Aktiivilomien suosio jatkuvassa nousussa

Matkailijat haluavat uusia kokemuksia ja pysyä hyvässä kunnossa lomallakin. Ratkaisu on fitcation eli aktiiviloma, jossa yhdistyvät lomailu ja liikunta

Jokainen haluaa tietenkin näyttää näyttää hyvältä rentoutuessaan uima-asussa rantalomalla piña colada kädessään ja aurinkolasit silmillään. Ennen matkaa saatetaan treenata kovastikin tätä päämäärää varten. Lomamatkan aikana voi kuitenkin olla vaikea seurata syömisiään: aivan huomaamatta tuleekin herkuteltua hieman liikaa ja liikuttua siihen nähden liian vähän. Kotiinpaluun jälkeen matkailijasta voi tuntua, että hän tarvitsisi uuden loman palautuakseen äskeisestä lomasta. Mutta miksi treenata näyttääkseen hyvältä lomalla ja palata kotiin vain huomatakseen aiemmin sopivien farkkujen puristavankin nyt epämukavasti, kun voit treenata lomalla ja palata arkeen terveempänä ja onnellisempana – ilman ylimääräisiä lomakiloja?

Uusi lomailumuoto nimeltään fitcation yhdistää sekä matkailun parhaat puolet että liikunnallisen elämäntavan; fitcation on yhdistelmä sanoista fit (hyväkuntoinen) ja vacation (loma). Suomeksi sanottuna kyseessä on siis tutummin aktiiviloma tai kuntoloma. Siinä lomamatka on rakennettu erilaisten urheiluaktiviteettien ja treenausmahdollisuuksien ympärille.

Uusia kokemuksia aktiivilomalla

Rannalla rentoutumisen lisäksi matkailijat haluavat lomamatkalta nykyään monesti myös uusia kokemuksia ja jännittäviä aktiviteetteja, joita ei välttämättä ole saatavilla omassa kotikylässä. Elämäntapamuutoksen tehneet, aktiivista elämää elävät sekä ammattiurheilijat eivät myöskään halua luopua urheilullisesta elämäntavastaan lomamatkan ajaksi. Tällainen retkahdushan voisi mahdollisesti pilata heidän senhetkiset saavutuksensa.

Aktiiviloma takaa, että kunto ei laske lomallakaan. Matkailijan on siis mahdollista kokea sekä upea ja rentouttava lomamatka eksoottisessa kohteessa että pysyä huippukunnossa joko oman urheilulajinsa parissa tai kokeilemalla itselleen täysin uusia liikuntamuotoja. Vuodesta 2009 alkaen tällaisten aktiviteettipainotteisten lomamatkojen suosio on kasvanut matkailijoiden keskuudessa vuosittain 65%.

Aktiivilomien intensiivisyys, kesto ja hinta vaihtelevat lomasta riippuen. Saatavilla on useita mahdollisuuksia aina rauhallisista joogaretriiteistä eri taistelulajien bootcamp -ohjelmiin, esimerkiksi muay thai -leireihin Thaimaassa, sekä kaikkea siltä väliltä. Tietyillä aktiivilomilla voi olla todella tarkka päivittäinen aikataulu. Siihen saattaa sisältyä muun muassa aikainen herätys, hyvin suunniteltu lihaskunto-ohjelma, usean tunnin harjoitus tietyn lajin parissa ja lopuksi hierontaa – sekä tottakai myös vapaa-aikaa. Toiset aktiivilomat on suunniteltu hieman rennommalla otteella. Eri tasoisille ja eri lajeista kiinnostuneille matkailijoille löytyy siis varmasti suuresta valikoimasta juuri sopiva loma!

Aktiiviloma koti-Suomessa

Jos pitkä lentomatka ei tunnu mielekkäältä, mutta haluaisit kuitenkin tehdä lomalla jotain uutta ja jännittävää, ratkaisu löytyy läheltä. Kotimaan lomatarjontaan kannattaa tutustua paremmin, sillä mahdollisuuksia eksoottisiin aktiivilomiin löytyy myös Suomesta. Lapissa on aivan oma taikansa. Lisäksi sieltä löytyy myös kansainvälisiäkin matkailijoita houkuttelevia aktiviteetteja, joihin supisuomalaisenkin matkailijan tulisi tutustua lähemmin. Matkailija voi esimerkiksi osallistua koirasafarille kuunvalossa tai käydä poroajelulla. Näitä mahdollisuuksia ei ole saatavilla ihan kaikkialla! Kesällä on mahdollista käydä SUP -lautailemassa ympäri maata joissakin Suomen tuhansista järvistä, tai vaikkapa seinäkiipeilemässä. Myös kalliokiipeily on mahdollista. Koko perheen voimin taas voi lähteä esimerkiksi vesihuvipuistoon. Ihanan loman takaamiseksi ei siis ole pakko lentää kauas etelään.

Aktiiviloma oman mielen mukaan

Valmiiden retriittien tai bootcamp -ratkaisujen sijaan matkailija voi myös rakentaa itse omanlaisensa kuntoloman, joka koostuu juuri häntä kiinnostavista lajeista ja aktiviteeteista, ja jonka intensiivisyys on hänen omaan kuntotasoonsa sopiva. Ennen matkaa kannattaa ottaa selvää paikallisista liikunta-aktiviteeteista ja suunnitella mihin haluaisi osallistua. Ulkomaanmatkakohde tarjoaa usein erilaisia vaihtoehtoja verrattuna oman kotimaan liikuntatarjontaan. Näitä kannattaakin kokeilla kokemuksien kartuttamiseksi ja mielen virkistämiseksi. Oma salirutiini odottaa kyllä kotona, mutta surffaustunti tai sukelluskurssi on usein mahdollista vain lomakohteessa. Lämpimissä maissa monien urheilulajien tunnit pidetään ulkona; kuinka hieno kokemus olisikaan tunkkaisen salin sijaan harrastaa potkunyrkkeilyä auringonpaisteessa?

Aikataulua kannattaa niin ikään miettiä realistisesti: jos ilta tanssilattialla venyy myöhään, ei aamuksi kannata välttämättä ilmoittautua esimerkiksi ulkoilmassa järjestettävälle tai chi -tunnille – ellei halua koetella rajojaan. Aikatauluun kannattaa myös jättää tarpeeksi tyhjää tilaa spontaaneille päätöksille. Tarkoitus ei ole aiheuttaa stressiä ja jatkuvaa kiireellä paikasta toiseen juoksemista.

Mikäli ryhmäliikuntatarjonta ei tunnu omalta vaihtoehdolta, voi matkailija koota lomansa yksilölajeista. Myös hyötyliikuntaa kannattaa suosia esimerkiksi suunnittelemalla siirtymät eri paikkojen välillä niin, että kävely paikasta toiseen on mahdollista. Tällöin matkailija voi myös nähdä lomakohteesta puolia, joita ei välttämättä esimerkiksi bussin ikkunasta näkisi. Lisäksi hotelleissa on yleensä tarjolla kuntosali asiakkaiden käyttöön, ja sitä kannattaa hyödyntää.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *