Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Tong Bei

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 864
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Tong Bei

#106

Viesti Shaolinsi »

Kirjoitan tähän viestiketjuun tekstini Shaolin Tong Bei Quanista, koska jotkut tuntuvat sekoittavan tämän lajin tässäkin ketjussa käsiteltyyn Tong Beihin. Pyrin tällä viestillä selventämään lajien välisiä eroja:

Shaolin Tong Bei (通臂)

Shaolin Tong Bei (通臂) usein virheellisesti sekoitetaan toiseen kiinalaiseen tyyliin nimeltään Tōng Bèi (通背). Lajit ovat kuitenkin täysin erilaisia. Lajien kiinalaiset merkit tarkoittavat myös eri asioita.

Shaolin Tong Beissä oleva sana Tong (通) viittaa tässä yhteydessä termiin tongtong (通通 ), joka on suomeksi “kaikki”, “täydellinen” tai “kokonainen”. Bei (臂) tarkoittaa suomeksi “käsi”. Tong Bei -nimen voisi kääntää siis suomeksi muotoon "kokonainen käsi".

Shaolin Tong Bei Quan kuuluu kiinalaisiin piktografisiin lajeihin (Xiàngxíngquán 象形拳) . Nämä lajit tarkoittavat niitä lajeja, jotka imitoivat tai pyrkivät harjoittelemaan eläimen tiettyjä luonteenpiirteitä. Tong Bei imitoi apinoiden pitkiä raajoja. Tong Bei ei ole kuitenkaan imitaatiotyyli – lajissa pyritään vain eläimen elinvoimaisuuteen ja luonteeseen (esimerkiksi isketään koko käden pituudella vastustajaa).

Shaolin Tong Bei Quanissa on havaittavissa tekniikoita kolmesta eri tyylistä: Hóu Quán 猴拳, Xiǎo Hóng Quán 小洪拳 ja Dà Hóng Quán 大洪拳.

Tong Bei Quan 通背

Tässä tyylissä Tong (通) tarkoittaa "jonkin asian kautta". Bei (背) tarkoittaa "selän kautta". Quan tarkoittaa "nyrkki". Yhdessä nämä voisi suomentaa muotoon "kädet (tai voimantuotto) selän kautta".

Tämän lajin periaatteet ja tekniikat eroavat Shaolin Tong Bei Quanin vastaavista.

Yhteenveto

Kyseessä on kaksi eri lajia. Lajien nimet eivät ole edes samat. Kiinalaisten merkkien translitteroinnissa ja käännöksessä on tapahtunut virhe, mikä on saanut aikaan lajien sekoittumisen.

Toivottavasti selvensi hieman asiaa. Muistaakseni Suomessakin wushu-seuroja, jotka kääntävät lajin nimen väärin (harjoittelevat Shaolin Tong Beitä). Nyt se on kuitenkin käännetty oikein. Toivottavasti treenaajat kyseisistä seuroista näkevät tämän tekstin ja oppivat oikean käännöksen. ;)
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

Tong Bei

#107

Viesti oskar »

[youtube][/youtube]
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

Tong Bei

#108

Viesti oskar »

[youtube][/youtube]
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 93914
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Tong Bei

#109

Viesti Mika »

Sällin käsien pituus soveltuu lajiin kuin nyrkki silmään. :D

Kyseessä taitaa olla ranskalainen kaveri. Tietääkö joku enemmän tuosta koulusta?

Tong Long -opettaja (Honkkari-versio Tanglangista) Jochen, jonka kouluun Tapanin kanssa joskus kävimme tutustumassa, on ilmeisesti jossain vaiheessa kutsunut jonkun Tongbei-mestarin kylään.

[video][/video]
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

Tong Bei

#110

Viesti oskar »

Tongbei saa varmasti myös kädet näyttämään pidemmiltä, kun on treenannu hartianseudun erittäin liikkuvaksi. Ittelläni ainaki huomannu ton saman ilmiön piguatreenin vaikutuksesta.

