Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 23 tulosta

navajas
maalis 20, 2014, 16.05
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Waelceasig kirjoitti: No, ensin sinä vihjailit, että HEMA kamppailu on koreografioitua ("Tarvitsen koreografioimatonta ottelua... .").. Jonka jälkeen lisäsit, että HEMA-puolen ottelut eivät ole todellisia kamppailutilanteita: ("Itselle se tarkoittaa täyttä nopeutta, kovaa kontaktia ja ilman ennalta sovittuja tekniikoita."). Sitten suoraan sanoit, että HEMAn lyöntitekniikka ei sovellu kontaktiotteluihin: "HEMA:ssa ja SCA:ssa voimantuotto on erilainen. SCA:ssa voima tuotetaan koko kropalla ja erityisesti lantion kierrolla... HEMA:ssa liikkuminen ja etäisyyden hallinta ovat asioita, joista SCA-ottelijat hyötyisivät erittäin paljon. Lyöntitekniikasta ei niin paljoa.."

Olet käynyt lajia yhden alkeiskurssin verran. Minä kysyin sinulta jo kerran, että miten se voima tuotetaan HEMAn puolella, jos ei kerran koko vartalolla. Perustelit tätä videoilla ja sillä mitä GW on sanonut SCA:n voimankäytöstä. :smt003 Um, onko sinulla käynyt mielessäsi, että "SCA voimantuotolla" on mahdollisesti tarkoitettu jotain ihan muuta kuin sitä, että lyönnit tuotetaan vartalolla ja lyödään läpi (jota harjoitellaan jo alkeiskurssilla aktiivisesti). Esimerkiksi sellaista voimantuottoa, joka ei ole taloudellista? Matias jo totesi, että täysiä lyöminen ei aina ole järkevää. Se ei ole sitä monesta eri syystä, mutta mainittakoon se, että täysillä lyömisessä altistaa itsensä vastustajalle. Ei täten ole taloudellista eikä taktisesti järkevää lyödä liian kovaa.
Yritetään sitten taas vääntää asia rautalangasta, kun ilmeisesti se on kovin vaikea ymmärtää. Vaikka epäilen, ettei siitä ole mitään hyötyä, koska ilmeisesti olet ihminen, jonka on aivan pakko olla oikeassa, eikä kenenkään muun näkemys ole oikea.

Olen harrastanut kamppailulajeja vuodesta 1985 ja treenannut tätä keppihommaa vuodesta 1996 ja opettanut runsaat kymmenisen vuotta. Joskin nyt olen viime kesästä ollut poissa otteluista vammautumisen vuoksi, mutta kumminkin.

Kropan käytön mekaniikka on tullut kohtalaisen tutuksi näiden vuosien aikana. Siltä pohjalta pysyy kohtalaisen hyvin arvioimaan sitä, miten esimerkiksi karaten ja nyrkkeilyn voimantuotto eroavat toisistaan sekä myös aseellisten lajien.

Jos joku siis sanoo minulle, että älä generoi voimaa lantiolla, vaan käytä pelkkiä käsiä, kun terävän miekan kanssa ei muuta tarvita, niin ymmärrän kyllä, mitä hän juuri sillä hetkellä haluaa sanoa ja tarkoittaa.

Eikä terävällä miekalla haarniskoimattomaan ihmiseen todellakaan tarvitakaan samanlaista voimaa kuin silloin, kun yrittää lyödä 2mm rosteria lommolle rottingilla. Jos minä lyön terävällä miekalla kys. suojaan, niin siinä kärsii etupäässä se miekka. Jos taas lyön rottinkikepillä haarniskoimatonta ihmistä samalla voimalla kuin mikä terävällä miekalla tekee erittäin pahaa jälkeä, niin kepin jäljiltä henkilöllä ei ole edes kovin isoa mustelmaa.

Väline on erilainen, kohde on erilainen, joten toteutus on myös erilainen. Tämän olen myös moneen ottaan tässä lukuisin eri tavoin sanonut.

