Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 16 tulosta

Eizei
touko 24, 2020, 00.39
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

"Moninpelissä on meneillään niin paljon, että hyvälläkin taistelijalla riittää optimoitavaa eri suuntaan pelatessa."

Niin tässä juuri ajattelin, että Komballa saattaisi olla oikeasti jotain annettavaa. Jonkinlainen ympäristö, jossa rajoja alati koetteleva kaaos on yksinkertaistettu sellaiseksi, että siellä oppii olemaan kokeneempi tai kokemattomampikin raja-arvojen puitteissa, ja sitten hälyä lähdetään asteittain lisäämään, mikä veisi hommaa eteen päin. Että olisi sitä malttia viihtyä siellä alueella, missä homma ei oikeasti mene siihen kuka kyykyttää ketä hommaan, mutta nostaa sitä osaamistasoa siellä rymistelyittä.

Kerroit Jusukin, että ehkä tuo luontainen liikkumisen tapa on kuvauksena epätarkka. Ajattelin ennen kuin tuon sanoit, että se oman kehon luonnollisen liikkumisen tapa selittyisi tuolla "tule sellaisena kuin olet" -ajattelulla. Minä alleviivaan tässä tuota sanaa "oma". Eli se nettisivujen sanoma ei ottaisi kantaa siihen, mitä on luonnollinen liikkuminen, vaan siihen, että mentäisiin sillä o-mal-la perusolemisella (mikä tässä nyt luonnostaan kelläkin on meneillään tiedostaa sitä syvemmin tahi ei) ja pyrittäisiin se säilyttämään tilanteen kiristyessä. Tämä kuvio itsessään olisi nähdäkseni perusasetelmana sellainen, että se lähtisi viemään eteenpäin, myös syvemmälle siinä omassa olemisessa, koska altistaisi sitä tutkiskelemaan toiminnassa. Siksi kysyin. Joskus kun aloituskäskystä kampitteluhomma on ensisekunneilta meininkiä "hermostunut ja löysät housussa" jo ennen kaaosta, ja pistää miettimään, että palveleeko tämä kehitystä vai lopettamista. Alkurauhalle ja sen erityiselle korostamiselle ja säilyttämiselle olisi mielestäni tilausta harjoitusmuodoissa. Melkein ymmärtäisin tuosta, miksi Komban sanotaan perustuvaan OMAN kehon luonnollisen liikkumisen tapaan. Nyt näen enemmänkin asian niin päin, että Komba perustuu jonkinlaiseen suunniteltuun ympäristöön, jossa kukin voi liikkua niin perziilleen, kun osallistuessaan sattuu liikkumaankaan (oma sen hetkinen olemisen ja liikkumisen tapa ja toimintamalli vuorovaikutuksessa). Ja Komban tavoite taas olisi saavuttaa vaikka se flow-tila ja sitä myöten soljuva plus tarkoituksenmukainen liike vuorovaikutuksessa muiden kanssa reunaehtojen puitteissa.

Mutta sitten tuosta liikkumisen ideaalista. Niin, voisin kuvitella, että jonkinnäköisessä flow-tilassa liike on ideaalista, mutta se ei välttämättä tarkoita, että se on tarkoituksenmukaista. Kamppailuwise sanoisin, että hyvällä fiiliksellä voi liikkua naama edellä nyrkkiin. Parempi tietysti, että ei. Mutta siinä, että liikkeessä on se hyvä fiilis, ei tietenkään ole mitään vikaa noin ylipäätään. Sehän on saamarin hienoa, jos joku keksii keinoja, miten sellaisen saavuttaa kukin liikkeessään paremmin ja vielä vuorovaikutuksessa jonkun toisen kanssa. Siihen vaan sitten kontekstiasiat ja tarkoituksenmukaisuus päälle. Itse menen linjaa, että kontekstiasiat ensin kuntoon ja katsellaan sitten niitä taustoja, miten hommasta saadaan mukavampaa.