Bongasin ton videon täältä: http://www.rumsoakedfist.org/viewtopic. ... &sk=t&sd=a" onclick="window.open(this.href);return false;
Siellä kyseinen kaveri kertoo olleensa 11 vuotta Kiinassa ja palanneen juuri Belgiaan. Tyyliksi sanoo Zhang Ce Family Tongbein ja opettajikseen Xu Chongwun ja Ma Jien.
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

Tong Bei

#111

Viesti oskar »

Hyvän näköstä tekemistä.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuvake
Hakkyouken
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 275
Lauteille: Syyskuu 2007

Tong Bei

#112

Viesti Hakkyouken »

Tsunematsu Masaru Japanista. Syntyi Kiinassa, kiinankielinen nimi ilmeisesti Chang Songsheng. Paljon applikaatiota. Tässä on mielestäni vähän korkeamman tason juttua, eli tuo jatkuva "muuttuminen" voimalla sisäänmenon sijaan. Teoria mitä olen lukenut vaikuttaa samankaltaiselta Baguan tappelufilosofian kanssa, mutta tätä en ole tongbei-videoissa oikeastaan nähnyt. Jos jollain asiasta mielipiteitä, kuulisin mielelläni.
[youtube][/youtube]
Kuvake
Hakkyouken
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 275
Lauteille: Syyskuu 2007

Tong Bei

#113

Viesti Hakkyouken »

[youtube][/youtube]
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 23356
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Tong Bei

#114

Viesti TimoS »

Tälläinen tuli vastaan
Mikä muuten on tuo ase, jota tuolla videolla käsitellään n. 1:10 eteenpäin? Näyttää joltain kepiltä, johon on liitetty linnun kynsi.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Tong Bei

#115

Viesti KungFuMiäs »

Kyseessä on näköjään Ma perheen tyyli (jos on Ma Fengtun oppilas), josta on ollut puhetta tuolla Baji ketjussa, joka on Baji-Fanzi-Pigua-Chuo jiaa. Se aiheuttaa vähä hämmennystä koska kutsuvat tätä systeemiänsä Tong Beiksi.

Ensimmäinen kerta kun tuon kynsikepin näen. Mutta niinhän se on että kaikenlainen perinteisten aseiden standardointi ja katalogisointi on aika uutta projektia. Oikeastaan Kiinassa ollaan kehitetty läpi aikojen loputtomia määriä sovellettuja aseita, että ihan mitä tahansa voi tulla vastaan kun katselee perinteisiä järjestelmiä. Paljon ollaan unohdettu myös, esim. vielä ~60 vuotta sitten oli itsestäänselvyys että kamppailija hallitsi enemmän tai vähemmän heittoaseiden käyttöä sekä kaikenlaisten piilotettujen veisten heiluttelua. Mutta sellainenhan ei teitenkään sopinut kommareille jotka kielsi ankarasti julkisilla paikoilla terien kantamisen. Myöskään sellainen ei ole kait ollut kovin mediaseksikästä seuraavalle sukupolvelle joten ne taidot on jäänyt aika pitkälti unoholaan. Eli se mitä me näemme tänäpäivänä Kiinalaisesta perinteisistä aseista ovat heikkoja jäänteitä siitä mitä on ollut, paljon uudelleen standardoitua kamaa ja sellaista joka on ollut tarpeeksi näyttävää että on voitu käyttää näytöksissä ja modernissa wushussa. Mutta joskus harvoin voi tulla eteen jotain wanhaa.

(*Tämä näkökulma aika pitkälle Pohjoisesta/Peking jne. alueilta)
Kuvake
Hakkyouken
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 275
Lauteille: Syyskuu 2007

Tong Bei

#116

Viesti Hakkyouken »

Tongbeiquan kirjoitetaan vanhastaan 通臂拳 eli kyynärpään (käden, käsivarren) läpi [kulkeva] nyrkkeily. Myöhemmin ilmeisesti Xiu Jianchi (修劍痴, 1883-1959) kirjoitti nimen ensimmäisen kerran 通背拳 eli selän läpi [kulkeva] nyrkkeily, kirjoitustapa joka saavutti suuren suosion. Xiu Jianchi kirjoitti Tongbein teoriasta ja hänen kehittämää tyyliä pidetään usein "sisäisenä" lajina, maineella jolla kaikki muut Tongbein nimiä käyttävät siitä lähin ratsastivat.

Jossain historiassa on varmasti yhtymäkohta Xingyihin, liittyen tärkeään Wuxing (viisi elementtiä) periaatteeseen. Tongbein nimessä on yksi Tongbein tärkein periaate, joka näkyy selvästi kaikissa harjoituksissa. Tämä ei siis tarkoita, että laji itse olisi yhtä vanha kuin vuosisatoja vanhat viittaukset "tongbei" periaatteisiin. Niin "tongbei" kuin "wuxing" ovat vanhempia kuin nykyään olemassa olevat kiinalaiset kamppailulajit. "Tongbei" periaate pitäisi löytyä mistä vain kamppailulajista.

Tongbei jaetaan linjallisten erojen vuoksi yleensä kolmeen: Lao Qi Pai (vanha Qi), Shao Qi Pai (pieni tai nuori Qi) ja Shi tyyli. Qi tyylin Tongbein edustajat eivät syystä tai toisesta yleensä mainitse Shi tyyliä ollenkaan. Qi tyylin mukaan (modernin) Tongbein perustaja on Qi Xin. Lao Qi Pai perustuu pääasiassa 108 erillisen tekniikan harjoitteluun.

Shi tyylin mukaan taas Qi Xin ja Shi Hongsheng molemmat saivat oppinsa mieheltä nimeltä Lu Yunqing. Lisäksi Shi tyyli käyttää tyylistään, joka sisältää myös Qi tyylin, nimeä Baiyuan Tongbei (Valkoinen apina Tongbei) perustuen myyttiin, jonka mukaan tyylin perusti valkoinen apina. Shi tyyli sisältää myös 108 tekniikkaa, mutta myös useita muotoja.

Shao Qi Pain perustaja on Qi Xinin poika Qi Taichang. Alkuperäistä tyyliä jatkoi Qi Xinin kummipoika tm. sukulaispoika Chen Qing.

Toinen tapa on jakaa Tongbei kahteen, perustuen teknisiin eroihin: iso tyyli ja pieni tyyli. Englanniksi voisin sanoa Baji-tyyliin small frame ja large frame. Vanha Qi ja Shi tyyli ovat ison tyylin Tongbeitä, pieni Qi nimensä mukaisesti pienen tyylin Tongbeitä.

Iso tyyli sisältää isoa liikettä, isoja askelia. Tongbein tekniikoissa on yleensä kolme eri tason liikettä (iso, keski ja pieni), joita jokaista voi periaatteessa käyttää tappelussa. Iso tyyli käyttää harjoittelussa pääasiassa isoja liikkeitä, joilla kehitetään suurta voimaa.

Pienen tyylin perusti Qi Taichang, joka ilmeisesti oli opiskellut useita muitakin lajeja. Hän kehitti Tongbein teoriaa ja teki muodosta pienemmän, joka paremmin heijastaa oikeaan kamppailuun. Lisäksi hän sisälsi monia "sisäisiä" periaatteita Tongbeihin. Pienessä tyylissä harjoitellaan yleensä keskitason liikettä, joka on se mitä yleensä käytetään tappelussa ihan sinällään. Pienen tason liike ei ilmeisesti niinkään kehitä harjoittelussa oikein mitään vaan on lähinnä keskitason liikkeestä sovellettu lyhyellä etäisyydellä käytettäviä tekniikoita.