Joten päästään siihen seuraavaan vaiheeseen. SCA:ssa halutaan käyttää rottinkisia keppejä ja halutaan hakata niillä haarniskoitua vastustajaa ja halutaan käyttää nykyisenlaista sääntörakennetta. Sen vuoksi siinä on pakko käyttää nykyisenkaltaista tekniikkaa ja lyönteihin on pakko saada juuri tietynlaista voimaa. Lajin parissa on vuosikymmenten kuluessa käynyt hyvin moni HEMA-ihminen kokeilemassa historiallisia tekniikoita. Itsekin olen otellut usean tällaisen henkilön kanssa. Tekniikat eivät ole yleensä toimineet tässä kontekstissa. Se ei todellakaan johdu siitä, että historialliset tekniikat olisivat huonoja, vaan siitä, ettei niitä ole suunniteltu näihin sääntöihin ja varusteisiin.

Kova kontakti ei tarkoita järjetöntä huitomista. Thainyrkkeilyssäkin on kova kontakti, mutta ei se ole sen holtittomampaa kuin vanha kunnon pistekarate. Lyönnit tähdätään vaan eri paikkaan. Karatessa näpäyttämään, thaikussa läpi vastustajan.

Kepillä voi lyödä aika hemmetin kovaa ilman, että siinä altistaa itseään yhtään mihinkään. Ota huomioon, että SCA:ssa pääase ei ole pitkämiekka, koska se soveltuu tähän lajiin huonoiten. Eniten käytetään yhden käden aseita. Ja ajoituksella on erittäin tärkeä rooli tässä. Jos lyönnin ajoittaa sopivaan kohtaan, niin vastustaja ei ennätä vastata siihen.

Kova kontakti ei myöskään rasita turhia, jos tekniikka on kunnossa. Suoritus on silloin äärimmäisen rento.

Kirjoittaessa ei voi näköjään oikoa mitään polkuja. Kirjoitan aika paljon puhelimella, joten en jaksa sepustaa kovin pitkiä juttuja. Sen vuoksi tulee yritettyä tulla ymmärretyksi vähemmällä, mutta ilmeisesti se on turha toivo

Kun puhuin koreografioista tai katatyyppisestä harjoittelusta halusin viitata esim. pariharjoituksiin, joissa vastustajan hyökkäys tiedetään ja siihen tehdään vastatekniikka, joka usein on myös ennalta annettu. Näitä on käsittääkseni HEMA-puolella kohtuullisen paljon, vai väitätkö, että olen tässäkin väärässä? SCA:ssa on enemmän täysin vapaata ottelua, jossa kumpikin saa tehdä sääntöjen puitteissa mitä lystää. Ja tällä kommentillani en väittänyt, että molemmissa lajeissa on pelkästään tätä, vaan että painopiste on toinen. Vai olenko väärässä? SCA:ssa keskitytään ottelemaan enemmän kuin muuhun. Niinpä se sopii minulle paremmin, kun pidän ottelusta. Onko nyt selkeämpi ilmaisu vai väitelläänkö vielä tästäkin?

Toki voimme tehdä niin, että sinä tai joku muu teidän harrastajanne tulee ottelemaan SCA-treeneihin SCA-säännöillä käyttäen teidän lajinne tekniikoita ja todistaa kaiken tämän vääräksi. Mielestäni siinä on tosin yhtä paljon järkeä kuin siinä että minä yritän otella HEMA-turnauksessa SCA-tekniikoilla.

Tai voimme tehdä niin, että hankimme jostain lyöntivoiman mittaukseen soveltuvan hilavitkuttimen ja katsomme kummalla tekniikalla tulee isompia lukuja käytettäessä samanlaista välinettä oli se sitten miekka, keppi vai kumikana. Tässäkään ei mielestäni ole mitään järkeä, sillä molempien lajien tavoitteet ovat täysin erilaiset, joten vertailu on turhaa.
navajas
maalis 19, 2014, 16.04
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

matiasp kirjoitti:
navajas kirjoitti: Ottelukin tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Itselle se tarkoittaa täyttä nopeutta, kovaa kontaktia ja ilman ennalta sovittuja tekniikoita. SCA:ssa sen voi tehdä turvallisesti. Metalliaseilla on aina oltava jotain rajoituksia. Ja SCA:ssa ottelu on pääroolissa. Arvostan toki hyvää perustekniikkaa ja sen treenaamista, mutta haluan sen tukevan ottelua.
Pääsääntönä kilpailut lajissa eivät sisällä "sovittuja tekniikoita". Tietysti säännöt rajoittavat sitä mitä saa ja ei saa tehdä, mutta näin lienee myös SCA:ssa.

