Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 8 tulosta

JanneM
kesä 20, 2012, 17.19
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja olympialaiset

Hieno kirjoitus Jarkko.
JanneM
kesä 20, 2012, 14.32
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja olympialaiset

Puni kirjoitti:
JanneM kirjoitti: Tuota ammattimaisempaa urheilua hlajavia koskevaa hajatusta en oikein ymmärtänyt...
Koitan selventää, oma lähtökohtani kun on "antaa kaikkien kukkien kukkia vaan" kamppipuolella, niin ymmärrän kyllä sen luomisen tuskan, mitä kilpaurheilun merkityksen kasvattamisen erikoisihmiset voivat tuntea.
*Mutta eihän antaa kaikkien kukkiek kakkia ideologia ole mitenkään pois huippu-urheilusta vaan nimen omaan sitä tukevaa toimintaa. Huippu-urheilu tai edes kilpaurheilu kun ei sovi kaikille ja sitä ns. harmaata massaa pitää olla. SIeltä harmaasta massasta nousee myös ne urheilullisesti lahjakkaat ja motivoituneet tulevaisuuden huippu-urheilijat. EN sen harmaan massan silti tarvitse vetää mitään huuhaata vaan voivat treenata ihan samaa lajia kun ne huiputkin. Treenaavat sitten vähän kevyemmin ja ehkä jopa vähän laajemmin kuin ne huiput.
Eikä esim taekwondon tapauksessa kilpaurheilun merkitystä voi enään entisestän kasvattaa. Sen ymmärtämystä voi kasvattaa ja kannattaakin... ;)
JanneM
kesä 20, 2012, 14.08
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja olympialaiset

Puni kirjoitti:
EN tiedä. Ehkä valittaessa valmentajaa taekwondo joukkueelle tai esim jonkin urheiluliiton tai järjestön toimihenkilöitä tällä erityiskoulutusalalla on jotain merkitystä. Millä taas on suurempi merkitys, niin sillä, että urheilijat pääsevät harjoittelemaan täyspainoisesti ja ammattimaisesti koko yliopisto (ja jopa lukio) uransa ajan ja saavat opiskella ilmaiseksi urheilustipendillä. Tässähän on pelkästään hyviä puolia. EIkö niin?
Ah, katsotaan ehkä jossain määrin eri suunnasta taas, pitäisitkö käsittämättömänä sellaista ajatusta, että kun nappulaa lähdetään koulimaan lapsesta urheilijaksi, lajitaitoharjoitteet eivät ole missään edes likimain tärkeämpää päätä?

Tarkoitan siis tätä, muistikuvien perusteella ehkä jopa tutkittua juttua, että omissa lajeissaan kaikkien parhaiten menestyneet nuoret ovat treenanneet erittäin monipuolisesti useampaa lajia ja vastavuoroisesti yhden lajin ihmeet ovat drop out -ilmiössä korkeasti edustettuina.
Tiedän tämän suomalaisen huippu-urheilun tutkimuksen hyvinkin.
Siinä nimen omaan todettiin lasten monipuolisen harrastamisen johtavan kansainväliseen menestykseen paremmin kuin liian varhainen erikoistuminen.
Lukioiässä erikoistumisen on viimeistään tapahduttava oli kyseessä laji kuin laji. Yliopistossa ollaan kuitenkin jo kansainvälisen menestyksen tiellä jos sinne ollaan menossa. Jos halutaan huippu-urheilijoita on heille luotava mahdollisuudet täyspäiväiseen urheiluun panostamiseen jo nuorena, eli viimeistään siinä lukio iässä. Tämä ei tietenkään tarkoita pelkän lajitekniikan opettelua tai saatika lapsesta asti tapahtuvaa yhden lajin lajitekniikan harjoittelua vaan systemaattista, ammattimaista ja järkevää huippuvalmennusta.
Puni kirjoitti:
Urheilu nimen omaan vaikuttaa siihen tavalliseen harrastajaan. Se vaikuttaa isten, että laji on pinnalla eikä uppoa. Vaikkakin se tavallisen harrastajan puuhastelu ei ole sitä huippu-urheilua tai välttämättä edes kilpaurheilua, niin voi hän kokea olevansa samaa porukkaa Moon Dae-Sunin, Steven Lopezin, Teemu Heinon ja Suvi Mikkosen kanssa ketkä edustavat omia maitaan Olympialaisissa.
Eikö siis BJJ ja moni muu muotilaji ole mielestäsi pysynyt pinnalla? Toki tarkkailuväliä säätämällä voidaan sanoa, että mikä tahansa tässä maailmassa tapahtuva on tuomittu katoamaan, mutta ilman filosofista katsantoa en näin väittäisi.
BJJ on ollut pinnalla 2000 luvun alusta eli noin kymmenen vuotta tai vähän allekkin. Taekwondo on esiintynyt Olympialaisissa ensimmäisen kerran 1988 ja virallisena ensimmäisen kerran 1996 ja virallisena lajina vuodesta 2000. Toki taekwondon "Kulta-aika" leinee jostain 70-luvulta tuonne 90-luvulle ja siitä harrastajamäärät ovat jatkaneet kasvamistaan tasaisemmin, mutta ilman kuhinaa ja tohinaa.
Väärin. Lähes jokaisella kwanilla oli kilpailutoimintaa, mutta se oli pienimuotoista (kuten laji siihen aikaan muutenkin) ja hajanaista (kuten laji siihen aikaan muutenkin).
Esim Jidokwan joka vanhana judokouluna oli hyvinkin kilpailu orientoitunut, mutta olen antanut ymmärtää, että lähes kaikki kwanit pitivät kilpailuita ja kävivät kilpailemassa.
Totta, saatoin ilmaista hieman epäselvästi. Hammurabin aikoinakin on kamppailu-urheilussa otettu erää osana lajeja, mutta _kilpalemisen_päälle_ rakentamista se ei mielestäni ole. Toki opimme jo vanhoista Kungfu-leffoista, että maan kiertäminen ja kilpailevien koulujen opettajien pieksäminen, astaloilla tai ilman, lisää myöhemmin perustettavan oman koulun suosiota jos sattuu hengissä säilymään sen perustamiseen asti... Mutta taas, irvailematta, voiko perustellusti sanoa, että se on pohja nykyiselle kamppailu-urheilulle?
ITFn puolelta en tiedä kilpailun päälleliimauksesta, mutta WTFn ja KTAn ensisijainen tarkoitus alunperinkin on ollut olla nimenomaan urheilujärjestö.
KTA:n nykyinen missio "Its goal is to promote the martial art taekwondo as a national sport within South Korea." on paljon uudempaa tekoa, kuin alkuperäisen KTA:n. Tästä on monia romantisoituja näkymyksiä olemassa, mutta itse olen taipuvainen ajatukselle, että KTA:n alkuperäinen missio oli vain saada Kwanien dirikat pysymään aisoissa, ehkä jopa Choi:n nerokas juoni omien tarkoitustensa sisäänajoon manipuloinnin kautta. Tämän suhteen en tekisi eroa ITF:n tai WTF:n väliin, samat konnat ne on sen riitelyn siellä pitäneet yllä.
Ei tarvitse mennä Hammurabin aikoihin vaan mennään Kwanien yhdistymiseen ja KTAn syntyyn. Se on syntynyt urheiluorganisaatioksi.
Ja oikeastaan oli se KTAn alkuperäinent avoite paperilla mikä hyvänsä, niin eikö se heidän todellinen agendansa ole kuitenkin ollut se Olympia status ja huippu-urheilu. Nyt en voi kaivaa faktaa, mutta muistelen itselleni kerrotun, että KTAn perustamisen aikoihin tavoitteeksi olisi nimen omaan asetettu Olympia status. EIkö se jo kerro aika selvää kieltä mikä ko. puljun tehtävä ja suunnitelma lajin suhteen on alusta asti ollut. TOki nyt pitää musitaa, että tämän viimeisimmän väitteeni tueksi minulla ei ole antaa mitään konkreettista...
Miksi puhuisimme Suomesta, kun Taekwondon Olympiastatuksella ei ole merkitystä vain Suomalaisille harrastajille vaan koko lajille ja kaikille maailman taekwondoharrastajille yli 200 eri maassa?
Se miten Suomessa käytetään tukirahoja ja valmentajakoulutuksia sekä verkkoja ei liity mitenkään siihen pitäisikö lajilla olla Olympiastatus vai ei.
Jos liittyisi, niin millään lajilla paitsi hiihdolla ei pitäisi olla Olympiastatusta.
Siksi että Suomi on tyylisuuntien välisessä yhteistyössä, tai sen aloittamisessa, maailman terävintä kärkeä, liekö se tulosta siitä, ettei täällä ole liiemmin annettu korean pamppujen kurkoilla. Toki meilläkin on henkilöiden välisiin riitoihin perustavia typeriä riitaisuuksia, mutta ehkä kuitenkin vähemmän kuin alkumaassa.
Suomalaisten liittojen yhdistyminen ei ole hetkauttanut kansainvälistä tilannetta mihinkään suuntaan. Onhan ranskassakin kaikki kamppailulajit saman liiton alla eikä sikäläinenkään tilanne ole kansainvälistä tilannetta muuttanut mihinkään.
Tietenkin on aina mahdollisuus, että esim tällä hetkellä suomen taekwondoliittoon kuuluvat ITF tyylin seurat rupeavat treenaamaan ja kilpailemaan WTF tyylin mukaisesti ja täten ovat omalta osaltaan edes auttaneet liittojen ja tyylien yhdistymistä ja kaikkien yhteen hiileen puhaltamista.
Tässä voi olla myös väärinkäsityksen mahdollisuus, viittasin aiemmin lähinnä siihen, että suomessa ei ole osattu hyödyntää näitä mahdollisuuksia niin hyvin kuin monessa muussa maassa, jossa urheilu ja ennenkaikkea valmentaminen on hyvinkin ammattimaisella pohjalla.
Tämä on varmasti totta, mutta ei oikeastaan liity aiheeseen mitenkään.
Väitän siis edelleen, että olympia-statuksen menettäminen puraisee kaikkein koviten kansallisia lajiliittoja, urheilutoimintaa, valmentajia ja urheilijoita eikä niinkään perustreeniä ja perusopetusta suurimmalle osalle harjoittelijoita tarjoavien amatööri- ja/tai filosofisten mallien ihmisiä.

Ja perustuen ihan omiin havaintoihini, ei-kilpailu-orientoituneita harjoittelijoita on huomattavan paljon enemmän. Ehkä tämä on juuri se, minkä ammattimaisempaa urheilua halajavat kokevat ongelmaksi, mene ja tiedä.
Eli Olympiastatuksen menettäminen ei hetkauttaisi sitä massaa joka puuhastelee lajin perus ytimen vieressä menevillä poluilla? Tämä on totta. Tätäkin porukkaa toki tarvitaan myös näiden urheilupuolen ihmisten tukemiseen. Ihan vaikka vaan sen fanituksen ja henkisen tuen myötä.
Tuota ammattimaisempaa urheilua hlajavia koskevaa hajatusta en oikein ymmärtänyt...
JanneM
kesä 20, 2012, 10.46
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja olympialaiset

Puni kirjoitti:
JanneM kirjoitti: AInakin Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Koreassa voi opiskella pääaineenaan taekwondoa. Tämä tarkoittaa yleensä liikunnan alan perusopintoja, eli jonkinasteisen liikan maikan tai valmentajan opintoja. Mitä se taekwondo siinä taas tekee, niin opiskelijat opiskelevat koulunsa ohella myös sitä taekwondoa eli kuuluvat koulunsa taekwondojoukkueeseen. vrt. jenkkifutis, koripallo, paini, juoksu, hiihto jne jne jne yhdysvalloissa...

TOttakai kansallisten liittojen (ainakin suomessa) huolena on rahahanojen sulkeutuminen mikäli Olympiastatus menetettäisiin. SAMa huoli on varmasti myös kansainvälisellä liitolla. Kuten sanoin aiemmin, niin taekwondo elää huippu-urheilusta.

Mutta mitkä olis ne hyödyt taekwondolle jos laji ei enään olisi Olympialaisissa? Suomessa? Kansainvälisesti?
Tai kääntäen, mitkä olisivat haitat esim BJJ-menestystarinalle jos se olisi Olympialaisissa?
Koska Olympialaisissa on jo judo ei sinne tarvita toista judoa...
Ne BJJ harrastajat ketkä haluavat tähdätä Olympialaisiin voivat ruveta kilpailemaan judossa.
Mitkä taas olisivat suoranaiset haitat BJJn menestystarinalle jos se olisi Olympialaisissa no se, että lajin pääasiallinen tarkoitus, eli lopetushakuisuus ja millimetripeli voisivat olla sääntöjen puitteessa hävitettävien listalla koska viihtyvyys ja näyttävyys. Tätä ongelmaa tosin ei taekwondon kohdalla ole koska laji on hyvinkin näyttävä jo lähtökohtaisesti. Ainakin jos verrataan Jiu-Jitsuun.

