Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 8 tulosta

oskar
touko 21, 2020, 13.37
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

Taijiquanin historiaa ja nykypäivää

Taijin harjoittaja kirjoitti: huhti 29, 2020, 23.18 Katsoin tuon läpi vähän nopeutettuna. Alkuun olin sitä mieltä, että tuo täti on 5-10 kiloa ylipainoinen ja tai chissä kaikki tai lähes kaikki harjoittelijat ovat hoikkia - syynä on osittain harjoittelu ja osittain se, että oppilaita opetetaan seisomaan suorana.
Aika ihmeellisiä yleistyksiä taas latelet. Ei kaikki taijita harjoittelevat ole hoikkia. Tiedän aika monta tuhdinpaa taijita tosissaan treenaavaa kaveria ja taiji-mestaria (esim Yang Chengfu ja Chen Yu). Itsekin olen lihonnut 10kg sen jälkeen kun aloin treenata taijita. :D
Miten suoraan seisominen vaikuttaa painoon?? Painoon vaikuttaa mitä ja miten paljon syöt, miten paljon kulutat, ikä, geenit, suoliston toiminta jne. Omalta kohdalta esimerkiksi paino on todennäköisesti noussut koska olen siirtynyt fyysisemmistä lajeista (baji ja bagua / jalkapallo) taijiihin, vaikka taijita treenaan määrällisesti enemmän, taiji kuluttaa vähemmän. Myös ikä ja muut asiat vaikuttavat. Seison suorassa. :D

Ja voin sanoa, että chen tai chin pitkässä muodossa (74 tai 96 liikettä) ensimmäisessä osassa hypätään 180 asteen hyppypotku, toisessa 360 asteen hyppypotku ja kolmannessa 540 asteen hyppypotku, joten se hypyistä.
Onko nämä liikesarjat modernin wushun kilpa-taijita vai mitä Chen sarjoja?
Meillä perinteisessä Chenin pitkässä liikesarjassa (yilu, 83 liikettä) ei ole yhtään hyppykierrepotkua. Yksi saksihyppypotku on ja muita potkuja.
oskar
kesä 2, 2019, 12.51
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

Taijiquanin historiaa ja nykypäivää

No niin, nyt ymmärrän näkökulmasi ja olen pääasiassa samaa mieltä. Kiitos vastauksesta! :)

Olen samaa mieltä siitä että pelkästään taijita harjoittamalla on hyvin vaikea kehittyä hyväksi kamppailutaidoissa. Itse näen taijin potentiaalin ennemminkin kehittämään, syventämään ja viemään eteenpäin jo olemassa olevia kamppailutaitoja. Nykyajalta ei tule mieleen oikeastaan yhtään mestaria, joka olisi oikeasti hyvä taijin kamppailupuolessa, eikä olisi nuoruudessaan treenannut jotain muita lajeja ja ollut jo jonkin sortin tappelija ennen taijin aloittamista. Tämän takia epäilenkin että taijita on ennen treenattu alkuun aika eri tavalla kuin nykyään. Tai ehkä se on nykyisilläkin harjoitusmenetelmillä periaatteessa mahdollista, mutta kuten taijin kuuluisa sanonta sanoo taijita pitää ensin treenata 10 vuotta ennen kuin lähtee "ulos kokeilemaan taitojaan".

Itsekin otin taijin joitakin vuosia takaperin kakkos(/kolmos)lajikseni, ehkä jopa hieman vastahakoisena, mutta näin siinä kyllä paljon hyötyjä tekemiseeni. Pian huomasin treenaavani pääasiassa taijita, koska se vei osaamistani selvästi tehokkaimmin eteenpäin. Enkä ole todellakaan katunut päätöstäni.

Kyllä, paljon on opittavaa ja se tekee tästä kaikesta mielenkiintoista. Hyviä treenejä sinne päin! Jatketaan harjoitusta.
oskar
touko 31, 2019, 18.44
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

Taijiquanin historiaa ja nykypäivää

[mention]Taijin harjoittaja[/mention] miksi sinun on niin vaikea hyväksyä sitä, että taiji on taistelulaji?

Taiji on alunperin taistelulaji ja on sitä edelleenkin niille jotka sitä taistelulajina harjoittaa. Taiji on myös terveysliikuntaa ja terveysliikuntana sitä nykyään ehdottomasti suurin osa harjoitteleekin. Mutta eihän se ole keneltäkään pois jos sitä edelleen tehdään taistelulajina. Eikä se ole keneltäkään pois jos sitä tekee terveysliikuntana. Mutta jos haluaa ymmärtää taijita kokonaisuutena on siihen sisällytettävä myös kamppailupuoli. Ilman sitä lajista menetetään sen yksi oleellisin osa. Toki kaikkien ei tarvitse taijin kamppailupuolta osata, ilman sitäkin saa varmasti paljon terveyshyötyjä. Tosin niiden jotka lajia opettavat ja siirtävät seuraavalle sukupolvelle, olisi mielestäni erittäin tärkeää osata myös lajin kamppailupuoli. Muuten se menetetään.

Qigong on erinomainen esimerkki terveyslajista. Siinä millään liikkeellä ei ole (tietääkseni) mitään kamppailusovellusta. Liikkeet on kehitetty vain edistämään terveyttä.

Taijissa taas jokaisella liikkeellä on oma kamppailusovellus. Monet kamppailusovelluksista on myös varsin brutaaleja ja oivaltavia (ainakin Chen taijissa). Tämä osoittaa kiistatta lajin rikkaan taisteluperinteen.

Myös taijin kuuluisimmat mestarit ovat tulleet aikanaan kuuluisiksi juurikin taistelutaidoistaan, ei terveysosaamisestaan. Yang Luchan, Chen Fake, Feng Zhiqiang jne.
oskar
touko 17, 2019, 00.18
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

Taijiquanin historiaa ja nykypäivää

Ihan kiva lyhyt dokkari-video Yang taijista.

oskar
touko 14, 2019, 12.12
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

Taijiquanin historiaa ja nykypäivää

Joo samoilla linjoilla Lassen ja Karin kanssa.

Miksi taijin pitäisi mustavalkoisesti olla joko kamppailu- tai terveyslaji? Taiji on molempia. Oikeastaan siinä on mun mielestä kolme puolta: kamppailu, terveys ja meditatiivinen/henkinen (tälle vähän vaikea keksiä hyvää sanaa, kun noista ihmisillä on niin monenlaista mielikuvaa). Taijin perusta on kamppailu, johon se pohjautuu, siitä on ehdottomasti monenlaisia terveyshyötyjä ja taijin avulla voi mennä varmasti hyvinkin diippeihin sfääreihin sisäisen rauhan, neigongin ym saralla. Se mihin taijin treenaajat keskittyy on tietysti jokaisen oma asia ja tämäkin focus vasrmasti muuttuu treenin ja ajan myötä.
oskar
touko 13, 2019, 09.38
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

ITCCA

Tässä toinen aiheeseen sopiva video:

https://www.youtube.com/watch?v=eU0nI1VPaNk&t=7s

Taijissa progressio liikesarjasta kamppailuun menee periaatteessa:
liikesarja > tuishou (push hands) > vapaampi sparraaminen > matsaaminen

Mun oma harjoittelu keskittyy tällä hetkellä hyvin paljon liikesarjaan ja push handsiin. On ollut kiinnostava huomata miten liikesarja ja push hands ovat oikeastaan sama asia (tai pitäisi olla). Sen mitä teet push handsissä pitäisi pystyä tekemään samalla tavalla liikesarjassa ja sen mitä teet liikesarjassa pitäisi pystyä tekemään samalla tavalla push handsissä. Vaikeaa tuo kyllä on, mutta hyvin kiinnostavaa.

Ilman että tekee push handsiä tai ymmärtää edes vähän liikkeiden kamppailusovelluksia taijin liikesarjat jäävät helposti tyhjäksi. Varsinkin push hands auttaa ymmärtämään mikä on oikea asento ja kamppailusovellukset, mikä on oikea liike (näin hyvin yksinkertaistetusti). Ilman noita on mun mielestä aika vaikea päästä taijissa kovin pitkälle.



ps. [mention]Taijin harjoittaja[/mention] et näköjään halunnut vastata aiksempiin kysymyksiini. Sori jos ulosantini on vähän tyly, mutta se johtuu ihan aidosta hämmästyksestä. Olisin aidosti kiinnostunut mistä olet saanut tuollaiset käsitykset "perinteisestä taijista"? Joltain opettajalta? Kirjoista? Omista pohdinnoista?

pps. Onkohan täällä vielä jotain moderaattoreita? Tää keskustelu ei oo tainnut enää pitkään aikaan liittyä mitenkään ITCCA:han. Ehkä nää kannattaisi jakaa omaan keskusteluun?
oskar
touko 10, 2019, 22.36
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

ITCCA

Taijin harjoittaja kirjoitti: touko 10, 2019, 17.23 Mitä jos nyt vähän rauhoitut ja kerrot onko mestari Lu opetellut Yangia ja perustuuko hänen opettamansa taistelulaji Yangiin vai Cheniin?
Milloin mä en ole ollut rauhallinen??
Lü on opetellut Yangia Wei Shurenilta 90-luvullta lähtien. Hän opettaa sekä Yangia että Cheniä.
Joo ja tiesin kyllä mestari Lun mutta en puhunut hänestä aikaisemmissa kirjoituksissa, koska minusta hän ei opeta perinteistä Taijia. Hän varmasti osaa sitä mutta hän ei opeta sitä, koska perinteinen Taiji ei ole taistelulaji. Taijiin täytyy tehdä jotain anttijm:n kertomaa MDA:n tyyppistä opetusmenetelmän muutosta tai sitten mestari Lun tekemää opetusmenetelmän muutosta, jossa tietääkseni ainakin osa liikkeistä perustuu Cheniin mutta ei opeteta kokonaisuutta vaan tehokkaita yksittäisiä liikkeitä ja ne viedään perusteellisemmin ja pitemmälle läpi.
Jos nämä opetusmenetelmämuutokset tehdään niin taistelulajina Taiji paranee mutta vuosisatojen mittaiset perinteet menetetään. :-/
Mitä??? Hyvin erikoinen näkemys taijista, eikä tossa ole juuri mitään tolkkua. Mistä olet saanut tuollaiset kuvitelmat taijista?

Taiji on alunperin taistelulaji ja on sitä aina ollut. Mitä se on jossei taistelulaji? Terveysliikuntaa? Tie spirituaaliseen valaistumiseen? Treenasi taijita mistä syistä tahansa, niin jos ei treenaa taijin kamppailupuolta, ei treenaa lajia kokonaisvaltaisesti, eikä voi ymmärtää sitä kokonaisvaltaisesti. Silloin siitä jää osa pois ja hyvin oleellinen osa. Juurikin tällöin menetetään vuosisatojen mittaiset perinteet.

Olet saanut jostain hyvin ihmeellisiä käsityksiä Lün opetusmenetelmistä. Lü opettaa taijita aikalailla niin kuin häntä on opetettu. Ei hän ole tehnyt siihen juurikaan muutoksia. Ja Lü todellakin opettaa kokonaisuutta. Hän opettaa taijin kamppailupuolta, mutta myös syvempää olemusta.
oskar
touko 10, 2019, 14.56
Keskustelualue: Wu Guan
Aihe: Taijiquanin historiaa ja nykypäivää
Vastaukset: 84
Luettu: 37900

ITCCA

Taijin harjoittaja kirjoitti: touko 7, 2019, 07.57 Ja joo - Yang ei ole ollenkaan taistelulaji, Chenissä on jotain taistelulajipiirteitä. Yang on lähinnä joogaan verrattava rentoutumis- ja kehonhuoltolaji.
Toi on varsin paksu väittämä. Kyllä Yang-tyylikin on edelleen taistelulaji, jos sitä sellaisena harjoittelee. Ongelma on vain että suurin osa Yang-tyylin opettajista/mestareista ei sitä osaa kamppailulajina, tai eivät osaa tapella, tai eivät sitä sellaisena opeta. Mutta kyllä maailmasta edelleen löytyy ihmisiä jotka harjoittaa Yang-taijista ihan kamppailulajina. Tosin niitä on varmasti reippaasti alle 1% kaikista Yang-tyylin harjoittelijoista, varmaan alle 0,1%.

Suomestakin löytyy mestari joka osaa hyödyntää Yang-taijita kamppailuun, Lü Baochun.