Wuxing, eli viisi elementtiä löytyvät mistä vain Tongbeistä, mutta Qi Taichang korosti näiden merkitystä, ja näin Shao Qi Paissa tärkeä harjoitus on näiden viiden elementin harjoittelu. Toisinsanoen viisi erilaista kehonkäyttöä, joita treenataan viidellä erilaisella liikkeellä (liikkeistä on tosin useita eri variaatioita). Näiden viiden erilaisen kehonkäytön pitäisi olla periaatteessa samat kuin Xingyissä. Mestari Lün mukaan idea on, että kun näitä treenaa tarpeeksi ja oppii sen kehonkäytön, ei ne ole mitenkään sidottu yhteen tiettyyn tekniikkaan vaan se kehonkäyttö juurtuu ja sitä tekniikkapuolta pystyy sitten soveltamaan.

Tongbein kehityksen seuraava askel on pääasiassa kahden miehen ansiota.

Zhang Ce (張策, 1866-1934) oppi Lao Pai Tongbein Chen Qingiltä ja Wang Zhanchunilta. Lisäksi hän oppi Yang tyylin Taijia Yang Jianhoulta ja Shao Qi Pai Tongbeitä taolaiselta munkilta. Hän kehitti Tongbeitä edelleen ja korosti viiden elementin merkitystä, kutsuen opettamaansa materiaalia nimellä Wuxing Tongbei (myös muilla nimillä). Nykyään suosituin samanniminen tyyli on tosin hieman eri tavaraa, joten yleensä puhutaan Zhang Ce Tongbeistä tai Taiji Wuxing Tongbeistä.

Xiu Jianchi (修劍痴, 1883-1959) oli Manchurialainen keneraali, joka oppi Tongbeitä Qi Taichanging oppilaalta Xu Tianheltä. Hän sai myös oppia Zhang Celtä. Xiu Jianchi korosti myös viiden elementin merkitystä, sekä julkaisi mittavia teoksia Tongbein teoriasta, joita hän siis myös itse kehitti. Hän korosti sisäisten periaatteiden (wuxing, hunyuan ym.) merkitystä ja kirjoitti, että Tongbein voiman pitäisi olla "läpi selän" ei vain "läpi käden". Jonka jälkeen uudesta Tongbein kirjoitustavasta tuli standardi.

No huh, piti vain kirjoittaa vähän taustaa ennen videomateriaalia, mutta pääsi kertymään vähän liikaa tekstiä...

Shi tyylin Tongbeitä, huomaa isot, voimakkaat liikkeet ja korkeat potkut:


Zhong Guolin, Qi tyylin Tongbei, isoja ja voimakkaita liikkeitä sekä korkeita potkuja myös tässä tyylissä:


Zhang Ce tyylin Tongbei (Taiji Wuxing Tongbeiquan):


Xiu Jianchi tyylin Tongbei (Wuxing Tongbeiquan), aiemmat videot tässä ketjussa ja netissä yleensäkin ovat tätä linjaa:


Ruyi Tongbei. Tästä en tiedä oikein mitään, aika erikoinen tyyli. Mm. kuuluisa Wu tyylin Taijin edustaja Wang Peisheng oppi kyseistä tyyliä:


Tästä tyylistä ei ole muuta tiedoa, kuin tämä video. Jos joku taitaa kiinan kielen, voi ehkä valaista mitä videon lopussa puhutaan. Ruanshou Tongbei:
Kuvake
Hakkyouken
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 275
Lauteille: Syyskuu 2007

Tong Bei

#117

Viesti Hakkyouken »

Joo, viimeisen videon otsikkohan sanoo: Xinyi Ruanshou (rennot kädet) Tongbeiquan. Onko se sitten Tongbeitä vai Xinyitä, veikkaisin jälkimmäistä. Kuitenkin videossa kuvastuu harvinaisen hyvin "tongbei" periaate, oli kirjoitusasu sitten 通臂 tai 通背.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 93914
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Tong Bei

#118

Viesti Mika »

Olihan melkoinen tietomäärä! :peukku:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 19 kurkkijaa