Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 89 tulosta

JanneM
loka 7, 2021, 17.10
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökäytännöt

Andy kirjoitti: loka 7, 2021, 11.41 Tuota vöiden rekisteröimisjuttua en tullut ajatelleeksi tai en oikeastaan edes tiennyt. Vyöarvothan ovat toki merkittävä tulonlähde myös monille normaaleille liitoille ja tapoja rahaliikenteen järjestämiseen on monia.

Itse lähtisin ratkaisemaan tuota ehkä niin, että tietyn arvostetun kisan voittamisen/mitalin jälkeen olisi pakko siirtyä seuraavalle vyölle. Tai ehkä niin että sen vuoden/kilpailukauden lopussa, niin että jos voittaisi jonkun hyvän kv-turnauksen, niin voisi vielä kisata sen vuoden MM-kisoissa samassa vyöluokassa tai jotain vastaavaa.

Tässä systeemissä vöiden rekisteröinnin pitäisi minun nähdäkseni lisääntyä eikä vähentyä. Vyösarjojen etu lajillehan on nimenomaan siinä, että ne estävät kovempia kisaajia tulemasta aloittelijasarjoihin. Kovatasoisten kisaajien sarjanousun rajoittamisesta en näe mitään etua kellekään.

Toki jos saisi mennä miten kovaan sarjaan hyvänsä, saattaisi tulla jotain ninjamestareita koettamaan mustien vöiden sarjaan, mutta eiköhän se yleensä jäisi yhteen kertaan. Ja sitten jos jotain tunnettuja vapaaottelijoita tulisi nogi-kisoihin ja pärjäisi, niin se olisi kai ainoastaan hyvä asia. Ei kai ADCC:kään varsinaisesti kärsi siitä, että entisiä UFC-mestareita yms. käy siellä painimassa.

Ikärajaongelman voisi ratkaista niin, että alaikäiselle saa myöntää vyön X vain, jos tämä on voittanut sen ja sen kisan. Näin vältettäisiin se, että 7-vuotiaiden karaten mustien vöiden rinnalla olisi 6-vuotiaita BJJ mustia vöitä.
Noinhan se menis suurinpirtein järkevästi.
Tämä tosin vaatis sen, että headhoncoilla olisi halua lähteä uudistamaan systeemiä.

On ihan jännä nähdä mitä nyt tapahtuu kun Mica ja Ruotolot ynnä muut nuoret sankarit dominoivat kv tason mustia vöitä. IBJJF:lle tekisi ihan hyvää reagoida asiaan muullakin tapaa kun bannaamalla nämä nuoret kv kisoista.
JanneM
loka 7, 2021, 10.19
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökäytännöt

Oon samaa mieltä, että pitäisi voida mennä ylempään tasosarjaan. Jos ei vapaasti, niin ainakin jos on jollain tavalla voinut osoittaa tasonsa esim voittamalla tietyn tasoiset kilpailut voisi nousta seuraavaan tasoluokkaan riippumatta vyöarvosta tms..
Tässä toki tullaan siihen ongelmaan, että jengi jättäis vyöt rekisteröimättä ja vöiden rekisteröinti on varmaan kilpailuita suurempi bisnes IBJJF:lle eikä pidä unohtaa, että IBJJF ei ole lajin etujärjestö vaan yksityinen yritys joka määrittelee millä ehdoin heidän kilpailuiden piirissä voi toimia.
JanneM
loka 6, 2021, 17.06
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökäytännöt

Jarppa kirjoitti: loka 6, 2021, 11.04 Ei käsittääkseni pääse. Mikäli oikein ymmärrän, 18 vuotiaalle voi virallisten sääntöjen puitteissa myöntää ruskean vyön, eli Mica Galvao pääsee ensi vuonna kilpailemaan ruskeavöisissä ja 17 vuotiaana pääsy on vain purppuravöisten sarjoihin. Kysehän on siitä mikä vyöarvo on rekisteröity lajiliitolle.

Laittamani videon sinivöinen joutuu sen sijaan odottamaan pari vuotta pääsyä mustavöisten sarjoihin IBJJF:n kisoissa. Toki onhan niitä muita kisoja joissa käydä, ja niin nämä henkilöt tekevätkin.
Paitsi, että kun Micalle on myönnetty musta vyö ei hän todennäköisesti pääse kilpailemaan ruskeavöiden sarjaan. Mica nähtäneen seuraavan kerran IBJJF kisoissa kun täyttää 19 ja voi rekisteröidä mustan vyönsä IBJJF:ään. Ellei IBJJF joudu Mican ja näiden muutaman muun superjunnun vuoksi miettimään vyökäytäntöjään ja osallistumisoikeuksiaan uudestaan.

Videon sinivöinen jannukin päässee IBJJF mustien vöiden sarjaan kun täyttää 19 ja myönnetään musta vyö. Sitä ennen hän voi kilpailla ensi vuonna purppuroissa olettaen että on ollut vihreällä vähintään vuoden ennen sinisen vyön saamista ja vuosi sen jälkeen ruskeavöisissä. Tästä sitten vuoden päästä onkin jo sen 19v.
JanneM
tammi 5, 2020, 16.36
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökäytännöt

Elviira Karppinen ja Venla Luukkonen tosiaan ovat nopeimmin mustalle kivunneet jiujiteirat. Ellulla jos en väärin muista meni reilu 5 vuotta mustalle. Perttu ja Urholinit siinä perässä. Mikko Veijonen taisi olla myös n. 8v ja muutama muukin alle 9v musta vyö on tullut.
Päässiassa se taitaa olla kuitenkin sen 10+ vuotta.

IBJJF minimiaikoja jos haluaa kunnioittaa niin valkoiselta mustalle menee minimissään 4,5 vuotta mikäli saa sinisen ensimäisissä treeneissään (valkoiselta siniselle ei ole minimiaikaa)
JanneM
marras 14, 2017, 23.28
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ sininen vyö

Penttikoyri kirjoitti:
Huppu kirjoitti:
Andy kirjoitti:Miksiköhän lähes kaikki ruskeat vyöt lopettavat kilpailemisen? Mustia vöitäkin on jo toista sataa ja ruskeita on pakko olla useampi sata. Kuitenkin ruskeiden ja mustien vöiden yhdistetyssä sarjassa on SM-kisoissa yhteensä vain luokkaa 20-30 ottelijaa.
Elite sarjan kova taso ajaa monia harrastelijoita pois kisoista. Vähän kehnommatkin kisailijat reenaa sen 4-6krt vko elite sarjassa ja matsit on muutenkin totisempia. Valkosella ja sinisellä voi käydä kuka vaan kisailemassa ja vielä pärjätäkkin. Purppuroissakin voi vielä pärjätä vaikka reenailis ihan harraste meiningillä. Elite sarjassa ei vaan enään pärjää jos ei reenaa tosissaan ja tavoitteellisesti.
Senpä takia monella ei riitä enään paloa pitää itseään kisakunnossa elite sarjassa. Lisäksi vuosien aikana on voinut tulla muita velvollisuuksia ja jiujitsu on pikkuhiljaa tullut osaksi elämää. Aluksihan monelle elämä on osa jiujitsua.
Pahimmassa tapauksessa ei uskalleta mennä kisailemaan, koska pelätään että oma status opettajana kärsii jos ei pärjää. Tämä tietysti on väärä ajattelumalli, mutta tiedän joidenkin ajattelevan näin.
Ensimmäinen viesti potkussa, ja heti sivuraiteille. Tuli tuossa tästä jotenkin mieleen että mikä nykyään tilanne doping-testauksen kanssa lajin skenessä, esim. SM- FO-kisoissa? Jostain lueskelin että laji on siirtynyt Suomen Antidopingliiton alaisuuteen viime vuonna(?).

