Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 5 tulosta

Congi
loka 6, 2018, 14.07
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 340
Luettu: 74374

Taido

Lasse Candé kirjoitti: Ymmärränkö perustelun sillä tavalla oikein, että Gensei-ryussa ja Taidossa tehdään soolomuodossa nuo tietyt tekniikat täsmälleen samalla tavalla, jolloin "Taido-sovelluksen" voi hakea "Genseiryu-sovelluksesta?"
Tekniikat kun ovat pääasiass työkaluja, enkä usko että Shukumine olisi halunut tehdä uudenlaista käyttöä esimerkiksi uke wazalle tai nage wazalle.
Lasse Candé kirjoitti: Miten muuten Genseiryussa on bunkain laita? Onko se ollut kiinteänä osana opetusta vai ovatko opettajat vain tutkineet karatea laajemmin ja löytäneet nämä sovellukset sitä kautta?
Japanissa vanhimmat taidon harrastajat jotka aloittivat 60-luvun alkupuoella, harjoittelivat vielä systemaattisesti Gensei-ryun katoja. Käytän usein termiä "siirtymäaika" eli aikakautta jolloin taidossa ei ollut hirveän montaa hokeita/kataa, vaan käytettiin paljon jo olemassa olevaa tavaraa. Tästä johtuen vanhemmalla polvella on luonnollisesti tietoa miten käsitekniikoitten kanssa pelataan. Se että onko bunkai nykyään missä määrin kiinteäosa opetusta riippuu vahvasti opetajasta.
Lasse Candé kirjoitti: Taidon periaatteisiin ja tekemääsi rakennustyöhön, on selkein vastaus kysymykseeni ja juuri se mitä ajan takaa. Ja sitten tuo muu on ilmeisesti sille alisteista normaalia (peräti geneeristä) kamppailuosaamista. Kuulostaa hyvältä tavalta rakentaa tätä settiä. Tekeekö moni muu näin? Onko japanilaisessa Taido-skenessä tällainen sovellusopettaminen miten yleistä?
Samankaltaista tekevät muutkin, mutta ei voi sanoa että on mitenkään yleistä. Taido-skenessä on vahva painotus modernimpaan materialiin joka sai "lopullisen" muotonsa 70-luvun loppupuolella. Takavasemmalla löyty aina muutamia jotka ovat kiinnostuneet taidon teknisestä taustoista ja sitä kautta alkaneet harjoittelemaan sitä ns "museotavaraa".
Lasse Candé kirjoitti: Ja ihan aiheesta kukkaruukkuun... Suomessa Taido on ilmeisesti aika hemmetin iso. Miltä maailman Taido-tilanne näyttää? Onko niinkuin niin että vaikkapa 20% maailman Taidosta on Suomessa ja 80% jakautuu Japanin ja minkä(?) maiden välillä? Siis nuo prosentit ihan hatusta heitettyjä, jotta voi ymmärtää mitä tarkoitan "maailman Taido-tilanteella"... Missä maissa on aktiivista Taido-toimintaa ja ,missä laajuudessa? Suomi kai aika iso tekijä?
Suomessa oli 90-luvun loppupuolella vajaa 2000 harrastajaa. Nykyinen määrä minun arvion mukaan enään noin 500. Olen joskus kuullut että Japanissa oli parhaimmillaan 10 000 harrastajaa 80-luvulla. Japanin nykyisistä luvuista en tiede enään. Ruotsi on aina ollut meitä hiukan pienempi mutta nykyää käytännössä yhtä suuri kuin me. Muut Euroopan maat kuten Ranska, Tanska, Portugali, Saksa ja Hollanti, puhutaan vain yksittäisistä seuroista.
Austraalia räjähti kasvuun kun sai taido vietyä Sydney yliopistoon. Sieltä on myös tuore ottelun maailmanmestari. Amerikan tilanne näyttää paranevan.
Congi
loka 3, 2018, 00.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 340
Luettu: 74374

Taido

Lasse Candé kirjoitti:
loka 1, 2018, 18.49
Mutta missä määrin tuollaista settiä kulkee ihan Taidon opetuksessa yleisesti ja missä määrin tuossa vaikuttaa Congin muut taustat? Tai miten Congi näkee asian?