Mä oikeesti uskon tohon, että fiilistelemällä voi päästä tosi syvälle liikkeen taidossa. Jopa ilman mitään älyttömiä sivistyspohjia, jos se kiinnostus suuntautuu vaan oikein. Ja siinä joku tällanen flowhomma voi toimia ihan nätisti. Saavutetaan jonkinlainen tila, missä nimenomaan ei ajatella pätkän vertaa, miten keho toimii, vaan annetaan sen toimia hurmoksessa. Kamppailijan ongelma nähdäkseni liikeasioissa on usein se lukkiutuminen kamppailuun. Pitäisi unohtaa se, että oltaisiin aina lyömässä tai potkaisemassa tai niputtamassa jotakuta (siis silloin kun ei olla). Se tekemisen ja sen kohdistamisen ajatus pitäs saada pois sieltä. Sen sijaan pitäisi pelkistää homma omaan liikkeeseen, fiilistellä ja tutkia sitä, heittäytyä, irtautua kaavoista. Meidät on luotu heilumaan täällä. Ja se oma härväys sen heilumisen eteen on joskus tiellä. Joskus se taistelu on niin syvässä, että taistellaan painovoimaakin vastaan, vaikka kuitenkin oleellisempaa olisi (kaikessa kyvyssään taistella sitä vastaan) toimia sen myötäisesti, kun puhutaan hyvästä liikkeestä. Sitten kun vahvistetaan konetta, niin painovoimalle voi huutaa Rädyn Seppona. On se nähdäkseni tosin niinkin, että kun nyrkkiräty ja hiphaphaihattelija kohtaavat niin räty voittaa. Mutta nyrkki-sepi voisi oppia haihattelijalta lasillisen ja tulla paremmaksi, kun ymmärtäs istua alas.

Kirjalaiselle en vastaa mitään. Odotan innolla, että mies tulee itse lauteille. Vahvaa tulkintaa! :lol: Nautitaan keleistä!
Eizei
touko 23, 2020, 10.19
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Tuosta omasta luonnollisesta liikkumisen tavasta. Tietysti on ihan hyvä asia lähteä veivaamaan harjoitusta perusrauhallisesta olemisesta ja sen myötäisestä liikkeestä, lisätä sitten muuttujia ja pyrkiä ylläpitämään tuota rauhallisuutta, kun meno kovenee. Tuossa tulee ainakin tutkittua mitä itsessä tapahtuu menon yltyessä, ehkä oppii tunnistamaan asioita itsessään, jota kautta sitten pääsee syvemmälle. Muutoksia mielen ja kehon alueella, mikä sitten näkyy kehon liikkeessä ja toiminnassa. Vaikka ilman jotakin kamppailullista sapluunaaja kaikessa elävyydessään homma sisältänee kamppailun vinkkelistä paljon virheitä, uskoisin tuosta olevan myös selvää hyötyä. Ja käsittääkseni se muuttujien lisäys sitten myös tuo virheitä esiin, jota myöten niitä voi korjata. Tämä tietysti vaatinee jossain määrin ymmärrystä kamppailusta, jos kamppailuksi sen haluaa menevän.

Onko Jusukin Komban tavoitteen näkökulmasta tavallaan menty jo liian pitkälle, jos meno kiihtyy niin, että pää menee jumiin ja liike jäykkenee? Vaan, että menoa on tarkoitus kiihdyttää niin, että rauhallisuus säilyy, liike pysyy kevyenä, mennään ikään kuin yhä itselle just nyt ominaisessa "olemisen tilassa". Ja liikaa olemisen muuttuessa jonkin sortin rymistelyksi Komba on loppunut, joten himmataan, ehkä jopa keskeytetään ja palataan Kombaan?

Tästä löytäisin yhtymäkohtaa omiin touhuloihin ja uskoisin olevan hyötyä ihan laajemminkin. Lienee käytössä tosin jo joka kolkassa, mutta kyllä harmillisen usein kiinnostus on nähdäkseni pää edellä rymistelyä päin mitä lujempaa on homma. Tuo Sisu Gymin feedbäkki oli siinä määrin hyvä. Hyötyä voisi olla, mutta kuinka paljon. Järjestemän osana ehkä vähemmän, henkilökohtaisen tutkiskelun osana imeytyessään ehkä enemmän. Mene ja tiedä.

