Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Alioppilas
heinä 21, 2017, 23.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Sparraaminen eri lajeissa
Vastaukset: 306
Luettu: 41911

Sparraaminen eri lajeissa

jonne.härkänen kirjoitti:Onko TangLangin sparrista saatavilla jotakin muitakin videoita?
Kiinnostaa tämä kovin.

Onko sparreissa normaalisti vain tietyt tekniikat käytössä vai mitkä ovat rajoitteet? Ovatko molemmat ns. oman lajinsa edustajia vai toimiiko toinen "kadunmiehen" elkein?
Onhan noita videoita, youtubessa ja muualla. Tässä kesäleiriltä 2013 Puolan osaston videointia, kunnon sparri alkaa n. 3:45.



Tässä tuorein Helsingin seuran Instagram-kanavalta.



Perusrakenteena sparraamiseen meillä on kolmiportainen järjestelmä, jossa ensin isketään avareilla ja matalilla potkuilla sekä heitoilla ja kaadoilla. Toisella tasolla, josta tämä videokin on, pannaan vaparikintaat käteen ja tehdään kaikkea mitä ykköstasollakin, mutta saa myös potkia ylös. Kolmannella tasolla otetaan hanskat pois ja lyödään paljaalla.

Tähän mahtuu sitten ihan kaikenlaista väliin, alkuun ja loppuun. Ensin tehdään paljon valmistavia harjoitteita, jossa vuorotellen hyökkäillään pelkillä avareilla ja toinen torjuu ja liikkuu pois alta. Siihen voi lisätä vastaiskuja ja painimista tarvittaessa. Kakkostason hanskailua voi tehdä tilanteen mukaan pelkillä lyönneillä, lyönneillä ja kaadoilla, jopa ottaa polvia ja kyynärpäitä mukaan. Lisäksi vaparitumput voi korvata nyrkkeilyhanskoilla, kuten alla on tehty.



Sitten voi laittaa ristikkokypärää päähän ja tempoa täysillä, kuten tässä.



Välillä otetaan ihan puhdasta pystypainia, joko kaatoihin asti tai sitten ihan vaan fiilistellään ja koetetaan päästä esimerkiksi kaverin taakse.



Joskus voi olla maalimiehiä, jotka hyökkäävät vapaavalintaisella tavalla ja joille annetaan runtua.

Erilaisia sparritapojahan on ihan miljoonia. Minun henkilökohtainen näkemykseni on, että lajin asettamassa viitekehyksessä mennään, mutta asioita voi rajottaa tai olla rajottamatta tilanteen ja henkilöiden mukaan. Tärkeintä on, että sparraa ja tekee soveltavia juttuja mahdollisimman monipuolisesti. Totta kai hommassa pitää olla ajatus mukana ja hakea sitä lajinomaista tekemistä. Tuohon ensimmäiseksi linkitettyyn Instagram-klippiin yritin keräillä niitä liikesarjoista poimittuja onnistuneita tekniikoita yms. jänniä juttuja.

Sitten tietysti on hyvä testata sitä osaamistaan niiden omien ympyröiden ulkopuolella. Muiden kiinalaislajien kanssa on tehty yhteistyötä tässä asiassa, esimerkiksi Baji-porukat ovat tunnetusti kovanyrkkisiä kavereita, joiden kanssa on kiva vääntää ja katsoa, miten omat jutut uppoavat muihin. Kilpalajien harrastajat ovat kanssa hyvää sparriseuraa. Ei se homma loppujen lopuksi mitään rakettitiedettä ole, jos tavoitteena ei ole modernin urheilulajin maailmanmestaruus, jolloin pitää jo vähän optimoida ja miettiä.


Ja mitä tulee tuohon pelisilmän hiipumiseen tauolla niin se pitää paikkansa. Olen nyt tässä kesän aikana treenaillut tuossa youtube-videossa näkyvän mestari Brendan Tunksin yhden vanhan oppilaan kanssa, joka duuninsa takia vietti Helsingissä aina yhden aamupäivän n. kerran viikossa. Kyseinen kaveri tosiaan treenaili Tunksin kovassa koulussa joskus ysärillä (mainitsi mm. sellaisen anekdootin, että mestari oli ilmoittanut muutaman kuukauden tauolta palanneelle, että se on muuten potkunyrkkeilymatsi tulossa parin päivän päästä) mutta muutti sitten Australian sisällä toiselle paikkakunnalle, jossa löysi BJJ:n. Sillä on nyt ruskea vyö siinä ja käytettiin aika paljon aikaa perinteisen tappelujujutsun perusteisiin, mutta sitten kun tuo pystyottelu oli sillä jäänyt vähän vähemmälle, niin huomasi, että kaverilla oli vähän ruostetta kertynyt. Oli sillä toki rutiinia sen verran, että ei se mitään yhteen maaliin pelaamista ollut, mutta totesi vaan, että oli hyviä pystysparreja, sai itseään vähän kuntoon senkin suhteen. Se ei siis lopullisesti lähde, kun taas treenauttaa sitä takaisin, mitä nyt tietenkin ikä vaikuttaa.
Alioppilas
heinä 12, 2017, 01.39
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Sparraaminen eri lajeissa
Vastaukset: 306
Luettu: 41911

Sparraaminen eri lajeissa

Tapani kirjoitti: Minusta pitkäkestoista iskujenvaihtosparria ei pitäis perinnelajipuolella tehdä kuin hyvin rajoitetusti sen takia, että siinä oppii iskujenvaihtosparria, joka taas siis ei ole esim just tankulan tai winkkarin kamppailutaktiikan mukaista. Enkä tässä nyt ottanut kantaa tohon puheena olleeseen videoon, vaan tämä noin yleisesti.
Minä olen tästä vähän eri mieltä - toki vain TLQ:n kohdalla, kun en winkkaria ole päivääkään treenannut. Tietenkin saman lajin sisällä on eri tyylejä, mutta tässä meidän omassamme asteittainen sparrijärjestelmä on hyvin keskeisessä osassa ja vaikka se taipuukin hyvin monenlaiseen vapaaseen harjoitteluun, pitkäkestoinen iskujenvaihto on yksi tärkeimmistä. Jos veikata pitää, niin arvioisin, että Yu Tianchengillä ja hänen opettajillaan on ollut vähän sellainen katsotaan kuka on kuka -haastematsimeininki, mikä ei sinänsä ole kiinalaisissa lajeissa kovin poikkeuksellista, ja sellaiseen(-kin) valmistautumisessa sparraaminen ihan eräkellon kanssa on tietenkin omiaan.

Itsepuolustukseen on sitten toki vähän erilaiset taktiikat, joita hiotaan toisenlaisilla harjoitteilla. On myös hyvä muistaa, että Kiina ja oikeastaan koko maailma on tuntenut nykymuotoiset ammattilaisvapaaottelut vasta melko vähän aikaa. Siksi perinteisten lajien katsominen siitä vinkkelistä on harhaanjohtavaa. Niin kiinalaiset kuin brasilialaisetkin haasteotteluita ennen 90-lukua harrastaneet kovanyrkkiset kaverit ottaisivat nykyään turpaansa 6-0 UFC-urheilijoilta, mutta heidän juttunsa ovat silti toimineet varsin hyvin siinä omassa kontekstissaan.