Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

tube
tammi 15, 2009, 23.26
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92374

Ruokavaliokatsaus

MMh. En ole ihan vielä vakuuttunut. Olisiko referenssejä lähteisiin joilla ei ole (omia) kaupallisia intressejä mukana?

Blogissasi ja artikkelissasi (http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/9" onclick="window.open(this.href);return false;) kritisoit toista tutkimusta, mutta et kuitenkaan kerro miten muissa tutkimuksissa kehon koostumusta on mitattu ja mitä virheitä siihen liittyy. Tiedätkö tarkemmin minkälaisia nuo DEXAn virheiden suuruudet ovat?

/T
tube
kesä 15, 2008, 22.16
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92374

En jaksa lukea tota koko Berardin artikkelia läpi, koska jo alkumetreiltä on mun mielestä selvää, että ei nähdä metsää puilta. En ole ravitsemustieteilijä, mutta kuulisin mieluusti joltakulta joka on, mitä Sebastian & Co:n ajatuksista yleensä tykätään. Related articles ei tuota juurikaan osumia ekä lainkaan osumia jotka olisivat jonkun muun kirjoittajan. Ovat tosin näemmä viime vuonna julkaisseet jutun, jonka mukaan tästä "low grade systemic acidosis":ksesta iso osa johtuu liiasta ruokasuolan (NaCl) saannista. Absrakti ei paha kyllä kerro numeroita (esim kuinka suuri tuo asidoosi on) enkä nyt pääse käsiksi full textiin. Mittauksia on myös aika vähän, 77 hlö, mutta vain kourallinen verikaasuanalyysejä.

Anyhoo. Happo-emästasapaino on yksi elimistön tarkimmin säädellyistä asioista, koska lähes kaikilla entsyymeillä on melko kapea tehokkaan pHn alue. Terveet munuaiset (ja keuhkot) kykenevät hoitelemaan pHn säätelyn hankalissakin tilanteissa. Ravinnon happo-emästasapainolla on merkitystä hankalissa munuaistaudessa tms erikoistapauksissa.

Mun mielestä noiden ravinnon happoloadien laskeminen on ihan huuhaata, jos johonkin haluaa kiinnittää huomiota, niin sitten turhan suolan välttämiseen kannattaa panostaa. Mielipide, siis.

P.S. Jos haluaa hienostella sanoilla, se on alkalisuus (tai alkaliteetti).

Edit: katsoin nyt vielä huvikseni ko. sivun referenssin 7 (glutamiinin lisääminen ruokaan neutraloi asidoosin) - jutusta ei löydy netistä koko abstraktia (vaan 250 ekaa sanaa), mutta otsikko on "Enteral glutamine spares endogenous glutamine in chronic acidosis" joka on melko kaukana väitteestä mitä ko artikkelilla tuetaan.

/T
tube
helmi 4, 2008, 12.59
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92374

Kallen kantsii ehkä vilkaista "Liika sokeri"-ketju. Fysiologisesti hyvin matalahiilihydraattinen ruokavalio ei ole erityisen nokkela ratkaisu.

Tutkimustieto Atkinsistä ja muista low carb -dieeteistä sanoo, että laihtuminen / painonhallinta perustuu vähäisempään kalorien saantiin, ei metabolisiin muutoksiin.

Sinänsähän kyllä ilman hiilihydraattien laskemista runsaasti kalaa, jkv lihaa ja paljon kasviksia (eikä pullaa tai sokerilimuja) on hyvä esimerkki terveellisestä ruokavaliosta.

/T
tube
helmi 2, 2008, 20.21
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92374

Maul kirjoitti: pakko avautua tästä: mistä asti kolme tuntia kävelyä VIIKOSSA on ollut himoliikuntaa?

Jos muuten himoliikunnaksi lasketaan 3 tuntia kävelyä viikossa ja tämä "himoliikunta" sitten lisää jotenkin ratkaisevasti sydäninfarktiriskiä niin millaisessahan riskiryhmässä sitten vähän ahkerampi treenaaja on? :D
En nyt jaksa innostua käydystä keskustelusta sen enempää, mutta huom kirjoituksen alkuperäinen kohderyhmä, joka siis ei ole kamppailulajiharrastaja (tietenkään). Keskimääräiselle ylipaino-ongelman kanssa kamppailevalle MBO-kansalaiselle kävellen kauppaan meneminen on kauhistus ja erikseen liikkumaan lähteminen kuulostaa vieraalta (koska telkkarista tulee CSI).

Liikuntaa lisäämällä ilman ruokavaliomuutoksia ei ole erityisen helppo laihtua (koska helposti käy niin, että syö isompia annoksia tai toisenkin kahvileivän "kun on tullut liikuttua").

Päivittäisestä ruoasta on ihan sikana helpompaa karsia 500kcal kuin liikkua ylimääräistä 500kcal ja pitää ruokavalio entisenlaisena.

Äkillinen aktiviteetitason nosto on jkv vaarallista, tietenkään jatkuvasti kovaa treenaava ei ole mitenkään erityisessä infaktiriskissä. Tämä näkyy esim ensilumien jälkeen sairaaloissa kun lunta luoneet kesän grillailleet sepelvaltimotautiset tulevat infarktinsa kanssa käymään.


/T
tube
tammi 31, 2008, 00.06
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Ruokavaliokatsaus
Vastaukset: 201
Luettu: 92374

Tämä lienee hyvä säie...

Uusimmassa Tiede-lehdessä (http://www.tiede.fi" onclick="window.open(this.href);return false;) on kerrassaan erinomainen yhden aukeaman juttu erilaisista ihme/nimi/tuotteistetuista dieeteistä.

Suureksi hämmästyksekseni se löytyy myös lehden sivuilta:
http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.p" onclick="window.open(this.href);return false; ... 94&vl=2008 josta sen nyt alle lainaan.
Tiede-lehti 1/08 kirjoitti: Ihmedieettien plussat ja miinukset (19.12.2007)

Teksti: Jukka Ruukki

Yli puoli miljoonaa suomalaista pudottaa painoaan joka vuosi.
Moni turvaa muotidieetteihin. Selvitimme, onko niissä järkeä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2008


Atkins

Lupaus Laihdut jättämällä pois hiilihydraatteja sisältävät ruoat. Pahinta ovat pasta, peruna, puuro ja ruisleipä. Lisäbonuksena vaarasi sairastua diabeteksen ja sydäntautiin laskee. Kardiologi Robert C. Atkinsin tunnetuksi tekemästä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on useita muunnelmia.

Totuus ”Alakarppaus” tepsii. Se karsii rankasti ruokavaliota ja aiheuttaa energiavajeen, jonka seurauksena kilot karisevat. Hiilihydraattien niukkuus ajaa pikkuhiljaa elimistön ketoosiin: se alkaa pilkkoa rasvoja, jolloin tarvittava energia napataan rasvahapoista. Proteiinien runsaus ylläpitää kylläisyyttä.

+ Dieetin alussa laihtuminen on nopeaa, jopa kymmenen kiloa puolessa vuodessa.
– Painon lasku taittuu puolen vuoden jälkeen, koska ruokarajoitusten noudattaminen käy liian työlääksi.
– Ummetus, päänsärky ja pahanhajuinen hengitys kiusaavat.
– Vitamiini- ja kivennäisainepuutos vaanii, kun normaalista ruokavaliosta karsitaan pois kolmannes.
– Menetät kokojyväviljatuotteiden hyödyt: diabetes-, syöpä- ja sydäntautisuojan.
– Hyvä HDL-kolesteroli kohoaa, mutta myös paha LDL-kolesteroli piikittää.
– Ruokavaliota pitkään jatkettaessa eläinrasvaa ja kolesterolia tihkuvan ruoan turvallisuus on arvoitus.


