Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 2 tulosta

Alioppilas
syys 5, 2012, 15.47
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Teräaseiden tuottaman vahingon mekaniikka
Vastaukset: 120
Luettu: 18988

Teräaseiden tuottaman vahingon mekaniikka

sinappi kirjoitti: Miksi olisi syytä olettaa, että keskiaikainen taistelua kuvaava puupiirros tms. olisi yhtään sen tarkempi kuvaus aikansa taistelusta kuin mitä esimerkiksi Expendables 2 on 2000-luvun sodankäynnistä?
Ei olekaan. Ne ihmiset ovat kuitenkin olleet sen verran paljon meitä enemmän miekkojen ja haarniskoiden kanssa tekemisissä, että tiesivät kyllä mitä niiden kanssa voi tehdä ja mitä ei voi.

Lisäksi ihmiset ovat aina tykänneet sankaritarinoista, mutta elokuvia ei ollut keksitty keskiajalla.

Ristokin mainitsi hyvin tavasta sijoittaa historiallisia tai myyttisiä henkilöitä väärän ajan varustukseen jo kauan ennen Gibsonin Braveheartia.
Alioppilas
syys 5, 2012, 00.41
Keskustelualue: Asehuone
Aihe: Teräaseiden tuottaman vahingon mekaniikka
Vastaukset: 120
Luettu: 18988

Teräaseiden tuottaman vahingon mekaniikka

DeusVult kirjoitti:
Jussi Ekholm kirjoitti: Enpä tiedä katseliko kukaan äsken Kingdom of Heavenia, taisin nähdä sen neljättä kertaa. Ihan hyvä filmihän tuo, ja historiallisesti yllättävänkin tarkka, ainakaan minä en siellä kauhean isoja virheitä nähnyt. Yksi vaivaava asia tässäkin on vain panssarien suojaamattomuus...tämä nyt on taas Hollywoodia. Ehkä huvittavin kohta koko elokuvassa on kun Godfrey lyö suoraan rengashupun läpi puoleen väliin päätä. En suosittele kokeilemaan tätä Windlassin Sword of Ibelinillä. ;) Miekalla lyömällä rengaspanssarin leikkaaminen on lähes mahdotonta. Kyllähän sitäkin varmasti joskus on historiassa jossain määrin tapahtunut, mutta kypärät ja panssarit juurikin suojaavat taistelijaa aseilta. On todennäköisempää että suojavaruste kestää iskun kuin että miekka lävistää suojan.
On kyllä hyvä pätkä. Itseäni tosin risoo siinä eniten se, että päähenkilö on seppä jonka kamppailukokemus leffan alussa on mitä ilmeisimmin zirou. Tyypin faija näyttää tälle sitten siinä yhdessä kohtauksessa että "Pidä miekkaa näin. Tää on niinku kotka.", ja se on ainoa kamppailutreeni mitä orlando koko leffassa pääsee tekemään. Tästäkin huolimatta hän myöhemmin leffassa pistää kylmäksi kaksi aseistettua ritaria jotka yllättävät hänet puun alta nukkumasta, aseettomana. Aika luonnonlahjakkuus.

Mutta joo. Keskiaikaisessa taiteessahan usein näkee katkenneita raajoja ja haljenneita kaaleja vaikka olisi millainen rengaspanssari päällä. Samaa settiä voi lukea aikalaisesta kaunokirjallisuudesta, mm. Rolandin laulussa ja muistaakseni myös Le Morte D'Arthurissa kerrotaan aseiden välillä leikkaavan panssaria kuin voita. Toki suurin osa tästä on varmasti liioiteltua, mutta luulisi että johonkin totuuden siemeneen sekin perustuu. Luulen että vastaus voi löytyä siitä faktasta, että rengas- ja levypanssarit aikoinaan tehtiin raudasta, eikä teräksestä kuten nykyään. Näin ollen sellaisen halkaiseminen tai rikkominen miekalla olisi ollut ainakin teoriassa mahdollista. Nykyvalmisteista, jousiteräksistä rengaspanssariahan nyt ei saa miekalla lyömällä rikki mitenkään, ja vielä vähemmän jos siellä on aketoni tai vastaava alla pehmentämässä.
Rolandin laulu ja Arthurista kertovat legendat ovat aikansa Kingdom of Heaveneita. Haarniskoidun miehen halkaiseminen kahtia on ollut silloin yhtä siistiä - ja epärealistista - kuin nykyäänkin.