Puni kirjoitti: Koulutuksista vielä, onko TKD-liikunnanopettaja jotenkin merkittävämpi saavutus kun esimerkiksi liikunnanopettaja? Diplomivalkku? Amerikkalainen lentopallomailailuohjaaja?
EN tiedä. Ehkä valittaessa valmentajaa taekwondo joukkueelle tai esim jonkin urheiluliiton tai järjestön toimihenkilöitä tällä erityiskoulutusalalla on jotain merkitystä. Millä taas on suurempi merkitys, niin sillä, että urheilijat pääsevät harjoittelemaan täyspainoisesti ja ammattimaisesti koko yliopisto (ja jopa lukio) uransa ajan ja saavat opiskella ilmaiseksi urheilustipendillä. Tässähän on pelkästään hyviä puolia. EIkö niin?
puni kirjoitti: Osittain olen siis sitä mieltä, että tuo O-status vaikuttaa enimmäkseen kattojärjestöihin ja urheiluorientoituneeseen kansanosaan lajin parissa, ei niinkään perustreenaajan arkeen. Suomessa siis marginaalilaji pysyy sellaisena edelleen. Valitettavasti tuo urheilupuoli on siis sitä "puuhastelua" ollut siitäkin huolimatta, että laji olympialaisissa on ollutkin.
Urheilu nimen omaan vaikuttaa siihen tavalliseen harrastajaan. Se vaikuttaa isten, että laji on pinnalla eikä uppoa. Vaikkakin se tavallisen harrastajan puuhastelu ei ole sitä huippu-urheilua tai välttämättä edes kilpaurheilua, niin voi hän kokea olevansa samaa porukkaa Moon Dae-Sunin, Steven Lopezin, Teemu Heinon ja Suvi Mikkosen kanssa ketkä edustavat omia maitaan Olympialaisissa.
Puni kirjoitti: Kymmenen suurimman kwanin kurrikulumissa ei ole ollut kilpailua ennen "hynttyitten yhteen lyömistä" eikä ihan heti senkään jälkeen, joten herättelen kysymystä, mikä on minkäkin spin-off.
Väärin. Lähes jokaisella kwanilla oli kilpailutoimintaa, mutta se oli pienimuotoista (kuten laji siihen aikaan muutenkin) ja hajanaista (kuten laji siihen aikaan muutenkin).
Esim Jidokwan joka vanhana judokouluna oli hyvinkin kilpailu orientoitunut, mutta olen antanut ymmärtää, että lähes kaikki kwanit pitivät kilpailuita ja kävivät kilpailemassa.
puni kirjoitti: Molempien suurimpien tyylisuuntien kilpailugenre on syntynyt alunperin ihan vilpittömästä rahastamisen tarpeesta, kukki on tehnyt melkoisen hyvää työtä siinä lobbaamalla lajin olympialaisiin.

Rakenteellisesti kilpailun sisäänrakentamisesta höpöttäminen on... noh, höpöttämistä, motivaattorit ovat olleet jossakin aivan muualla.
ITFn puolelta en tiedä kilpailun päälleliimauksesta, mutta WTFn ja KTAn ensisijainen tarkoitus alunperinkin on ollut olla nimenomaan urheilujärjestö.
puni kirjoitti: Ei sillä, Jussilla on pointti tuohon valkkuosaston koulutukseen, mutta kun sitä ei tällä tietoa ole suomessa osattu hyödyntää alkuhuumankaan aikana, niin pitäisin perusteltuna epäillä äkillisen tilanteen parantumista muutoinkaan. Tämä tie on pitkä ja kivinen ja epäilenpä, että matkalla on pari muutakin juttua ennen olympialaisia vastassa.
Miksi puhuisimme Suomesta, kun Taekwondon Olympiastatuksella ei ole merkitystä vain Suomalaisille harrastajille vaan koko lajille ja kaikille maailman taekwondoharrastajille yli 200 eri maassa?
Se miten Suomessa käytetään tukirahoja ja valmentajakoulutuksia sekä verkkoja ei liity mitenkään siihen pitäisikö lajilla olla Olympiastatus vai ei.

Jos liittyisi, niin millään lajilla paitsi hiihdolla ei pitäisi olla Olympiastatusta.
JanneM
kesä 19, 2012, 22.57
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja olympialaiset

AInakin Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Koreassa voi opiskella pääaineenaan taekwondoa. Tämä tarkoittaa yleensä liikunnan alan perusopintoja, eli jonkinasteisen liikan maikan tai valmentajan opintoja. Mitä se taekwondo siinä taas tekee, niin opiskelijat opiskelevat koulunsa ohella myös sitä taekwondoa eli kuuluvat koulunsa taekwondojoukkueeseen. vrt. jenkkifutis, koripallo, paini, juoksu, hiihto jne jne jne yhdysvalloissa...

TOttakai kansallisten liittojen (ainakin suomessa) huolena on rahahanojen sulkeutuminen mikäli Olympiastatus menetettäisiin. SAMa huoli on varmasti myös kansainvälisellä liitolla. Kuten sanoin aiemmin, niin taekwondo elää huippu-urheilusta.