Kontaktin kovuutta ei läheskään kaikkialla rajoiteta, mutta kun ottelut käydään pisteistä (taustalla on kuitenkin ajatus, että taidot on teräville aseille tarkoitettu), ei aina täysiä lyöminen ole järkevää. On myös kilpailuja, joissa säännöillä rajoitetaan kontaktin kovuutta. Nopeuden rajoittamiseen en varsinaisissa kilpailuissa ole törmännyt.

Harjoittelussa pääsääntöisesti asiat toki tehdään rauhallisemmin, koska riskejä halutaan ottaa vähemmän. Ymmärrän, että tämä ei välttämättä ole kaikkien juttu, mutta väite että laji ei sisällä "otteluita" on yksinkertaisesti epätosi.

En siis tarkoittanut sanoa, ettei laji sisällä otteluita, vaan että sen painopiste ja toteutus on erilaista kuin esim. SCA:ssa. Mutta kuten sanoin, tämä keskustelu olisi ollut selvä ajat sitten livenä.

SCA:ssa on toki säännöt rajoittamassa tiettyjä asioita turvallisuussyistä, mutta niistä voi keskustella muualla tarkemmin, jos jotain kiinnostaa
navajas
maalis 19, 2014, 13.06
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Juu nimenomaan en tarkoittanut sitä. Miekka ja keppi, kun ovat aika eri asioita. Tosin tämä SCA:n voimantuotto kääntyy sujuvasti vesurin ja kirveen käyttöön sekä mattojen tamppaamiseen :)

Ja kilpitekniikat ja lyönnit toimii todella hyvin mellakkapoliiseilla.

Toki hyvä lyöntitekniikka kääntyy yllättävän moneen, kuten filippiinipuolella kovasti toitotetaan.
navajas
maalis 19, 2014, 12.38
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Mielenkiintoinen kuvaus. Kiitos siitä!
navajas
maalis 19, 2014, 12.25
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Selvensikö tuo minun edellinen viestini vai pitääkö yrittää muotoilla jotenkin toisin?

Veikkaan, että kaikki olisivat olleet samaa mieltä monesta asiasta kasvotusten. Eli juurikin niin, ei kannata lyödä terävällä miekalla haarniskaan. Siksi voimantuoton tarve on eri asia. Kepeilläkään ei kannata lyödä haarniskaan, mutta se on aika kivaa. :)

Ja en tosiaan mollaa HEMAA tai mitään muutakaan lajia. Eri lajien pyrkimykset ja harjoittelumuodot ovat erilaiset, siksi tekniikkakin muotoutuu sen mukaan. SCA-tekniikka ei toimisi teillä ja päin vastoin.
navajas
maalis 19, 2014, 11.53
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Varmaan ainakin kolmen: Joku HEMA:n porukka, HMB ja SCA (..ttu näitä lyhennehirviöitä :) )

Palatakseni vielä pariin kohtaan. Lajien voimantuotto on eri, koska väline ja tarve on eri. Jos laitetaan esim. tuon leikkuuvideon kohteeksi henkilö levyhaarniskassa ja kohdistetaan samat lyönnit esim rintapanssariin, niin siihen ei tule tuolla voimalla edes lommoa. SCA:n kropankäytöllä tulee ja tulee mustelma vielä lommon alle. Mutta rottinkikepillä ei saa taas leikattua mitään vaikka miten huitoo. Tarve määrittelee tekniikan muotoutumisen. Ja kuten sanoin SCA on keppitappelua, ei historiallista miekkailua.

Lyöntivoiman eron näkee myös käytetyissä varusteissa. Noilla suojavermeillä päätyisi meillä sairaalaan. Esim. tuo maski ei kestä 38 mm sivuilta sheivatun rottinkikepin lyöntiä. Ei sitten mitenkään.Se on lähes sama kuin pesismailalla löisi. Siksi meillä on kypärissä aika korkeat minimivaatimukset. Lihakset toki kestävät ihan hyvin, vaikka kipeää tekee. Mutta luut eivät.