Asiaan, omassa seurassa on vyökokeet jotka sitten tietysti tulevat eteen osaamisen ja kisa-aktiivisuuden (menestyksen) myötä. Mutta monia jopa 5v suht aktiivisesti treenanneita menee vielä valkovyöllä, koska ei ole kisannut. Onkohan maailmalla painotus samantyylinen eli kisaorientoitunut? Samaa olen ihmetellyt noissa osallistujamäärissä ruskea-mustavöisissä että luulisi enemmänkin olevan tarjontaa..
Suomen Brasilialaisen jujutsun liitto on ADT alainen liitto ja liiton lisenssin vaativiin kilpailuihin voi tulla ADT:n tarkastajat ja tarkastajat saattavat tehdä kotikäynnin kenen tahansa lisenssin omaavan kotona. (Tämä on epätodennäköistä kun ei ole kyse amattilaisista)

On melko epänormaalia, että seurassa missä on käytössä vyökokeet on vyökokeeseen pääsemisen edellytyksenä pärjääminen kilpaluissa. Lähinnä se voi nopeuttaa sitä vyöarvoissa kohoamista, mutta harvoin vaatii sitä. Suomessa on myös nykyään todella harvinaista että on ketään 5 vuotta valkoisella edes jossain määrin aktiivisesti treenannutta harrastajaa. Vöiden myöntöaika päinvstoin vain pienenee jatkuvasti.
Onko tuota kilpailupainotteisuutta tai sitä vaatimusta perusteltu jollakin seurassasi?

Ihan uteliaisuudesta, niin missä seurassa treenaat?
JanneM
loka 25, 2017, 15.36
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökäytännöt

Yhdistin ketjut ja muokkasin hieman otsikkoa, niin voidaan tässä ketjussa puida kaikki BJJ vyöarvoihin ja niiden ympärillä velloviin käytäntöihin liittyvät asiat.
JanneM
loka 25, 2017, 15.32
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ sininen vyö

Andy kirjoitti:Moniko henkilö on JFC:n historian aikana suorittanut ruskean vyön?
Sellasia kenellä ei nyt ole mustaa vyötä vai kaikki yhteensä?
Lopettaneita ruskeavöisiä meillä ei meinaan ole yhtään. JKL FC:n historian aikana nyt viisi ihmistä on yltänyt mustalle vyölle BJJ:ssa (Sami, MArkkanen, Ville Kotiniemi, Venla Luukkonen, Hanna Hirvonen ja Janne Maunonen) Näistä Markkanen asuu Helsingissä ja likat Ruotsissa. Hanna ja Venla edustavat edelleen kansainvälisesti Jyväskylää tai sekä Örebrota ja Jyväskylää yhdessä.
Ruskealla vyöllä tällä hetkellä ovat Kimmo Rautiainen, Petri Itkonen, Vili Vuolle, Antti Pyrhönen, Aleksi Niittymies, Petri Mähönen ja Viiksi-Harri. Näistä yhden piti saada musta vyö pari viikkoa sitten, mutta oli estynyt pääsemään paikalle.
Edit: Huomaa miten laskin ihan päin ketkua noi ruskeiden vöiden määrät. Mutta jos lasketaan se yksi myöntämätön musta vyö niin päästään 5-5 tilanteeseen. ;)

EDIT: eikö BJJ vyöjutuille ole jo joku aihe, johon tämän voisi yhdistää?
Pitää katsoa josko koko ketjun yhdistäis vanhaan aiheeseen.
JanneM
loka 25, 2017, 15.06
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ sininen vyö

Andy kirjoitti:
Jarppa kirjoitti:Onkohan ruskeita vöitä satoja? Luulen että määrä on vain jonkin verran mustavöisten määrää suurempi, ei edes kaksinkertainen.
Ainakin siihen aikaan, kun SBJJL:n sivuilla listattiin vielä ruskeat vyöt, niin lista oli moninkertainen mustien vöiden määrään nähden.
Meidän seurassa esim. mustavöisiä on neljä ja ruskeavöisiä sama määrä. Olen ollut havaitsevinani että monessa muussakin seurassa ruskeavöisten ja mustavöisten suhde on melko hyvin synkassa. Toki ruskeita on koko valtakunnassa varmasti enemmän kuin mustavöisiä mutta ei varmaan moninkertaista määrää.
JanneM
loka 25, 2017, 12.58
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ sininen vyö

PetriP kirjoitti:Mun kokemuksen mukaan harrastus kuin harrastus niin aloittamisesta vuoden päästä noin puolet on lopettanut. Hieman vaihtelee. Arvio olisi että Krav Magassa on suurempi lopettajien osuus alkeiskurssin jälkeen mutta muissakin lajeissa se on iso. Pitää kokeilla että huomaa ettei kiinnosta
Totta. Ne solmukohdat kaikessa harrastuksessa riippumatta vyöarvoista lienee samat kuin parisuhteissakin. 3kk 1v 3v 5v 7v
JanneM
loka 25, 2017, 11.51
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ sininen vyö

Andy kirjoitti:Miksiköhän lähes kaikki ruskeat vyöt lopettavat kilpailemisen? Mustia vöitäkin on jo toista sataa ja ruskeita on pakko olla useampi sata. Kuitenkin ruskeiden ja mustien vöiden yhdistetyssä sarjassa on SM-kisoissa yhteensä vain luokkaa 20-30 ottelijaa.
KOska vielä muutama vuosi sitten ruskeavöiset oli hajalla olevia eläkeläisiä. Tilanne on nykyään ihan toinen ja ruskea ja musta vöisten kilpailijoiden määrä kasvaa jatkuvasti. Onkin jännä nähdä mikä on tilanne tulevissa SM kisoissa.
JanneM
loka 24, 2017, 15.21
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ sininen vyö

Mylly kirjoitti:Ok. Kiitos hyvästä vastauksesta.
Minkä takia porukka sitten jättää sinisellä kesken? Johtuuko mahdollisesti alun nopean etenemisen tyssäämisestä ja kun pitäisi "oikeasti tehdä töitä" seuraavalle vyölle niin ei enää kiinnostakaan?
BJJ:ssa olen huomannut, että lopettamiskohdat ovat peruskurssin jälkeen kun siirrytään jatkoryhmään, vuosi pekun jälkeen kun edelleen tulee kuonoon ja matka siniselle on vielä pitkä. Seuraava iso virstanpylväs on se sininen vyö minkä kohdalla koetaan moensti sellainen "no nyt mä oon jo tosi kova" hetki ja jäädään tuudittautumaan siihen hyvän olon tunteeseen. Toinen iso virstan pylväs on purppura vyö jossa lopettamisprosentti on melko suuri kanssa. Siinä syyt lienevät samat kuin sinisellä.

Ja vanhan sanonnan mukaanhan BJJ sininen vastaa muiden lajien mustaa, tai BJJ sinivöinen voittaa minkä tahansa muun lajin mustan vyön. ;)

Huomion arvoista on, että ruskealla ei lopeteta enään juurikaan tai mustalla vyöllä.
Tästä kertoo ehkä se hyvin, että Suomessa (vaikka lajia on harjoiteltu melko lyhyen aikaa) käytännössä kaikki mustat vyöt ovat edelleen aktiivisesti mukana toiminnassa ja koko maassa ruskealla vyöllä lajin lopettaineita on oikeastaan vain reilu kourallinen.
Tässä vaiheessa lopettamiset tulee loukkaantumisista tai muista vakavemmista syistä.

Itselläni tuo Jarpan mainitsema aika jana meni jotakuinkin 8kk/4,5v/2v3kk/3v11kk
JanneM
joulu 10, 2016, 23.33
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökoekäytännöt

Andy kirjoitti:Miksiköhän nämä Suomen alkupään mustat vyöt "jäivät jälkeen" grau-arvoissa? Eli olivat siis 0 graun mustia vöitä pitkään.
uskoisin, että siksi koska suomalaisina eivät halunneet kenellekkään musitutella asiasta ja heidän opettajat joko unohtivat tai eivät olleet kiinnostuneita. Siinä viheessa kun Sauli sai ensimmäisen raitansa Pedrolta portit ikään kuin aukeni siinäkin. Ihmiset ikään kuin tajusivat että ai niin hemmetti noita raitojakin...
JanneM
joulu 10, 2016, 13.24
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökoekäytännöt

Andy kirjoitti:En ole kovin tarkkaan seurnnut, mutta ilmeisesti Suomessakin on nyt joissain tapauksissa hypitty muutamankin arvon ylitse? Siis niin että henkilö on ollut "vain" musta vyö jo pitkään ja korotettu suoraan jollekin 2.-3.grau arvolle.
Juu. Kyllä näin on tehty.
Esim Markku Juntunen korotettiin suoraan kolmannelle graulle kun hän oli ollut 9 vuotta mustalla vyöllä. Nyt Janne-Pekka Pietiläinen, Teemu Launis ja Mikko Palmroth korkotettiin suoraan 2.graulle. Tommy Malmberg haki itselleen IBJJF:ltä suoraan toisen graun kun oli ollut kuusi vuotta mustalla vyöllä.

Nyttenkin esim Teemu Launiksen kohdalla on semmoinen erikoisuus, että hän sai nyt toisen graun ja ensi vuonna tulee 9 vuotta täyteen jolloin hänelle tulisi minimi aika kolmanteen grauhun täyteen. Hänelle myönnettäneen kolmas grau siis ensi vuonna vaikka toisella graulla oloaikaa ei tulekkaan kolmea vuotta vaan se laskettaneen mustan vyön myöntämispäivästä.
JanneM
joulu 10, 2016, 09.04
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

BJJ ja vyökoekäytännöt

Siirsin muutaman viestin tuolta kamppailuonnittelut ketjusta koska sopivat tähän BJJ ja vyökoekäytännöt ketjuun paremmin.

Andy on hajulla. Mun mielestä BJJ:ssa se musta vyö on nimen omaan se juttu. Ja sen jälkeinen määre on aika. Kun olen jutellut ihmisten kanssa ja aihe on tullut esille ovat he sanoneet olevansa "vain" jiujitsun mustia vöitä. JOskus tarkennetaan, että ollut mustalla vyöllä niin ja niin kauan.

Turnausvoitot kiinnostavat lähinnä kisaajien kohdalla. Ne kertovat jonkun indikaation millä tasolla on kisaajana kansallisesti tai kansainvälisessti.

GRaut kuitenkin kertovat mielestäni jotain. JOssain vaiheessa tulee ns. coral belt joka on siis puna-musta vyö joka muistaakseni tulee 7.grau kohdalla ja se kertoo kuitenkin sen että on ollut jo melko aktiivinen harrastaja mustalla vyöllä jo vähintään 31 uoden ajan. Itse voisin asettaa tavoiteeksi siis saada coral belt sitten kun olen 68 vuotias. ELi harjoittelen jiujitsua siihen saakka. Sanoisin että se on aika moinen saavutus jo. :D

Grau arvojen minimiajat menevät siis seuraavasti.
1.-3.grau 3 vuotta edellisellä arvolla
4.-6.grau 5 vuotta edellisellä arvolla
7.-8.grau 7 vuotta edellisellä arvolla
9.grau 10 vuotta edellisellä arvolla
10.grau on varattu vain lajin perustajille eli Gracie veljeksille Helio, Carlos, Oswaldo, Gastao Jr ja Jorge.
JanneM
joulu 9, 2016, 22.32
Keskustelualue: Kisahalli
Aihe: BJJ ja vyökäytännöt
Vastaukset: 575
Luettu: 125441

Kamppailuonnittelut

Ai niin ja muuten Pietiläisen ja Hartsan lisäksi uusia grau asteita saivat Hit55 sekä Sami Markkanen jotka ovat myös potkulaisia.