Enemmän tehoja treeneihin paremmasta unenlaadusta

Moni nukkuu tietämättään huonosti tai liian vähän. Uni on kuitenkin oleellinen hyvinvoinnin ja tietysti myös onnistuneiden treenien tukipilari. Siksi unenlaatuun kannattaa kiinnittää huomiota, eikä unen määrästä kannata jatkuvasti nipistää aikaa.

Huonoon unenlaatuun on usein syynä väärä vuorokausirytmi, joka heikentää unta ja aiheuttaa väsymystä sekä tehottomuutta treeneissä. Aina ei tietysti voida valita, mihin aikaan meidän on noustava ylös aamulla tai olisiko iltatreenien ajankohtaa mahdollista aikaistaa. Elimistön kannalta olisi kuitenkin parasta, jos ihminen olisi aktiivinen päivällä ja lepäilisi illalla.

Ihminen voi vaikuttaa unenlaatuunsa opettamalla aivoille, milloin on aika rauhoittua iltamoodiin ja lopulta siirtyä nukkumaan. Näin taataan mahdollisimman syvää unta ja luodaan optimaaliset olosuhteet palautumiselle. Eron huomaa viimeistään seuraavissa treeneissä.

Kiinnitä huomiota omaan vuorokausi rytmiin

On helppo sanoa, että harrasta urheilua ja tapaa ystäviä päivällä. Se ei aina ole mahdollista, mutta ei ole huono idea unenlaadun ja treenitehojen kannalta pyrkiä ajoittamaan päivän aktiivisimmat hetket aikaisempaan ajankohtaan. Nykyisinhän uusi työlaki mahdollistaa esimerkiksi pidempien taukojen pitämisen päivällä tai lounastauko voidaankin käyttää päivän treeniin ja ottaa illalla aikaa levolle.

Yhä useampi voi nykyisin valita missä ja miten työnsä tekee, joten omaa rytmiä voi järjestellä sen mukaan. Päivän palikoita voidaan uudelleen järjestää ja näin luoda sellainen päiväjärjestys, joka tukee omaa jaksamista. Moni harjoittelee työnsä ja muiden arjen velvoitteiden keskellä tavoitteellisesti, ja tällöin riittävä palautuminen on yksi oleellisista tekijöistä.

Mitä iltaisin kannattaa tehdä?

Monesti illat ovat täynnä puuhaa ja pelkkä sohvalla loikoilu ei välttämättä tunnu kivalta. Rauhoittuminen ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö iltaisin voisi viettää aikaa omien lempipuuhiensa ääressä. Hyvän kirjan lukeminen tai näppärä casino online voi olla juuri se, mitä oma pää ja kroppa tarvitsee signaaliksi siitä, että nyt on aika levähtää.

Kotona pieni puuhailu tekee hyvää, mutta kirkkaimmat valot kannattaa laittaa kiinni ajoissa ja himmentää oman tabletin tai älylaitteen ruudun valoa sekä laittaa päälle haitallisen sinivalon suodattaja. Näin keho tietää hyvissä ajoin, että pian on aika käydä nukkumaan.

 

Moni elää tietämättään vääräsää unirytmissä

Nurinkurinen vuorokausirytmi antaa aivoille vääriä signaaleita. Usein meillä ei ole mahdollisuutta harrastaa liikuntaa muuta kuin illalla tai tavata ystäviä päivällä ja istumme tuntikaupalla passiivisena toimistotyössä. Tämä kaikki kuitenkin antaa aivoille signaaleja aktiivisuudesta, päivällä rauhoitutaan ja illalla aktivoidutaan. Tämä tekee unelle hallaa, vaikka arjessa se onkin normaali osa päiväjärjestystä.

Fyysinen toiminta on aivoille merkki aktivoitumisesta, kun taas istuminen on passiivista. Illalla kotisohvalla voi pelata vaikka Book of Ra -kolikkopeliä, ajatukset saadaan hetkeksi muualle ja päivän rauhoittumisen voi aloittaa asettumalla hetkesi omalle mukavalle kotisohvalle.

Toisaalta kirkkaan näytön tuijottaminen koko päivän ilman minkäänlaista suodattamista ei ole hyvä idea. Tämä kaikki johtaa nimittäin siihen, että aivot eivät enää osaa ennustaa optimaalista ajankohtaa nukahtamiselle. Tärkeää olisi, että jokin antaisi aivoille signaalin siitä, että on aika rauhoittua. Tähän voimme onneksi itse vaikuttaa ja pyrkiä rauhoittamaan ainakin osaa illoista, vaikka se ei aina olisikaan mahdollista.

Aivomme keräävät jatkuvasti tietoa ympäristöstään. Ne tulkitsevat valoisan ajan aktiiviseksi, jolloin aivojen tarvitsee olla aktiivisessa tilassa. Pimeä aika taas on passiivista, jolloin aivot voivat olla levossa. Myös liikkuminen ja sosiaalinen aktiivisuus aktivoi aivoja, lepo rauhoittaa. Emme kuitenkaan useinkaan ole tottuneet tarpeeksi himmaamaan menoa. Oman unenlaadun parantaminen kuitenkin kannattaa, sillä parempi palautuminen näkyy suoraan myös treenien tehokkuudessa ja kunnossa kisakehässä. Lopulta toimintamme kertoo kehollemme ja aivoillemme, mitä kello on.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *