaa kaikki irti ja ymmärtää niiden rajoitteet.
Eli treeniä ja opiskelua.
AlexMachine
huhti 27, 2017, 19.32
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Piti vielä lisätä että kun kuvaa ja katselee asioita valokuvauksen kannalta, alkaa löytämään melkein mistä vain kuvattavaa.
Helppo harjoitus avaamaan näköalaa on antaa itselle viikoksi teema. Vaikka väri sininen, eli kuvaa sinisiä juttuja. Rikkinäinen. Valoja ja heijastuksia jne jne. Yksi teema per viikko ja vaikka 5-7 kuvaa yhteensä viikon aikana.

Toinen helppo on asettua johonkin sattumanvaraiseen paikkaan ja seistä siinä. Vaikkapa viisi eri tyylistä kuvaa, muotoja, varjoja, pintoja, symmetriaa, mitä vain.

Sitten vähitellen huomaa että missä vain liikkuessa alkaa vaistomaisesti katselemaan ja mittimään "hyvä kuvakulma tuosta" "hienot varjot tuossa rakennuksessa" "tästä saisi mielenkiintoisen kuvan"...

Kännykkäkamerakin ajaa asiansa jonkin aikaa, kunnes sen rajat tulevat vastaan. Mutta paras kamera on se joka on mukana.
AlexMachine
huhti 27, 2017, 07.27
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Lisätään vielä että tänä päivänä on suht helppo kehittyä melko hyväksi kuvaajaksi. Välineet ovat kehittyneet ja ennen kaikkea, kaikki tieto on saatavilla helposti netissä. Muistan 70-luvun lopulla kun aloittelin, ammattilaisen neuvot ja opit auttoivat, kaikki muu piti parista kirjasta yrittää oppia ja samalla polttaa kallista filmiä kokeillessa.

Tässä on oikesti hyvä ja laaja sivusto monen tasoisille kuvaajille jossa on opastusta kuvan otosta jälkikäsittelyyn ja kaikkea siltä väliltä. Tuolla on oikeasti tuhansia vinkkejä, aihealueittain jaoteltuna.
https://digital-photography-school.com
AlexMachine
huhti 27, 2017, 07.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Hienoa Lasse. Siitä se lähtee.
Iphonessa, ainakin uudemmissa on myös kamerassa HDR-toiminto. High dynamic range.
Kuvat joissa on vahvoja varjoja ja valoisia kohtia / eli paljon kontrastia, ovat aina haasteita kameralle.
Esim maisema jossa kirkas taivas ja maisemassa varjoisia alueita.
HDR-toiminto ottaa tässä Iphonen tapauksessa kolme kuvaa vähän eri valotuksilla (alivalotettu, normaali ja ylivalotettu) ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi.
Asetukset ikonin alla on myös kamera, siellä oli täppi HDR "pidä kuvat" tms jolla valitaan tallettaako kamera kaikki kolme otettua plus niistä yhdistetty HDR-kuva vai vain HDR.
Tätä kannattaa testata, mm maisemissa, henkilökuviassa auringossa, kuvissa jossa kirkasta aurinkoa ja pimeitä varjofa esim kaupungissa.
Liikkuviin kohteisiin ei (tulee suttua).
AlexMachine
huhti 26, 2017, 18.54
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Lasse, on ammattikuvaajia ja "ammatti"kuvaajia. Toiset ottavat kunnian työstään ja jälki sen mukaista eli laadukasta. Toiset sitten kuvaavat ja rahastavat. Tosin asiakaskuntakin vaikuttaa... eli tuo rahastava kuvaajakin on saattanut olla intohimoinen kuvaaja ja ylpeä, mutta kun mitä asiakas haluaa- sitä kuvataan ja valitettavasti iso osa asiakkaista halua, no tavallista, tylsää ja normaalia. Kuten tuo mainitsemasi pesäpallokuva. Tarkoittaen että töissä osa kuvaajista leipiintyy.

Kyllä jokaisen hyvän harrastajakin jo pitää tietää objektiivinsa rajat ja ammattilaisen aina, eli ei tuollaisia virheitä saa olla enää niissä asiakkaalle menevissä kuvissa. Niiden(kin) välttämiseksi hyvä kuvaaja ottaa reippaasti kuvia, eri kulmista, eri aukolla, ehkä parilla eri polttovälillä.
AlexMachine
huhti 26, 2017, 09.05
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

:) Lasselle sitten spesiaali osuus.
"Hyperfocal Distance

Hyperfocal distance is defined as the distance, when the lens is focused at infinity, where objects from half of this distance to infinity will be in focus for a particular lens. Alternatively, hyperfocal distance may refer to the closest distance that a lens can be focused for a given aperture while objects at a distance (infinity) will remain sharp."
Kuva