Komba on saanut ainakin ansiokkaasti huomiota ja sen perustaja vastaillut samoiten siitä esiintyneisiin kysymyksiin ja kritiikkiin.

Mahtavaa, että jengiä on menossa paikan päälle tsiigaamaan ja kokemaan menoa. Märkiä unia saa ja pitää olla, mutta että JanneM:stä Komban Brand Manageri!
Eizei
touko 19, 2020, 00.04
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

JKOO kirjoitti: touko 18, 2020, 23.03 Tuossa lihavoituna on ilmaistu mielenkiintoinen tapa lähestyä uudella tavalla oppimista ajatellen haastavia asiakastilanteita sosiaali- ja terveysalalla.
Samaa mieltä. Kun lähestymiskulma ei ole se, että Kombasta haettaisiin etuja vaikka fyysiseen rajoittamiseen, alkaa homma vaikuttamaan paljon järkevämmältä. Esim. Tilanhallintaa ja no force ohjailua työporukalle pelaillen heidän omassa työympäristössään. “ahaa hittolainen mähän voin vaikka kiertää tätä pöytää ja pelata aikaa... " Voisi olla ihan paikallaan. Ainakin tietyissä piireissä on paljon poikkeustilanteita, joissa jotakuta kiukuttaa, vähän jahdataan, melutaso nousee, jotain ehkä lentää, aikaa kuluu tovi ja tilanne normalisoituu uimalla tilanteessa. Ketään ei välttämättä yritetä hakata, repiä päätä irti tai vastaavaa. Ihan turha soitella sheriffiä. Ja kyllä jollekin työnantajalle voisi upota, kun on halua mennä sen kevyimmän mukaan, ettei vaan ala lehtimiehet soittelemaan, että meillä täällä joku välikohtaus olisi sattunut ja asiakasta kopsahti temutessa...

Tässä on se, että missä se raja tulee vastaan, että homma alkaa uppoamaan joillekin jonain yleistyökaluna haastaviin tilanteisiin. Esim. Jos lähdetään sitten vaikka lisäämään sitä voimaa hitusenkin ja simuloimaan tilannetta, jossa päällenojailevaa asiakkaanrotjaketta ohjaillaan siten, että päästään uimaan turvallisemmille vesille. Jos ei ole antaa muuta kuin no forcea, niin pitäisi ainakin tehdä hyvin selväksi, ettei tämä ole yleistyökalu, vaikka tiettyyn rajaan olisikin oikein hyvä. Nyt ollaan jo välttelyä ikävämmillä vesillä. Tullaan tilanteeseen, että entäs kun se Komba loppuu, pois ei pääse ja rotjakkeen nojailu alkaa muuttua raivokohtaukseksi. Tässä vaiheessa eioota tiskiin ja suositus kutsua seuraava kouluttaja paikalle? Itse soittaisin kenkäpuhelimellani tietysti paikallisen päivystäjän [mention]JanneM[/mention] paikalle.

Veikkaan, että tällanen pelillinen treenimetodi vois olla opettavainen ja sopiva. Mutta toi lähestymiskulma... Vaikka Kombasta olisikin etäisesti hyötyä myös henkilönpaketointihommiin, rajaisin tämän ulos niin selkeästi, ettei väärinkäsityksiä pääse syntymään.

Jusukin, mainitsit pariinkin kertaan "hyvän liikkeen". Toinen taisi olla hyvä pohjaliike. Mitä tarkoitat näillä. Nettisivuilla lukee, että Komba perustuu kehon omaan luontaiseen liikkumisen tapaan. Minua kiinnostaisi tietää, mitä merkitsee sinulle Komban kehittäjänä tämä kehon oma luontaisen liikkumisen tapa, ja kuinka Komba perustuu tähän?
Komba is a collaborative and playful art based on body’s own natural way of movement and zero use of force.
Eizei
touko 16, 2020, 22.49
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Mainiosti maltit purkaa sisältöä.
Lasse Candé kirjoitti: touko 16, 2020, 21.28 Yritin pohtia että mitä uutta opin. Ehkä sen että Kombassa ei ole tekniikoita.
Tekniikatta pyöritään vähän sillä alueella, että liikutaan sillä mitä nyt sattuu kehollisesti olemaan, ja etu tulee sitten jostain tyyliin "tekniikan valinnan prosessin pyöritys" kautta. Eli lienet Lasse ihan oikeilla jäljillä tuossa. Ja nämä välinekikkailut ja muut menevät sitten osastolle "tule sellaisena kuin olet", eli jos jotain osaamista on, voi sen tuoda Kombaan ja se itsensä kehittäminen on suotavaakin. Näen tässä kuitenkin tän flow artsin (veivaan jotain kapulaa sulavasti-tulkinta) ja vuorovaikutuksen (veivaan jotain randomia jollain sakilla sulavasti) osalta selkeän kytköksen liikepuolen asioihin, mutta tämän kehittäminen (ulkoinen tekniikka, sisäinen liike, fyysiset ominaisuudet jne.) ei sitten vissiin ole se komban ydin vaan enemmän keskittyy sinne ongelmanratkaisu, päätöksenteko jne. Osastolle. Se, mitä kukakin itselleen tekee on oma asia ja peliin voi sitten kuitenkin tulla.

Alkoi päässäni ajatusleikki, että jos kombassa olisi tekniikoita, saattaisi askellus ja kevyet jalat olla listalla aika alkupäässä.
Eizei
touko 15, 2020, 21.22
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Minä tulkitsen noista Eizein poimimista ensimmäisen lainauksen tarkoittavan selkeästi flow-teorian mukaista flowta. Muista en tiedä, mutta näen enemmän sellaista ajatusta että tekniikan valinnan prosessia pyöritetään kuin että tekniikan puhtautta niinkään harjoiteltaisiin lainauksissa 2 ja 6. Lainausten 3, 4 ja 5 pointin sen sijaan näen siinä kuinka liikkeen kautta saadaan fiiliksiä ("sisäisiä kokemuksia", meditaatio, "kokemuksena ... levollinen").
Juu aika erilaiset tulkinnat meillä Lasse taitaapi olla. Ja hyvin erilaiset kiikarit tarkastella. Flown teoria on minulle vieras. Joskus räpeltänyt läpi osasen. Ja kun luen lisää, tuskin muistan seuraavana päivänä, mutta jossain alitajunnassa mylvii jotakin. Siksi kokemus on minulle näissä keskusteluissa hyvin nopeasti se, että akateemisemman vastine tuntuu puuttuvan enemmän siihen, kirjoitetaanko asioista eksaktisti niiden oikeilla nimillä, kuin yrittävän ymmärtää, mitä hurutekstaaja yrittää sanoa. Se ei tietysti ketään pahenna. Me vaan ollaan erilaisia. Luulen, että toisella on vaan tarve lukea sen suuntaista kamaa, mikä itselle imeytyy (ja mikä varmaan palvelee keskustelualustaakin paremmin) ja ohjata toista sitä kohti, eli pyrkimys taustalla on ymmärtää. Arvailen vain. Työlästä, mutta joka tapauksessa kiitos mielenkiinnosta.

Aiheeseen. Tuo lepohomma. Jos etsitään levollista tilaa taistelun siimeksessä, siihen liittynee kuitenkin Komban kohdalla liikettä, eli tämä tarkoittaisi levollista tilaa myös liikkeessä. Mä siis tulkitsin tuohon tuon liikkeen. Ja levollinen tila liikkeessä liittyy käsitykseeni liikeflowsta.

Tää "tekniikan valinnan prosessin pyöritys" oli jännä näkökulma. Itselleni ei moinen tulisi alkuunkaan ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan flow-drilleistä tai movementista (kohta6) Sen sijaan mieleeni tulisi ennemmin nimenomaan liike, jonkinlainen kehonkäytön fokus ja anti sekä kyky liikkua virtaavasti vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jonka taustalla kyky liikkua virtaavasti itsensä kanssa. Ja tämä voisi sitten toimiakin tasolla kaverit, fiilistely ja hidastettu filmi.