Tarkoitus ei ole väitellä mistään kovimman lajin tittelistä. (SCA häviää kirkkaasti Venäjän touhulle) Eikä siitä, kuka on historiallisin (siinäkin SCA häviää HEMA:lle, kun kyse on nuoresta lajista)

SCA-matsausta on kehitetty vuodesta 1966. Se ei perustu katkeamattomaan historialliseen perimätietoon eikä mihinkään yksittäiseen lajiin, vaan on hyvin monen asian summa. Tekniikka on kehittynyt käytössä olevien välineiden ehdoilla. Ja välineet vaativat kovan kontaktin. Siinä SCA ei häviä, kun lajissa on panostettu lyöntivoiman optimointiin kymmenien vuosien ajan.
navajas
maalis 19, 2014, 10.59
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Tästä on turha jatkaa väittelyä. Kuten sanoin, pitäisi järjestää tapahtuma, jossa demota kutakin lajia ja niiden voimantuottoa.

Perustan väitteeni siihen, mitä noista videoista näkee kropan käytöstä ja siihen, miten Mr. Windsor sen perusteli. Hän kielsi käyttämästä SCA:n voimantuottotapaa, koska se on kuulemma turhaa terävällä miekalla.

Mutta kuten sanoin. Turha vääntää. Ja Waelceasig, sinäkin väität hyvin monenlaista asiaa koko ajan ilman mitään kontaktipintaa väitteen kohteisiin.
navajas
maalis 19, 2014, 08.49
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Hei,

Sanoisin, että tässä ketjussa kaikki arvostelevat toisten lajia tietämättä niistä tarpeeksi. :D Myönnän, että minulla on HEMA:sta vain alkeiskurssin sekä katsottujen videoiden verran kokemusta. Sekä tietenkin otteluista niiden SCA:ssa ihmisten kanssa, jotka harrastavat myös historiallista miekkailua. Heitä on kohtuullisen paljon ulkomailla. Suomessa ei niinkään. Silti kokemus on rajallinen ja myönnän sen. Joten jos tulee vääriä oletuksia, niin pahoittelut niistä.

Mutta kuinka monella täästä on esim. SCA:sta kokemusta? Silti samanlaista yleistystä tulee.

HEMA:ssa ja SCA:ssa voimantuotto on erilainen. SCA:ssa voima tuotetaan koko kropalla ja erityisesti lantion kierrolla. Pyritään maksimaaliseen lyöntivoimaan. Ja lyönnit pyritään lyömään "vastustajan läpi", ei suojien pintaan. Miksi? Koska ottelu päättyy yhteen hyvään osumaan, joka pitää tuntua haarnsikan läpi.

Kypärän minimipaksuus on 1,6 mm. Lähes kaikilla kypärät ovat 2 mm peltiä, että ne kestäisivät ja niissä olisi riittävästi massaa. Jos keppi osuu haarniskoimattomaan lihakseen, mustelma on yleensä vähintään nyrkin kokoinen. Reisissä yleensä isompia. Suojaamattomiin luihin hyvää osumaa ei halua ottaa, kun tulee helposti sairaalakeikka.

Noilla videoiden suojilla SCA:ssa ei pysty ottelemaan. Kroppa ja kamat eivät sitä kestäisi.

Ja kuten sanoin. Minulla ei ole mitään HEMA:a vastaan. On hienoa, että sitä voi harrastaa ja oikeat ihmiset ovat löytäneet sen. HEMA:ssa liikkuminen ja etäisyyden hallinta ovat asioita, joista SCA-ottelijat hyötyisivät erittäin paljon. Lyöntitekniikasta ei niin paljoa.