Ja onko Taidon fokus miten vahvasti tuollaisissa periaatteissa vs jotkut muut liikkumisen periaatteet? (Ja tässä tapauksessa, mitkä?)
Tensei no hokei niminen liikesarja ja sen sisältö koostuu pääasiassa unsokusta, uke wazasta ja nage wazasta.

Liikesarjan sisältämät ake uke, harai uke, soto uke, uchi uke ja torite uket eivät ole Gensei-ryu karaten ajoilta juurikaan muuttuneet niin suoritustavassa että käyttötavoissa. Harai uke, soto uke ja uchi uke löytyvät naihanchi katasta. Torite uke ja heitto löytyvät taas passai katasta, joten applikaatioita ei tarvinnut itse keksiä, koska homma perustuu materiaaleihin jotka ovat olleet olemassa ennen taidoa.

Itse liikesarjan teemana on go no sen ajattelu, jossa lähes jokaiseen kohtaan sisältyy sivuttaisliike, sisäänmeno uke wazalla, ja päädytään jonkinlaiseen lopetukseen (usein heitto). Edellä mainitulla kaavalla rakensin päivän harjoitusohjelman, pyrkien siihen että aplikaatiot vastaavat taidon periaatteita ja liikesarjan ideologiaa.

Se että kuinka lähellä minun esimerkit ja toteutustavat vastaa sitä mitä lajin perustaja Seiken Shukumine on joskus miettinyt kiinnostaa minuakin, mutta harmi ettei häneltä voi ennään henkilökohtaisesti kysyä. Minun muut taustat, tietenkin vaikuttavat jollain tavalla. Se että olen kiinalainen saa tekniikat näyttämään helposti myös kiinalaiselta. Loppupeleissä riippuen katsojan taustasta minun tekeminen näyttä taidolta, karatelta, taichilta, kungfulta, jne. Olen itse tullut siihen päätelmään että kaikki mitä teen näyttää congimaiselta ja sille mä en toistaiseksi voi mitään.

Unsoku = Jalkatyö (liikkuminen)
Uke waza = Vastaaotto (turjunnat)
Nage waza = heittotekniikat
Congi
touko 22, 2017, 14.03
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 340
Luettu: 74374

Taido

Andy kirjoitti:Muistelen kuulleeni että Seiken Shukumine olisi aikoinaan kieltänyt taidon ammattiopettamisen. Onko näin ja jos on niin onko kielto vielä voimassa?
Ensimmäisen kerran kuulin kiellosta 90-luvulla. Mitään dokumenttia asiasta en ole itse nähnyt. Maailmalla tiedettävästi ammatikseen opettaa on Uchida Mitsunobu. Aloitti karaten harjoittelun lukiossa. Yliopistolla siirtyi harjoittelemaan taidoa vuonna 1970. Vuonna 1975 perusti taidokoulun Atlantaan. Shukuminen "erityisluvalla" kuulema oli saanut opettaa ammatikseen.
Congi
joulu 14, 2014, 04.05
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 340
Luettu: 74374

Taido

flammee kirjoitti: Treenaakos joku porukka jossain päin Suomea tuota kishimotodia silleen itsenäisenä juttunaan, vaiko vaan taidotreenien mausteena joskus?
Olen opettanut kishimotodita taidokoille jotka ovat aiheesta kiinnostuneet. Lisämauste vai pääruoka, se on ollut yksilöitten henkilöhtainen juttu.
Congi
joulu 13, 2014, 00.36
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Taido
Vastaukset: 340
Luettu: 74374

Taido

Veepee kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti:Missä määrin tuo on Taidoa, missä Genseiryuta ja missä Kishimotodia? Tai esim jotain muuta karatemeininkiä?

Jos Congi itse sattuu katselemaan foorumia (kaikkia edellämainittuja lajeja tuntevana), niin olisiko mielipidettä?
Hyvä kysymys. Näyttäisi siellä olevan vähän kaikkea sekaisin, osa enemmän taidoa ja osa enemmän Kishimotodia.


Kishimotodi, Gensei-ryu karate ja Taido. Mitä on mikäkin jne.

Lyhyesti Kishimotodi kun on vain nimeke sille materiaalille mitä ollaan Ulf Karlsson:in kanssa haettu Okinawa Bugeikanista johon kuuluu Soko Kishimoton opettamat neljää kataa naihanchi, nidanbu, passai ja kusanku.

Gensei-ryu on taas Seiken Shukuminen luoma karatetyyli joka pohjautui samoihin materialeihin. Gensei-ryu:n naihanchi, passai, ja kusanku ovat hyvin samalaisia mitä Bugeikanissa harjoitellaan. Tosin Gensei-ryu karateen on luotu uusia katoja, sekä tuotu lisää katoja muista tyylisuunnista kuten Shotokanista ja Goju-ryu:sta.

Taidossa on taas jätetty kaikki perinteiset katat pois ja luotu liikesarjoille kokonaan uusi konsepti.

Minun ja Ulfin videosta.

0:05 - 0:30 Ensimmäinen tekniikka on Yakutedori. Ihan perus taidoo, löytyy nentai nimisessä liikesarjasta mutta kukaan ei juuri oikeesti suomessa harjoittele kyseistä tekniikkaa parin kanssa.

0:30 - 1:05 Toinen tekniikka on tai-i nimisestä liikesarjasta, eli myös taidoa. Passai katasta löytyy samanlainen liike, joten lähde on selvä.

1:05 - 1:25 Sentai-tegata-ate. Taidon perustekniikoita, eli jälleen taidoa. Kyseessä jäänne kusanku katasta.

1:25 - 1:55 Unin nimisestä liikesarjasta, eli taas taidoa.

1:55 - 2:30 Nenin nimisestä liikesarjasta, eli taas taidoa. Taidossa jalkasakset edustavat ns nengin ideologiaa. mutta nenin nimisessä liikesarjassa myös kädelllä toimiva "käsisakset".

2:40 - 3:10 Soto-gawa-geri. Senin nimisestä liikesarjasta eli taas taidoa (yllätys?). Sama potku löytyy nidanbusta sekä passaista.
Veepee kirjoitti: Välillä tehdään tekniikkaa tai-i no hokeista, joka on sekoitus gensei-ryuta ja taidoa, painotuksen olevan ehkä enemmän gensein puolella.
Mikä tekee tekniikasta mitäkin.. kishimotodi? gensei? taido? Näillä kaikilla on historiallinen yhteys. Se että lyödään, kaadetaan, heitetään, potkitaan, jne voivat käytönnössä olla noista kolmesta lajista ihan mikä tahansa. Videossa käytiin vähemmän harjoiteltuja taido-tekniikoita läpi, ja jos näitä tekniikoita tutkii, ja jäljittelee niin sama materiaali löytyy kaikista kolmesta lajista. Tällä tekstillä yritän tuoda esiin mistä nämä tekniikat ovat juurensa saaneet.

Kun palataan siihen mikä laji on mikäkin. Kun puhutaan lajista niin yleensä tarkoitetaan harjoitusmetodeja. Kaikilla kolmella lajilla on eri tapa harjoittaa kehoa. Kuka pystyy minun mae-gerin perusteella päättelemään onko se Bugeikanin potku? Gensei-ryun? vai Taidon? Ok, helpompi esimerkki, jos teen kärrypyöräpotkun kohteeseen, niin se on selvää että taidoa se on, koska ei kuulu Bugeikanin eikä myöskään Gensei-ryu karaten kurrikulumiin, okei, joittenkin mielestä se vois olla capoeiraa mutta tässä kerron ihmisille että minun capoeiran harrastaminen rajoittuu yhteen tuuntiin, kerran kokeilin ja se oli siinä.