Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 1 tuloksen

Congi
marras 13, 2016, 00.06
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawa-Kiina-yhteys
Vastaukset: 116
Luettu: 29498

Okinawa-Kiina-yhteys

Laittakaa kiinalaisille karatepuku päälle niin kaikki näyttää karatelta. Mitä tulee hakka kungfuun niin fuzhou/fujian alueella harjoiteltua kungfua ei varsinaisesti pidetä hakka kungfuna. Näitten kulttuurillinen yhteys on hyvin heikko. Tunnettuja Hakka tyylejä ovat pakmei, lungying, lum gar, lei gar, chu gar, chow gar, hakka hung kuen, chu/chow gar tong long, tit ngau tong long. Siinäpä ne melkein on. Usein väärin luultu että wing chun, white crane, ng chor (wu zu), hu zhun (tiikeri), että näillä olisi mitään tekemistä hakka kungfun kanssa, on väärinkäsitys. Tottakai samoja periaatteita löytyy, mutta siihen se yhteys loppuu. Joten karaten yhteys hakka kungfuun on lähes mahdoton todistaa mihinkään suuntaan, enkä edes yritä.

Kiistatonta on että sekä okinawalla että kiinassa löytyy sanchin, mutta siihen se yleensä jää. On varmaan mielekästä spekuloida mistä etelän tyylistä esimerkiksi uechi ja goju periytyy, mutta sanottakoon että etelä kiinassa koulukunnat saivat nimen vasta 1900 luvun puolella. Pääkaupungilla pekingissä ekat nimet koulukunnille annettiin jo 1800 luvulla. Näillä pohjalla kamppailulajien levittäminen oli, yrittäkää sitten jäljittää nämä yhteydet.