Tämä keskustelu menisi huomattavasti selkeämmäksi livenä. :) Mielellään vielä niin, että tilaisuudessa olisi näytös kustakin lajista. Ja mahdollisuus kokeilla. Omat näkemykset muovautuvat parhaiten testaamalla. Ja videotkin vääristävät jonkin verran asiaa asiaa.
navajas
maalis 18, 2014, 22.01
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

eliisa kirjoitti: Historiallinen miekkailu ei todellakaan ole "pelkkää tekniikan hinkkaamista tai kata-tyyppistä harjoittelua". Otteluharjoitukset kuuluvat lähes kaikkien seurojen harjoituksiin, useissa seuroissa hyvinkin suurena osana. Myös kilpailut ovat osa lajia vaikka kaikki niistä eivät pidäkään.
Ottelukin tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Itselle se tarkoittaa täyttä nopeutta, kovaa kontaktia ja ilman ennalta sovittuja tekniikoita. SCA:ssa sen voi tehdä turvallisesti. Metalliaseilla on aina oltava jotain rajoituksia. Ja SCA:ssa ottelu on pääroolissa. Arvostan toki hyvää perustekniikkaa ja sen treenaamista, mutta haluan sen tukevan ottelua.

Mutta kuten sanoin, hyvä että jokaiselle on sopivia juttuja. Itselläkin alkaa kilometrit olla täynnä tässä kontaktipuolella.
navajas
maalis 18, 2014, 18.53
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Waelceasig kirjoitti: Tästä katsantokannasta minun on vaikea ymmärtää HMB, BotN ja vastaavia systeemejä. Jos meillä kerran on tietoa, miten asiat tehtiin, niin miksi sitä tietoa ei käytetä.
Katsantokantoja on erilaisia. Eikä kaikkea tarvitse ymmärtää, kunhan ei dissaa.

Itse halusin saada mahdollisimman autenttisen fiiliksen haarniskoidusta väkivallasta ilman vakavia loukkaantumisia. Niin singlematseissa kuin meleessäkin. SCA:ssa homma voidaan tehdä täydellä nopeudella ja kontaktilla jopa niin, että kentällä on tuhansia ilman että kukaan oikeasti kuolee tai päätyy pyörätuoliin. Mustelmia tietenkin tulee koko ajan.

Kun käytetään rottinkisia keppejä ja haarniskoita, niin tekniikka on pakosta erilainen. Manuaalien jutut eivät sellaisinaan toimi. Jos joku ei tätä usko, niin saa toki tulla kokeilemaan. Lainakamoja järjestyy.

Itse en saa oikein mitään pelkästä tekniikan hinkkaamisesta tai kata-tyyppisestä harjoittelusta. Treenasin perinteistä karatea koko teiniajan, joten se tuli kyllä tutuksi. Tarvitsen koreografioimatonta ottelua.

Onneksi lajeja on monia, niin jokaiselle riittää jotain.
navajas
maalis 16, 2014, 16.47
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Se puskaradiokin on markkinointia, vieläpä tehokasta sellaista. Ja siellä käyttäytymisellä ja asennoitumisella on erittäin iso merkitys.

Sosiaalisen median aikana viesti leviää erittäin tehokkaasti. Etenkin huono sellainen. On varmaan sellaisia, joille opettajan käytöksellä ei ole merkitystä. Mutta nykypäivänä valinnanvaraa on tälläkin puolella niin paljon, ettei kenenkään tarvitse jäädä seuraan, jonka linja ei miellytä.

Mutta kuten sanoin, onhan varmaan niitäkin, joillä tällaisilla seikoilla ei ole merkitystä. Ja jos ei ammatiksi aio opettaa, niin eihän se haittaa, vaikkei ovi käy oikeaan suuntaan.
navajas
maalis 15, 2014, 17.44
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Opettajan asenteella ja käytöksellä on minulle erittäin suuri merkitys, mutta mahtuuhan tähän maailmaan muunkinlaista ajattelua. Viestintäalan (ja entisenä markkinointoalan) ihmisenä uskon lajien positiiviseen markkinointiin, en tuohon sinun valitsemaasi tyyliin. Mutta ehkä sekin voi toimia.
navajas
maalis 15, 2014, 14.47
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Elävöittäjäpuolella on toki joitakin ryhmiä, joilla on taipumusta samanlaiseen elitismiin. Itse en sellaiseen kuulu. SCA on aika liberaali järjestö, joita jotkut porukat katsovat sen vuoksi kieroon. Meillä kun jokainen saa valita oman tasonsa. Toisilla se on todella korkealla, toisilla ei, mutta kaikilla on kivaa.

