Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

JukkaS
loka 29, 2021, 10.26
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Jousiammunta ja jousimetsästys
Vastaukset: 373
Luettu: 90365

Jousiammunta ja jousimetsästys

Peukkuammunta ja välimeren otehan ovat tosiaan käytännössä toistensa peilikuvia – jänteestä irti päästettäessä syntyvä jännepoikkeama on nuolen puolelle molemmissa. Eli jousiampujan paradoksin näkökulmasta tilanne on identtinen, joskin peukulla ampuessa jännepoikkeama on jonkin verran pienempi (laukaus on puhtaampi). Oikealta puolen jousta ampuessa on toisaalta vielä mahdollista käyttää ns. khatraa, eli tekniikkaa missä jousi ammuttaessa "ojennetaan suoraksi". Jousi viedään siis ampumahetkellä ikään kuin nuolen alta pois, mikä on taas analoginen tippuvan nuolihyllyn kanssa. Näin on mahdollista ampua melko puhtaasti eri jäykkyyksisiä nuolia, eikä nuolen tarvitse olla juuri oikeanlainen jouselle.

Mutta tähän liittyen: mikäänhän ei varsinaisesti estä ampumasta sormivedolla jousen oikealta puolen. Esimerkiksi ns. slaavilainen veto on paljon käytetty ammuntatekniikka. Tässä yksi esimerkki:



Tässä tapauksessa jännepoikkeama on tismalleen päinvastainen kuin välimeren otteessa tai peukulla ammuttaessa, mutta khatran käyttö mahdollistaa silti puhtaat ja tarkat laukaukset.
JukkaS
marras 11, 2019, 07.54
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Jousiammunta ja jousimetsästys
Vastaukset: 373
Luettu: 90365

Jousiammunta ja jousimetsästys

Andy kirjoitti: marras 10, 2019, 23.43 Ystäväni oli kiinnostunut ajatusleikistä, että olisi teräksestä valmistettu jousi. Sellaisia ei ole, joten varmaan siihen on joku syy. Varsijousen kaaria on kai tehty joskus teräksestä tai jopa raudasta, mutta tarkoitan tässä nyt normaalia käsijousta. Jos sellaisen yrittäisi rakentaa, niin millainen se olisi ominaisuuksiltaan?
Persiassa ja Intiassa on 1700-1800-luvuilla tehty teräsjousia, joten niitä kannattaisi varmaan ensin tutkia. En lonkalta osaa heittää ajatusta parhaimman mallin perään, mutta moderneista materiaaleista jokin jousiteräksistä tuohon varmasti parhaiten istuisi :)
JukkaS
helmi 17, 2018, 10.04
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Jousiammunta ja jousimetsästys
Vastaukset: 373
Luettu: 90365

Jousiammunta/jousimetsästys

MtJ kirjoitti:Mulla on 7.6mm nuolen paksuus, täytynee koittaa paksumpia 8.8 mm nuolia ensin. Koitin kymmenkunta laukausta ja vaihdoin jopa nuolen toiseen välissä ja aina samat temput. Ihme liidokki.. Kun 100 grainin taulukärjen vaihtoi takaisin niin 20 metristä osui jälleen siihem mihin tähtäsi.
Onko sulla millainen sulitus nuolissa? Isot kärjet tosiaan voivat kaivata sulituksen suurentamista tai viistoa / helical -sulitusta, jotta nuolen saa vahvempaan pyörimisliikkeeseen. Pyörimisliike vähentää tuota leijaamista kun terät eivät saa samalla tavalla "ilmaa alleen". Avautuvat kärjet on toki kanssa hyvä vaihtoehto.
JukkaS
helmi 6, 2018, 09.25
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Jousiammunta ja jousimetsästys
Vastaukset: 373
Luettu: 90365

Jousiammunta/jousimetsästys

MtJ kirjoitti:Tässä pyöritellyt nyt hommaa, niin täytynee pistää vanhoja rättejä juuttikangassäkkiin, sitä kangasta sattumalta löytyi kotoa metrikaupalla. Lisäksi pohtinut tässä jousikalastusta, kun vermeetkin on nyt sitten, niin siinä lie toiminee harjoittelua varten muovipullo täytettynä uretaanilla.

Se kyllä täytyy myöntää, että etenkin jousikalastus oli todella mielenkiintoisen oloista hommaa. Siis metsästellä kaloja jousella, mikä voisi olla parempaa?
Jousikalastus on kyllä vinkeää hommaa. Vaatii vain aikalailla harjoittelua että oppii ampumaan oikeaan paikkaan - laskeskelin, että jos maali on puolen metrin syvyydessä ja viiden metrin päässä, niin joutuu jo metrin verran ampumaan nähdystä maalista lyhyeksi että osuu. Tuollainen avantokalastus lienee ammunnan puolesta helpompaa kun valo ei pääse taittumaan niin paljoa.