Mutta ei oikeassa kamppailussa. Mutta niinhän se taisi olla, että kun homma menee kolinaksi ja vääntämiseksi, niin Komba loppuu. Onko tämä se flown katkeaminen kun haaste käy turhan suureksi toiseen muuttujaan nähden... Tämähän on varsin kaunis asetelma. Kamppailussa pitäisi kuitenkin olla se toinenkin puoli jos meinaa saada jotain käytännössä toimivaa aikaiseksi. Toisaalta onhan kamppailulajien sateenvarjon alla paljon lajeja, joissa konkreettinen kamppailu on vähäistä tai olematonta. Se on ihan jees. Mutta että vaikka thainyrkkeilyyn jotain mullistavaa kombasta tahi tuotetta vaikka turva-alalle... Kulma pitäs miettiä... Empatiaa ja itseilmaisua kaaokseen kombaillen, en minä tiedä...

Ehkä Komballa voisi olla "tekniikan valinnan prosessin pyörityksen" kautta, jos sen nyt käsitin sinne päin, ideoita asemointihommiin, tehtäväsparreihin tahi vastaaviin. Hoksotinhommia ja sen alueen sparrausta. Valintojen parempaa tekemistä sisäisen ja ulkoisen tilannetsekkauksen kautta tms. Luovuuttaan näissä voi tietysti käyttää ja käyttääkin kuka tahansa kamppailuvalmentaja, tahi ammattihenkilö. Mutta ehkä tällaiseen pelihommaan erikoistunut voisi sitten laajentaa tuota pankkia luovuudellaan jos jotakuta kiinnostaa availla päätään ja antaa mahiksia siihen suuntaan.

Kyllä me kaikki voimme toinen toisiltamme oppia muutenkin. Mutta mitään sen ihmeellisempää en tässä Kombassa näe kampittelun näkökulmasta. Muuten ihan mukavan oloista touhua. Nyt vaan fokus tuntuu puuttuvan, häärätään siellä täällä. Ehkä sitä etsitään. Kehittäjän polku on varmasti mielenkiintoinen ja antoisa. Hän on nähdäkseni omistautunut, lukenut ja maailmaa kokenut, rohkea kaveri. Ja näppäräkin sälli. Komba kurottelee vaan aika sfääreihin. Komba loppuu nopeasti, kun joku thaibokraaja haluaa nyörätyssä neliössä katkaista kombaajan kahtia. Heti peruskurssin jälkeen. Olisi vähintään suotavaa, että kombaaja olisi ottanut osaa samaiseen kurssiin. Silloin jotain bonaria uskoisin Kombasta ehkä voivan olla.

Toivon kaikkea hyvää. Para todos.
Eizei
touko 15, 2020, 11.00
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Joitain otteita, joista minulle herää fiiliksiä siitä, että liikeflow ei ole vain minun heiniäni tässä keskustelussa, vaan että Komban kehittäjällä flowtilan saavuttamisen lisäksi liikeflow omassa kehossa ja flown kokemus liikkeessä suhteessa toisiin on tärkeä osa hommaa. Ja nämä sitten liittyisivät toisiinsa. Mutta se on tulkintaani vain. Lihavoinnit omiani.

"Kuvaamme vuorovaikutusta liikemeditaatioksi, tavoite on löytää flow ja lepotila joukkotaistelun keskellä."

"Puolustuslinjat nähdään ehdottomina rajoina, joiden ohi pääsee todennäköisimmin oman liikkeen monimuotoisuutta lisäämällä."

"Ehkä yksinkertaisuuden nimissä voidaan sanoa, että komba ei ole taistelu eikä itsepuolustuslaji. Kutsutaan sitä nyt vaikka liikemeditaatioksi, niin päästään puhumaan olennaisesta."

"että päästäis nyt vaan improamaan niin, että ihmiset voi joukkotaistelussa uppoutua omaan sisäiseen kokemukseen ja keskittyä omaan kehonkäyttöön ja ilmaisuun."

"Arvelen, että keskipakoisvoimasta johtuen, kokemuksena heittäminen olisi levollista, kuin tiputtelisi veitsiä katolta alaspäin.

"Me keskitytään edelleen flow drilleihin ja movementtiin ja liikutaan hiljalleen kompleksisempiin pelimuotoihin, joissa on enemmän kamppailun elementtejä."

"Sm-kisat järjestetään ilmeisesti ensikeväänä, joten minulla on puolisen vuotta aikaa tehdä pohjatöitä asian tiimoilta ja oppia niiden lajien tekniikoita, joilla vapaaottelussa yleensä pärjää. Tavoitteeni on kuitenkin otella mahdollisimman pitkälle käyttäen niitä tapoja, jotka ovat vuosien varrella kehittyneet omissa taistelemiseen liittyvissä projekteissa. Eli etsin mahdollisimman raakaa ja realistista heijastuspintaa sille, että voiko Komba tyylisillä flow-drilleillä oppia jotain erilaista, mistä olisi merkittävää lisäarvoa taisteluiden voittamiseen."

En nyt tiedä tarkalleen, mitä esimerkiksi nämä flow-drillit ovat. Olettaisin, että liikkeeseen ja sen flowhun liittyy olennaisestikin. Mielestäni toin keskusteluun korkeintaan termin liikeflow, mutta minun käsittääkseni tästä on kyllä puhuttu ja liittyy isostikin aiheeseen. Voin olla väärässä.
Eizei
touko 15, 2020, 06.59
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Selailin siis vähän. Tuo lainaamani lajin kehittäjän toisessa viestissä.

Flow, liikkeen tutkimisen tausta, fyysinen vuorovaikutus. Kai mä ajattelin, että se liikeflowkin olisi siellä jossain ja keskeisessäkin roolissa.
Eizei
touko 15, 2020, 06.39
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Jusukin kirjoitti: syys 7, 2017, 19.18 Olen tehnyt 16v itsenäistä treeniä tavoitteena täydellinen liike. Komba on syntynyt 10v aikana tavoitteesta pystyä impromaan muiden kanssa ilman agressiota.
Nykyään se toimii oikeen mukavasti.
Eizei
touko 14, 2020, 20.28
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Oon Lasse huono täsmällisissä käsitteissä ja siksi en varmasti edusta sitä selkeintä foorumikirjoittelijaa.

Kun puhun flowsta, puhun liikeflowsta, joka nyt vaan tarkoittaa minulle itselleni jotakin: saada liike tapahtumaan ja virtaamaan tietyllä tavalla. Tältä osin en näe ihmeellisyyksiä Kombassa. Kun taas sitten katsoessani vaikka jotain taichimestaria häkellyn pian näkemästäni.

Mielestäni tämä liittyy myös laittamaasi linkkiin. Kombassa liike on kuitenkin selkeästi olennainen osa peliä. Itsensä asemoiminen liikkeen keinoin siten, että saa siitä pelillistä etua, käsittääkseni. Jos flow tilassa ihminen on jossakin optimaalihurmoksessa saavuttaakseen tavoitettaan, tämä lienee näkyy Komban kohdalla myös liikkeen laadussa flown ilmetessä suhteessa omaan tekemisen tasoon (ja sitä kautta suhteessa toisen liikkeeseen) . Ja tuota tunnekokemusta rikkaampana on sitten kykenevä monistamaan kertaalleen koettua ja syventämään itsetuntemusta.

Mutta flow lienee subjektiivinen kokemus, eikä sitä myöten ulkoinen havainto liikkeen laadusta kai välttämättä kerro mitään siitä, millaisessa flowtilassa henkilö itse pöhisee liikkuessaan. Liikeflow jota tarkoitan ei ole vain kokemus, vaan liikkeestä on kyllä havaittavissa silmin nähden virtaako hyvin vai ei, vaikkei se välttämättä ole ihan helppoa. Kaksi tyyppiä tekee kiertopotkun, molemmat hyvin, mutta jostain syystä toinen kuitenkin paremmin. Se voi olla jotain tällaista.

Jos Komballa saisi kamppailijaa löytämään flow tilaa paremmin, niin sehän olisi hieno asia. Minulle paras flowharjoitus, jolla olen saanut tuloksia ottelussa, on ns. Onnistumissparri, jossa tehdään parin kanssa paljon ja avoimin mielin melko kevyellä kontaktilla, voi rätkiä menemään vapautuneesti mutta hallintaa pitää olla, ja mennään mukana niihin heitto- jne. yrityksiin, ja tehdään myös itse rohkeita aloitteita, joissa vastustaja antaa myöten. Lisätään siis onnistumisten määrää merkittävästi. Sitten ihan tekniikoiden tekeminen ilmaan mahd sulavalla ja välittömällä tunteella. Tältä se tuntuu, kun se osuu kohdalleen, ei miltään (no force). Mutta pitää tietysti ymmärtää se matsin oikea luonne.

Mulla on ollut näitä flow hommia matsissa. Luulee näkevänsä muuvin tai pari ennakkoon, eli plääni toimii, ratkaisun hetkillä hidastettu filmi pyörii päässä kuin onnettomuudessa, oikea asemointi no force periaatteella ja vastustaja lentää. Mutta ne on vain ohimeneviä, lyhyitä ikimuistoisia hetkiä. Jokatapauksessa jonkinnäköinen flow kokemus - tilanteeseen istuva liikeflow - ja no force onnistuminen ilmenevät ketjuna. Jos flow ei ilmene liikkeestä, on no force onnistuminen nähdäkseni kaukana.
Eizei
touko 14, 2020, 19.01
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Lasse Candé kirjoitti: touko 14, 2020, 16.35 En nyt ole varma pitäisikö Kombassa ollakaan liikepuolella mitään mullistavaa. Potkumiitissä ei ainakaan mitään tällaista väitettä ilmennyt enkä ole tässä keskustelussakaan nähnyt.
En ryhtynyt vielä selailemaan, mutta Jusukin on ainakin puhunut flowsta, jonka yhdistän pitkälti liikkeeseen. Siksi otin puheeksi. Ketjussa on paljon erinäköistä kikkailua milloin kättäpidemmällä, milloin potkien portaikossa. Monissa näissä pätkissä näen taipumusta flowpyrkimykseen liikkeessä, kamppailua taas en.
Lasse Candé kirjoitti: touko 14, 2020, 16.35 Jos ymmärrän oikein, Eizei ikäänkuin ajattelee, että kamppailun anti on joko jonkinlaisen väkivaltavälineistön (laajassa merkityksessä) puolella tai sitten liikepuolella. Ymmärränköhän oikein?
Kamppailun anti tulee kamppailusta. Minä tutkin siihen sisältyen liikkeenlaatua kamppailutekniikoiden taustalla. Jos minulta puuttuu kamppailukokemus, on liikkeentutkiskeluni sitä tukevaksi vailla pohjaa. Mutta jos minulla on se kokemus, saan liikkeentutkiskelusta konkreettista hyötyä kamppailua ajatellen. Voin opettaa näitä oivalluksia myös muille kamppailijoille ja siitä voi olla hyötyä. Mutten voi tukea kenestäkään tulemaan kamppailijaa vain näillä oivalluksilla.

Voin saada vaikka tanssista jonkun lukon päästä aukeamaan, liikettä vapautuneemmaksi, uuden kokemuksen käyttää kehoa, joka loksahtaa johonkin kohtaan kamppailullistakin tekemistä. "Miksei jalat käy näin vikkelään tatamilla. Ahaa! Tuossa se on. Sulautetaan mukaan." Miksei sama voisi tapahtua Kombassa... Se voi olla vaikka jokin taktinenkin näkökulma.
Lasse Candé kirjoitti: touko 14, 2020, 16.35 Jos asian näkee näin, voi tietenkin kysyä onko olemassa jotakin muuta erikoistumissuuntausta, josta voisi järkeillä samoin vai onko liikepuoli muka ainoa. Minun nähdäkseni ei ole, vaan vuorovaikutustaidot ovat esimerkki toisesta.
Uskon myös, että omat tanssihaasteeni liittyvät tähän vuorovaikutusaspektiin. Juurikin uskon, että tämä vuorovaikutuksellinen pelinäkökulma saattaisi jollekin jotakin kombassa avata, jos se sattuisi kiinnostamaan. Sitä on ilmeisesti mietitty. Liikepuolella ja flown näkökulmasta en näe ihmeellistä skilliä, yritystä kyllä ja pitkälle mietittyjä korkealentoisia juttuja. Taso on minun silmääni perus "tykkään heilutella esineitä joten teen sitä paljon" entusiastikamaa. En näe ihmeellistä liikkumisen osaamista suhteessa tekijään itseensä, käsiteltyyn tai kohdeltuun välineeseen tahi toiseen ihmiseen. Ja jos meinaa olla no force vuorovaikutuksen mestari niin sitä pitää olla.

Uskon, että Komban kehittäjälle itselleen voisi olla hyötyä Kombaan käyttämästään energiasta hankkiessaan nöyrästi kamppailukokemusta jostain lajista. Varmasti muodostuisi omaperäistä tyyliä ajan kuluessa. Visiota on ja jos toteutus saa lihaa luiden ympärille niin...

Mielestäni tämän voi viedä metodina vaikka sotealalle siinä missä tanssinkin, mutta kulman on oltava vaikka jotain itseilmaisuun liittyvää voimankäytön tai vastaavan sijaan. Kamppailuseurassa voi vaikka vetää lämpöjä ja jotain vaihtoehtoista workshoppia kiinnostuneille. Mutta veikkaan, ettei tule olemaan jonoksi asti.
Eizei
touko 14, 2020, 12.04
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Mulle tanssi on monella tapaa myrkkyä, vaikka olen liikunnallisesti ja musikaalisesti melko lahjakas yksilö. Mentaalihommia.

Tiedän, että saisin tanssista liikepuolelle paljon lisää, kun pään saisi auki, eli se luullakseni antaisi kamppailutouhuihinkin jotain. Kiinnostukseni kohde kun on tuoda liikepuolen syvällisestä ymmärryksestä (kehontuntemuksen kautta) hyötyjä kamppailutekniikkaan.

Mulle tulee tästä nyt mieleen se tanssi ja sen funktio tossa mun esimerkissä. Jos joku saa tolla jonkun mielensä lukon auki niin jepajee.

Ja en hitokseen lähtisi myymään tanssia menetelmänä voimankäyttöön, itsepuolustukseen tahi vastaavaan. Minkäänlaisissa kaunokuoreissa.

Täten totean siis, että uskon Kombaan tietyssä määrin. Se sisältää vaan niin paljon sitä elämänininjaentusiasmia, jota löytyy joka kylältä riittämiin, vailla varsinaisia näyttöjä kamppailuosaamisesta, etten voi liputtaa puolesta.

En edes itseasiassa näe liikepuolella tässä mitään ihmeellistä, mutta ymmärrän kyllä rajallisuuteni katsojana. Konstruktiomme on vallan persoonakohtainen mitä tulee liikkumisen kokemukseemme ja sen tulkintaan.

Lähinnä näen sen, että on ajateltu enemmän kuin duunattu. Siivet on isot ja lentoon on lähdetty, muttei kanna karussa maailmassa. Mutta pisteet silti pehmeistä arvoista. Ne ovat kaikesta huolimatta äärimmäisen tärkeitä.
Eizei
touko 11, 2020, 13.35
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Meillä on käytössä Mapa (management of actual/potential aggression). Ja aktuaalia ja potentiaalia kuuluu arkeen. Mutta ei nyt hurjinta sorttia alkuunkaan.
Eizei
tammi 12, 2019, 20.46
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Mä vietän Janne aika ajoin ammatillisista syistä tunnin sokeana. Kyl mä tarjoisin sulle omaan ohjelmaan tota tunti Mad Maxina -kokemusta. Vois olla puhdistavaa! :D
Eizei
joulu 24, 2018, 11.37
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Ja Jasselle ylikunnon kanssa! Leppoisat joulunpyhät myös muille!
Eizei
loka 22, 2018, 12.49
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Komba
Vastaukset: 490
Luettu: 179172

Komba

Itseoppineisuudestahan tulee tietysti lisäpisteitä! Hyvä jäbät!