Itse voisin toki ryhtyä samanlaiseen suoraan hyökkäykseen fiilispohjan sun muun suhteen sinun harrastustapaasi kohtaan Deus Vult, mutta ei siinä ole mitään järkeä. Sen toki sanon, että koetko näillä kirjoituksillasi mainostavasi omaa kouluasi positiivisesti? Etenkin kuin iso osa HEMA:n potentiaalisesta asiakaskunnasta on elävöittäjäpuolella. Ja arveletko, että jos joku sadoista suomalaisista elävöittäjistä, jotka minäkin tunnen, kysyy mielipidettäni siitä, niin voin varauksetta antaa positiivisen lausunnon?
navajas
maalis 15, 2014, 11.38
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Vaatetuksen suhteenkin on erilaisia harrastajia. Itse ompelen kaiken käsin, mutta käytän valmiita kankaita. Tunnen ihmisiä, jotka kehräävät, värjäävät ja kutovat kankaatkin itse. Yksi jopa hankki tiettyjä lampaita, että saisi mahdollisimman keskiaikaista villaa. Vaimoni opiskelee nykyään Saksan eri alueiden 1500-luvun lainsäädäntöä kirjoista, joita ei saa kuin Saksan yliopi tojen kirjastoista, voidakseen elävöittää pukeutumista autenttisemmin. Tietyillä alueilla tietyt värit ja materiaalit oli kielletty tietyiltä yhteiskuntaluokilta. Voidakseen elävöittää jotain yhteiskuntaluokkaa tulee tuetää, mikä on sallittua. Toinen harrastaja laittaa päälle jotain Costnerin Robin Hoodista tuttua ja on tyytyväinen.

Tätä voi täysin verrata siihen, että jonkun harrastajan mielestä miekalla lyödään, toiselle siellä on ties mitä capo di tutti frutti mare -tekniikoita. Kukaan ei silti ole autenttinen, mutta kaikilla on kivaa.

Autenttisuutta voi tavoitella monella tasolla. Se että keskiverto HEMA-harrastaja sanoo pukeutuvansa keskiaikaisesti voisi olla HC-elävöittäjälle yhtä punainen vaste kuin joillekin tuntuu olevan se, että joku sanoo harrastavansa keskiaikaista miekkailua haarniskassa. Miten kukin sitten ilmaisee asian, määritelee oman elitismin tason.

Toivoisin avarakatseisuutta. Jollekin haarniska on tärkeämpi kuin tekniikka ja päin vastoin.
navajas
maalis 14, 2014, 07.32
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 41946

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Ja ihan hyvän haarniskan saa halvemmallakin, jos käyttää itäeurooppalaisia tekijöitä. Eli hinta ei ole niin suuri este. Toki jos haluaa jotain etsauksia tai muuta sellaista ja tiettyjä materiaaleja, niin sitten hinta nousee.

Ja kuten jo aiemmin sanoin, en ole ikinä väittänyt SCA:n olevankaan autenttista. Sanoin sen olevan moderni keppiottelu. Samalla sanoin, ettei kukaan voi väittää olevansa autenttista. Mutta sanoin myös, ettei HEMAkaan sitä ole. Tässä puhun siis akateemiselta kannalta. Lajikokemustahan siltä puolelta minulla on vain se yksi kurssi. Muuta kamppailupuolta sitten 80-luvun puolivälistä.

Mutta täällä tätä lajia kritisoivilla on siitä kokemusta vain yksi video. Se ei mielestäni ihan riitä. Kuten sanoin, siinäkin on kaksi puolta. Se melee ja se single. Itsekään en siitä meleestä niin perusta. Katsokaa edes niitä singlen parempia matseja.

Ja aseitakin on muita kuin se miekka. Ottelijatkin ovat havainneet miekan tehottomuuden. Kilvellä saa pahempaa jälkeä.

Jokainen keskiaikalaji on kompromissi jonkin suhteen. SCAssa saa lyödä ja pistää täysillä ja voi mallintaa massasotiakin suht turvallisesti, mutta pitää käyttää rottinkia.

BotNssa voi lyödä täysillä metalliaseilla, mutta pistäminen ei onnistu turvallisesti.

Hemassa voi lyödä ja pistää metalliaseilla, muttei turvallisesti voi tehdä kaikkea täydellä teholla eikä mallintaa kaoottista sotaa.

Ja niin edelleen.