DOF (Depth of field = syvyysterävyys) near point
Kuva

DOF Far Point
Kuva

DOF= Far point - near point



Tässä sitten matematiikkaa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfocal_distance
AlexMachine
huhti 26, 2017, 08.56
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Sitten asiaan. Polttoväli ja aukko tulikin mainittua ja sivuttua syvyysterävyyttä.
Nyt mennään vähän syvemmälle tekniikkaan.
Aukko, merkitään f-arvolla. Mitä pienempi numero, sen isompi aukko kameran linssin sulkijassa on käytössä ja mitä isompi aukko on, sitä enemmän valoa pääsee kameraan. (löytyy myös kännykän kameran asetuksista)
Nyrkkisääntönä että mitä isompi aukko (siis pienempi f-arvo esim 1.8), sitä pienempi syvyysterävyys - johon palaan.
Kuva

Polttoväli, yksinkertaistettuna kertoo miten laaja kuvakulma objektiivilla on ja miten paljon se suurentaa (tai pienentää kuvaa).
Yleensä 50mm kinovastaavaa objektiivia sanotaan ns normaaliobjektiiviksi koska sen tuottama kuva on lähes 1=1 siihen mitä näet.
Sitten taas 24mm objektiivi on laajakulma, koska se tuottaa laajemman kuvan = eli kuvaan mahtuu enemmän vaikka maisemaa.
150mm vaikka on sitten zoom-tai teleobjetktiivi, koska se tuo kohteen lähemmäs. 150mm tapauksessa 3 kertaa lähemmäs (150mm/50mm=3)
Sekoitetaan pakkaa. Puhutaan croppikertoimesta sekä kino(filmi)vastaavuudesta - verrattuna siis perinteiseen filmikameraan jossa 50mm on 50mm. Koska erityyppisissä digikameroissa on eri kokoisia sensoreja (tärkeä tuntea omansa). Esim minulla croppikerroin on 2, tarkoittaen että 25mm objektiivi kamerassani on normaaliobjektiivia vastaava 2x25mm.

Yksinkertaisesti jos ajattelee niin laajakulma objektiivi, vaikka 25mm, on kuin seisoisi käde levällään sivuille. Käsien välissä on objektiivin kuvakulma. 300mm sitten taas, molemmat kädet lähes suoriksi eteen, siinä on teleobjektiivin kuvakulma käsien välissä.
Kuva
Huomaatteko muuten miten tässä tapauksessa 300mm ja 500mm teleobjektiivin käyttö antaa kuvaan 2-uloitteisuutta lisää rakennusten osalta.

Sitten mielenkiintoinen asia eli syvyysterävyys.
Tarkoittaa alaa joka on kuvassa terävä.
Mitä pienempi aukkonumero esim F1.8 (muistakaa pieninumero on fyysisesti isoin aukko objektiivissa = enemmän valoa) sitä lyhyempi syvyysterävyys on. Eli vain kohde ja vähän edessä ja takana on terävä.
Mitä isompi aukko esim f18, sitä kauemmaksi kohteen taakse ja eteen asiat ovat kuvassa teräviä.
Kuva

Karkeana sääntönä on että syvyysterävyys ulottuu 1/3 kohteen eteen ja 2/3 taaksepäin kuten kuvasta näette. Suhde ei muutu, ainoastaan se miten pitkälle terävää on, aukosta riippuen.

Kuva

Kaikki tämä hyvin karkeasti ja yksinkertaisesti. Voidaan sanoa että näissä on sitten opeteltavaa ihan riittämiin ja pitkäksi aikaa kun oikeasti halutaan ymmärtää näitä. Nyrkkisääntönä kuvaajalle olisi hyvä jos ymmärtää nämä peruskäsitteet ja miten niitten yhteisvaikutukset ja muuttamiset vaikuttavat kuvaan. Kokeilemalla oppii.
AlexMachine
huhti 26, 2017, 08.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

:D Kameraan on helpompi laitta ruudukot, kuin 4 kultaista leikkausta.
90% tuo "lähelle" riittää, mutta kyllä moni valokuvaaja käyttää ihan oikeaakin kultaista leikkausta kun tietää miten se sijoittuu 1/3 säännön ruudukkoon.

Josta päästäänkin aiheeseen.
Oikeastaan kaikki yllä olevat olivat puhtaasti sommitteluun liittyviä.
Valokuvauksessa on oikeasti paljon matematiikkaa mukana, ymmärtää sen tai ei.
Valokuvauksen matematiikan voi myös osata, opettelemalla, ilman syvempää ymmärrystä siitä. Sekin on ihan ok, useimmille.

Lassen esimerkkiin pesäpallosta. Kuvaukulmaa vaihtamalla, objektiivin valinnalla, aukon valinnalla, sekä kuvausajakohdan valinnalla on iso merkitys.
Kuvaaja ottaa kuvan suoraan edestä, joukkue seisoo metrin päässä katsomosta, pilvisenä päivänä = tasaisen lattea ja mitäänsanomaton kuva.
Vaihtoehtoja:
Kuvaaja ottaa kuvan kyykystä, eli alaviistosta. Odotetaan aikaa aamu-/iltapäivällä jolloin tulee vinoja varjoja.
Joukkue tuodaan lähemmäksi kuvaajaa ja kauemmas katsomosta (jolloin perspektiivi muutuu, käyttämällä pitkää polttoväliä ja pientä aukkoa, saadaan joukkue teräväksi kuvaan ja katsomo hiukan epäteräväksi. Tai joukkue vähän viistoon katsomoon ja kuvaajaan, taas tulee ulottuvuutta.)
Jne.
AlexMachine
huhti 25, 2017, 16.38
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Riittävän lähellä toisiaan.

Kuva
Kuva
AlexMachine
huhti 25, 2017, 15.33
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Valokuvausopas
Vastaukset: 20
Luettu: 13665

Valokuvausopas

Okei. Aloitetaan. Kultainen leikkaus. Tästä on paljon kirjoitettu, vaikkapa taiteen ollessa kyseessä.
Valokuvaajan ei tarvi tietää tuon enempää tai opetella laskemaan. Useimpiin kameroihin saa ruudukon, myös useimpiin kännykkäkameroihin, näkyviin.
Kuva
Ruutujen risteämäkohdat, eli kolmannekset ruudusta ovat kultaisen leikkauksen mukaisia ja näihin silmä hakeutuu helpoiten (Helpoiten vasempaan yläkulmaan, sitten vas. alakulmaa, sitten oikealla olevat). Sijoittamalla kohteen johonkin näistä 4 risteyksestä, kuva tulee tasaipainoisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi.
Kuva

Sääntöä voi rikkoa, kun tekee sen luovasti. Jos kuvassa on eläin tai ihminen, silmä on se johon katse muutenkin hakeutuu, joten kohdistus silmään ja silmä jonkin risteyksen kohdalle.
Tässä tulikin jo toinen vinkki, eli tuo silmä asia.
Sitten rule of the thirds vielä, katsokaa tuota kuvaa peurasta, myös horisontti on asetettu 1/3 mukaan. 2 osaa taivasta, 1 maata. Kuvasta tulee taas kiinnostavampi kun horisontti ei ole tasan keskellä kuvaa. Jos maisemakuvassa taivas on kiinnostava, voi sitä sijoitta 2/3 näkyviin, jos taivas on "tylsä" eli pilvetön/harmaa, voi laittaa maan 2/3 ja taivasta vain 1/3 ja yrittää löytää siitä edessä olevasta maasta jotain joka herättää mielenkiinnon. (Viivat myös auttavat pitämään horisontin suorassa! )
Sama toimii sivusuunnissa, eli täyttää kuvan sivusta 1/3 jollain jne.

Koira liikkuu vasemmalta oikealle ja otat siitä kuvan. Voit sijoittaa koiran niin että pää on oikealla jossain risteyskohdassa. Taakse jää enemmän tyhjää ja pää on menosuuntaan lähellä reunaa. Minne koira on menossa? mitä se näkee? Jne. Yleensäkin muuttamalla sijoitusta voi miettiä mitä ajatuksia se herättää katsojassa. Tai herääkö mielenkiinto yleensä.


Leading lines. Toimivat katseen vangitsijana ja johdattavat katseen haluttuun suuntaan tai kohteeseen. Voimakas työkalu.
Tätäkin kannattaa miettiä. "Viivojen" ei tarvi olla mallin mukaan keskellä kuvaa. Ne voivat olla kuvan sivussa, viistossa, tai ne voivat olla kaaria yms jotka johdattavat katsetta.
Kuva
Kuva
Kuva


Symmetria. Tähänkin silmällä ja aivoilla on taipumusta, etsiä symmetrisiä kuvioita. Toisaalta, täydellinen symmetria voi olla tylsää, mutta myös vahvaa. Sen voi myös rikkoa jollakin joka poikkeaa symmetriasta.
Kuva
Kuva

Tässä apina rikkoo symmetrian.
Kuva


Lähellä symmetriaa ovat kuviot ja toisto. (Ja niiden rikkominen kuten ensimmäisessä alla)
Kuva
Kuva
Kuva


Täytä ruutu. Jos kohde on kiinnostava, mutta tausta ei. Täytä ruutu kohteella.
+ rule of the thirds jne.
Toimii hienosti ihmisten ja eläinten, sekä kasvien kanssa.
Kuva
Kuva

Teksture tai pinnat/materiaalit ym. Taas yhdistellen yllä oleviin sääntöihin, tai rikkoen niitä.
Tässä kuvassa puun pinta on voimakas elementti.
Kuva
Kuva
Kuva


Noin. Siinä mielestäni tärkeimpiä. Ja mielestäni tärkeysjärjestys on sama kuin lukujärjestys, eli ensin haltuun rule of the thirds, joka samalla on tietyllä tapaa helpoin ottaa jollain tasolla haltuun.
Kuten monesta kuvasta huomaatte, näitä sääntöjä on yhdistelty välillä montakin yhteen.

Paljon lisääkin voisi kirjoitta mm valosta, varjoista, erilaisista kuvakulmista perinteisiin verrattuna, syvyysterävyys, mutta ensi kertaan.