Elokuvahistorian huikeimmat kamppailulajisankarit

Photo by Unknown / Creative Commons CC0Photo by Unknown / Creative Commons CC0

Elokuvista löytyy kamppailulajien harrastajille runsaasti treeni-inspiraatiota, sillä taistelukohtaukset ovat lähes yhtä vanhoja kuin elokuva itse. Elokuvateollisuus on hemmotellut kamppailulajien harrastajia toinen toistaan vaikuttavimmilla populaarikulttuurin tuotteilla – toki joukkoon mahtuu myös vähemmän hohdokkaita yritelmiä. Alle on listattu legendaarisimmat kamppailulajielokuvat ja niiden hahmot, sekä syyt, miksi jokaisen itseään kunnioittavan harrastajan kannattaa katsoa nämä elokuvat.

Karate Kid – Mr Miyagi (Pat Morita)

Karate Kid olisi helppo listata ykköseksi, mutta se olisi liian helppoa. Monille kamppailulajielokuva-sanasta tulee ensimmäisenä mieleen joko Karate Kid tai Rocky. Moni lajiharrastajan unelma lieneekin löytää oma Mr Miyaginsa ja treenata tämän johdolla. Karate Kid -elokuvat sisältävät kuitenkin arvokkaan opetuksen kovasta työstä ja nöyryydestä budon polulla. Kuten Mr Miyagi lausuu Karate Kidissä: “Ei ole huonoja oppilaita, on vain huonoja opettajia. Opettajat opettavat, oppilaat tekevät.’’

Rocky-elokuvat – Sylvester Stallone

Syltty on taistelijaluonne – vai pitäisikö pikemminkin sanoa…Rocky Balboa?Sylvester Stallonen nimen kuullessaan moni ajattelee automaattisesti fiktiivistä nyrkkeilylegenda Rockya, ja Eye of the tiger -kappale alkaa soimaan päässä välittömästi.

Todellisen maailman nyrkkeilysankareiden ohella Rocky Balboa on periksiantamattomuuden perikuva, jonka taistelijaluonne on inspiroinut sukupolvia toisensa jälkeen jatkamaan eteenpäin valitsemallaan polulla. Parhaiten Rocky Balboan voi tiivistää seuraavaan sitaattiin:

Annapa kun kerron sinulle jotain mitä jo tiedät. Maailma ei ole vain auringonpaistetta ja sateenkaaria. Maailma on ilkeä ja inhottava paikka ja minua ei kiinnosta, kuinka kova olet, se tulee lyömään sinua polviin ja pitämään sinut maassa jos vain sallit sen itse. Sinä, minä tai kukaan muu ei lyö niin kovaa kuin elämä itse. Mutta kyse ei ole siitä miten kovaa lyöt. Kyse on siitä, kuinka kovia osumia pystyt ottamaan ja silti liikkumaan eteenpäin. Kuinka paljon kestät ja jatkat matkaa. Näet tämä on salaisuus siihen, kuinka voitetaan!“

― Sylvester Stallone, Rocky Balboa

Kill Bill vol 1 – Uma Thurman 

Verta ja väkivaltaa – ja naispäähenkilö, joka jäi elokuvahistoriaan kostonhimoisena morsiona. Tarantinon klassikkoelokuva on brutaalia, ja samalla niin kaunista katsottavaa. Uma Thurman ei alunperin ollut budoharrastaja, vaan hänen piti elokuvaa varten opetella liuta taitoja ja käydä läpi kolmen kuukauden tiukka treeniohjelma, jossa treenattiin kahdeksan tuntia päivässä. Tämän jälkeen Thurman meni näyttelijäkollegansa Vivica A. Foxin kanssa kuukaudeksi Kiinaan opettelemaan taekwondoa, treenaten neljä tuntia viitenä päivänä viikossa.

Lopputuloksena muun muassa tämä taistelukohtaus, jonka kuvaamiseen meni neljä päivää.

Legendaarinen sitaatti suoraan elokuvan alusta ei jätä epäselväksi, mistä Kill Bill vol 1 kertoo.

Kosto on ruokalaji, joka maistuu parhaalta kylmänä.”

Historian havinaa – muutama sana kiinalaisista kamppailulajielokuvista

Taistelukohtaukset eivät ole Hollywoodin keksintöä – koko kamppailulajigenre sai alkunsa nousevan auringon maasta, Kiinasta, 1920-luvulla osana Shangain elokuvateollisuutta, joka kaupallisti niin kutsutun wuxia-perinteen.

Wuxia on vielä elokuvaakin vanhempi taidemuoto, joka tuli tutuksi suullisen tarinankerronan ja myöhemmin kirjallisuuden kautta. Historialliseen Kiinaan sijoittuvilla wuxia-tarinoilla yhteistä on kamppailulajit, miekkataituruus, kunniantunto ja romantiikka. 1920-luvulla kaupallistettu genrestä tulikin Kiinassa pian äärimmäisen suosittu. Meille paremmin tutut kungfu-elokuvat kantavat mukanaan rippusta wuxian perintöä, mutta keskittyvät vielä enemmän teknisesti näyttävään tekemiseen.

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme – Chow Yun-fat

Visuaalisesti vaikuttavat taistelukohtaukset ovat wuxia- ja kungfuelokuvien ydintä. Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvan päänäyttelijä, Chow Yun-fat, on näytellyt lukuisissa wuxia-elokuvissa ennen tähtirooliaan HTPL:ssä. Esimerkiksi komediassa nimeltä God of Gambler, joka sijoittuu kasinomaailmaan. Kiinalainen komedia tuli ulos vuonna 1989, joka osoittautui filmin onnenvuodeksi, elokuva nimittäin menestyi melko hyvin. Kiinalaisen uskomuksen mukaan numero kahdeksan on onnennumero, joten tämän takia myös useat peliyhtiöt käyttävät numeroa nimesssään, kuten esimerkiksi 888.

Monkey (japanilainen tv-sarja) – Masaaki Sakai

Kuka ihmeen Masaaki Sakai? Moni ei tiedä Monkey-sarjaa länsimaissa. Tämä Masaaki Sakain tähdittämä, 978-1980 esitetty japanilainen tv-sarja on kerännyt itselleen kulttisuosion tökeröllä dubbauksellaan ja hauskoilla äänitehosteillaan. Yhdistelmä kamppailulajeja ja vinoa huumoria tekee Monkeyn seikkailuista klassikkoainesta. Sarja on tehty pilke silmäkulmassa, koostuen Monkeyn seikkailuista ja kepposista jumalille, unohtamatta taistelukohtauksia ja maagisia voimia. Sarjan pohjavire on buddhalainen, ja eräs sarjan hahmoista muistuttaa hetkessä elävää Monkeyta hyveellisestä elämästä. Tv-sarjan pohjalta on tehty myös elokuvaversio vuonna 2018, mikä aiheutti monelle tosifanille närästystä.

The Legend of Drunken MasterJackie Chan

Jokainen elokuvia joskus nähnyt tuntee Jackie Chanin. Chanin mestarillinen komedian kyky yhdistettynä tiukkaan lajiosaamiseen on salaisuus, miksi miehen elokuvia on ilo katsoa.

Esimerkki Jackie Chanin elokuvista on The Legend of Drunken Master.

Kukapa ei haluaisi nähdä elokuvaa, jossa Jackie Chan saa taisteluvoimansa…nauttimalla alkoholia. Chan on slasptickin kruunaamaton mestari, pelle, joka jysäyttää tyhjännaurajilta ilmat pihalle.

Fearless – Jet Li

Jet Li on elokuvakankaan teknisesti taitavimpia taistelulajitekijöitä. Hänen debyyttielokuvansa Shaolin Temple (1982) jälkeen mies on tehnyt runsaasti taisteluelokuvia sekä Kiinassa että Hollywoodissa. Elokuvayleisön onneksi kiinalaista wushu-kungfua treenannut Jet Li eläköityi lajista jo 19-vuotiaana ja keskittyi sen jälkeen elokuvien tekoon. Esimerkki Jet Lin uniikista tyylistä löytyy

Fearless-elokuvan taistelukohtauksessa sirkusteltassa romuluista jättiläistä (Nathan Jones) vastaan. Fearless jäi Lin viimeiseksi wushu-tyylin elokuvaksi, vaikka Li onkin tehnyt monia filmejä myös sen jälkeen.

Seitsemän Samuraita (Toshiro Mifune and Takashi Shimura)

Seitsemän Samuraita on osa filmikaanonia, niitä elokuvia jotka jokaisen ihmisen täytyy elämänsä aikana nähdä. 1954 julkaistu Akira Kurosawan elokuva on yli kolmetuntinen mastodontti ja elokuvallinen taidonnäyte, jossa filosofia ja viihde lyövät kättä päälle. Tarina itsessään ei ole mitenkään järisyttävä, juonessa maanviljelijät palkkaavat ammattitaistelijoita suojelemaan itseään rosvoilta, mutta sen maailma on ansaitusti osa elokuvahistoriaa. Esimerkkinä elokuvassa esitetty sitaatti sodankäynnistä: “sodankäynti toimii näin. Suojelemalla suojelet itseäsi. Jos ajattelet vain itseäsi, tuhoat vain itsesi.”

Fist of Fury – Bruce Lee

Bruce Lee on planeettamme karismaattisin valkokankaalle ikuistettu kamppailulajivaikuttaja.

Bruce Lee näyttelijänä ja kamppailulajiosaajana on osa elokuvahistoriaa. Tämän lisäksi miehellä on ollut suurta vaikutusta maailmaan myös elämänkatsomuksellisesta näkökulmasta. Miehen elokuvat elävät vielä miehen poismenon jälkeenkin, ja mikseivät eläisi – ovathan Leen filmit klassista kamppailuviihdettä, jota katsoessa tekee mieli ryhtyä venyttämään spagaatia.

Lopuksi vielä Bruce Leen legendaarinen sitaatti.

Tyhjennä mielesi, ole vailla muotoa, ilman rajoja kuten vesi. Jos kaadat vettä lasiin, se ottaa lasin muodon. Jos kaadat vettä pulloon, se ottaa pullon muodon. Jos kaadat vettä teepannuun, se käyttää teepannun tilan. Vesi voi virrata ja vesi voi iskeä täydellä voimalla. Ystäväni, ole kuin vesi.

 

Vastaa