Mutta mitkä olis ne hyödyt taekwondolle jos laji ei enään olisi Olympialaisissa? Suomessa? Kansainvälisesti?
JanneM
kesä 19, 2012, 14.08
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja Olympialaiset

Puni kirjoitti: En nyt kyllä kehus lajin ammattimaisuutta nykyiselläänkään, tai ehkä vähän, junioritoimintaan ollaan satsattu kovasti, siitä en osaa sanoa onko se urheiluhypetys plussaa vai miinusta, mutta on se ainakin myönnettävä, että olympiastatus tuo jonkinlaisen markkinointiedun.

Mutta sitten sitä puuhastelua... Kaikki haluaa oman palansa kakkua, siispä ITFx3, WTF, Trox, Mooye, Gom... eikö tämä jo täytä hörhöilyn viitekehystä? Kurrikulumia siis lähinnä ajattelin.
Sä puhut nyt SUomesta eikö niin?

Taekwondoa voi lukea pääaineenaan 70 yliopistossa maailmassa ja kansainvälinen lajiliitto on maailman 8. suurin urheiluliitto.

Kyllä siinä urheilussa on se ammattimaisuus. Tietenkin juniorityö on tärkeintä ja hedelmällistä. Ei se huippu-urheilu elä jos ei ole junioripohjaa. Mutta ei se poista sitä faktaa, että laji on tehty täysin kilpailulajiksi ja Olympiastatuksen tippuminen tarkottaisi lajin taantumista.

Tässä Suomen taekwondoliiton uutinen viimevuodelta WTFn levinneisyydestä
http://www.suomentaekwondoliitto.fi/?x103997=370049" onclick="window.open(this.href);return false;
JanneM
kesä 19, 2012, 12.30
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja Olympialaiset

Mä en näkis siinä mitään positiivisia puolia jos taekwondo tippuis Olympialaisista.
Laji on kehitetty urheiluksi ja se elää huippu-urheilusta. Jos Olympiastatus hukattaisiin, niin laji taantuisi puuhsateluksi ja kaiken maailman pseudo IP hörhöilyksi tai lasten leikkikouluksi.
MItä vahvemmint aekwondo saadaan pysymään Olympialaisissa, niin sitä vahvempi jalansija sillä on kamppailulajien kartalla.

ITF treenaaja voi mennä Olympialaisiin mikäli omaa ävhintään 1.dan mustan vyön Kukkiwonista ja on läpäissyt WTF taekwondon Olympiakarsinnat. ONko hän silloin ITF harrastaja vai WTF harrastaja...? VAI molempia? Mutta fakta on ainakin se, että enemmän on keskitytty WTF taekwondoon. Ihan vaan kokeilemalla ei taekwondossakaan mennä Olympiakarsinnoista läpi.
JanneM
kesä 19, 2012, 10.51
Keskustelualue: Dojang
Aihe: Taekwondo ja olympialaiset
Vastaukset: 49
Luettu: 19605

Taekwondo ja olympialaiset

Olympialaisten taekwondosta on aika vähän juttua ollut.

Suomellahan on nyt Olympiaedustaja (Suvi Mikkonen) keneltä on tulosten valossa lupa odottaa jopa voittoja turnauksessa. En tiedä riittääkö Suvin rahkeet mtialeille asti, kun en niin aktiivisesti seuraa taekwondoskeneä tällä hetkellä, mutta toivon, että sieltä mitali tulisi. Uskon, että suomalainen taekwondon Olympiamitali olisi juuri sitä mitä taekwondo ja kamppailulajit ylipäätään kaipaavat. Vrt. esim Kurling mitali ja Markku Uuspaavalniemen julkisuus ja suomeen nousseet kurlinghallit ja kentät.

Suvi mikkonen suomen taekwondoliiton sivuilla
Suvi Mikkonen Olympialaisiin

Mutta onhan sitä taekwondoa muuallakin. AIka paljonkin.

Sabunim Metti Jumanin blogissa on hyvä kirjoitus brittien Olympiapolitiikasta.
Muituttaa hieman suomen painiliiton tilannetta joskin vieläkin törkeämpi mielestäni.
http://blogmydo.blogspot.fi/2012/06/kokki-sopassa.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Samasta blogista myös linkki uutiseen Korean Olympiaedustajista.
http://www.wtkmedia.com/news/articleView.html?idxno=211" onclick="window.open(this.href);return false;

Itteä ainakin kiinnostaa erityisesti Suvin menestys kisoissa, mutta myös Olympiataekwondo ylipäätään.