GI eli glykemiaindeksi

Lupaus Rakenna ruokavaliosi GI:n eli hiilihydraattien imeytymisnopeuden perusteella. Suosi veren sokeria hitaasti nostattavia eli matalan GI:n hiilareita, kuten ruisleipää, täysjyväpuuroja ja tummaa riisiä. Korkean GI:n takia varo sokeria, pullaleipää ja perunaa. Näin nälän tunne pysyy loitolla ja sinä hoikistut.

Totuus Vertailussa GI-dieetti hakkaa hienokseltaan tavallisen laihdutusruokavalion. Ylivoimaisuus on kuitenkin keinotekoista, koska laihdutusruokavalio sisältää vähän, jos ollenkaan korkean GI:n tuotteita.
Pelkkää GI-lukemaa ei kannata tuijottaa, sillä ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Muun muassa ruokien valmistustapa, kypsyysaste ja ateriakokonaisuus vaikuttavat hiilihydraattien imeytymiseen. Leivonnaisten, suklaan ja jäätelön GI on pieni mutta rasva- ja energiapitoisuus suuri. Porkkanan korkea GI ei puolestaan merkitse mitään, koska porkkanassa on vain niukasti hiilihydraatteja.

+ Matalan GI:n tuotteita kannattaa suosia, sillä niissä on usein terveydelle edullisia kuituja.
– GI ei ole tae terveellisyydestä: suklaapatukan ja ruisleipäpalan GI on suurin piirtein sama.
– Dieetin noudattaminen on hankalaa, koska jopa samanlaisten tuotteiden, kuten riisilajikkeiden, GI voi vaihdella hurjasti.


Zone

Lupaus Vain ihanteellisessa tasapainotilassa keho toimii tehokkaasti. Hienoviritys toteutuu ja kilot karisevat, kun syöt oikeaa ruokaa oikeaan aikaan. Tärkeintä on proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien oikea osuus kullakin aterialla nautitusta energiasta (30/30/40).

Totuus Yhdysvaltalaisen biokemistin Barry Searsin opit ovat huuhaata. Laihtuminen perustuu energian saannin niukkenemiseen, ei ravintoaineiden suhteisiin. Proteiinien tavallista suurempi määrä ylläpitää kylläisyyttä ja auttaa hoikistumaan.

+ Kaikella laihtumisella on ruokavalion koostumuksesta riippumatta suotuisa vaikutus elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan.
– Sisältää liian paljon proteiineja.
– Karsii turhaan ruokavaliosta esimerkiksi leivän.


Montignac

Lupaus Voit mussuttaa herkkuja ja silti pudottaa painoa, kunhan et syö samalla kertaa hiilihydraatteja ja rasvaa. Yhdistelmä on turmiollinen, koska valkoinen sokeri ja muut huonot hiilihydraatit kohottavat veren sokeria ja piiskaavat insuliinituotantoa, joka taas lisää rasvan varastoitumista.

Totuus Yhdistelmien kieltäminen on silkkaa puppua. Yhdellä aterialla hiilihydraatit voivat lisätä rasvan varastoitumista, sillä ilman hiilihydraattien sokeria elimistö nappaisi enemmän energiaa rasvasta. Ajan mittaan yksittäinen ateria menettää kuitenkin merkityksensä. Ranskalaisen Michel Montignacin neuvoissa on silti jotain järkeäkin. Huonojen hiilihydraattien välttäminen on terveellinen valinta.

+ Tällä voi laihtua: ruokarajoituksista seuraa, että energian saanti jää kulutusta pienemmäksi.
+ Ruokavaliosta karsitaan vain terveydelle vähämerkityksisiä asioita.
– Sisältää turhia rajoituksia.
– Ruokkii kuuriajattelua.

Himoliikunta

Lupaus Ilman liikuntaa et voi laihtua. Mitä hikisemmin huhkit, sitä enemmän saat tuloksia.

Totuus Liikunta on vaatimaton laihdutuskeino. Kolme tuntia rivakkaa kävelyä viikossa pudottaa painostasi pari kiloa muutamassa kuukaudessa. Kovatempoisempi rääkki ei juuri tuo lisätehoa, eikä kukaan jaksa rääkätä itseään päivästä toiseen.

+ Jokainen hikiliikunnalla laihdutettu kilo on arvokkaampi kuin ruokavaliolla karistettu kilo. Kehosta palaa erityisesti haitallisinta sisälmysrasvaa. Lihasten energia-aineenvaihdunta paranee, ja verisuonitus tehostuu.
– Himoliikunta lisää loukkaantumisvaaraa ja sydäninfarktiriskiä.
– Lihava ihminen ei pysty lisäämään liikunnan määrää turvallisesti niin paljon, että laihtuisi merkittävästi.
– Lihasmassan haihtumista laihdutuksen aikana ei voi liikkuenkaan estää.


Veriryhmä

Lupaus Normaali ruokavalio ei sovi kaikille, vaan ABO-veriryhmäsi sanelee, mitä saat syödä. Jos kuulut esimerkiksi A-ryhmään, voimanlähteesi on kasvisruoka, sama, jota viljelijöiksi sopeutuneet esi-isäsi noudattivat. Varsinkin kasviöljyt, soijaruoat, kasvikset ja ananas pitävät sinut solakkana. O-tyyppi on taas sukua metsästäjille ja tarvitsee siksi paljon eläinproteiineja.

Totuus Lääketieteen tohtori Peter J. D’Adamon ideoima oppi on paksua balkania. Sillä ei ole mitään todellisuuspohjaa.

+ Hyvä vitsi.
– Rajoittaa turhaan ruokavaliota.
– Levittää harhauttavaa tietoa ravitsemuksesta.


Paasto

Lupaus Paasto on hyvä startti painonpudotukselle. Sen aikana elimistö lepää ja puhdistuu kuona-aineista.

Totuus Keho menettää massaa, mutta se on pääasiassa vettä ja hiilihydraatteja eikä rasvaa. Siksi elopaino palaa nopeasti ennalleen. Ajatus paaston elimistöä puhdistavasta ja rauhoittavasta vaikutuksesta on harhaluulo. Suolisto on syntynyt työskentelemään, ei lepäämään. Suolihuuhtelu häiritsee hyödyllisiä bakteereja, jotka suojaavat meitä infektioilta, syöviltä ja jopa sydäntaudeilta.

+ Paastolla voi olla henkisenä kokemuksena jonkinlaisia terveysvaikutuksia.
– Paino nousee nopeasti uudelleen.
– Verottaa yhtä paljon lihaksia kuin rasvakudostakin.
– Pitkä paasto voi viedä näläntunteen ja altistaa syömishäiriöille.
– Ei sovi diabeetikoille eikä munuaissairauksista tai kihdistä kärsiville.


Kilot vai henki?

Tieteen viesti tapalaihduttajalle on karu: lopeta, jos haluat elää. Väestötutkimusten mukaan jatkuva laihduttaminen ja lyhempi elinikä kulkevat käsi kädessä. Varsinkin jos kiloja karistetaan pelkästään ruokavaliolla. Painonhallinta liikkumalla ei sen sijaan näytä lyhentävän elinikää.

Fiksu noudattaa kultaista keskitietä ja pysyttelee vakiopainossa (+/– 3 kiloa).



Tämä toimii

Tehokkain, terveellisin ja pysyvin painonpudotuskonsti on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen:
– koosta ruokavalion kivijalka täysjyväviljatuotteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä (60 prosenttia päivittäisestä energiasta)
– syö kolme kunnon ateriaa ja pari järkevää välipalaa päivässä
– nipistä päivittäisestä energiasta pois 500 kilokaloria (viineri, hampurilainen tai 100 grammaa suklaata)
– reippaile joka päivä vähintään puoli tuntia, kävelykin riittää.
Näillä eväillä energiansaantisi pienenee ja laihdut varmasti kaksi kiloa kuukaudessa.

Artikkelin asiantuntijana toimi elintarviketieteiden tohtori, dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta.